Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Akupunktúra helyett testgyertya

Nem fáj, nem kellenek hozzá tűk, hatásos lehet meddőségi problémák ellen, és akár otthon is végezhető. Ezek a testgyertyázás előnyei.
Hátránya viszont, hogy a többségünknek fogalma sincs, hogyan kell testgyertyázni.  Ezt a problémát orvosolandó kicsit utánanéztem a neten, pontosan mi is az a testgyertya, és hogyan működik.

Indián tölcsér

Tulajdonképpen az indiánoknak köszönhetjük, hogy feltalálták az akupunktúra fájdalommentes verzióját. A hopi és a machigingók indiánok jöttek rá először, hogy tölcsér alakú gyertyákat a testre helyezve számos betegséget lehet kezelni. Először kéregből, majd fájdalomcsillapítót tartalmazó gyógynövényekből készítették a gyertyáikat. Később áttértek a méhviaszba mártott változatra, mert ezek sokkal jobb hatásfokkal működtek a lassabb égés miatt. Manapság is ilyen méhviaszból készült testgyertyákat vásárolhatsz a boltokban.

Hogyan működik?

A testedet összefüggő energiacsatornák, úgynevezett meridiánok alkotják. A keleti elmélet szerint ezeken a meridiánokon át áramlik az életerő a testedben. Ha az áramlás akadálymentes, akkor egészséges vagy. Ha azonban az energia áramlása megakad, akkor a tested különböző betegség tüneteket produkálhat. A testgyertyázással az akupunktúrához hasonlóan feloldhatóak ezek a bizonyos energia-blokkok, és helyreállhat a szervezetedben a normális energia-áramlás. Hátránya viszont az akupunktúrával szemben, hogy a tested egyetlen fontos pontjára koncentrál, míg a tűpárna-állapotot bevállalva számos akupunktúrás pontodat kezelik egyszerre.

Némiképp földhözragadtabban is magyarázható egyébként a testgyertya működési elve, ha nem kedveled az energia-alapú okfejtéseket. A mozgásszegény életmódnak és a rossz táplálkozási szokásoknak köszönhetően valószínűleg a Te tested is tele van méreganyagokkal. A nyirokrendszeredre túl sok teher hárul, ezért a szervezeted nagyon lassan szabadul a mérgektől. A felhalmozódott mérgek pedig kellemetlen fizikai tüneteket okozhatnak Nálad. A testgyertya azért hat, mert elősegíti ezeknek a méreganyagoknak az eltávolítását.

Oké, de MIT CSINÁL?

A testgyertya tölcsér alakú, és ez a bizonyos tölcsér alak a „trükk” az egészben. A gyertya alakjának köszönhetően megy ugyanis végbe az a bizonyos „kürtő-hatás”, amelynek köszönhetően távoznak a méreganyagaid, és oldódnak az energia blokkjaid.

Részletezve a folyamatot, nagyjából ez történik: a kezelés során a testedre helyezett gyertya felső, szélesebb peremét meggyújtják. Az égés során keletkező füsttel a gyertyát alkotó gyógyító hatású természetes illóolajok, anyagok bejutnak a bőröd alá. Mialatt a gyertya ég, a belsejében lévő levegő felmelegszik, és vákuumhatás keletkezik. A keletkező vákuum aztán felszívja a kürtő fenekén keletkező füstöt, és vele együtt a gyulladásos és toxikus anyagokat. A kiszívott anyagok a testgyertya belső falán kicsapódnak. Ez a vákuum nem erőteljes, tehát ne úgy képzeld el, hogy „kirántja” a mérgeket a testedből. Egy viszonylag gyenge, mégis hatásos vákuumeljárásról van szó. Mivel a negatív, elakadást okozó energiadugó távozik, ezért újraindul a szabad energiaáramlás, és aktivizálódnak a tested öngyógyító funkciói.
                                                       
A vákuumhatás mellett a gyógyulás a gyertyát alkotó illóolajoknak, gyógyhatású anyagoknak is köszönhető. Ezért nem mindegy, hogy milyen gyertyát kérsz a boltban.

Miből készülnek a testgyertyák?
 
Általában kézzel, gondosan válogatott anyagokból. A készítéshez méhviaszt, steril gézt, esetleg pamutvásznat és illóolajokat használnak. A gézlap akadályozza meg, hogy égéstermékek kiessenek a gyertyából a bőrödre.

A méhviasz baktériumölő hatású, és nyugtatja a bőrt. Serkenti a vérkeringést, javítja a bőr sejtjeinek regeneráló képességét.

