Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

A női meddőség kezelési lehetőségei

Amennyiben meddőséget diagnosztizáltak Nálad, a kezelésedet az orvosok a továbbiakban – a meddőség okától függően – kétféle módon végzik: gyógyszeres, illetve sebészeti úton.
 
Ha pedig a meddőség oka nem megállapítható, akkor a lelki tényezők felderítésére kell helyezni a hangsúlyt. Ezek kezelése megfelelő szakember (pszichológus, kineziológus) feladata. Én a kineziológust javasolnám, mert a problémakezelés célzott, és már néhány alkalom elég lehet, nem szükséges akár évekig mesélgetned az élettörténedet egy „kanapén fekve”. (Erről bővebben olvashatsz a Lelki akadályok menüpontban.)

 

A női meddőség kezelése hormonálisan

Gyógyszert akkor fognak felírni Neked, ha a meddőség oka hormonális. Vannak tüszőérést elősegítő gyógyszerek, magas prolaktinszint vagy épp az alacsony progeszteron-szint kezelését célzó gyógyszerek, illetve adott esetben az endometriózis is kezelhető gyógyszeresen. A gyógyszeres kezelés hatására az endometrikus „szigetecskék” összehúzódnak, lehetővé téve a terhességet. (Ez sajnos nem szünteti meg véglegesen a problémát, az endometriózis újra visszatérhet.)
 
Egyén- és problémafüggő, hogy az adott gyógyszert meddig kell szedni. Erről a kezelőorvosodnak kell döntenie.
 
Női meddőség kezelése sebészeti úton
 
Sebészeti útra akkor lehet szükség, ha a kivizsgálásod során összenövéseket, letapadásokat, esetleg cisztát, daganatot találtak. Ezzel a módszerrel tudnak segíteni tovább akkor, ha a petevezetékeid átjárhatatlanok, vagy összeköthetik a petevezetédet a méheddel, amennyiben a probléma forrása a kapcsolat hiánya.
 
(Megjegyezném, hogy ciszták és jóindulatú daganatok esetén nem a sebészeti kezelés az egyetlen út. Nem egy olyan ismerősöm van, aki jógával vagy talpmasszázs kezeléssel, illetve kineziológus közreműködésével tüntette el saját maga a cisztáját. A lehetséges természetes módszerekről bővebb információkat az oldal megfelelő menüpontjaiban találsz.)
 
Megtermékenyülés megkönnyítése orvosi segítséggel
 
Ezeket az eljárásokat akkor alkalmazzák, ha a spermiumok mozgásképessége gyatra, vagy nagyon alacsony a spermiumszám.  Azokban az esetekben is segítség lehet, ha a hüvelyed erősen savas közege akadályozza a megtermékenyülést, mert túlságosan kipusztítja a párod „hadseregét”, még mielőtt célba érnének a „kiskatonák”. Ezeket az eljárásokat általában kétszer ismétlik meg az ovulációd környékén, és három cikluson keresztül próbálkoznak a terhesség létrejöttének ilyen jellegű támogatásával.
 
•    Inszemináció: ennek az eljárásnak a során a fogamzóképes napjaidon először a párodnak kell teljesítenie egy kis dobozba a helyszínen, egy erre a célra elkülönített szobában. Nem szükséges feltétlenül maszturbáció útján, te is közreműködhetsz, ha neki így könnyebb. Aztán következel Te. A párod által leadott spermiumot beinjekciózzák a méhnyakba, a méhedbe, vagy egyenesen a petevezetékedbe, megkönnyítve ezzel a spermiumok útját. Jó, ha tudjátok, hogy van ahol megengedik hogy az erre kapott üvegcsében időre bevigyétek az „anyagot”. Így azért lelkileg mégis picit könnyebb megemészteni az „élményt”.
A módszer hátránya az elhidegülés, hiszen az érintkezés – amennyiben erre nem ügyeltek – előfordulhat, hogy már csak ezen a hideg, mesterséges úton történik. Ez a módszer alkalmas lehet a megtermékenyítésre, de nem helyettesítheti az egymásra odafigyelő, érzelmekkel teli szeretkezést, erre nagyon figyeljetek!
 
•    Intrauterin inszemináció: az inszemináció másik fajtájának az alapjai ugyanezek, de itt az orvos egy csövet vezet a méhszájon keresztül a méhbe, és oda helyezi el az ondót, így a csekély számú, vagy lassan mozgó spermiumok is esélyhez jutnak.
 
Mesterséges megtermékenyítés
 
A mesterséges megtermékenyítés általában a meddőségi kezelések utolsó fázisa, mert az ezzel járó kezelések már komoly megterhelést jelentenek a szervezeted számára, mind testileg, mind pedig lelkileg. Hormonkezeléseken kell részt venned, gyógyszereket kell szedned, tehát ez az utolsó lehetőség a meddőségi kezelések sorában. Bővebb információkat erről a témáról a Káli Intézet honlapján találsz. Egy kis összefoglalást azért írok róla.
 
•    IVM (in vitro megtermékenyítés): az eljárás során az érett petesejtet kiveszik a testedből, és testen kívül megtermékenyítik a párodtól nyert spermiummal, majd a megtermékenyített petesejtet újra visszahelyezik a testedbe.
 
•    Lombikbébi-program (in vitro eljárás): gyógyszeres kezeléssel indul, amellyel a peteérésedet stimulálják, majd naponta ellenőrzik a tüszőérést. Az érett petesejte(ke)t vékony tűvel leszívják, laboratóriumi körülmények között megvizsgálják, majd a párod által rendelkezésre bocsátott spermiumokkal összekeverik. A megtermékenyített petesejt(eke)t végül pár hetes korban visszaültetik a méhedbe. Az eljárás során általában több emberiót ültetnek be, így ikerterhesség is lehetséges, amivel előre számolnotok kell.
 
•    ICSI (inter-citoplazmikus spermium injektálás): az ICSI során egyetlen élő spermiumot injektálnak egy érett petesejtbe, amelyet erre a célra vesznek ki a testedből. A megtermékenyített, növekvő petesejtet az eljárás után behelyezik a méhedbe, hogy beágyazódhasson.
 
Mikor alkalmazzák ezt az eljárást? Ha például a férfi spermiumai annyira gyengék, hogy képtelenek áthatolni a petesejt burkán. Ezzel viszont megszüntetik a petesejtet szelektálási esélyét, és nem feltétlenül a legéletképesebb, legegészségesebb spermiummal történik a megtermékenyítés. Ezekről a lehetséges veszélyekről az eljárást megelőzően természetesen tájékoztatnak benneteket.
 
•    Gamétaátvitel: a lombikbébi programhoz képest annyi az eltérés, hogy a testetekből kinyert és egymással összekevert petesejtet és spermiumot  a petevezetőd külső harmadába fecskendezik be, így maga a megtermékenyülés már a testeden belül történik.
 
•    Zigótaátültetés: a fentiektől abban különbözik, hogy a testen kívül megtermékenyített petesejtjeidet még zigóta állapotukban, a sejtosztódás megkezdődése előtt visszahelyezik a testedbe, egészen pontosan a petevezetékedbe. Így a sejtosztódás és a beágyazódás folyamata már halad a maga természetes útján.
 
A férfi meddőség kezelési lehetőségeiről itt olvashatsz bővebben: Férfiak meddősége.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor
 
További információk rólam és az általam végzett Babahívogató Programról: 
 
Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba
 
Közvetlen elérhetőségeim:
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is