Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Lombikbébi eredményességi mutatók

Rengeteg pár fordul a meddőségi klinikákhoz saját gyermek reményében. Ha Ti is éppen egy ilyen döntés küszöbén álltok, akkor segíthet, ha tudjátok, hogy létezik egy lombikbébi-eredményességi táblázat.

Régebben a leendő szülőknek pusztán szájhagyomány útján terjedő információk alapján kellett választaniuk a meddőségi centrumok között, ma már azonban objektívabb eszközök is a rendelkezésetekre állnak.

Az EMKI honlapján tekinthető meg az a táblázat, amely a mesterséges megtermékenyítést végző klinikák eredményességi mutatóit tartalmazza. A klinikáknak egy 2008-as Kormányrendelet alapján kötelező adatot szolgáltatniuk a náluk végzett beavatkozások sikerességéről. Az összegzett adatok kerülnek fel az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet honlapjára. (Egyenlőre még csak a 2008. évi táblázatot láthatjátok, a 2009-es számok majd csak 2010.szeptemberében kerülhetnek fel. A 2009 év végén megtermékenyült kismamák ugyanis csak ekkorra hozzák világra a kisbabájukat, a táblázat pedig a szüléssel kapcsolatban is tartalmaz információkat.)

Az eredményességi adatokat nyilvántartó rendszert két célból hozták létre. Egyrészt szerették volna, ha a babára vágyó párok objektív adatok alapján tájékozódhatnak a beavatkozásokról, másrészt szerették volna mérni a meddőségi centrumok hatékonyságát. Ez utóbbi egyébként megfelel az európai átlagnak, kb. a beavatkozások 30 %-ából születik végül kisbaba. (Milyen szárazon hangzik ez a „beavatkozások”, pedig tudom, hogy hányan vagytok, akik nagyon megszenvedtek a várandósságig vezető hosszú út alatt, és még többen, akiket ez alatt rengeteg fájdalmas csalódás ér. )

A táblázat egyébként nem tökéletes, mert a meddőségi centrumokhoz sokszor nem jut el az információ, hogy mi történt a kismamákkal a terhesség létrejöttét követően. Épp ezért talán nem annyira szerencsés az intézeteket ezek alapján a számok alapján minősíteni, rangsorolni. Hiszen sokszor nemcsak az adatok számítanak, hanem a klinikákon dolgozók emberségessége, hozzáállása is rengeteget nyom a választásnál a latban.

Ettől függetlenül ha szeretnétek tájékozódni a mesterséges megtermékenyítést végző intézetek eredményességi mutatóiról, akkor itt nézhetitek meg az erről szóló táblázatot: EMKI jelentés

Segítség a táblázatban szereplő adatok értelmezéséhez:
(Asszisztált reprodukciós intézetek mutatóinak, rövidítéseinek magyarázata)

Jelentett esetek száma:
A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézmények minden közfinanszírozott beteg ellátásáról – minden megkezdett kezelési ciklus 1., 4., és 8. hetében – adatokat küldenek az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézetnek.
Ebből hibás, nem értékelhető: Hibásan vagy hiányosan kitöltött adatlapok száma.
Kor szerinti megoszlás: A sikeres beavatkozásra a legnagyobb esélye a 35 évesnél fiatalabbaknak van. (De nehogy elkeseredj, ha már efölött jársz, ezek csak statisztikai adatok! Ha nagyon szeretnél anyuka lenni, előbb-utóbb biztosan teljesülni fog az álmod, kitartás!)
IVF: A petesejt érését gyógyszeres kezeléssel támogatják, majd leszívják, és a mesterséges megtermékenyítést követően az emberiót visszajuttatják az anyaméhbe.
ICSI: Mikromanipulációs eljárással, közvetlenül jut a spermium a petesejtbe.
Fagyaszott embrió: A megtermékenyített, de be nem ültetett embriók fagyasztási eljárással tárolhatóak, majd az újabb megtermékenyítési kísérletnél beültethetőek. Ez kíméletesebb az anya szervezetével, mert nem kell ismételten gyógyszeres kezeléssel támogatni a peteérést. Ugyanakkor számos hátránya is lehet, amelyről a klinikákon megfelelő tájékoztatást nyújtanak.
TESA: Herebiopsziával nyert hímivarsejt bejuttatása a petesejtbe.
Beültetett embriók száma: Az anya méhébe beültetett embriók száma.
Klinikai terhesség: A terhesség ténye vérvétellel, és ultrahang vizsgálattal is igazolható, azaz a beültetett embrió megtapadt és növekedni kezdett.

Forrás: EMKI

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

További információk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is