Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Hét menstruációs zavar, amiről beszélj az orvosoddal

Túl rövid? Túl hosszú? Túl erős?! A menstruációt illetően a nőkben sok a bizonytalanság. Általában mindaddig nem foglalkozunk a menstruációnk hosszával vagy minőségével, amíg nem szembesülünk az első negatív terhességi teszttel. Utána viszont akarva-akaratlanul számolgatni kezdjük az eltelt napokat, és ha nem produkáljuk a 28 napos tankönyvi ciklust, könnyen kétségeink támadhatnak a menstruációnk „normális” mivoltát illetően.

Az esetek egy részében felesleges az izgalom, mert bár a menstruáció hossza nem felel meg a biológia órákon tanult 28 napnak, attól még az orvosilag normálisnak mondható tartományhosszban mozog.

Jogos lehet az aggodalom azonban a lenti ciklus zavarok esetén, amelyeknek a hátterében akár komolyabb szervi problémák is állhatnak. Ezért még ha jelentéktelennek is tűnnek a számodra ezek a tünetek, mindenképp beszélj róluk az orvosoddal.

1) Túl rövid menstruációs ciklus
Általában a menstruációs ciklus hosszát illetően bujkál a legtöbb kétség a nőkben. Mindenki a 28 napos tankönyvi ciklust szeretné produkálni, pedig a 21 és 35 nap közötti ciklus az orvosok szerint még teljesen normálisnak tekinthető.

A 21 napnál rövidebb ciklus viszont már problémát jelenthet, főleg egy babatervező nőnél, hiszen a háttérben a peteérés elmaradása állhat. Ez viszonylag könnyen előfordulhat a huzamosabb ideig szedett fogamzásgátló abbahagyása után. Sajnos azonban súlyosabb oka is lehet: méhen belüli összenövés, vagy akár rosszindulatú daganat is okozhatja. Ezért 21 napnál rövidebb ciklus esetén feltétlenül konzultálj az orvosoddal.

2) Túl hosszú menstruáció
Elhúzódó menstruációnak - a fenti definíciónak megfelelően - a 35 napnál hosszabb ciklust nevezzük. Ezt is fontos kivizsgáltatni, mert a hátterében akár méhen kívüli terhesség is lehet. A kevésbé veszélyes előidézői pedig a petefészek ciszták, vagy az alulműködő pajzsmirigy, mely utóbbi általában szintén kezelést igényel.

3) Váltakozó hosszúságú menstruáció
A változó hosszúságú ciklussal rendelkező nőknél a menstruációs zavart általában az okozza, hogy nincs minden hónapban peteérésük. Ezt szerintem nem kell különösebben taglalnom, mindannyian tudjuk hogy a sikeres fogantatás alapfeltétele, hogy legyen tüszőérés.

4) Rendszertelen menstruáció
Hol van, hol nincs, hol kevés, hol sok. Sok nőnél előfordul, hogy rendszertelen a menstruációja. Azaz időnként kimarad, majd megjön, akkor viszont erőteljes lehet, és darabos. Amikor épp késik, beindul a reménykedés: talán végre beköltözött a pocaklakó. Sajnos a végül mégis megérkező (és ilyenkor rendszerint elhúzódó) vérzéssel együtt szertefoszlanak az addig táplált remények.

Mi okozhat rendszertelen menstruációt? Általában hormonális problémák, mint például a sárgatest elégtelenség, vagy az ösztrogén dominancia. De nem csak a nemi hormonok idézhetnek elő ilyen kalamajkát. A pajzsmirigy túlműködése is összekavarhatja a menstruációs ciklust, mindenképpen érdemes tehát kivizsgáltatni a probléma okát.

5) Kimaradó menstruáció
Ez a természet egyik leggonoszabb tréfája. Ha a vérzéskimaradást ciszta okozza, akkor általában nem jön meg a menstruáció, van viszont helyette mellfeszülés, haspuffadás, émelygés. És sajnos ezzel együtt negatív teszt. Mert a tüneteket sajnos csak a piszok kis ciszta idézte elő.
A központ idegrendszer fokozottabb megterhelése, mint a stressz, vagy a túlzásba vitt sportolás, illetve a fokozottabb lelki megterhelés szintén vezethet vérzés kimaradáshoz. Fogd fel ezt egy vészjelzésnek a szervezeted részéről, és változtass az életviteleden.

Az erőteljesen fogyókúrázóknak is számolniuk kell ilyen jellegű problémával. Ha a szervezet nem rendelkezik megfelelő mennyiségű zsírszövettel, akkor a nemi hormonok nem lesznek jelen a ciklus szabályos lefutásához szükséges mennyiségben a szervezetben, ez pedig vérzés kimaradást eredményezhet.

A kimaradó menstruációról mindenképpen érdemes tájékoztatni az orvosodat, hiszen ez akár a PCOS nevű női betegség egyik tünete is lehet. A PCOS pedig nem csak termékenységi problémákat okozhat, hanem egyéb súlyos szövődményekhez is vezethet.

6) Túl fájdalmas menstruáció
Bizonyos mértékű fájdalom még a menstruáció normális velejárójának tekinthető, a túl fájdalmas menstruáció viszont endometriózist is jelezhet. Az endometriózis olyan betegség, amikor a normális esetben csak a méh belső felszínén található méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívülre kerül, és ott a menstruációs ciklusnak megfelelő módon növekedni kezd, majd leválik, de kiürülni nem tud. Az endometriózis (vagy endometriosis) kiváltó oka ma még nem ismert, az viszont igen, hogy nehezíti a várandósság létrejöttét.

7) Erős, bőséges menstruáció
Volt egy barátnőm, akinek a menstruációja alatt pelenkát(!) kellett hordania, mert olyan mennyiségű vérzést produkált, hogy azt még a hiperszuper, a reklámok szerint akár két dl vizet is elnyelő betétek sem tudták felszívni. Ugyan sosem mérte, de feltehetőleg nála a vérzés mennyisége meghaladta a normálisnak mondott maximum 80 ml-es mértéket. A nagyon erős menstruációról feltétlenül beszélj az orvosoddal, mert bár nem szabad az ördögöt a falra festeni, de a legrosszabb esetben akár rosszindulatú elváltozás is okozhatja.

A fenti problémákat mindenképp érdemes jelezned az orvosod felé, aki ellenőrizni fogja, hogy a cikluszavarodnak vannak-e hormonális vagy szervi okai, illetve tájékoztatást ad a számodra az esetleges kezelési lehetőségekről.

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

További információk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is