Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Tévhitek a termékenység körül

Számos tévhit övezi a termékenységet. Elég csak bekukkantani néhány fórumra, orvos válaszol rovatba, és máris szembesülhetünk vele, mennyi legenda kering a nők között ezzel kapcsolatban. Mivel mostanában kezdek rákapni a tízes listákra , úgy gondoltam, összeszedek ezek közül egy csokorra valót. Nehogy a szívedre vedd és elkámpicsorodj, ha olyan gondolatokkal szembesülsz, amelyek már benned is felmerültek. A többségünk nem orvos, és nincs egészségügyi végzettségünk sem. Van viszont jól fejlett önkritikánk, amellyel rögvest magunknak támadunk, ha késik a gólya, mondván: „biztos bennem van a hiba, mert…”. És itt jönnek a téveszmék. Akkor vágjunk is bele a közepébe.

1.    A meddőség csak a 35 év feletti nőket érinti.
Sajnálatos módon a meddőséget nem érdekli, hány éves vagy. Igaz, hogy a kutatások szerint a kor előrehaladtával egyre kevésbé vagyunk termékenyek, így az idősebb nőknek valamivel nagyobb az esélyük a termékenységi problémákra, de mindez fiatal korban is előfordulhat. Például kismedencei gyulladás következtében.

2.    A férjemnek alacsony a spermaszáma, így nekünk a lombikbébi program az egyetlen esélyünk.
Alacsony spermaszám mellett is létrejöhet terhesség, ha a spermiumok mozgása megfelelő. De ha mégsem lennétek ilyen szerencsések, akkor legkésőbb a lombikbébi program előtt érdemes megpróbálni természetes úton növelni a kiskatonák számát. Ezt megfelelő vitaminok, vitaminkészítmények, illetve egyéb összetett, a férfiak megtermékenyítő képességét fokozó szerek fogyasztásával lehet elérni. Meglepő módon képesek felturbózni a kicsit viharvert „sereget”. (A férfiak termékenységét növelő szerekről itt bővebben tájékozódhatsz: Felkészülő program férfiaknak, Spermium serkentő csodaszerek)

3.    Nekem már van gyerekem, nem lehetek meddő.
Sajnos a termékenység nem olyan, mint egy közgazdasági számítás. A korábbi teljesítmény nem nyújt garanciát a jövőbeni hozamokra. Ha már van gyermeked, az két dolgot jelent. Egyrészt hogy abban az időben termékeny voltál, másrészt, hogy szerencsés vagy, mert több millió, hiába reménykedő nőtársaddal ellentétben Neked legalább már van egy gyermeked. Ez a másodlagos meddőség állapota: hiába született egyszer már kisbabád, az újabb terhesség valamiért nem jön létre.

4.    A barátnőm cickafark tea ivásával esett teherbe. Már holnap kipróbálom, mert azt mondta, hogy nekem is tutira segíteni fog.
Ami a barátnődnél bevált, az egyáltalán nem biztos, hogy Neked is használ majd. Mindannyian a Teremtés egyedi, megismételhetetlen és lemásolhatatlan darabjai vagyunk, ezért mindnyájunknak más és más módszerekre lehet szükségünk. Lehet, hogy ami a barátnődnek segített, Neked épp ártani fog. Nincs garancia az egyes módszerek sikerességére, mindenkinél más válik be. Fontos, hogy minden információt beszerezz az adott természetes fogamzássegítő módszerről mielőtt kipróbálnád, lehetőleg egyeztess ezzel kapcsolatban az orvosoddal is, és ne csalódj (nagyon), ha a várakozásaid ellenére mégsem változtatja pozitívra következő hónapban a tesztet.

5.    A lombikbébi programban az a nagyszerű, hogy ha természetes úton mégsem jön össze a baba, az orvosom majd „csinál” nekem.
Hoppá. Gyereket „csinálni” csak a párod tud Neked, az orvosod maximum megtámogathatja a fogantatás menetét. De csodákra ő sem képes. Az IVF eljárások sikeressége mindössze 20-30 % között mozog. Csodavárás helyett érdemesebb inkább maximálisan felkészíteni a testedet a várandósságra. Igenis fogyni (vagy épp hízni) ha az orvosod szerint erre lenne szükség, egészségesen táplálkozni, mozogni, csökkenteni az életedben uralkodó stressz mértékét. Hidd el, ha mégis lombikbébi programra kerülne sor, így sokkal nagyobb esélyed lesz arra, hogy Te is a statisztikában szereplő, várandós 20-30 nő között legyél.  (Itt találsz egy kis segítséget: Felkészülő program nőknek 1.  Felkészülő program nőknek 2., Felkészülőprogram férfiaknak)

