Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Női meddőségi vizsgálatok

Ha a párod nemzőképességi vizsgálata sikeresen zárult, akkor következik a Te további kivizsgálásod.
  
Azért fontos, hogy mindezeket megelőzze a férfi kivizsgálása, mert a női meddőségnek számos oka lehet, és ezek felderítése nem mindig egyszerű. Egyrészt bizonyos esetekben (szervi kivizsgálás) bonyolultabb (bár rutin beavatkozásnak számító) eljárásokról van szó, másrészt a dolog lényegesen időigényesebb, mint a leendő apa nemzőképességi vizsgálatának elvégzése.
 
Ha pedig nálad szervi okát nem találják a meddőségnek, előkerül a stressz-kérdés, illetve az egyéb pszichológiai tényezők, amelyek felderítése – és természetesen kezelése -  ismét másik szakember feladata. Ezek szerepe a meddőségben egyáltalán nem elhanyagolható! Sőt, a szervi problémák kialakulása általában lelki okokra vezethető vissza.
 

Az első rutinvizsgálatot követően végzett nőgyógyászati vizsgálatok a szaporodás ciklikus jellegéhez kapcsolódnak. Ennek keretében első körben a következő tényezők vizsgálata történik:

  • Van-e tüszőérés?
  • Megfelelő időpontban szeretkeztek-e?
  • Megfelelő gyakorisággal szeretkeztek?

 
A testhőmérsékleti görbe titkai
 
A fenti kérdésekre az orvos az ún. testhőmérsékleti görbéd vezetése során általad feljegyzett adatok (ébredési hőmérséklet, ovulációs tesztek eredménye, méhnyák vizsgálat eredménye, törpemikroszkópos vizsgálat eredménye, ovulációs fájdalmak) alapján, illetve a ciklusod meghatározott napjain végzett ultrahangos tüszőérés figyeléssel, továbbá a megfelelő laborvizsgálatok (vér, vizelet) elvégzésével kaphat választ. Alapesetben az orvos csak a testhőmérséklet vezetését kéri, az ovulációra vonatkozó egyéb jelek megfigyelésével és feljegyzésével azonban segítheted a munkáját.
 
A testhőmérsékleti görbéden bejelölt szeretkezések időpontjából tudja az orvos megállapítani, hogy az együttléteitek megfelelő, a női ciklus szempontjából termékenynek tekinthető időpontokban történnek-e, illetve szükséges gyakorisággal, vagy épp ez ellenkezőjeként túl gyakran. (A szeretkezéseket az ovuláció időpontjára, illetve annak környékére kell időzíteni, az ezen kívüli együttléteket ajánlatos maximum heti 3 alkalomra csökkenteni a spermiumok érési idejére tekintettel.)
 
A testhőmérsékleti görbe vezetésére vonatkozó leírást a Hőmérőzés című cikkben találsz.
 
Amennyiben az orvos megítélése szerint eddig nem a megfelelő időpontban történtek a szeretkezések, újabb több hónapos várakozási idő következhet. Orvosfüggő, hogy ezen hónapok alatt mi történik. Jellemzően az a kérés az orvosod részéről, hogy próbáljátok megállapítani előre az ovuláció várható időpontját különböző eszközök (ovulációs teszt, törpemikroszkóp, önvizsgálatok, stb.) segítségével. Támogathatja a folyamatot havonta végzett ultrahangos tüszőérés vizsgálatokkal, amelyek az ovuláció várható időpontja előtt történnek. Ha az ideális időpontban történő szeretkezések ellenére sem leszel néhány hónapon belül várandós (a statisztikák szerint az egészséges párok 75%-ánál ez bekövetkezik fél éven belül), folytatódnak a vizsgálatok.
 
