Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Miért pont nekünk nem sikerül?!

Hidd el, ugyanezt a kérdést még rengeteg nő teszi fel magának veled együtt, nap mint nap. Sajnos egyre több párnál késik a várva várt gyermekáldás, és ilyenkor az ember lánya hajlamos egy idő után elveszíteni a türelmét, és ujjal mutogatni az ég felé: „miért pont velem történik mindez?!”

Pedig lehet magyarázatot találni a termékenységi problémákra, mindjárt kétfélét is. Az egyik a racionálisabb verzió, az evolucionista pszichológusok tolmácsolásában, akik szerint a meddőség „jobb időkre halasztott terhességet” jelent. Ez annyit jelent, hogy a szervezeted úgy dönt, most (még) nem alkalmas az idő arra, hogy anya légy. De vajon miért?

A várandósság feltételei

A helyzet az, hogy bár gyönyörű és ápolt vagy, bizonyos tekintetben még mindig igencsak hasonlítasz egy őskori asszonyhoz: a termékenységedet illetően ugyanazokat az "parancsokat" hordozod a "génjeidben". Ezek a bizonyos "parancsolatok" pedig a következőképpen hangzanak:

Kisbabát csak akkor szabad vállalnod, ha
1. Elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ételhez jutsz. Ez a feltétele annak, hogy biztonságosan ki tudd hordani, a későbbiekben pedig szoptatni tudd a leendő kisbabádat.
2. Második feltétel: a környezetednek elég biztonságosnak kell lennie ahhoz, hogy a picit fel tudd nevelni.

Mi az oka annak, hogy kialakult bennünk ez a szaporodással kapcsolatos "feltételrendszer"? Az, hogy a várandósság a maga minden gyönyörűsége mellett erősen megterheli a női szervezetet. Nem véletlenül jelentkezhetnek a terhesség alatt olyan problémák, mint visszeresség, aranyér, terhességi cukorbetegség, stb.

Mivel tehát a várandósság megterhelő, és akár az anya egészségét veszélyeztetheti, a nő termékenység viszont időben erőteljesen korlátozott (azaz ketyeg a biológiai óra), a szervezetednek mérlegelnie kell, mikor engedélyezi a várandósság létrejöttét. Általában csak akkor, ha annak van értelme: a kicsi biztonságosan tud növekedni a pocakodban, meg tud születni, és fel is tud nőni. Egyébként egy terhesség csak feleslegesen vállalt kockázatot jelentene, amihez a szervezeted nem járul hozzá.

Táplálkozz okosan

Hogyan teljesíthető az első „fogantatási feltétel”? Viszonylag egyszerűen, hiszen nem szükségesek hozzá drága orvosi kivizsgálások, kezelések, pusztán egy kis önuralom. Nem kell magunkba tömni mindent, amit megkívánunk, de kerülendő a túlzott diétázás is, hiszen kutatások szerint a pocaklakó beköltözéséhez legalább 20 % zsírtartalommal kell rendelkeznie a testednek.

Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy nehogy átess a ló túloldalára. A jelentős túlsúly megboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát, mert ilyenkor megnő az ösztrogén hormon túlsúlya a női szervezetben. Egészséges középútra van tehát szükség: sok gyümölcs, zöldség, megfelelő mennyiségű fehérje.

És mi a helyzet a biztonsággal?

Na ez a keményebb dió. Ebben az esetben a szervezeted ugyanis olyan dolgokat is figyelembe vesz, amelyekre Te nem is gondolnál. Nézzünk néhány rövid példát.

1.    Stressz
Régen a háborúk idején rengeteg nőnek megszűnt a havi ciklusa. Így védekezett a szervezet a gyermekáldás ellen, mert a veszélyes környezet nem kedvezett volna a baba felnevelésének.

Manapság nincsenek háborúk, ellenben rengeteg stressz ér minket, amelynek az üzenete változatlan a szervezeted számára: nincs biztonságban a leendő utód. A testünkben ugyanis ugyanaz a reakció fut le a kardfogú tigris támadása esetén, a bombák becsapódásakor, vagy ha ok nélkül hirtelen behívat a főnök: megemelkedik a stresszhormon szint. A stresszhormon szint állandó és tartós emelkedése pedig gátolhatja a szaporodási funkciókat.  

2.    Párkapcsolati biztonság
Ősasszonyi gondolkodásmódra kapcsolva beláthatod: egy kisbaba biztonságos felneveléséhez az őskorban igencsak szükség volt az apára. Ő terítette le a vacsorául szolgáló mammutot, és ő védte meg a családot a rájuk támadó vadállatoktól.

A rossz hír, hogy a férfi jelenlétére és részvételére vonatkozó igényünk mostanra sem változott. Ha tudatosan nem is, tudat alatt mindenképp számítunk rá a gyermeknevelésben, így ha a párkapcsolatod esetleg nem áll elég erős alapokon egy kisbaba vállalásához, ez gátolhatja a termékenységed.

Vigyázz! Lehet, hogy tudatosan arra koncentrálsz, hogy a párod milyen nagyszerű apa lehetne, de titokban félsz attól, hogy nem fogja bírni az éjszakai gyermeksírást, nem tetszel neki majd pocakosan, vagy épp lelép a gyerek pár éves korában. Ebben az esetben a szervezeted az utóbbi, negatív gondolataid alapján kockázati tényezőként értékelheti a párkapcsolatodat.

3.    Ésatöbbi, írhatnám ide, hiszen a szervezeted még rengeteg egyéb tényezőt figyelembe vehet, onnantól kezdve, hogy csonka családból származol-e egészen addig, hogy mennyire ragaszkodsz a jelenlegi életviteledhez. Ezeket azonban most hosszú lenne kifejteni, bővebben megtalálod őket ebben a könyvben: Ha lelki ok miatt késik a baba… (tartalomjegyzék és bővebb információ a könyvről itt: miről szól a könyv)

Ez lenne tehát a testünk ősemberi működéséből adódó magyarázat a gólya késésére. A másik pedig a meddőség spirituális szempontból történő megközelítése – igen, ilyen is van – amelyről bővebben a következő cikkben fogok írni. Ígérem, érdekes lesz.
(Ha szeretnél értesítést kapni a megjelenéséről, javaslom hogy regisztrálj az oldalra, és jelentkezz fel a hírlevelekre.)

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is