Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Mikroszkópos babatervezés: a PG53 titkai

Jó néhányan esküsznek a PG/53 Fertility Tester törpemikroszkóp alkalmazására a családtervezés során. A törpemikroszkóp – az ovulációs teszthez hasonlóan – a termékeny napok meghatározására szolgál.

 

 
A PG53 működésének alapja
 
A mikroszkóppal a saját tested működését tudod vizsgálni. A törpemikroszkóp elvileg alkalmas arra, hogy az ovuláció előtti időszaktól – amikor az ösztrogén szint erősen növekedni kezd, amelynek hatására beindul az LH hormon termelése, majd az ovuláció – egészen az azt követő 48 órás utó-ovulációs időszakig nyomon kövesse a termékenységed alakulását.
 
A ciklus első részében erősen növekszik az ösztrogén szint. Ez változást okoz mind a nyálad, mind pedig a cervix-váladékod összetételében és állagában. Az ösztrogén hatására mindkét váladék másképpen kristályosodik az ovulációhoz közeledve, illetve közvetlen az ovuláció után, mint a ciklus egyéb részeiben.
 
Ez a bizonyos ösztrogén koncentráció, amely megváltoztatja a kristályosodási képet, kb. az ovuláció előtt 3-4 nappal kezdődik, és az ovulációt követő 3-4 napig tart. Ezeken a napokon a törpemikroszkópba pillantva páfrány-szerű mintát láthatsz. Azokon a napokon, amikor nem vagy fogamzásképes, a mikroszkópban látott képen vagy egyáltalán nem látsz páfrány mintát, vagy a páfrány minta közé jelentős számú más faja alakzat – körkörös és amorf alakzatok – keverednek.
 
Hogyan használd? 
  
Az alkalmazása elég egyszerű. A tesztelést végezheted nyállal vagy cervix-váladékkal (azaz méhnyákkal). Maga a szerkezet két, egy ponttal egymással összekötött korongból áll. Ha szétnyitod a korongot, egy mikroszkóp lencsét látsz rajta. Ide kell helyezni a vizsgálandó váladékot. Én általában ott szúrtam el a dolgot, hogy azt hittem, ehhez viszonylag kevés nyál is elég, és soha nem láttam semmit a mikroszkópban, nemhogy páfrány mintát.
 
Tehát: miután rákensz elengedő mennyiségű nyálat (vagy cervix-váladékot), hagynod kell a mintát megszáradni. Miután megszáradt, told össze a két kis korongot, és a felső korongon lévő nyíláson keresztül kukucskálj bele a mikroszkópba. Ahhoz, hogy láss is valamit, a korongot mindenképpen valami fényforrás felé kell tartanod. Vagy természetes fény, vagy izzólámpa felé. Én a természetes fénynél szinte semmit nem láttam, a fürdőszobai világítás felé tartva azonban – és mindig trükköznöm kellett az iránnyal, mert nem minden szögből volt jó a világítás a művelethez – kirajzolódott a páfrány, vagy pálcika minta.
 
Mintavétel
 
Cervix-váladékkal történő tesztelés esetén a mintát mindig a méhnyakból, és nem a hüvelynyílás elejéről kell venni. Hüvelyi fertőzés esetén inkább nyállal tesztelj.
 
Nyálból történő mintavétel esetén ügyelj arra, hogy ne végezz tesztelést közvetlenül evés, ivás, vagy dohányzás után, mert ez befolyásolhatja a teszt eredményét.
 
Mikor nem használható?
 
A teszt nem használható fogamzásgátló, vagy egyéb hormontartalmú készítmény szedésekor, vagy közvetlen a használat befejezését követően.
 
Hátránya
 
A törpemikroszkóp alkalmazásának semmilyen hátránya nincs. Én csak a dolog „pepecselős” mivoltát nem szerettem (mintavétel, száradás, stb.), illetve szinte soha nem találtam egyértelműnek a mikroszkóp által mutatott képet. (Most ez páfrányos?! Vagy csak részben?! Vagy ezek inkább pálcikák???) Ennek ellenére biztos sokan vannak, akik nálam ezerszer jobban boldogulnak, és számukra ez lesz a megfelelő eszköz a családtervezéshez. Erre jó példa a Húgom, aki csak és kizárólag ezt használta a családtervezés során. Szeptemberben lesz óvodás a kislánya, tehát hiba lenne kihagyni ezt az eszközt a babatervező-kelléktárból. 
 
Hol kapható?
 
Gyógyszertárakban, az ára 2-3000 Ft körül mozog.

 

Ha már minden babatervező módszert kipróbáltatok, és még mindig késik a gólya, akkor javaslom, hogy nézz körül a Gólyacsalogató tippek menüpontban, ahol számos olyan lehetőségre bukkanthatsz, amellyel elősegítheted a várandósság létrejöttét.
 

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával:

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

T
A terméket megvásárolhatod a Babaproject.hu webáruházban. Eléréséhez kattints ide: Babaproject.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is