Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Spermagyilkos xenoösztrogének

Azzal nem árulok el különösebb újdonságot, hogy a meddőségi problémákkal orvoshoz forduló párok száma egyre nő az egész világon. Ami viszont érdekesebb, hogy egyre több esetben keresendő a probléma gyökere a férfinál. Kutatások eredmények igazolják, hogy évente kb. 2%-kal csökken az egészséges férfiak spermaszáma.

Azt már jól a „fejünkbe verték”, hogy nemzőképesség szempontjából a férfiaknak káros lehet a szaunázás, a dohányzás, a kamion-sofőrködés, de még rengeteg olyan dolog van ezeken kívül, amely elvezethet a fenti, növekvő számadathoz. Ezek közül az egyik a növényvédő szerek használata.

 

Kínos krokodil kudarc

Az ökológusok az 1950-es években figyeltek fel rá, hogy az USA déli részén élő krokodilok nem nagyon szaporodnak. Tüzetesebben megvizsgálva az állatokat, döbbenten vették észre hogy a hím krokodilok férfiasságán csorba esett. Hiába próbálkoztak szegények az „asszonynál”, a nemzőszervük annyira megrövidült, hogy nem érte el a nőstény tojócsövét,  ezért maradt el a krokodil-bébi utánpótlás.

A tudósok hosszas vizsgálódás után rájöttek, hogy a krokodilok élőhelyét alkotó tavak mezőgazdasági vegyszerekkel – leginkább klórozott hidrogénnel - szennyezettek. Mezőgazdasági vegyszerekkel pedig mi is bőven találkozunk. Ezeknek köszönhetjük a gyönyörű kerek almákat, piros paradicsomokat, kukacmentes cseresznyét. Sajnos azonban ezek a szerek nem csak a krokodiloknál idézhetnek elő termékenységgel kapcsolatos problémákat. Ráadásul nagyon nehéz tőlük megszabadulni, mert a szervezetbe bekerülve beépülnek a zsírsejtekbe. A meddőségi problémák mellett „bónuszként” rákkeltő, daganatképző hatásuk is van.

A kikerülhetetlen xenoösztrogén

Az apa-jelöltekre azonban a legnagyobb veszélyt jelenleg az úgynevezett xenoösztrogének jelentik. Ezek szinte mindenben jelen vannak, a növényvédő szerekben is, így jó eséllyel belekerülnek a naponta fogyasztott zöldségekbe, gyümölcsökbe. Már a nevéből is látszik hogy egy ösztrogénhez hasonló hatást kifejtő vegyületről van szó. Mivel az ösztrogén női nemi hormon, ezért logikusnak tűnik a következtetés, hogy egy férfi szervezetébe bekerülve csökkenti a spermium-számot. Ezt kísérletekkel is igazolták. Az egyik esetben patkányokkal itattak xenoösztrogénnel szennyezett vizet, melynek hatására 20 %-kal csökkent a spermiumszámuk. Ez a számadat egy patkány-kolóniánál nem nagy tragédia, de az ember szempontjából drasztikus következményekkel járhat. Nyilván a kísérlet sarkított, hiszen a párunk nem jut ilyen hatalmas mennyiségű xenoösztrogén „birtokába”, de a hatás sajnos – bár kisebb mértékben – mégis jelentkezik.

Vegyszer-hegyek

Egy hét leforgása alatt akár több száz vegyszerfélével is kapcsolatba kerülhet a párod, amelyek közül jó néhány csak több év elteltével fejti ki „áldásos” hatását. A vegyszerek hatása elsődlegesen a szaporodási szerveket érinti, de sok közöttük a rákkeltő, idegrendszeri elváltozást okozó szer is.

Mit tehetsz a párod egészségéért?

Vegyszermentes élelmiszerhez jutni manapság lehetetlen vállalkozás. Ráadásul egy férfit azzal zaklatni, hogy "figyelj drágám, csökkentened kellene a szervezetedbe kerülő xenoösztrogének számát" eleve kudarcra ítélt vállalkozás. Mivel azonban a bevásárlást az esetek nagy részében mi nők intézzük, ezért mégis van némi beleszólásod a párod egészségének az alakulásába. Próbálkozhatsz például a következőkkel:

  • nem olcsóak a bioélelmiszerek, de ha a pénztárcád engedi, érdemes lehet áttérni rájuk
  • a szép, nagy kerek almák helyett válaszd a zöldségesnél a kisebbet, kicsit rondábbat – valószínűleg kevesebb vegyszerrel találkozott
  • érdemesebb tengeri halakat fogyasztani, mert a hazai halakat általában tápon nevelik – ami jó eséllyel vegyszerrel szennyezett
  • amikor tojást vásárolsz, nézd meg a dobozon a baromfi tartási módját: lehetőleg olyat válassz, amely vagy szabad- vagy ökológiai tartásból származik.

Mivel vegyszermentes élelmiszerekkel így is tömve lesz az étkezésetek, ezért érdemes időnként méregtelenítő kúrát tartani. Igen tudom, ez a másik, amire lehetetlen lesz rávenni életed párját. Akkor legalább figyelj arra, hogy többségében lúgos, és ne savas hatású élelmiszerek kerüljenek az asztalra, igyatok sok vizet, és időnként itass meg vele egy pohár gyógyteát. Még az is lehet, hogy megszereti.

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

További információk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is