Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Vigyázz... kész... megtermékenyítés!

A saját termékenységünkről elég sok mindent tudunk. Tisztában vagyunk vele, hogy milyen jelei vannak a peteérésnek, mikor érdemes szeretkeznünk a párunkkal (mindig :)), és milyen pozíciókkal segíthetjük a fogantatást. Roppant kevés információnk van viszont arról a több millió „főből” álló seregről, amely a szeretkezések során átlépi a testünk kapuját.

Tekintve azonban hogy a gólya késését okozó problémák gyökere az esetek 40 %-ában a férfiaknál található, itt az ideje, hogy jobban megismerkedjünk a spermiumokkal.

Startol a maraton

Képzeld el, hogy egy helikopter belsejéből nézed egy futóverseny indulását. A résztvevők felsorakoznak a rajtnál: millió apró kis fejecske egymás mellett. Majd egy jelre elstartol a mezőny… A spermiumok valóban egy maratoni futó sebességével, 17 km/h-val hagyják el a péniszt. A testedben azonban már kényelmesebb tempóra váltanak, csak 2-4 millimétert tesznek meg percenként. Láb híján a farkacskájukkal hullámszerűen csapkodva hajtják magukat előre, így minimum egy órába telik, amíg a hüvelyen át feljutnak a méhkürtbe.

Savfürdő

A ráérősebb tempóban haladó spermiumok már inkább csatába menetelő katonákra emlékeztetnek, mint futóbajnokokra. A hasonlat azért is találó, mert a testedbe jutva valóban küzdeniük kell: méghozzá a hüvelyed savas közegével. A savas fürdő erősen megcsappantja a létszámukat, de ez nem feltétlenül baj. Ilyenkor a természet szelektál: a gyengébb elhullik, az egészségesebb, erősebb megmarad.

Induláskor egyébként egy átlagos férfi mintegy 100-400 millió kiskatonát állít csatasorba. Ebből kb. 80-90 % az életképes résztvevő. A hüvelyben nincsenek azért teljesen kiszolgáltatva, a leendő apuka szervezete még a startnál gondoskodik a csapat egy részének a túléléséről. A kilövellő spermába ugyanis lúgos anyag keveredik amely átmenetileg megváltoztatja a hüvely kémhatását, és járhatóbbá teszi az utat a kiskatonák számára.  

Támadás inkognitóban

A szervezetedben való túlélés során a spermiumok fő fegyvere azonban nem ez, hanem az álcázás. Mint minden idegen terepre tévedő katonára, rájuk is óriási harc várna, ha a helyi erők – jelen esetben a Te immunrendszered  - észrevennék őket. A spermiumok viszont hiába bizonyulnak testidegen anyagnak a szervezeted számára, az immunrendszered nem pusztítja el őket. Méghozzá azért, mert a „testükön” olyan „álcát” viselnek, amely segít becsapni a női szervezetet, és így a testedet védő immunsejtek nem veszik észre őket.

Életben maradni

A kiskatonák egy része tehát túlélte a hüvelyi savfürdőt (amiben egyébként max. 2 órát bírnak ki a spermiumok), átlopakodott a méhszájon, és keresi a petesejtet, „akit” megtermékenyítene. Babára vágyó nők esetén szerencsés esetben létrejön a nagy találkozás, és a két sejt egyesüléséből egy új élet.

Ha azonban a spermium nem találja a nagy Ő-t, akkor sem esik kétségbe. Türelmes várakozásba kezd, amely akár 40-72 órán át is eltarthat, utána feladja, és elpusztul. Ezalatt az idő alatt azonban – amennyiben a ciklusod termékeny részébe érsz – még mindig létrejöhet a randevú a petesejt és spermium között.

Segédeszközök a harcban

Most, hogy a leglényegesebb információkat tudod a párod spermiumairól, elősegíthetitek, hogy a petesejthez minél több kis „kérő” juthasson el.

Hogyan? Leginkább úgy, hogy a kiskatonákat megedzitek a nagy út előtt. A lenti tippek megfogadásával elősegíthetitek, hogy a seregben résztvevők száma a lehető legnagyobb legyen, és minél egészségesebben induljanak harcba.

1.    Három napos önmegtartóztatás
Ejakuláció után a férfi szervezetének kb. három napra van szüksége ahhoz, hogy ismét megfelelő mennyiségű spermiumot tudjon csatasorba állítani. Ezért babára vágyó pároknál a „kevesebb több” elvet érdemes követni, és kb. három naponként javasolt szeretkezni gyermeknemzés céljából.

2.    Cinkszedés
A cink étrend kiegészítőként történő szedése sokat lendíthet az események alakulásán: fokozza ugyanis a spermiumok mozgékonyságát. Ha a párod nem híve a vitamin szedésnek, főzz gyakrabban húst és tojást tartalmazó ételeket, mindkettőben nagyobb mennyiségű cink található.

3.    C-vitamin
Kevéssé ismert tény, de nem csak az immunrendszert lehet felturbózni vele. Az őszi-téli náthás megbetegedések elkerülése mellett a spermiumokat is védi az oxidatív károsodástól.

4.    Koenzim Q10
A koenzim Q10 a legújabb ismeretek szerint antioxidáns, anyagcsere serkentő, és a spermiumok mozgását fokozó hatással rendelkezik. A leendő apukáknak érdemes tehát koenzim tartalmú étrend kiegészítőt szedni, mert már napi 10 mg bevitele is javítja a spermaképet.

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is