Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Méregtelenítő tippek babatervezőknek

Korábban minden egyes méregtelenítésről szóló cikk elolvasásakor fogadalmak sorát tettem: mostantól másképp élek. Tényleg végig fogok csinálni egy méregtelenítő kúrát, és változtatok az életmódomon. A cikk olvasása közben mindig elrémített, hányféle káros hatás éri nap mint nap a szervezetemet, és szinte láttam magam előtt a testemben halmozódó salakanyag-kupacokat. El is határoztam: másnap indul a méregtelenítés. De reggel inkább magamba döntöttem a szokásos ébresztő jellegű fekete teámat – naná hogy cukorral – és a munkahelyi büfében gyorsan belapátoltam egy finom francia krémest. Másnap egy fánk volt az áldozatom, harmadik nap pedig valahogy a kosaramba keveredett az áruházban egy csomag pilótakeksz. Hiába próbáltam elkezdeni a méregtelenítést, már előre sajnáltam magam a rám váró lemondásokért,  a napokig tartó éhezésért, így folyamatosan vigasztaltam magam egy kis édességgel. Addig-addig vigasztalódtam, amíg elfogyott a lelkesedésem. Nemhogy csökkent volna tehát a salakanyag halmocskám, hanem inkább nőtt.

Mivel valószínűleg nem egyedül nekem okoznak gondot a méregtelenítő kúrák, úgy gondoltam, hogy ezek helyett inkább a hétköznapi méregtelenítésről írnék. Néhány tipp segítségével ugyanis önsanyargatás nélkül is hatékonyabbá tudod tenni a szervezeted méregtelenítő rendszerét. Azt gondolom, hogy a méregtelenítés egy babát tervező nőnél kiemelten fontos, hogy a kisbaba minél optimálisabb környezetben kezdhesse meg a pocakbeli életét. Ha ugyanolyan kevés az  önuralmad mint nekem, akkor talán neked is jól jönnek a lenti tippek, amelyek akkor sem árthatnak, ha már beköltözött a pocaklakó, csak Te még nem tudsz a létezéséről.

Amitől szabadulni kellene, de nem megy…

Első körben nézzük át azoknak a méreganyagoknak a listáját, amelyekkel naponta terheljük a szervezetünket. Ezekről már millió helyen olvashattál, így én nem szeretném hosszasan taglalni őket. Inkább csak a legkárosítóbb hatásaikat emelném ki, hátha így könnyebben lemondasz majd róluk.

 • Alkohol: nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása mellett nő a daganatos betegségek és a szélütés veszélye. Napi négy pohár alkohol elfogyasztása már erős ivásnak minősül, amellyel tönkretehetőek a főbb szervek, és az idegrendszer.
 • Koffein: napi négy csésze kávé elfogyasztása háromszorosára emeli a stresszhormon szintünket. Ugye tudod, hogy a folyamatosan magas stressz szint egy átlagembernek sem tesz jót, egy babát tervező leendő anyukánál pedig akár a megtermékenyülés gátja is lehet?
 • Dohányzás: minden egyes szippantással 4000 különböző vegyületet és égésterméket küldesz ajándékba a tüdődnek. Olyan bónuszokkal is „megjutalmazod”, mint a kátrány, nikotin, vagy cián-hidrogén.
 • Rovarölők: angliai vizsgálatok szerint egy átlagos ember körülbelül 4,5 liter rovarirtó szert eszik meg egy évben. Ezek az allergiától kezdve a rákig számos betegséget okozhatnak.
 • Légszennyezés: főleg a nagyvárosokban élők vannak kitéve a légszennyezés káros hatásainak. Ők ebből adódóan hamarabb ráncosodhatnak, és hajlamosabbak a szívbetegségek kialakulására.
 • Telített zsírsavak: a telített zsírok leterhelik a májunkat, és növelik a szervezetünkben a szabad gyökök mennyiségét. Ezek bevitelét viszonylag könnyen korlátozhatjuk a vörös húsok, vajak, sütemények, tészták fogyasztásának a  csökkentésével.
 • Stressz: tartós stressz esetén a szervezetünk folyamatos készenlétben áll. Ennek keretében megemelkedik a vérnyomásunk, és a vérkeringésünk felgyorsul. Ezáltal a méreganyagok is szabadabban áramolhatnak a szervezetünkben, holott inkább kifelé kellene igyekezniük.