Ahány gyertya, annyi fajta. De érdemes olyat választani, amely paraffin és más ásványi eredetű viasz hozzáadása nélkül, tényleg csak tiszta méhviaszból készül.

Ami az illóolajokat illeti, a következőkkel találkozhatsz a leggyakrabban:

  • eukaliptusz: meghűlés ellen, fertőtlenítő és immunerősítő hatású
  • kakukkfű: idegerősítő, görcsoldó, hurutoldó hatású
  • kamilla: fájdalomcsillapító, sebgyógyulást serkentő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású
  • levendula: görcsoldó, nyugtató, immunerősítő hatású
  • orbáncfű: immunerősítő, görcsoldó hatású, oldja a depressziót
  • zsálya: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.

Hogyan használd?

Lehetőség szerint soha ne egyedül testgyertyázz, kérj hozzá segítséget. Egyrészt könnyebb így, másrészt van olyan, aki a kellemes érzések hatására elalszik gyertyázás közben, és nem lenne szerencsés, ha felgyújtanád a hitvesi ágyat.

Tisztítsd meg a kezelendő felületet a testeden. A segítőd gyújtsa meg a gyertyát a felső, széles peremén, majd a gyertya alsó részét helyezze rá a testedre. A segítőd égés közben időnként ollóval távolítsa el a már leégett gyertya-részeket, hogy erősödjön a vákuum-hatás.

Egy testgyertya-kúra általában két hétig tart. Az első héten minden nap, a második héten pedig minden másnap egy gyertya elégetése javasolt a kezelendő testfelületeden. Nagyon makacs problémák esetén több kúra is lehetséges, de az kéthetes kúrák között minimum egy, de inkább két hét szünetet kell tartani.

Meddőség ellen

Amennyiben termékenységi problémáid vannak, az erre vonatkozó leírások szerint ovuláció előtt 4-5 nappal kell elégetned a gyertyát a petefészkeid felett. Ezeket  a köldök és a szeméremtested között félúton, kb. 5 cm-re a középvonaltól jobbra, illetve balra találod. Naponta egyszer kell használni, 5 egymást követő napon át. Általában a gerániumos, levendulás, vagy köményes a javasolt.

Személyes tapasztalatok

Én magam sosem használtam testgyertyát, ezért csak mások tapasztalataira tudok hivatkozni. A kezeléseket követően a gyertyát alkalmazók a gyertya belsejében mindig sok „koszt” találtak. Van akinek csökkentek a menstruációkkal együtt járó fájdalmak, volt, akinek beállt a ciklusa 28 napra, és összességében sokkal jobb lett a közérzetük a használatot követően. Lehet, hogy a hatás inkább pszichés, mint valós, de azt hiszem ez babatervezési szempontból teljesen mindegy. Ha azáltal hat, hogy jobbá teszi a közérzetedet, csökkenti a stressz-szintedet, és ezáltal szabad utat biztosít a babóca számára, akkor már megérte.

Milyen problémák esetén ajánlják:

Probléma    Hova? Milyet?
emésztési problémák, teltségérzés, bélrenyheség esetén a gyomorszáj területére, köldökbe helyezve
 
nőgyógyászati panaszok, menstruációs gondok, női vagy férfi nemi problémák esetén a köldök alatt kb. 10 cm-rel levendula, kamilla, zsálya, ilang-ilang
stressz    köldökbe helyezve levendula, zsálya, ilang-ilang, tömjén, teafa, orbáncfű
fülproblémákra           
ízületi és reumatikus fájdalmakra   teafa, kakukkfű
látásjavításra    a homlok közepére helyezve kamilla, teafa

Mikor ne alkalmazd?

Erre vonatkozóan nem találtam túl sok információt a neten. Amikor biztosan nem javasolt: várandósság, illetve lombikbébi program (stimuláció alatt, beültetés után) alatt, illetve vérző aranyér esetén.

Tilos továbbá nyílt sebeken, bőrpír területén, vagy vérző helyen használni. Soha ne használj testgyertyát, ha allergiás vagy a gyertya anyagára, vagy a benne lévő hatóanyagokra. Ezeket mindig alaposan olvasd el, mielőtt megvennéd a gyertyát!

Mindig tartsd szem előtt, hogy a testgyertya használata nem helyettesíti a szakorvosi kezelést, de sokat segíthet. Használata előtt érdemes megkérdezned a kezelőorvosod véleményét.

 


Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

További információ rólam és az általam végzett  Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim:
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
 

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is