Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Ha Mohamed nem megy a hegyhez... (spermavizsgálat otthon)

Te már nagyon vágysz egy kisbabára, de hiába próbálkoztok. Jön az első nőgyógyászati vizsgálat, majd nemsokára a kérés a nőgyógyászod részéről: meg kellene vizsgálni a párodat is… És ezzel együtt a kínlódás: hogyan vedd rá a Nagy Ő-t,  hogy hajlandó legyen átadni a „kiskatonákat” bedobozolva a megfelelő időben és helyen vizsgálat céljából? Melyik férfi mond egy ilyen kérésre azonnal „igen”-t? Szerintem ezt egy kezünkön meg tudnánk számolni. A férfiak többsége – érthető módon – rettenetesen húzódozik egy ilyen jellegű vizsgálattól, és kibúvókat keres, ameddig csak lehet.

 

…a hegy megy Mohamedhez

Ez a gordiuszi csomó most megoldódni látszik. Hazatérve a bevásárlásból csak kirakod elé a konyhaasztalra a termékenységi tesztet: hajrá drágám, mehetsz ellenőrizni a „szaladgálókat”.  Legalábbis a kutatók ezt ígérik.

Már 2006-ban is létezett a külföldi piacokon olyan tesztkészülék, amellyel a férfiak otthoni körülmények között ellenőrizhették az ondósejtek mozgékonyságát. Ez azonban amellett, hogy elég bonyolultan működött, nem mért egy másik igen fontos értéket: az ondósejtek számát. Ráadásul elég borsos, mintegy 30 ezer forint körüli áron lehetett hozzájutni. A spermiumoknak a készülék belsejébe jutva hasonló akadálypályán kellett átküzdeniük magukat, mint amellyel a női testben találkoznak. Először egy méhnyálkahártyát szimuláló testmelegen tartott hialuronsav-rétegen, majd egy csatornarendszeren. Leegyszerűsítve a működési elvet, ha megfelelő számú sereg ért be a célba, akkor a teszt a férfi megtermékenyítő képességét alátámasztotta. Ez a teszt a forgalmazó szerint 95 %-os hatékonysággal működött.

Létszám ellenőrzés

Most viszont megjelent egy új fejlesztés, amely jelenleg az amerikai gyógyszerügyi hatóság előtt várja, hogy a gyógyszertári polcokra kerülhessen. Amellett, hogy sokkal egyszerűbben működik elődjénél, vélhetőleg jóval olcsóbb lesz. Előzetes számítások szerint az amerikaiak mintegy 5.000 Ft-nak megfelelő összegért szerezhetik majd be a patikákban.

Az új teszttel az ondósejtek számát ellenőrizhetik majd az otthon nyugalmában az apuka-jelöltek. Így első körben megúszhatják a számukra olyan kellemetlennek tűnő vizsgálatot, és csak akkor kell orvoshoz fordulniuk, ha a teszt eredménye negatív kimenetelű lenne.

A módszer hatékonyságát 225 ondómintával ellenőrizték, és 96 %-ban pontos eredményt észleltek.  Normál esetben a sperma egy milliliterjének 20 millió, vagy annál több ondósejtet kell tartalmaznia. A teszt hasonlóan néz ki, mint egy terhességi teszt. Az egyik sávja megmutatja, hogy az ondósejtek száma a mintában eléri-e a  20 milliós határértéket, a másik sáv pedig jelzi a nagyon alacsony (5 millió alatti) ondósejt számot is.

A mostani teszt egyszerűbb volta egyébként az ondósejtek fejrészén lévő SP-10 nevezetű antigénnek köszönhető. A teszt ennek az antigénnek a mennyiségét számolja, és így mutatja ki, hogy mennyi a spermiumban az ondósejt arány.

A felfedezés és a teszt kifejlesztése dr. Herr amerikai kutatónak és csapatának köszönhető, akik tíz éven át dolgoztak a projekten.

…és az elkerülhetetlen

Ha a teszt eredménye nem támasztja alá megfelelő mértékben a párod nemzőképességét, akkor viszont sajnos elkerülhetetlen az andrológus felkeresése. Ráadásul még a pozitív eredmény sem igazol a teszt bírálói szerint semmit. Az ezzel kapcsolatban nyilatkozó szakemberek továbbra is a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatokra szavaznak, amelynek keretében nem csak a hímivarsejtek mennyiségét, mozgását nézik, hanem az alaki felépítésüket, és még számos egyéb dolgot, amelyek szintén befolyásolhatják a megtermékenyítő képességet.

A teszt valószínűleg még jó sokára lesz nálunk is kapható (bár, ki tudja, a meddőségipar mostanában elég nagy biznisz ahhoz, hogy gyorsan itt is a polcokra kerüljön), úgyhogy egyenlőre marad a párod észérvekkel és egyéb női eszközökkel történő meggyőzése…

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

További információk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
 

A terméket megvásárolhatod a Babaproject.hu webáruházban. Eléréséhez kattints ide: Babaproject.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is