További várható vizsgálatok
(a folyamatosan végzett vizsgálati eredmények függvényében)

Ultrahangos vizsgálat: ezt elvileg már az első vizsgálati alkalommal is elvégezheti az orvos, ha van ultrahang-készüléke. A testedbe vezetett hanghullámok útján deríti fel, hogy minden rendben van-e a belső nemi szerveiddel, amelynek az eredményét egy monitoron követi nyomon. A beavatkozás nem jár fájdalommal, viszont előtte ne menj ki a mosdóba, mert telt húgyhólyaggal kell végezni a hanghullámok jobb vezetése érdekében. 

Közösülés utáni teszt: ilyenkor az együttlét után néhány órával hüvely vagy méhnyak váladékot vesznek tőled, amelyben mikroszkóppal ellenőrzik a spermiumok állapotát. Normális esetben az orvosoknak sok mozgó spermiumot kell találniuk.

Endometriális biopszia: a méhből kaparással, vagy leszívással eltávolítanak egy kis szövetdarabot, és ellenőrzik, hogy a méhed megfelelően felkészült-e a beágyazódási folyamatra.

Petevezeték-átjárhatósági vizsgálat (hiszteroszalpinogram,hsg): az eljárás során festéket fecskendeznek egy csövön keresztül a méhedbe a méhnyakon keresztül. A festék kitölti a méhedet (miközben méhgörcsöket érzel – tehát fájdalommal jár), és ennek segítségével röntgenvizsgálat során ellenőrizni tudják, hogy átjárhatóak-e a petevezetékeid.

A különböző fórumokon azt javasolják,  hogy az eljárás előtt vegyél be fájdalomcsillapítót az orvosod tudta nélkül. Ne tedd! Az eljárás során ugyanis – mint ahogy ez velem megtörtént – anafilaxikus sokkot kaphatsz, ami ájulással jár. Ez annyit jelent, hogy Nálad nem tudják elvégezni a vizsgálatot, mert a szervezeted nem bírja. Nem véletlen tehát, hogy fájdalomcsillapítás nélkül végzik az eljárást, pont azért, hogy csak addig menjenek el mindenkinél, ameddig a szervezete engedi. A görcsök egyébként hasonlóak, mintha menstruálnál, tehát fájdalomcsillapítás nélkül is kibírhatóak, bár tagadhatatlanul kellemetlenek.

Laparoszkópia: hasfalon keresztül végzett sebészeti beavatkozás. A köldök mellett ejtett kis vágáson keresztül bevezetnek testedbe egy endoszkópot, amelynek segítségével át tudják vizsgálni az ivarszerveidet, így meg tudják állapítani, hogy megfelelő-e az átjárhatóság. A vágásokat néhány öltéssel összevarják, és tapasszal leragasztják. Mivel ez már altatásban végzett műtét, ezért van felgyógyulási ideje. Legalább 2-3 nap, amíg újra megerősödsz, és ezalatt erős hasi fájdalmat érezhetsz, továbbá torokfájást, az altatás során behelyezett tubus miatt.

Hiszteroszkópia: a méhedet egy erre szolgáló, távcsőhöz hasonlatos eszköz segítségével vizsgálják. Az eljárás során ellenőrzik, hogy találhatóak-e a testedben összenövések, polipok, vagy esetleg miómák, amelyeket a vizsgálat ideje alatt akár meg is tudnak szüntetni. Az ezzel járó műtéti fájdalom a közepestől az erősig terjedhet.

Kromoszóma-vizsgálat: vérvizsgálat útján történik, az esetleges genetikai problémák felderítése érdekében.

CT (komputertomográfia): az eljárás során - ha szükség van ilyesmire - az agyadat röntgensugarakkal megvizsgálják, és ennek során a  hipofízis esetleges tumoraira próbálnak fényt deríteni, ezek is akadályozhatják ugyanis a várandósság létrejöttét.

De a kisbaba érkezésének még számos egyéb gátja lehet. Ezekről bővebben itt informálódhatsz: Mi okozhat meddőséget?
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

További információk rólam és az általam végzett Babahívogató Programról: 
 
Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim:
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is