Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Hőmérőzés

Az első dolog, amit az orvos kérni fog tőled, ha hozzáfordulsz azzal, hogy babát szeretnél, hogy kezdj el vezetni egy úgynevezett hőmérsékleti görbét. (Kivétel lehet, ha már 35 felé közeledsz, akkor az idő rövidsége miatt a hőmérőzős módszert az orvos sokszor már nem „erőlteti”, hanem inkább a vizsgálatok meglétét tartja elsődlegesnek.) A hőmérzésre azért van szükség, mert a testhőmérsékleti görbédből az orvos meg tudja állapítani, hogy volt-e ovulációd, megfelelően dolgoznak-e a hormonjaid.

 
A reggeli ébredési testhőmérsékletet tartalmazó görbét régen kézzel kellett vezetni, de ma már az Internet nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy mindezt a neten megtehesd, és egyéb, a tüszőéréssel kapcsolatos adatokat, információkat is nyilvántarthass a görbén. Mindezek nem csak az orvos számára szolgálnak hasznos információkkal, hanem Te magad is elkezded felismerni a várható ovuláció jeleit, és így el tudjátok „kapni” a megfelelő időpontot – ami egyébként a tested jelzéseinek ismerete nélkül nem is olyan könnyű.
 
Tudnivalók a hőmérőzésről
 
A testhőmérsékletet mindig reggel, közvetlenül ébredés után kell mérni. Lehetőség szerint még a mosdóba se menj ki előtte, hanem inkább gyorsan ess túl rajta, mert akkor lesznek legpontosabbak az eredmények. Természetesen előfordulhatnak napok, amikor ezt nem tudod megoldani, vagy elfelejted a mérést, akkor se ess kétségbe, vezesd tovább a hőmérsékleti görbéd adatait, mintha mi sem történt volna. Segít a lehető legpontosabb görbe kialakításában, ha az adatokat minden nap ugyanabban az órában méred. Neked kell eldöntened, mennyire törekszel megbízható eredményre.
 
A hőmérőzéshez bármilyen lázmérőt használhatsz. Én azért javasolnám a digitálisat, mert gyorsabban végzel vele. Nagyon fontos! A testhőmérsékletet a nyelv alatt kell mérni. A hónaljban mért testhőmérséklettel semmire sem mész, egy lapos, szinte értéklehetetlen görbét kapsz, ezt a hibát én is elkövettem. Végül az orvos erre irányuló felvilágosítását követően áttértem a szájban történő testhőmérséklet mérésre, és hihetetlen mekkora volt a különbség a két görbe között.
 
Íme két példa a különböző helyen mért hőmérsékleti görbéimre:
 
Hónaljban történő mérés esetén:

Nyelv alatt történő mérés esetén

Görbe értelmezése
 
A második ábrán egyértelműen látszik az ovuláció időpontja, a hirtelen leeső, majd megemelkedő testhőmérsékletből adódóan. Ovuláció előtt közvetlenül leesik, majd utána megemelkedik a testhőmérséklet. Ehhez még támpontot ad a méhnyák állapotára vonatkozó információ, illetve az ovulációs fájdalomra vonatkozó információ is.
 
Elvileg számítógépes program használata esetén a zöld függőleges vonal jelzi az ovuláció időpontját, de ez nem minden esetben pontos, jobban jársz, ha Te magad értelmezed a diagramm adatait. Ehhez fontos, hogy elolvasd a nyák vizsgálatával kapcsolatos menüpontban írtakat is. Abban látni fogod, hogy az ovuláció környékén a nyák állaga a tojásfehérjéhez hasonlóvá válik. Ez nálam már az ovuláció előtt pár nappal megkezdődött. Továbbá az ovuláció megtörténtét követően a testhőmérséklet megemelkedik. Az orvosom szavaival élve „ekkor már lecsúsztunk a megfelelő időpontról”. Az együttléteket tehát 1-3 nappal a várható ovuláció előtti napokra, vagy az ovuláció napjára kell időzíteni.
 
Az utóbbi állítólag már késő, mert a lustább spermiumok nem tudnak odaérni időben a petesejthez. Még egy fontos fogódzó a diagrammod értelmezéséhez. Az ovuláció megtörténtét követő 2. napon a testhőmérsékleted elvileg pontosan 2 tized fokkal magasabb, mint az adott ciklus során mért legmagasabb testhőmérséklet. Ha megnézed a fenti görbét, akkor láthatod, hogy azokon a napokon, amikor már nem volt menstruáció, a legmagasabb mért testhőmérséklet 36,7 C. Ehhez képest az ovuláció 2. napján a mért testhőmérséklet 36,9 C, ami valóban pontosan 2 tized fokkal magasabb. Feltétezem, hogy ez nincs mindenkinél kőbe vésve, ezért kéri az orvos általában azt, hogy legalább 3 hónapon keresztül vezess hőmérsékleti görbét, amelyből kiderül, hogy is működik pontosan a Te ciklusod.
 