6.    A túlsúly és a termékenységi problémák közötti összefüggést az irigy sovány nők találták ki.
Sajnos nem. Szó sincs hátrányos megkülönböztetésről. A jelentős túlsúly tartósan megzavarja a hormonrendszer működését, ezért gátolja a teherbeesést. Az ideálist 20 %-kal meghaladó testtömeg már túlsúlynak számít. Túlsúlyos nő ideálishoz közelítő súlyra történő fogyása esetén a fogantatás esélyei jelentősen növekednének.

7.    Hátrahajló a méhem, ezért kizárt, hogy természetes úton teherbe essek.
Nem igaz. A hátrahajló méh nem genetikai rendellenesség, hanem normál biológiai variáns. 100 nőből 20-nál előfordul. Igenis van esélyetek arra, hogy a kisbabátok a hitvesi ágyban foganjon, főleg, ha kicsit megtámogatjátok a „kiskatonákat”. (Itt találsz ehhez fogamzássegítő tippeket: Hátrahajló méh)

8.    A gyógynövények, és a hasonló „vajákos” dolgok úgysem segítenek, ha nem jön a baba. Az egyedüli dolog ami segíthet rajtunk, az az orvos.
Sokszor pont az orvosok ajánlják, hogy a termékenységi problémákkal küzdő nő próbálja ki a cickafark-teát, barátcserjét, vagy egyéb természetes fogamzássegítő módszereket. Ők ugyanis tisztában vannak azzal, hogy a mai modern gyógyszerészet alapjait is a gyógynövények képezik. (Habár ma már rengeteg, korábban gyógynövényi alapú hatóanyagot szintetikusan állítanak elő.) Sajnos az emberek egy része viszont teljességgel eltávolodott a természettől és a benne rejlő gyógyító anyagoktól. A testünk gyógyítását mindenestül átengedtük a szakembereknek, és egyre kevesebbet tudunk a saját szervezetünk működéséről. (Itt  csemegézhetsz az oldalon található nem „vajákos”, viszont természetes fogamzássegítő módszerek közül, ha érdekel: Gólyacsalogató tippek)

9.    Még nem voltam kivizsgáláson, de tutira az én hibám, hogy nem jön a baba. Általában a férfiaknál nem szokott ilyen jellegű gond lenni.
Ez egy elég régóta fennálló téveszme. Az oka, hogy hajdanán a férfiak társadalomban betöltött pozíciója miatt fel sem merülhetett a férfi meddőség kérdése. Ha a párnak nem volt gyereke, csak és kizárólag a nő lehetett a hibás. A férfi meddőségének ténye olyan presztízsveszteséget jelentett volna, amelyet nem lehetett felvállalni. (Hozzáteszem, hogy a meddőségi kivizsgálások sem lehetettek eszközhiány miatt annyira hatékonyak, hogy mindez egyértelműen kiderüljön.) Szerencsére ma már nem kell kizárólag a nőknek viselnie a meddőség "szégyenbélyegét". A statisztikák szerint napjainkban 100 párból 25 meddő. A meddőség oka származhat a férfitól (esetek 40 %-a), a nőtől (40 %), illetve közös érintettség is előfordul (10 %). A maradék 10 %-nyi esetben a probléma forrása ismeretlen.

10.    Biztos az Isten büntet valamilyen vétkemért, azért nem esem teherbe.
Az Isten nem diktátor, aki nők millióin vesz ilyen módon elégtételt. Gyanítom, hogy ő inkább a „szaporodjatok és sokasodjatok” verziót favorizálja. Nem tudhatjuk, hogy miért késik a gólya. És tudom, hogy magyarázat hiányában egyre nehezebb elfogadni számodra a napok múlását. De bíznod kell benne, hogy a történések mélyen nagyon is logikus okok rejlenek, amelyeket idővel majd Te is felismersz. Addig pedig szíved minden erejével higgy benne, hogy hamarosan Te is édesanya leszel, és a lehetőségeidhez mérten tégy meg mindent azért, hogy a tested és a lelked is nyitva álljon a kisbabád fogadására.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is