Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Meddőnek számítasz?

Meddőség és sterilitás. Két különböző fogalom, amit általában ugyanazzal a jelentéstartalommal alkalmazunk: nem jön a baba. Pedig a kettő között nagy a különbség. A meddőség a sterilitással szemben elvileg gyógyítható. Sajnos az esetek többségében ez sok éves kezeléssel és jelentős anyagi kiadásokkal jár együtt.

Ki számít meddőnek?

Sosem a férfi meddő, és a sosem a nő. Mindig a pár meddő. Méghozzá az erre vonatkozó definíció szerint akkor, ha normális, védekezés nélküli nem élet mellett sem következik be a fogamzás, vagy a pár hölgytagja nem tudja kihordani a terhességet. A sterilitás viszont azt jelenti, hogy semmilyen körülmények között nem lehetséges a terhesség, mert pl. a kisbabára vágyó nőnek nincsen méhe.
 
Annak ellenére, hogy a meddőség kezelhető, a meddőség tényével való szembesülés általában sokként éri a párokat, főleg azt a tagját, akinél a probléma gyökerezik. Ráadásul a kezeléssel járó esetleges kényelmetlenségek mellett meg kell küzdeni a környezet folyamatos kíváncsi és kellemetlen kérdéseivel is. Leginkább pedig az a kiszolgáltatottság és tehetetlenség érzés a nyomasztó, ami ilyenkor a párokat áthatja. Ha nem passzívan, hanem aktívan éled meg ezt az időszakot (utána olvasol a problémának, életmódot váltasz, esetleg kipróbálsz természetes fogamzássegítő módszereket is – mindezekről informálódhatsz ezen az oldalon is), ez  segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot.
 
Néhány adat a meddőségről
 
Statisztikák szerint napjainkban 100 párból 25 meddő. Ez az esetek többségében komoly frusztráció forrásává válik mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál, hiszen a családalapítás vágya és ösztöne mindenkiben benne él. A meddőség oka származhat a férfitól (esetek 40 %-a), a nőtől (40 %), illetve közös érintettség is előfordul (10 %). A maradék 10 %-nyi esetben a probléma forrása ismeretlen.
 
A meddőség okainak a listája elég hosszúra nyúlik. Nem is elsősorban a nemzőrendszer problémáiról van szó. Sokszor hibás étkezési szokásokon vagy éppen rejtett tudatalatti pszichológiai problémákon (amelyek akár már az anyaméhben szerzett tapasztalataidon alapulhatnak) múlik a sikertelenség. Ne keseredj el, ha ti is érintettek vagytok.  Mindezeken lehet segíteni, fel a fejjel! Előfordulhat, hogy ezen a web oldalon találsz majd egy olyan természetes fogamzássegítő módszert, amellyel elősegíthetitek a pocaklakó beköltözését. 
 
Elsődleges és másodlagos meddőség
 
Elsődleges meddőségnek nevezzük, ha még sosem voltál áldott állapotban. Másodlagos meddőségről beszélhetünk akkor, ha korábban már született gyermeked, de újabb terhesség nem jön létre. A problémai okai ebben az esetben hasonlóak, mint az elsődleges meddőség esetén, így másodlagos meddőség esetén is érdemes természetes gyógymódokat is kipróbálnod. Előfordulhat, hogy az előző terhességet követően fogamzásgátlót szedtél, esetleg spirált használtál, és ez okozza most a gondjaidat. Amellett, hogy orvoshoz fordulsz, érdemes lehet önállóan is körbenézni, milyen lehetőségeid vannak Neked a problémád kezelésére.
 
Mikor ajánlott orvosi segítséget kérni?
 
Ha 35 éven aluli, látszólag egészséges párok vagytok, akkor egy évnyi rendszeres, védekezés nélküli, tudatos - de gyümölcsöt nem hozó - nemi élet esetén már érdemes lehet orvoshoz fordulni. Ha 35 éven felüli párok vagytok, akkor már akár 6 hónap elteltével megkezdik az orvosok a meddőségi kivizsgálást, tekintettel a biológiai órára. Természetesen mindez nincs kőbe vésve, akkor fordulj orvoshoz, ha Te már szükségesnek érzed. Ehhez találtok egy kis segítséget a Hogyan válassz orvost? című cikkben.
 
Átlagos esetben – amennyiben mindkét fél egészséges és szaporodásra alkalmas – fél éven belül a párok 75 %-ánál bekövetkezik a terhesség, egy éven belül ez az adat 90 %-ra, két éven belül pedig 95 %-ra emelkedik. Nagyon fontos! Amennyiben rosszul határoljátok be az együttlétek időpontját, esély sincs a megtermékenyülésre. Az arányok romlanak továbbá, amennyiben 35 év feletti párokról van szó, az ivarsejtek öregedése miatt. De egy statisztikai adat nem azt jelenti, hogy 35 év felett el kellene ásnod magad! Nemhogy 35, de 40 év feletti nőknek is születik egészséges, gyönyörű kisbabájuk. A sztárok között nem is olyan ritka, hogy ilyen korban vállalják az első gyereküket. Az viszont elképzelhető, hogy az ivarsejtek öregedése miatt egy picit többet kell majd várnod rá, amíg a kezedben tarthatod a kicsikédet. Ezért érdemes "megtámogatni" egy kicsit a szervezetedet. Nézz körül a Gólyacsalogató tippek között, hátha találsz köztük olyat, ami Nektek is jól jöhet.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor
 
További információk rólam és az általam végzett Babahívogató Programról: 
 
Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba
 
Közvetlen elérhetőségeim:
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is