A saját kis karbantartó-csapatod

Azért nem vagyunk teljesen felkészületlenek a méreganyagok ellen. Van egy karbantartó csapatunk, amelynek minden tagja azon van, hogy megtisztítsa a szervezetünket. Ha eddig nem gondoltál „rájuk” hálával a munkájukért, most tedd meg. Megérdemlik. Sokat dolgoznak azért, hogy ne mérgezzenek meg Téged a szervezetedbe jutó káros anyagok.

 • Máj: a csapat fővezére. Hozzá kerül a táplálkozásod melléktermékeinek a 75 %-a. Itt az ártalmas anyagok vízoldékonnyá változnak, és tovább utaznak a vesébe vagy a belekbe. Onnan pedig jó eséllyel a lakás legkisebb helyiségébe.
 • Zsírraktárak: most figyelj, ez egy fontos információ! Ha a májad túlterhelt, és nem bírja már feldolgozni a méreganyagokat, akkor az újabb adagokat a zsírpárnáidba irányítja, ahol a legkisebb kárt okozhatják a számodra. Bár a fenekeden lévő narancsbőrt megpillantva – amely valójában tehát egy salak-kupac – nyilván Te nem tartod olyan szerencsésnek ezt a megoldást.
 • Vese: kiválasztja a véredből a vízoldékony mérgeket.
 • Bőr: a legnagyobb felületű méregtelenítő szerved. A vízoldékony káros anyagoknak csak egy része kerül a véredbe (és onnan a vese segítségével a WC kagylóba), a másik részüket kiizzadod.
 • Tüdő: igen, a tüdőd nem csak arra szolgál, hogy levegőhöz juss. A légzéssel méreganyagokat is távolítasz el a testedből.
 • Bélrendszer: a belek feladata, hogy eltüntessék a szervezetedből a megemésztett, de fel nem használt anyagokat. Ha azonban gyakran van székrekedésed, a méreganyagok újra felszívódhatnak a pangó béltartalomból.

Akkor tudsz tehát a leghatékonyabban méregteleníteni, ha megpróbálod támogatni, és nem pedig akadályozni a kis csapatod munkáját. Ez nem könnyű feladat, hiszen manapság az általunk fogyasztott élelmiszerek nagy része függőséget okoz, ezért folyamatosan kívánjuk őket. Ugyanazok az élelmiszerek pedig – például a cukor – amelyek elfogyasztása a számodra időnként mennyei örömökkel jár, a karbantartó csapatod tagjait erősen túlterheli.

Tudatos táplálkozás

A táplákozás-guruk ajánlásait a napi nyolc órás munkaidő mellett elég nehéz betartani. Mit tudunk akkor tenni azon kívül, hogy ebédre valamelyik sztárszakács vagy sztárfittness-edző diétás  menüjét rendeljük? Próbáljuk minél inkább csökkenteni a káros anyagok bevitelét. Néhány tipp, amely segíthet ebben:

Péksütemények helyett – amelyek rengeteg cukrot tartalmaznak – együnk inkább kenyeret vagy kiflit. Ez sem tökéletes megoldás, de legalább kevesebb cukorral terheljük a testünket.

A gyümölcsöket és zöldségeket mindig nagyon alaposan mossuk meg. Az eper, az áfonya, a cseresznye, az alma és a barack nagyobb mértékben tartalmazhat vegyszer maradványokat, ezért ezeknek különösen ügyelj a megtisztítására.

Nem csak az emberek tárolnak a zsírraktáraikban méreganyagokat. Mindez az állatokra is igaz. Ezért érdemes lehetőleg sovány húsokat fogyasztani.

Méregtelenítő ételek

Ha rendszeresen fogyasztasz ezekből az ételekből, segítheted a kis karbantartóid napi munkáját.

