Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

PCOS és a meddőség

PCOS. Ez a négy betű bizony 100 nő közül 10-nek megkeseríti az életét. Ha Te is közéjük tartozol - de még nem tudsz róla - akkor valószínűleg először csak az tűnik fel, hogy az évek óta tartó diétázásod ellenére sem fogysz semmit. Aztán zavarni kezdenek az újra és újra megjelenő pattanások az arcodon, és bosszantanak a porszívózáskor a szőnyegről összeszedett hajcsomók. Majd amikor már hosszú hónapok, esetleg évek óta várjátok, hogy megérkezzen a kisbabátok, orvoshoz fordulsz, aki néhány vizsgálat után szembesít a diagnózissal: PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma.

Apró ciszták a láthatáron

A PCOS azért kapta ezt a nevet, mert a legjellemzőbb tünete a sok apró ciszta látványa a petefészekben. Hogy pontosan értsd: amikor az orvos megvizsgál az ultrahanggal, egy darab szépen növekvő tüszőcskét kellene látnia a bal, vagy jobb oldali petefészkedben, amely hamarosan randevúra indul a petevezetékedben, hogy találkozzon a párod „kiskatonájával”. PCOS esetén a doki nem ezt látja, hanem apró kis golyócskák – ciszták – tömkelegét.

És ez nagy baj?

Sajnos ez bizony hormonrendszeri zavart jelez, ami meggátolhatja a teherbeesést.

Mitől kap az ember PCOS-t?

Ez nem egy vírus, vagy egyéb fertőzés. A PCOS sajnos – ha hajlamos vagy rá, mert van egy ilyen genetikai „kódod” – bizonyos tényezők hatására megjelenhet a szervezetedben, anélkül, hogy a babatervezésig fény derülne rá. Jó ha tudod, hogy jelentős kockázati tényező a túlsúly, ami nem csak a következménye, hanem az egyik előidéző oka is lehet a PCOS-nek.

Mitől alakulhat ki?

Az erre való hajlamot öröklöd. Maga a betegség kialakulása sokszor már a pubertáskor előtt megkezdődik. Ezt okozhatja az első menstruációd előtt a szervezetedben lezajló hormonális változások tömege, de az is előfordulhat, hogy édesanyád pocakjában jelentős méhen belüli androgén (férfias nemi jelleg kialakításáért felelős hormonok) hormon túlsúly uralkodott, ami bizony negatív hatással járt rád nézve.

Mennyi idő alatt fejlődhet ki a PCOS?

A tünetek folyamatosan, hosszú idő alatt alakulnak ki. Az is előfordulhat, hogy valakinél csak egy-két tünet jelentkezik, ilyenkor nehezebb észrevenni a betegséget.

Milyen tüneteket keressek?

Akkor gyanakodhatsz PCOS-re, ha a következő tüneteket észleled magadon:

 • rendszertelen a menstruációd
 • elmarad a peteérésed
 • a bőröd zsíros, gyakran pattanásos
 • állandó súlyproblémákkal küzdesz
 • „cukoréhség” kínoz
 • megnövekedett a szőrzeted az arcodon és a testeden
 • hullik a hajad, esetleg kopasz foltok jelennek meg a fejeden
 • az orvosod sok apró cisztát lát az ultrahang vizsgálat során a petefészkedben
 • hosszú ideje próbálkoztok, és nem jön a baba
 • a véredben emelkedett az inzulinszint

Gyanakszom… mit tegyek?

Fordulj orvoshoz, mert csak ő tudja kideríteni, hogy valóban PCOS-ed van-e. A diagnózis alapja az úgynevezett „Rotterdami kritérium”.

Eszerint ha PCOS-ed van, akkor a következő három feltételből legalább kettő illik rád:

 • elmaradt vagy véglegesen megszűnt a peteérésed  és a tüszőrepedésed
 • férfihormon túlsúly van a szervezetedben, amelynek a jelei kívülről is láthatóak, illetve laboratóriumi leletekkel alátámaszthatóak
 • az ultrahang alátámasztja a sok apró ciszta jelenlétét a petefészkedben.

Fontos kritérium: a fenti tüneteket nem más jellegű hormonális eltérés okozza.

Összegezve: a feltételezésed igazolásához nőgyógyászati és endokrinológiai vizsgálatra van szükség, továbbá a hormonértékeid laborvizsgálat során történő ellenőrzésére.

De azért kezelhető?

Igen, vannak a tünetek megszüntetésére irányuló kezelési lehetőségek, nem is egyféle. Ugyanakkor a PCOS nem egy hörghurut, amire bekapkodod az antibiotikumot, és meggyógyulsz. Itt az orvos önmagában nem képes csodát tenni, ehhez bizony a Te aktív közreműködésed is kell. Az orvos által felírt gyógyszer(ek) mellett amennyiben indokolt, változtatnod kell a táplálkozási szokásaidon, és ideje elkezdened sportolni, ha eddig ez kimaradt az életedből. Ha hajlandó vagy változtatni, akkor változni is fogsz: a tünetek visszafordíthatóak, és az állapotromlás megakadályozható.

Miért fontos, hogy tudd, ha PCOS-ed van?

Nem csak azért, mert így esélyed nyílik arra, hogy előbb, vagy utóbb, de megérkezzen az az eltévedt gólya. Azért is nagyon fontos, hogy tisztában legyél az esetleges betegségeddel, hogy meg tudd előzni a PCOS gyakori szövődményeinek kialakulását. Ilyen szövődmény-betegségek lehetnek:: diabétesz, szív-és érrendszeri betegségek, vagy endometrium karcinóma (méhnyálkahártya daganat).

A PCOS-ről itt tudhatsz meg többet: PCOS.hu

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

További infomációk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is