Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Nem csak az anya kora számít

Miközben hiába várnak a gólya érkezésére, a 30 év feletti nők először csak halkan, majd egyre hangosabban vélik hallani a biológiai órájuk ketyegését. Minél több idő telik el tehetetlen várakozással, annál inkább nő a pánik: mi van, ha már nem is lehet gyerekem?! Ez a stresszhelyzet pedig cseppet sem kedvez a várandósság létrejöttének. Ráadásul most már nem csak a saját korunkkal rémisztgetnek minket. Vizsgálatok szerint nem csak a nő életkora, hanem az apáé is befolyásolja azt, hogy a párja teherbe esik-e, és sikeresen kihordja-e a közös gyermeküket.

 

A férfiak lehetőségei sem korlátlanok?!

Úgy tűnik, hogy valóban nem azok. Eddig irigykedve gondoltunk a párunk nemzőképességére, tudva azt, hogy ő akár még nagypapa korában is vállalhatna gyermeket. (Az más kérdés, hogy nem lenne, aki felnevelje.) De a kutatások bebizonyították, hogy ez az elmélet nem hibátlan. A férfiakat valóban kevésbé szorítja az idő, de a biológiai óra múlását a spermiumok is „megérzik”. A leendő apa korának előre haladtával az életképes spermiumok száma egyre csökken, és a minőségük is romlik. Egy lecsökkent létszámú, és mankóval járó sereggel pedig már nem olyan könnyű „csatát nyerni”.

40 felett csökken az esély

De így is jobb helyzetben vannak nálunk. A nőknél általában az orvostársadalom 35 éves kornál húzza meg a határt, az efölötti várandósság már „későinek” minősül. Bár hozzáteszem, a statisztikák szerint manapság minden negyedik várandós nő 35 év fölötti, hiszen gyerekvállalás előtt a többségünk diplomát szerez, és / vagy karriert csinál.

A kutatások szerint a férfiaknál ez a bizonyos biológiai határ 40 éves korban következik be. Efölött a spermák száma és minősége csökkenni kezd. A 40 évesnél idősebb apák spermáiban olyan hibákat találtak, amelyek később a feleségnél vetélést okoznak.

Természetesen akkor sem kell elkeseredned, ha a párod már átlépett ezen a bizonyos korhatáron. Ezek a számadatok általában a nagy átlagra vonatkoznak. Ha a leendő apa eddig is odafigyelt az életmódjára, és most még jobban ügyel rá, akkor neki vélhetőleg jobb esélyei vannak. De ha a vizsgálatok esetleg mégsem ezt mutatnák, akkor még mindig van rá lehetősége, hogy spermium serkentő csodaszerek segítségével küldje újra csatába a megtáltosodott „sereget”.

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

További információk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is