Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Férfiak meddősége

A férfi meddőség oka lehet vele született és szerzett. A meddőségi okok általában négy kategóriába sorolhatóak:
 
1) A spermiumok fejlődésével és termelésével kapcsolatos problémák
 
Alacsony fertilitás: a férfinál termelődnek ugyan életképes spermiumok, de milliliterenként kevesebb, mint 20 millió. (Az átlagos szám 20 és 100 millió közé esik.) A milliliterenkénti mennyiségben a spermiumok 60 %-ának kell fejlettnek és egészségnek lennie.
 
Ennek lehet hormonális oka, lehet korábbi betegségek következménye (pl. felnőttkori mumpsz, tripper), okozhatja sérülés (heresérv, herecsavarodás), környezeti ártalom (sugárzás, stressz, meleg, kémiai mérgezőanyagok), gyógyszerfogyasztás, élvezeti szerek fogyasztása.
 
Veleszületett betegségek is okozhatnak meddőségi problémát:

  • Sertoli sejt-szindróma: a tesztoszteront termelő Leidig-sejtek hiányoznak a heréből.
  • A herék nem szálltak le a herezacskóba, azaz a herék egyike, vagy mindkettő a hasüregben, vagy a lágyékcsatornában marad. A probléma gyógyszeresen és sebészeti beavatkozással kezelhető, amennyiben azonban ez a pubertáskorig nem történik meg, a spermatermelő sejtek véglegesen károsodhatnak.
  • Spermatogenetic arrest. A spermiumok megérését akadályozó immunállapot.

2) A spermiumok mozgása nem megfelelő
 
Alacsony spermaszám mellett is létrejöhet terhesség, amennyiben a spermiumok mozgása megfelelő. A baj az, hogy általában az alacsony spermaszám együtt jár a csökkent mozgékonysággal, és ez a két dolog együtt már jelentős mértékben befolyásolja a megtermékenyülés létrejöttét.
 
Az esetek többségében a meddőség leggyakoribb oka a kevés, vagy deformálódott, illetve gyengén mozgó spermium. Ez viszonylag jó hír, hiszen egyetlen spermium elég a petesejt megtermékenyítéséhez. Ugyanakkor – mivel annak az egynek igen csekély az esélye a célba éréshez – ilyen esetben orvosi segítség igénybevétele (pl. mesterséges megtermékenyítés) lehet indokolt. (Szintén jó hír, hogy erre nem feltétlenül van szükség, mert a spermiumok életképességének, mozgékonyságának javítása természetes úton is lehetséges. Pl. vitaminok fogyasztásával – lásd Vitamin ABC.) 
 
Ideális esetben az ejakuláció után 2-3 órával a spermiumok legalább 60 %-a mozog. A mozgékonyságot a különböző ártalmi tényezők befolyásolják.
 
Necrospermia: béna ondósejtek. Okozhatja a savas ondó, de toxikus állapota a Kartagener szindrómához köthető. A Kartagener szindróma jellemzője, hogy a spermiumok csökevényes, nem mozgó csillókkal alakulnak ki.
 
3) Vezetékek elzáródása
 
Amennyiben a férfi ivarszervekben található csövek vagy vezetékek valamelyik elzáródik vagy éppen hiányzik, a spermiumok nem juthatnak be a hüvelybe, és így nem jöhet létre megtermékenyülés. Ezek a problémák általában sebészeti úton orvosolhatóak.
 
Ércsomós heresérv: a férfiak 25 %-ánál ez okozza a meddőségi problémát. A herében kialakuló visszér következtében felgyülemlett vér megnöveli a herék hőmérsékletét, és leállítja a spermiumképződést.
 
Mellékhere elzáródás: ez lehet veleszületett probléma, de okozhatja fertőzés is. Sebészeti eljárással a probléma megfelelő körülmények esetén orvosolható.
 
Ejakulációs utak elzáródása: az okozója lehet hegszövet, vagy esetleg összenövés, de sebészeti úton az elzáródás megszüntethető.
 
4) Ejakulációs gondok.
 
Ezek a problémák csak ritkán fordulnak elő, jellemzően inkább a fent felsoroltak a férfi meddőség okozói.
 
Ondóhiány: azaz az orgazmus során nem ürül ondó. Lehetséges okai: retrográd ejakuláció, amikor az ondó a húgyhólyagba és nem a húgycsőbe ürül, és a vizelettel távozik.
 
Túl kevés, vagy éppen túl sok ondó: a túl sok ondóban alacsony lehet a spermiumok koncentrációja. A túl kevés ondó pedig az ondóhólyagok elzáródása okozhatja.
 
Ondó viszkozitási probléma: az ondó ejakuláció után nem válik kellőképpen folyékonnyá ahhoz, hogy ki tudjanak szabadulni belőle a spermiumok.
Prosztata hipertrófia: dülmirigy túltengés. A prosztata gátolja az ondó távozását.
 
Férfi meddőség kezelése
 
A kivizsgálások során talált esetleges problémák általában műtétileg, illetve gyógyszeresen korrigálhatóak. Rossz hír, hogy a gyógyszeres kezelések általában elhúzódóak, több hónapon át tarthatnak, és a javulás ellenőrzése is több hónapot vehet igénybe. Gyógyszeres kezelés útján növelhető például a spermiumok mozgékonysága, illetve a spermiumszám.
 
Amennyiben a meddőség oka a fenti eszközökkel nem szüntethető meg, még mindig számításba jöhetnek egyéb lehetőségek, illetve végső eszközként a mesterséges megtermékenyítés, amennyiben a férfi rendelkezik életképes spermiummal. Ezekről bővebben A női meddőség kezelési lehetőségei című cikkből tájékozódhattok.

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

További információk rólam és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

 

Közvetlen elérhetőségeim:
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is