Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Pecsételő vérzések - semmi pánik!

Tankönyvi esetben egy átlagos nő rendszerint havonta egyszer menstruál, 28 naponként, 5 napig. De más a tankönyv, és más a valóság. Nézzük, hogy ehhez képest milyen egyéb, de a teherbeesést nem feltétlenül akadályozó vérzések fordulhatnak elő egy női nemi ciklusban.

 
Pecsételő vérzés, „barnázás”
 
Nem minden nőnek indul erősen első nap a menstruációja. Van, akinek úgynevezett pecsételő vérzéssel kezdődik, amely apró, vagy nagyobbacska barna foltokat jelent. Ez eltarthat akár napokig is, amíg megjelenik a „rendes” menstruáció. Ez nem feltétlenül jelent problémát. Elfogadható például akkor, ha az ovuláció időpontja és a menstruáció között legalább 10 nap eltelik pecsételő vérzés nélkül.
 
Jelentheti ugyanakkor azt is, hogy hormonális gondok vannak, a sárgatest túl hamar elpusztul, és így a méh nyálkahártyája nem megfelelő a beágyazódáshoz. Azaz előfordulhat, hogy létrejön a petesejt és a spermium egyesülése, de maga a beágyazódás már nem tud végbemenni, mert a méhnyálkahártya már elkezdte a leválási folyamatot. A pecsételő vérzésről tehát feltétlenül beszélned kell a nőgyógyászoddal, aki a megfelelő hormonvizsgálatok és egyéb vizsgálatok elvégzését követően meg tudja mondani neked, hogy van-e sárgatest-elégtelenségi, vagy esetleg pajzsmirigy vagy mióma, stb. problémád.
 
Ha van is ilyen jellegű gondod, ne ess kétségbe, ezek kezelhetőek. Egy 5 évig próbálkozó ismerős pár hölgytagja a sárgatest-elégtelenség kimutatását követően gyógyszeres kúrába kezdett az orvos javaslatára, és a következő évben egészséges kisfiúnak adott életet, azaz néhány hónap múlva teherbe is esett. Ami engem illet, én is küzdöttem a pecsételő vérzéssel, amelyet fonálbeültetéses akupunktúrával kezeltettem sikeresen, a magam részéről maradtam a természetes útnál. Ha te is kipróbálnád először a természetes eszközöket, akkor nézz körül ezen a honlapon, számtalan egyéb lehetőséged van, nem csak a gyógyszer. (Lásd: Gólyacsalogató tippek)
 
Fontos tudnod, hogy a ciklusod vizsgálata során soha ne az első, pecsételős napot vedd a menstruációs ciklus első napjának, hanem azt a napot, amikor ténylegesen vérzés jelentkezett.
 
Ovulációs vérzés
 
Több nőnél is előfordul, hogy az ovuláció időpontjában gyenge vérzést érzékel, ami normális jelenségnek tekintendő. Ez a tüszőrepedés környékén jelentkezik, és vagy csak egy picit megszínezi a méhnyákot, vagy akár 1-2 napig is eltart.
 
Az ovulációs vérzést úgy tudod megkülönböztetni az ún. tüszőrepedés nélküli ciklus során bekövetkező vérzéstől, hogy az ovulációs vérzés után megemelkedik a testhőmérsékleted néhány fokkal.
 
Vérzés a beágyazódáskor
 
Ha kb. 1 héttel az ovuláció után gyenge vérzést tapasztalsz, az lehet a megtermékenyített petesejt beágyazódásának a jele. Ugyanakkor sajnos előfordulhat, hogy csak a pecsételő vérzés megindulásáról van szó. A kettőt úgy tudod megkülönböztetni egymástól, hogy figyeled a testhőmérsékleted alakulását. Amennyiben nem esik vissza legalább 18 napig, úgy jó esély van a terhesség létrejöttére.
 
Ami tutira nem jó
 
Több napig tartó vérzések a ciklusban, amelyek nem köthetőek a fenti időpontokhoz. Ezekről feltétlenül számolj be a nőgyógyászodnak, és egyeztessétek az esetlegesen szükséges további vizsgálatokat.
 
Ami rossz lehet, de nem feltétlenül
 
Ezzel most kérlek, ne nagyon foglalkozz, mert tapasztalatból tudom, hogy a nők, akik hosszú ideje szeretnének teherbe esni, hajlamosak túlaggódni ártalmatlan, és valójában normális tüneteket. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az erős, fájdalmas menstruációkat okozhatja mióma. Ismét a saját példámra tudok hivatkozni: a saját menstruációm hosszú ideig elhúzódó, pecsételő vérzéssel kezdődött, majd rendkívül fájdalmas (volt, hogy el is ájultam) és erős menstruációval folytatódott. De NEM volt miómám, és mindezeken a tüneteken végül természetes gyógymódokkal (fonalbeültetéses akupunktúra, gyógytea, kineziológus, homeopátiás szer, stb.) segíteni tudtak nekem, és olyan jelentős mértékű javulást tapasztaltam, hogy most – a 9. hónapban - alig férek el a pocakomtól a számítógép asztal előtt. Szóval semmi pánik, de azért beszélj a tüneteidről az orvosoddal.
 

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is