Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

A férfiak kivizsgálása

A meddőségi kivizsgálások sora a női rutinvizsgálatot követően a leendő apa nemzőképességének megállapításával folytatódik. Ennek az az oka, hogy a rajtad végzendő vizsgálatok rendszerint jóval bonyolultabbak és időigényesebbek, ráadásul – mint ahogy azt a korábban említett statisztikákból már láthattad– 40 %-ban a probléma gyökere a férfinál található.
 
Igen, igen. Előfordulhat, hogy a párodat rá kell venned erre, és ő nem igazán van oda az ötletért. Nekem szerencsém volt. Elmagyaráztam a férjemnek,  hogy a női meddőségi kivizsgálások milyen sorrendben következnek egymás után, és melyik mit takar, pl. hogy már a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat is fájdalommal jár, a laparoszkópia pedig már rendes hasi műtétnek számít. Javaslom, hogy ezt Te is tedd meg.
 
A párom megsajnált, és azonnal felvállalta a számára kellemetlen tortúrát. Nem akarta, hogy ha esetleg nála van probléma, akkor engem feleslegesen kínozzanak.
 
A párod kivizsgálása során az orvos kérdéseket tesz fel az egészségi állapotára, és általános életvitelére (pl. dohányzás, sport) vonatkozóan. A megbeszélés során rákérdez az eddigi betegségekre, a szedett gyógyszerekre, műtétekre, esetleges foglalkozási ártalmakra (pl. végez-e folyamatos ülőmunkát, dolgozik-e vegyi anyagokkal, stb.).
 
Ezután következik a férfi nemi szervek fizikai kivizsgálása, és a spermavizsgálat. Ezt nem a nőgyógyász, hanem szakképzett urológus végzi beutaló alapján. A férfiak számára kicsit taszító (jajj, engem ne fogdosson másik férfi), de „túlélhető”, néhány perces rutinvizsgálatról van szó. Ide javaslom, hogy inkább egyedül engedd el a párodat, így is elég kellemetlen számukra ez a procedúra, nem kell, hogy még  egy nő is feszélyezze őket a jelenlétével. Ez akkor is igaz, ha csak a váróban várnál vele, ez egy tapintatosan kezelendő téma! (Kivéve persze, ha a párod kifejezetten megkér arra, hogy tarts vele. Az én párom ezt egyedül szerette volna elintézni)
 
A spermavizsgálat történhet a helyszínen adott, vagy hozott anyagból. Van, ahhol csak a helyszíni "anyagleadás" engedélyezett, minden attól függ, hogy hol csinálják a vizsgálatot. Ehhez a párod rendelkezésére bocsátanak egy steril, műanyag, zárható tégelyt, amelyet az ejakulációt követő 1 órán belül le kell adnia a laborban. Az optimális vizsgálathoz biztosítani kell a lehető legmagasabb spermaszámot, azaz a vizsgálat előtt 3-5 napig nem történhet ondó ürítés.
 
A spermavizsgálat kiértékelése néhány napon belül megtörténik. A kiértékelés során a következő tényezőket vizsgálják:
- spermiumszám
- spermiumok mozgékonysága
- spermiumok alakja
- ondó viszkozitása
- ondó mennyisége
- kémhatás.
 
Az urológus a leendő apával megbeszéli a vizsgálatok eredményét, és tájékoztatja az esetleges rendellenességekről.
 
Nem megfelelő spermakép esetén sor kerülhet hormonvizsgálatra (vér és vizeletvizsgálat keretében), illetve genetikai vizsgálatra. A nemi szervek nem megfelelő működése esetén szükség lehet ultrahang, CT, MR vizsgálatra is.

Amennyiben a vizsgálatok nem zárultak megnyugtató eredménnyel, meddőségi kezelésekre lehet szükség. Ezekről bővebben itt tájékozódhatsz: Férfiak meddősége.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor
 
További információk rólam és az általam végzett Babahívogató Programról: 
 
Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim:
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is