Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Hátrahajló méh - segít a gyertyaállás?

„Azt mondta a dokim, hogy hátrahajló a méhem! Most mit csináljak?!”- hívott Zsuzsi barátnőm kiborulva. Mentségére szóljon, hogy tapasztalataim szerint ez a „diagnózis” nem csak nála veri ki a biztosítékot. Más nőknél is hasonló pániktüneteket okoz. Főleg, ha a drága doktor még azt is hozzáteszi a babára vágyó nőnek: „ezzel aztán nem lesz könnyű teherbe esni”. Pedig ma már tudjuk, hogy nem valami ritka genetikai rendellenességről van szó, hanem egy normális biológiai variánsról: száz nőből húsznak nem előre, hanem hátrafelé hajlik a méhe.

Hogy néz ki egy hátrahajló méh?

Általában mire felébred bennünk a vágy egy saját kisbabára, addigra az alapvető biológiai ismereteink zöme a múlt jótékony homályába vész. Persze, rémlik a nagy vihogás a szaporodást taglaló biológia órákról, de hogy merre és hogyan hajlik az ember lányának a méhe?! Ezt a többségünk valószínűleg nehezen tudná képszerűen felidézni. Ezért is kelt indokolatlan aggodalmat bennünk a „hátrahajló méhtest” kifejezés.

Pedig valójában nem egy drámai eltérésről van szó. Átlagos esetben a méhed előrefelé dől, ráfekszik a húgyhólyagodra. Amikor a méh nem ezt a tankönyvi helyzetet veszi fel, akkor viszont hátrafelé dől, a végbél felé. Hogy mennyire dől hátra, ez minden érintettnél egyénileg változó.

Ami igazából problémát jelenthet, hogy a hátrahajlás mozgatható-e vagy lenőtt. Mobilis hátrahajlás esetén semmiféle kezelésre nincs szükség. Ha viszont lenőtt, akkor műtéti megoldást javasolhat az orvos, mert ez gyulladásokat, fájdalmat okozhat. Az érintettek többségénél azonban nincs szó lenövésről.

Nehezebben leszek várandós?!

Zsuzsi barátnőmet is ez a lehetőség rémítette halálra. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy a hátrahajló méh nehezíti a teherbeesést. Ez a kérdés még az orvostársadalmat is megosztja.

Sok orvos szerint ostobaság hogy a méh formája hátráltatná a fogantatást, hiszen a spermiumok „úgy vannak kitalálva”, hogy a gravitáció ellenében dolgozzanak.

Más orvosok szerint viszont a hátrahajló méh nehezített akadálypályát jelent a kiskatonák számára, mert ilyenkor a méhszáj – lévén a méh körte alakú – a hüvelyben magasabban, a hasfal felé helyezkedik el. A méhszáj felé igyekvő spermiumoknak a kis emelkedő miatt tehát hosszabb utat kell megtenniük.

Gyertyaállás és kutyapóz

Sokan vélik úgy, hogy bizonyos pózok hátrahajló méh esetén elősegíthetik a fogantatást. Szerencsére nincs szó bonyolult tornagyakorlatról, így a kipróbálásuk nem követel túl nagy áldozatot sem Tőled, sem pedig a párodtól.

Egyes számú fogantatási trükk: szeretkezés után feküdj fél órára hasra. Állítólag ez az egyszerű trükk bármilyen egyéb fogantatást segítő módszer nélkül is néhány hónapon belül eredményt hozhat, mert hátrahajló méh esetén lerövidíti a kiskatonák vándorútját a méhszájadhoz. Hiszen ne felejtsd el, hátrahajló méh esetén a méhszájad magasabban, a hasad irányában helyezkedik el. Egy kis hasrafordulással  tehát legyőzheted a gravitációs nehézségeket.

Kettes számú fogantatás trükk: újabb előnyt biztosíthat a spermiumok számára, ha a férfi orgazmusa „kutyapózban” megy végbe, mert a pénisz vége így közelebb van a méhszájhoz, mint bármely más szexuális pozícióban.

Hármas számú fogantatási trükk: maradj hanyatt fekve fél órán keresztül, de emeld meg a medencédet egy kispárna segítségével.

Négyes számú fogantatási trükk: az előző nehezített verziója, a gyertyaállás. Állítólag ha az orgazmust követően néhány percig gyertyaállásban állsz, a spermiumok gyorsabban odaérnek a méhszájhoz, így megnő az esélyed a teherbeesésre. Bevallom, amikor annak idején erről a praktikáról faggattam az orvosomat, finoman szólva is hahotázni kezdett, így én nem próbáltam ki. De mivel nem vagyunk egyformák, az is lehet, hogy Neked épp ez fog segíteni. Ki tudja?!

És ha sikerül?

Akkor örülj!  Egy percig se aggódj tovább a hátrahajló méhed miatt, ha a kezedben a pozitív teszt. Innentől kezdve ez semmiféle hátrányt nem jelent a számodra. Mindegy, hogy milyen formájú vagy elhelyezkedésű a méhed, a várandósság alatt úgyis kivívja a maga számára a neki megfelelő pozíciót. A 12-16. hét között a hátrahajló méh az esetek 99 %-ában előre szokott hajolni, mert a növekvő babának nincs elég helye. Annak a bizonyos egy nőnek sem kell aggódnia a százból, akinél ez nem történik meg, mert ott az orvos kézzel, a nőgyógyászati vizsgálat során ezt előre tudja emelni.

A hátrahajló méh tehát nem rendellenesség, hanem normális biológiai variáns, amely semmilyen kezelést nem igényel. Ezért nincs ok különösebb aggodalomra akkor sem, ha esetleg Nálad is erről van szó. Maximum saját magatok megnyugtatása érdekében érdemes besegíteni kicsit a természetnek a fent felsorolt fogantatási trükkök valamelyikével.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

További információk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 
 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is