Ciklus.hu
 
A mért adatok nyilvántartására nekem tökéletesen megfelelt a Ciklus.hu ingyenesen használható weboldal. Itt az adatok rögzítését követően a rendszer automatikusan megrajzolja a görbét, és segít az egyéb információk tárolásában is.
 
Az orvosom rettentően örült a kinyomtatott görbének, és annak, hogy gyakorlatilag minden látszik rajta, beleértve az együttlétek időpontját, az ovulációval kapcsolatos egyéb adatokat (pl. nyák minősége), vagy az ovulációs tesztek eredményét.
 
Miután regisztráltál és beléptél az oldalra, a következő lehetőségeid vannak:

  • a „ciklusaim” menüpontban az adott naptári napra kattintva a hőmérsékleti görbe vezetéséhez szükséges adatok megadása
  • görbe megtekintése és nyomtatása
  • figyelmeztetések beállítása (menstruáció előtt, ovuláció előtt, mikor aktuális a következő nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés, stb.)
  • stb.

Görbe vezetéséhez szükséges adatok

Az adott naptári napra kattintva megjelenik a „nap részletei” felirat, erre kattintva van lehetőséged a különböző adatok rögzítésére. Ehhez használd az „Adatok rögzítése” menüpontot. A „megadáshoz/ módosításhoz kattintson ide” feliratra klikkelve a testhőmérséklet mellett  egyéb fontos adatok megadására is lehetőséged van.
 
Nyilvántarthatod a napi testhőmérséklet mérés időpontját (ami alapján később korrigálhatóak az ebből adódó esetleges eltérések), a méhnyák állapotát (nagyon fontos információ!), a méhszáj állapotát, az együttléteket, az ovulációs fájdalmat, illetve a tesztek eredményeit.
 
Segítség
 
Amennyiben a görbe vezetésével, vagy a nyomtatással kapcsolatban lenne kérdésed, biztos vagyok benne, hogy a Ciklus.hu munkatársai szívesen állnak rendelkezésedre. Annak idején én is a segítségükre szorultam, és nagyon hamar készséges és kielégítő választ kaptam.
 
Ha a görbéd kiértékelésével nem boldogulsz, megpróbálok segíteni benne a saját tapasztalataim alapján, csak küldd el a linket vagy a mentett verziót, közösen csak megfejtjük. De biztos vagyok benne, hogy a nőgyógyászodtól nagyon hasznos tanácsokat /információkat  kapsz majd, miután megtekintette a görbédet.
 
Összefoglaló információk a saját hőmérsékleti görbéd értékeléséhez
 
Hőmérsékleti adatok:
A testhőmérséklet a ciklus folyamán össze-vissza ingadozik, bár nagyjából egy tartományban, 37 C fok alatt mozog, kivéve, ha időközben megbetegednél.
 
Ovuláció előtt a testhőmérséklet pár fokkal leesik.
 
Ovulációt követően a hőmérséklet emelkedésnek indul, és a progeszteron hormon termelődésének köszönhetően 37 C fok közelébe kerül, vagy akár afölé is emelkedik.
 
A menstruáció előtt – némelyeknél pl. nálam  a menstruációt követően - a hőmérséklet ismét leesik, mert megszűnik a progeszteron termelés.
 
A terhességed egyik valószínű jele, hogy a testhőmérsékleted nem esik vissza.

Méhnyák adatok:
A ciklus folyamán a méhnyák az ovulációhoz közeledve egyre síkosabbá, bőségesebbé, és áttetszőbbé válik. Az ovuláció időpontjában a méhnyák már teljesen olyan, mint a tojásfehérje. Ha mintát veszel belőle, és két ujjad közé fogod, majd a két ujjadat távolítod egymástól, akkor a méhnyákból az ujjak között hosszú fonál képződik a méhnyákból.
 
Ovulációs fájdalom:
Az ovuláció előtt ún. ovulációs fájdalmat érezhetsz a petefészked környékén. Nekem ezek kis szúrásként jelentkeztek, különösen ha köhögtem, vagy tüsszentettem. Ovulációs fájdalmat csak a nők egy része érez, a másik része nem tapasztal ilyenkor semmit.
 
Kiütések, pattanások:
Érdemes feltüntetni a Ciklus.hu adott naphoz tartozó megjegyzés rovatában. Még ha a diagrammban nem is látszik, számodra támpontot adhat. Nekem az ovuláció és a menstruáció előtt közvetlenül kiütések jelentek meg a homlokomon, és a mellkasomon.
 
