Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

A meddőség titkos tettese – a pajzsmirigy

Nálad minden rendben, a párodnál is, mégsem jön a gólya. Aminek nem kellene, az viszont minden hónapban rendszeresen megérkezik. Vagy csúszik és ez még rosszabb. Ilyenkor görcsös tesztelés, reménykedés, majd csalódás. És persze kétségbeesés: ha minden rendben velünk, nekünk miért nem sikerül?!

Ilyenkor érdemes ellenőriztetni, hogy minden rendben van-e a pajzsmirigyeddel. Mert ha ez a kis pillangó alakú szervecske rosszul működik, az bizony akár meddőségi problémákhoz is vezethet. A pajzsmirigy szabályozza ugyanis a hormonháztartást, beleértve a női nemi hormonokat, és így a termékenységet is.

Libikóka

A pajzsmirigyed működését úgy képzeld el, mint egy mérleghintát. Ha a libikóka egyensúlyban van, minden rendben. Ha viszont átbillen az egyensúlyi helyzeten, akkor vagy alulműködik, vagy túlműködik.

Alulműködés

Naplopó típusú pajzsmirigyre kell gyanakodni, ha a menstruációd rendszertelen, ha rövid a ciklusod második fázisa, és erős vérzéseid vannak.

Előfordulhat, hogy bár rendszeresen menstruálsz, tüszőrepedésed nincs, pedig ez a várandósság létrejöttének előfeltétele. További jelek lehetnek ha fáradékony vagy, gyengének érzed magad, fázós vagy, vérszegény, gyakran van székrekedésed, hajlamos vagy a depresszióra, esetleg hiába diétázol, mégis nő a súlyod.

A lusta pajzsmirigy azért okozhat meddőségi problémákat, mert nem bocsát ki elegendő tiroxin hormont (T4). Egyéb bokros teendői mellett ez a hormonocska gondoskodik az ösztrogén és progeszteron hormonod megfelelő szintjéről. Márpedig ha kevés van belőle, akkor nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, és így gátolhatja a várandósság létrejöttét, illetve a terhesség kihordását.

Miért probléma hogy a tiroxin „belepiszkál” a progeszteron szintedbe? Mert ha alacsony a szervezeted progeszteron szintje, akkor a méhnyálkahártyád nem tud kellőképpen megvastagodni, és így a leendő kisbaba (ekkor még pici sejt) nem tud megfelelően megtapadni a méhedben. Erre akkor kell gondolni, ha általában túl rövid a ciklusod második fele - azaz a tüszőrepedést követően nem telik el 13 nap a menstruációig.

Az is előfordulhat, hogy az alulműködő pajzsmirigy miatt magasra ugrik a prolaktin hormonod szintje. A magas prolaktin szint – ez a hormon felel majd a szülés után azért, hogy meginduljon az anyatej termelés – pedig gátolja a teherbeesést. (Ezért terjedt el az a téveszme, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni.)

Túlműködés

Ebben az esetben a szervezetedet elárasztják a pajzsmirigy-hormonok. A magas tiroxin-szint következtében a szervezeted "felpörög". Ezt úgy éled meg, hogy ingerlékeny vagy, izzadós, szaporán ver a szíved, gyakran van hasmenésed, hullik a hajad, és csökken a testsúlyod. Természetesen ez is menstruációs zavarokhoz vezethet.

Gyanú esetén…

Mindenképpen javaslom, hogy fordulj endokrin szakorvoshoz és vizsgáltasd ki magad. Feltétlenül gyanakodj pajzsmirigy problémára, ha a családodban van pajzsmirigy beteg, illetve ha többször volt vetélésed, és nem derült ki az oka.

Mire ügyelj, hogy elkerüld a pajzsmirigy betegségeket?

  • Fogyassz elegendő jódot.
  • Kerüld a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztását, mert ezek gátolhatják a pajzsmirigy-hormonok termelődését.
  • Igyál zöldségleveket, a főzésnél pedig használj tengeri sót. Mindkettőt szeretni fogja a pajzsmirigyed.
  • A kis „lepkéd” utálja viszont a fehér liszt, a cukor és a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztását, ezért ezeket lehetőleg kerüld. Ugyanez igaz a kávéra és a kólára.
  • Pajzsmirigy-túlműködés esetén fontos a nyugalom, és a kímélő életmód. Jót tesz a nyugodt alvás, és a sok séta. Kerülni kell a napozást, a sportolást és a dohányzást. Ez esetben viszont kerülni kell a jód-bevitelt, tehát fontos a probléma diagnosztizálása.

De én már Anyuka vagyok!

Sajnos akkor is lehetsz pajzsmirigy beteg, ha már született kisbabád. Lehet, hogy épp pajzsmirigy-probléma miatt késik a második baba. A terhesség alatt, illetve a szülést követő két éven belül ugyanis megnő a pajzsmirigy betegségek kialakulásának a lehetősége. A szülést követően a nők 4-10 %-ánál fordul elő pajzsmirigy-probléma.

Pajzsmirigy gyorsteszt

Az alábbi tünetek a pajzsmirigy csökkent működésére utalnak. A kérdésekre válaszolj igennel vagy nemmel, jegyezd fel válaszaidat!

Tünetek-jelek:
•    Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
•    Depresszióra hajlam
•    Hízás, csökkent étkezés mellett
•    Rekedtség
•    Végtagokban zsibbadásérzés
•    Száraz, viszkető hideg, megvastagodott bőr
•    Székrekedés
•    Halláscsökkenés
•    Szemhéj körüli duzzanat (ödéma)
•    Menstruációs zavarok, terméketlenség
•    Csökkent libidó (nem vágy)
•    Lassú szívműködés
•    Emelkedett koleszterin szint
•    Nyakduzzanat, nyakfeszülés
•    Családban pajzsmirigy, ill cukorbetegség előfordulása halmozottan
Értékelés (igenek száma):    
•    5 felett kóros elváltozásra utal
•    2-4 között határeset, további vizsgálatok indokolta
•    0-1 nincs csökkent működés

Segítség! Most mit tegyek?!

Ne ess kétségbe a gyorsteszt eredményétől. Konzultálj endokrinológus szakorvossal, és végeztesd el a megfelelő vizsgálatokat. (Például: a Budai Allergiaközpontban is tudnak segíteni Neked ebben).

Ha valóban gond van, akkor alulműködés esetén hormonkészítményekkel lehet kezelni a problémát. Ha idegenkedsz az ilyen jellegű készítményektől, akkor érdemes lehet gyakorlott homeopátiás orvos segítségét kérned, ebben az esetben megfelelő alternatívát jelenthetnek a homeopátiás szerek.

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

További információk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 

20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com

Gyuri bácsi, a füvesember-pajzsmirigy


Sziasztok! Nekem is problémám van a pajzsmirigyemmel, ezért minden ezt érintő információt gyűjtök. Általában a gyógszereket kerülöm, ezért figyeltem fel Gyuri bácsi, a füvesember cikkére. Az alábbi oldalon egyéb praktikák mellett erről is olvashatunk: http://fusz.hu/vakbarat/olvas.php?id=12466 Remélem másnak is segít! Üdv.

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is