 • Alma: antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintedet. A benne található rostanyag pedig megköti a nehézfémeket.
 • Cékla: serkenti a vérkeringést, növeli a sejtek oxigénfelvételét, erősíti a bélrendszeredet. Hatóanyagai szintén megkötik a mérgező fémeket.
 • Káposzta, karfiol: mindkettő hatékony méregtelenítő. Főleg a dohányosoknak fontos a fogyasztásuk, mert némileg enyhíthetik velük a szervezetükre mért csapásokat.
 • Fokhagyma: büdös, de nagyon hasznos, főleg a nőknek. Hatóanyaga képes megkötni az ösztrogén hormon mesterséges változatait, amelyek a táplálkozással kerülnek a szervezetedbe.
 • Kivi: erős antioxidáns.
 • Szilva: csak akkor edd, ha van mosdó a közeledben. Hatóanyagai ugyanis felgyorsítják a bélműködést, és ezáltal kevesebb méreg szívódhat fel a szervezetedben.
 • Spárga: javítja a veseműködést.
 • Banán: jelentős ásványi anyag tartalma miatt nagy segítség a méregtelenítésben. A benne lévő kálium pedig segíti a méreganyagok ürülését.
 • Répa: csökkenti a koleszterinszintet, segíti  a nehézfémek kiürülését.
 • Tofu: megköti a nehézfémeket, és nem utolsósorban iszonyú fincsi fasírtot lehet belőle készíteni darált hús helyett. 

És végül a legfontosabb: a víz! Víz nélkül ha a fejed tetején pörögsz, sem fognak távozni a szervezetedből a méreganyagok. Mint ahogy a koszos ruhát is hiába görgeted víz nélkül órákig a mosógép dobjában, sosem lesz tiszta. Veled is hasonló a helyzet. A méreganyagokat szó szerint „ki kell mosni” a szervezetedből, amelyet vízzel tudsz megtenni. Egy felnőtt embernek naponta legalább 1,5 liter tiszta vizet meg kell innia. A legjobb, ha odakészíted a munkanap elején egy palackban az asztalodra, és akkor tuti nem felejtesz el inni napközben.

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…”

Biztos sokan emlékeztek még régi időkből az esti TV-torna zenéjére. A sláger írónak igaza volt. A mozgás nem csak azért fontos, hogy ne hízzunk el, a méregtelenítésben is nagy szerepe van.

 • A torna során jobban izzadsz, és a verítékkel méreganyagok tömegét izzadod ki.
 • Felgyorsul a légzésed, és minden egyes kilégzéssel méreganyagok sorát távolítod el a testedből.
 • A testmozgás során felgyorsul a bélműködésed, méghozzá 60 %-kal! Ennyivel kevesebb esélyt adsz a mérgeknek arra, hogy újra felszívódhassanak a szervezetedben.

Mindemellett a rendszeres tornagyakorlatok segítik a csontfejlődést (ami 30 éves kor fölött sajnos lelassul), javítják az immunrendszer működését, és csökkentik a stressz-szintünket.

Persze a sportolást sem kell túlzásba vinni, mert akkor már inkább árt, mint használ. Az optimális megoldás a 30 és 60 perc közötti rendszeres, legalább heti háromszori testmozgás.

Szeretnél 120 évig élni?

Vagy ha addig nem is, legalább megérni az unokáid születését? Akkor a fenti apró, méregtelenítést elősegítő tippekre érdemes lenne egy kis hangsúlyt fektetned. Szakemberek szerint mindnyájan 120 évre vagyunk kódolva. Az életkorunk megrövidülésének oka a méreganyagok bevitele, mert ezek aktivizálják az öregedést elősegítő géneket. Vizsgálatok szerint pusztán C-vitamin szedésével átlagosan hat évvel élhetünk tovább. Nem feltétlenül kell tehát radikálisan átalakítani az életedet ahhoz, hogy egészségesebb legyél. Hidd el, már a fenti életmódbeli apró változástatásokkal is sokat tudsz tenni önmagadért.
 

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával:

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is