Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

"Igazolt hiányzás" babatervezőknek a munkahelyen

Mi történik napjaink átlagos, dolgozó nőtípusával, ha úgy dönt, hogy gyereket szeretne? Először is: igyekszik titokban tartani ezt a vágyát a főnökei előtt. Bőszen ködösít, amikor a kollégák az iránt érdeklődnek, hogy vajh’ mikor szeretne már saját babát (miközben finoman célozgatnak a biológiai óra ketyegésére). Gondosan ügyel rá, hogy a munkahelyen ne nézegessen babatervezéssel foglalkozó oldalakat, vagy ha mégis, hát nehogy lebukjon. Átgondolja, milyen ruhákban tudja majd elrejteni a növekvő pocakot az első időszakban a kollégák elől, és küzd a bűntudattal, mert átveri a főnökét, a kollégáit.

Szerencsés vagy, ha Te nem ezt éled át, de általában ez a jellemző helyzet ma Magyarországon. A népességszám fogy, a leendő anyáknak viszont még a gyerekre irányuló vágyaikat is titkolni kell, nehogy a munkahelyen emiatt idő előtt „lecseréljék”. De a várandósság után sem jobb a helyzet. Szintén mai magyar sajátosság, hogy a nők többsége abban a tudatban megy el a munkahelyéről szülni, hogy már nem tud visszamenni a GYED/GYES lejárta után dolgozni, mert nem tartanak majd igényt a munkájára. Az, hogy lelkileg ez mekkora teher a nőknek, és mennyire nehezítheti meg a várandósság létrejöttét, egy másik cikk témája. Most inkább arról szeretnék beszélni, hogyan védi a törvény a nőket a munkáltatói „nemtetszéstől”, illetve ennek a nemkívánatos következményeitől a babaproject, illetve a várandósság időszakában.

Mikor babát szeretnél…

Ebben az időszakban már aktívan próbálkoztok, és bármikor ott lehet az a bizonyos két csík a teszten. Ilyenkor a legtöbb leendő anyukánál fontos szempont, hogy legyen munkaviszonya, hiszen nem tudni, pontosan mikor kopogtat a gólya, a szülés utáni juttatásokhoz viszont bizonyos időtartamú munkaviszony megléte szükséges. Egész pontosan a törvény azt írja elő, hogy ezeknek a juttatásoknak az igénybe vételéhez a szülést megelőző két évben legalább 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkezned. Praktikusan tehát ebben az időszakban már nem annyira szerencsés munkahelyet váltani.

Ilyenkor még mindenki titokban ténykedik, nem köti senkinek az orrára a párján kívül, hogy kisbabát szeretne. Sokkal nehezebb azonban ezt azoknak a leendő anyukáknak megoldani, akiknek a várandósság létrejöttéhez orvosi segítségre is szükségük van: tehát vérvételekre, ultrahang-vizsgálatokra járnak, inszeminációra kell menniük, lombikbébi-programban vesznek részt. Ilyenkor jó ha tudod, hogy ha a munkahelyeden ki is derülne a távolléteid oka, a törvény védelmet biztosít a számodra.

A munkáltatód nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyodat, ha „emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés”-ben veszel részt. Sőt. Ha őszintén felvállalod a főnököd előtt a kezelés tényét, akkor a törvény értelmében a kezeléseid időtartama alatt kötelesek a számodra fizetés nélküli szabadságot biztosítani.

Nyilván a dolog nem megy „bemondásra”, a kezeléseken való részvételt orvosi igazolással kell alátámasztanod a munkahelyeden.

A törvény tehát korrekt, viszont nem könnyű ezt a helyzetet a munkahelyen felvállalni, hiszen intim, érzékeny információkról van szó. Neked kell tehát eldöntened, hogy megpróbálod-e az ilyen jellegű távolléteidet szabadsággal, ledolgozással fedezni (a kollégák esetleges rosszalló tekintetétől kísérve) vagy kérsz egy időpontot a főnöknél, és sűrű pirulások közepette, de őszintén tálalod a tényeket. Egyúttal természetesen jelezve, hogy igénybe szeretnéd venni a törvény által a számodra biztosított lehetőségeket. A dolog előnye és hátránya: a kezeléseken mindenféle „trükközések” nélkül részt tudsz venni, ami kevesebb stresszel jár a számodra, és sikeresebbé teheti a beavatkozások hatékonyságát. Hátránya: a távolléted időtartamára nem kapsz fizetést, és egy idő után nem a bujkálás, hanem a főnöki, kollégai „drukkolás” fogja esetleg stresszesebbé tenni a napjaidat.

Emberi reprodukciós eljárás

Pontosan mit kell ezalatt érteni? Ezeknek az eljárásoknak a körét az Egészségügyi törvényben találhatod meg. Összefoglalva:

  • házastárs (élettárs) ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel
  • női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamit a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő módszerek alkalmazása
  • „lombikbébiprogram”: azaz testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés
  • ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés
  • embrióadományozással végzett embrióbeültetés.

Ha már pocakban a baba

Az első 12 hétben a nők többsége titkolja a várandósságát. Ebben az időszakban még a pici baba léte sérülékenyebb, így mindenki csak akkor szeretné bejelenteni a hírt, ha már „biztosnak” érzi a terhességét. Ez általában a várandósság 13.  hetében történik meg.

Jó ha tudod, hogy azért nem kell túlzottan nagy energiát fektetned a titkolózásba. Ha esetleg kiderülne, akkor sincs probléma, mert a törvény a várandósság kezdetétől védi a nőket, tehát a munkáltatód sem erre, sem pedig másra hivatkozva rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyodat. (Pl.: csoportos létszámcsökkentésre hivatkozva sem.)

Anyukaként

Anyukaként már vélhetőleg nem lesznek munkahelyi problémáid, a gondjaid nagy részét inkább a különböző ellátások igénybe vételének rejtelmei okozzák majd. Mit, mikor, hol kell igényelni. Mindezekről bővebb információkat találhatsz a Szociális és Munkaügyi Minisztérium  honlapján:

Tájékoztató a gyerekekhez kapcsolódó ellátásokról
 

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával:

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is