Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Mi okozhat meddőséget?

A női meddőség okait általában négy szempont szerint csoportosítják.
 
1)      Hormonális problémák
 
A meddőséget okozó tényezők mintegy 50 %-a hormonális eredetű. Ilyenek lehetnek például:
 
o    Fogamzásgátló utáni hormonális zavarok: a fogamzásgátló szedésének abbahagyását követően akár egy évre is szükséged lehet ahhoz, hogy a hormonális egyensúly és működés helyreálljon a szervezetedben.
 
o    Anovulációs ciklusok: ovulációval járó, illetve ovuláció nélküli ciklusok követik váltakozva egymást a szervezetedben.
 
o    Megzavart hormonegyensúly: prolactin túltermelődés, kevés FSH és LH termelés, a kelleténél többi férfi nemi hormon termelődése, alacsony tüszőhormon termelés.
 
o    Magas prolaktin szint (hiperprolaktinemia): a magas prolaktinszint – amelynek egyébként a szoptatáskor van szerepe – gátolja az ovulációt. (Ezért szokták azt mondani, hogy szoptatás alatt általában nem lehet teherbe esni – bár sok esetben bebizonyosodott, hogy ez tévhit.)
 
o    Alacsony progeszteron szint: ha a progeszteron szinted nem elég magas, ez beágyazódási zavarokhoz vezethet, illetve a beágyazódott, megtermékenyült petesejt nem tapad meg megfelelően, aminek a következménye korai vetélés lehet. Ezeket a nagyon korai vetéléseket állítólag a nők nagy része észre sem veszi, csak azt érzékeli, hogy megjött a menstruációja a szokásos időben.
 
o    Policisztás megbetegedés: a petefészkeiden olyan ösztrogén termelő ciszták képződnek, amelyek hatására csökken a tüszőérést stimuláló hormonok képződése, ezért a kifejlődő tüszők nem jutnak elég tápanyaghoz. Ez a betegség általában a túlsúlyos nőknél fordul elő. PCOS: a petesejt nem érik meg, vagy nem tud kiszabadulni a tüszőből. Ezt UH vizsgálattal lehet kideríteni.
 
o    Nem megfelelő petefészek  működés.
 
o    GnRH hiány (gonadotropin releasing hormone): ennek a hormonnak a hiányában nem működik a hipofízis, amely egyébként a női nemi hormon kibocsátásért felelős.
 
o    Méhnyaknyák problémák: pl. áthatolhatatlan méhnyak. Normál esetben a megfelelő állagúvá alakult méhnyaknyák könnyíti meg a spermiumok útját a kiszabadult petesejthez. Hormonális problémák azonban gátolhatják a méhnyaknyák megfelelő vezető közeggé alakulását.
 
o    Antitestek, amelyek immunisak a spermiumokra. A méhnyak nyákállománya spermium-ellenanyagokat tartalmaz. Ennek lehet az oka vércsoport, illetve fehérvérsejt csoport (HLA) összeférhetetlenség. Érdekes, de ennek okozója lehet a gyakori szexpartner csere, a prostituáltak állítólag ezért esnek ritkán teherbe.
 
o    Enzim termelési zavarok: a mellékvesekéreg hormonjainak szintézisekor fellépő kóros állapot
 
o    Kromoszóma rendellenességek: Turner-szindróma, több mint 2X kromoszóma, X poliszómiák, kevert nemiség.
 
2)     Medencei és mechanikus gondok
 
A méh, a petevezeték, és a petefészek gyulladásos folyamatai következtében összenövések/lenövések keletkeznek, és ezek akadályozhatják a petesejted kiszabadulását, haladását, a megtermékenyített petesejt megtapadását. Ezt okozhatják különböző fertőzések, de akár egy egyszerű felfázás is.
 
•   Kismedence-gyulladás: hasi fájdalommal, lázzal, és kellemetlen szagú (gyakran véres) hüvelyváladékkal járó fertőzés a méhedben, a petevezetékekben és a kismedencében.
 
•   Méh helyzeti/felépítési rendellenességei: lehet veleszületett probléma, de okozhatja fertőzés, vagy kötőszöveti daganat.
 
•   Méh helyzeti rendellenességei: előrehajló vagy hátrahajló méh, amely nehezíti a teherbeesést. A nőgyógyászod kézi vizsgálattal és ultrahang-vizsgálattal tudja megállapítani, hogy van-e ilyen jellegű problémád.
 
•   Endometriózis: a méhen kívül úgynevezett „szigetecskék” alakulnak ki, amelyek anyaga megegyezik a méhszövetével. A ciklusod során ezek a szigetecskék a méhfal változásával egyidejűleg növekednek, majd a menstruáció idején véreznek. A felismerést segíti a közösülés, vagy menstruáció alatti erős fájdalom. Állítólag az endometriózis egyik okozója lehet a menstruáció idején végzett torna is. (Még jó, hogy szinte minden tampon és betétgyártó cég reklámja csak menstruálva sportoló nőket jelenít meg, egyúttal azt a társadalmi elvárást is megjelenítve, hogy „azokon a napokon” is 100 %-os teljesítményt nyújts az élet minden területén.  )
 
•   Erős hüvelyváladék, amely elpusztítja a spermiumokat.
 
•   Zona pellucida: kemény petesejtburok, amely mesterséges megtermékenyítéssel kezelhető
 
 
3)     Létrejött, de elvetélt terhességet okozó gondok
 
A vetélések nagy része az első 12 hétben történik, ezért is várnak általában a nők eddig az időpontig a terhességük bejelentésével. A vetélések oka általában a természetes szelekció (beteg magzat), hormonális probléma, vagy életmódbeli probléma (pl. dohányzás, alkohol és drog fogyasztás, stb.).
 
A 12. hét után bekövetkező vetélések oka általában a méh vagy a méhnyak rendellenessége.  

  • Méhnyak rendellenesség: a méhnyak szerepe egyrészt, hogy távol tartsa a fertőzéseket a női nemi szervektől, másrészt, hogy létrejött terhesség esetén megóvja a kisbabádat ugyanezektől a fertőzésektől. Ha az egyébként zárt méhnyak a terhesség korai szakaszában (akár már a 12. héten) kinyílik, ez spontán vetélést okozhat. Ez a tünet általában a fiatalkorban elvégzett abortuszon átesett nőknél gyakori.
  • Immunológiai ok: az anya szervezete idegen testként érzékeli a babát, és nem fogadja be.
  • Fertőzésekből származó vetélés: pl. rubeola, nemi betegségek, toxoplasmosis.
  • Ártalmas környezeti tényezők: ólom, rovarirtók, vegyszerek, stb. káros hatásai vetélést okozhatnak.

 
4)     Meddőséghez vezető lelki tényezők
Ezekről bővebben a Lelki akadályok menüpontban olvashatsz.

Tünetek
 
Magának a meddőségnek nincsenek tünetei, de a meddőséget okozó tényezőknek igen. Ilyen tünetek lehetnek például: elhízás, pattanásos bőr, hajhullás, menstruációs problémák, emlőváladékozás, kóros soványság, stb.
 
A női meddőség kezeléséről itt találsz további információkat: A női meddőség kezelési lehetőségei.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor
 
További információk rólam és az általam végzett Babahívogató Programról: 
 
Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba
 
Közvetlen elérhetőségeim:
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is