Problémák a görbe értelmezésekor:
 
A hőmérséklet nem emelkedik meg egyértelműen: lehet, hogy nem jó helyen méred a testhőmérsékletet, vagy nem mindig azonos időpontban. Feltétlenül próbáld ki a nyelv alatt vagy a hüvelyben történő mérést, és lehetőség szerint mindig azonos időpontban.
 
Jó helyen mért testhőmérséklet esetén sem emelkedik a görbe: problémák lehetnek a progeszteron termeléseddel, de ennek megítélése az orvos dolga. Ha megmutatod neki a görbét, meg tudjátok beszélni, hogy valóban így van-e, illetve az ezzel kapcsolatos teendőket.
 
Szerencsés, ha olyan nőgyógyászod van, aki a vizsgálat során ultrahanggal ellenőrizni tudja a tüszőérés folyamatát. Ilyenkor a hőmérsékleti adatok mellett az ultrahang eredmények is nagy segítséget nyújthatnak az esetleges probléma kiderítésében. A laborvizsgálatok is segíthetnek annak a megállapításában, hogy megfelelő-e a hormonszinted alakulása a ciklus során. Ilyenkor a tüszőrepedés előtt, és utána is el kell menni a beutaló alapján laborvizsgálatra.
 
Lépcsős hőmérséklet emelkedés: ez nem feltétlen jelent problémát. Nálam sem egyik napról a másikra ugrott fel a testhőmérséklet, hanem napról-napra nőtt, mégis kisbabát várok, de ismét jelezném, hogy ezt az orvos feladata megállapítani. Előfordulhat, hogy a progeszteron-szinttel van probléma, amelyre laborvizsgálatok során derülhet fény.
 
Betegség a görbe vezetése közben: sajnos a láz jelentős mértékben befolyásolhatja a görbécskénket. Ezzel nem tudunk mit tenni, de feltétlenül rögzítsük a diagramm megjegyzés rovatában az egyéb tüneteinket, ezzel elkerülve a görbe esetleges téves értelmezését. Egyébként a hőmérsékleti adatok torzulásához vezethet a lázon kívül a kialvatlanság, az alkohol fogyasztás és a stressz helyzet is. (Utóbbi a fogantatást is jelentős mértékben akadályozhatja.)
 
Menstruáció alatt is magas testhőmérséklet: ezt a fokozatosan csökkenő hormonszint okozhatja, nálam minden ciklusban így volt.
 
Pajzsmirigy problémákból adódó kiugróan magas, vagy alacsony hőmérsékleti adatok:

  • Pajzsmirigy túlműködés okozhatja, hogy a ciklus közbeni alaphőmérséklet 36,8 C fok felett van. Egyéb erre utaló tünetek lehetnek: szívdobogás, idegesség, súlycsökkenés, gyakori éhségérzet, alvászavarok, stb.
  • Pajzsmirigy alulműködés okozhatja, hogy a ciklus közbeni alaphőmérséklet 36,2 fok alatt van. Egyéb erre utaló tünetek lehetnek: testsúly gyarapodás, fáradtság, depresszió, hangulat ingadozás, pecsételő vérzés, erős menstruációs vérzés, túl rövid vagy épp túl hosszú ciklus, száraz bőr, törékeny körmök, magas koleszterinszint, szívdobogás érzés, székrekedés, stb,

Mindezek kiderítése az orvosod feladata, ugyanakkor ha ilyesmire gyanakszol önmagad megfigyelése alapján, feltétlenül jelezd felé a jellegzetes tünetek esetleges meglétét. 

Tüszőrepedés után néhány nappal a hőmérséklet ismét leesik: ez kb. a nők felénél fordul elő, nem jelent különösebb problémát, a luteális szakaszban történő hormon változásokkal van összefüggésben.
 
Túl rövid luteális szakasz: ránézésre lehet, hogy az adott szakasz túl rövidnek tűnik, de nem feltétlenül az. A statisztikák szerinti hossz 12-16 nap kell, hogy legyen. Ha 10 napnál rövidebb, akkor lehet, hogy progeszteron szint probléma áll fenn. A luteális szakasz pontos hosszát az ovuláció napjának megállapításával tudjuk meghatározni. Általában az ovulációt követő 5. napon azért a testhőmérsékletnek már jócskán emelkednie kell.
 
A hőmérséklet a luteális szakasz végén nem esik vissza: szerencsés esetben várandós vagy. Kevésbé szerencsés esetben okozhatja egy ciszta, vagy progeszteron tartalmú gyógyszerek. Ezzel kapcsolatban ismét azt javasolnám, hogy fordulj az orvosodhoz. 
 
A tökéletes időzítés másik nélkülözhetetlen eszközéről, a nyák vizsgálatáról a Tapintsd ki az ovulációt! című cikkben olvashatsz.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor, meddőségi konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is