Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Lelki reakciók a termékenységi problémákra

A babavállalásról szóló döntés meghozatalakor biztosan bennetek sem merült fel, hogy termékenységi problémáitok lehetnének. Ez egy természetes hozzáállás azok után, hogy éveken keresztül egyetlen dolog motiválja a párokat: a terhesség megelőzése.

Aztán a kapcsolatok természetes fejlődéseként férfi és nő úgy döntenek, hogy most már jöhet a baba. A gólya sajnos késik, jön viszont az első negatív terhességi teszt, aztán a sokadik… Kivizsgálások sora, majd szerencsétlenebb esetben az orvos bejelentése: a pár valamelyik tagjánál van egy kis probléma, ezért nincs még kisbaba. A hír rendszerint sokkolja a párt, és számos olyan lelki reakciót eredményez, amellyel az ember egyedül érzi magát, amit szégyell, és amiről nem akar beszélni másokkal.

Pedig ezeknek az érzéseknek a nagy részét minden termékenységi problémával szembesülő pár átéli. Szeretném most „közszemlére tenni” őket, hogy lásd, nem vagy egyedül velük. Ezek egyike sem szokatlan, vagy természetellenes, sőt, az adott helyzetben nagyon is természetes reakció. Ezek az érzések nem feltétlenül a lenti sorrendben követik egymást, és nem is jelennek meg mindig a pár mindkét tagjánál. A nemek különbözése itt is megmutatkozik: a nő és a férfi eltérő módon reagál a velük történtekre.

1.    Meglepetés

A termékenységi problémára általában ez a párok első reakciója. Éveken át védekeztek, gondosan „családterveztek”, és most kiderül, hogy feleslegesen?! Természetes, hogy mindez meglepetésként éri őket. 

2.    Tagadás

Logikátlannak tűnő reakció, de úgy tűnik, a léleknek idő kell, hogy megbékéljen az újonnan felfedezett nehézséggel. Az orvos bejelentését követően előfordulhat, hogy a pár azon tagja, akinél a problémát diagnosztizálták, tagadó jellegű kijelentések mögé bújik. „Nem baj, úgysem akartam igazán gyereket…” Ez a hozzáállás természetesen csak átmeneti, és nem igazán fedi a valóságot. Valójában a nő/férfi lehet, hogy nagyon is vágyik egy kisbabára, de jelenleg nem tud megbékélni a realitással.

3.    Harag

Ha a pár elfogadja a termékenységi probléma létezését, akkor előbb-utóbb belevág az ezzel kapcsolatos kezelésekbe. Mivel  ezzel a sorsuk irányítását a saját kezükből az orvosokéba helyezik, a tehetetlenség érzése uralkodhat el rajtuk. A tehetetlenség pedig haraghoz vezet.

Az indulatok megmaradhatnak a felszín alatt, de ki is törhetnek. Ilyenkor céltábla lehet a partner, a kezelőorvos, vagy a környezetükben élők.  Gyakran azon a családtagon csapódik le a feszültség, aki egyébként jóindulatú, de az adott körülmények között inkább idegesítőnek tűnő tanácsokkal próbál segíteni: „ne dolgozz annyit, mert azért nem esel teherbe”, „ne görcsölj a babán, mert az a baj”, stb.

4.    Elszigetelődés

A meddőséggel küzdő párok gyakran egyedül érzik magukat. Ez azért is van így, mert a termékenységet az emberek tudat alatt összekötik, azonosítják a szexualitással. Az érintett párok emiatt zavarban érzik magukat, és nem szívesen beszélnek a környezetüknek a fogantatással kapcsolatos gondjaikról. És egyébként is, mennyire kínos, hogy ami ellen mások éveken keresztül védekeznek, ami az ismerősöknek „csak úgy”, egy alkalom alatt összejön, az nekik nem megy. Ez a gondolkodásmód csak erősíti bennük az elszigeteltség érzését. 

5.    Bűntudat

Gyakran előfordul, hogy a pár azon tagja, akinél a termékenységi problémát diagnosztizálták, bűntudattal küzd. A bűntudatot az okozza, hogy úgy érzi, állapotával/betegségével megfosztja a partnerét egy saját gyerek lehetőségétől.

Nem csak bűntudata van, sokszor kimondottan bűnösnek érzi magát, és a bűnösségét múltból vett eseményekkel próbálja alátámasztani, hogy racionalizálja a helyzetét. Ilyen magyarázat lehet, hogy: „azért büntet most az Isten a meddőséggel, mert… régebben volt egy abortuszom / rosszat kívántam a volt páromnak / bűnös gondolataim voltak az előző párkapcsolatomban / részt vettem egy nem vallásos szertartáson, stb…

Természetesen nincs ilyen jellegű összefüggés a termékenységi problémák és a múltban történtek között. A pár ezen tagját mégis nyomasztja a bűntudata, és ráadásul az esetek zömében beszélni sem képes róla.

6.    Bánat

Minden termékenységi problémával küzdő pár abban reménykedik, hogy a meddőségi kezelések, vagy legkésőbb a lombikbébi program során összejön a baba. Sajnos ez azonban nem minden esetben alakul így. A sok sikertelen kezelést követően a pár úgy dönthet, feladja a próbálkozásokat, hogy saját gyermeke legyen.

Ennek a döntésnek általában elkerülhetetlen velejárója a bánat. A pár környezetének ilyenkor rendkívül nehéz megérteni, hogyan gyászolhatnak egy olyan gyermeket, aki sosem létezett. Azonban a saját gyermekről való lemondás legalább olyan fájdalmas, mint a valódi gyász. Sőt. Míg a valódi veszteségek feldolgozására léteznek rítusok, eljárások, addig a meddőség esetén ilyen veszteség-oldó rítusok nincsenek.

A velük történtek, illetve a fent felsorolt érzések megviselhetik a házaspárt és a párkapcsolatukat. Maga a termékenységi probléma ténye, de a kezelések is negatív hatással lehetnek a pár szexuális életére. Ráadásul mindeközben nehéz döntéseket kell meghozniuk: melyik kezelést vállalják, milyen eljárásokat fogadjanak el.

Ha a fentiek esetleg nálatok is felmerültek, ne habozz olyan szakember (pszichológus, szociális munkás) támogatását kérni, aki jártas a témában. Lehet, hogy kezdetben a párod nem akar részt venni mindebben, de akkor kérj segítséget egyedül. Ne izgulj, a tanácsadó majd megtalálja a módját, hogyan segítsen.

Ebben az általam kialakított Babahívogató Program is a segítségetekre lehet. 
Olvasd el, másoknak mi a véleménye róla! Kattints ide: Vélemények

 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor
a babatakarok.hu írója, szerkesztője

További információk rólam és az általam vezetett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
20/255-62-69


 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is