Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Felkészülő program nőknek - 1. rész

Miért fontos a tudatos felkészülés a terhességre? Mert nyilván Te is a lehető legjobbat akarod a majdani kisbabádnak. Azt szeretnéd, hogy egészségesen, és gyönyörűen érkezzen a világra, ehhez pedig – tekintettel a mai kor hátrányaira (erről majd bővebben később) - érdemes egy kicsit előre gondolkodni.

Ej ráérek arra még…

Ezt Te csak hiszed.  Tegyük fel, hogy kezedben a pozitív, két csíkot tartalmazó terhességi teszt. Öröm, ujjongás, vagy épp keserves sírás (minden nő másképp reagál ilyenkor, akármennyire várta is a babát), majd a gondolat: „Úristen terhes vagyok!”

Ilyenkor az ember lánya hajlamos azt hinni, hogy a várandósság tényének tudomásul vételével indul a folyamat: MOSTANTÓL kisbabát várok. Ez egy nagyon nagy tévedés. Mire Te a teszt segítségével tudomást szerzel a pocaklakódról, addigra a kisbabád létfontosságú szervei már kialakultak.

 

3-4 hetes korára létrejönnek az agy, a szem, a szív, a tüdő, a máj, a hallás, a pajzsmirigy, és a vörösvértest-képzés kezdeményei. Attól függően, hogy mikor csinálod meg a tesztet, lehet,  hogy már kisbabád szíve is dobog, mire észreveszed a létezését.

 

A nőgyógyászok szerint a legkritikusabb időszak a 6-8. terhességi hét. Gondolj bele: a 6. heti ultrahangon már az Apukával együtt hallgathatjátok a kisbabátok szívdobbanásait! Pedig ekkor még csak nagyon rövid idő telt el azóta, hogy egyáltalán az elmaradt menstruációból adódóan felfedezted a terhességed tényét.

A létfontosságú szervek fejlődése a terhesség 12. hetéig befejeződik. A fogamzás pillanatában, illetve az azt  követő néhány hétben – a létfontosságú szervek kialakulása során -  már eldől, hogy esetlegesen milyen problémákkal lehet számolni a születendő kisbabánál. Ha módodban áll, akkor gondoskodj róla előre, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsd meg a testedben a kisbabád számára. Egy kis képzeletbeli összehasonlítás: ha úgy esel teherbe, hogy a tested megfelelően fel van töltve vitaminokkal, ugyanakkor a lehető legminimálisabb szintre csökkented a káros anyagok bevitelét, akkor a babócád az elkövetkező 9 hónapban egy szálloda luxuslakosztályában, nem pedig egy harmadosztályú szállóban érezheti majd magát a növekedése során. Hát nem ez a legjobb amit megtehetsz vele?

Hogyan segítheted a kisbabád egészséges fejlődését?

Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb helyzetbe hozd a babát a méhben történő fejlődése során? Először is túlesel a terhességet megelőzően a szükséges nőgyógyászati rutinvizsgálatokon. Fontos, hogy rákszűrés is történjen! (Negatív példa: egy ismerősöm méhszájsebbel esett teherbe, amely a terhesség során elrákosodott, ezért a picit a hetedik hónapban kivették a pocakjából. Sajnos neki el kellett távolítani a méhét és egy petefészkét. Szerencsére a baba és a mama is jól vannak. A nőgyógyászati problémákat tehát ajánlatos még a tervezett terhességed előtt kezeltetni.)

Babavárás előtt lehetőség szerint méregtelenítsd a szervezetedet, és ami talán a legfontosabb: töltsd fel a szervezeted vitamin raktárait. A baba egészséges fejlődéséhez rengeteg vitaminra van szükség. Egy lepusztított, méreganyagokkal terhelt, kimerült ásványi anyag raktárakkal rendelkező szervezet nem tud olyan ideális feltételeket biztosítani a fejlődéshez, mint egy minden szempontból egészséges, energikus, a szükséges ásványi anyagokkal és vitaminokkal rendelkező anya szervezete.

Nagyon rondán hangzik, de talán segít megérteni, hogy ez miért olyan fontos: a mi csodálatos kisbabánk a szervezetünk szempontjából parazitának számít. Ő el fogja venni a növekedése során, amire szüksége van. Ha pl. nincs jelen elég kálcium a szervezetünkben, ezt lehet, hogy majd egy-két fogunk bánja, de ez nem egy szükséges áldozat! Ma már egyáltalán nem feltétlenül állja meg a helyét a „plusz egy gyerek= mínusz egy fog” mondás. Rengeteg lehetőségünk van tenni ez ellen.

Az egyik ilyen lehetőség a várandós vitaminok szedése. Az erre vonatkozó javaslatok szerint a várandósságot megelőző három hónapban érdemes elkezdeni a terhességi vitamin, illetve a folsav szedését. Miért olyan fontosak ezek?

Tudjuk, hogy az egészségünk megőrzése érdekében naponta legalább ötször kellene NAPON ÉRLELT zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk. Ezzel több probléma is van. Egyrészt az ember rendelkezésére álló 24 órába nagyon nehéz belezsúfolni a napi étkezés mellett a rendszeres zöldség, és gyümölcs fogyasztást. Én legalábbis akármennyire törekedtem rá, a munkahelyi rohanás, aztán az otthoni teendők mellett valahogy ez mindig elmaradt, és nem sikerült megoldanom.

A másik probléma magával a gyümölccsel és a zöldséggel van. Hol találunk manapság napon érlelt termékeket?! A nagyáruházakban egész évben kaphatóak ugyanazok a zöldségek és gyümölcsök. Ezek érlelése mesterségesen történik, hiszen ki kell bírniuk a távoli országokból történő szállítást, illetve tárolást, továbbá a szétosztást – ez mind-mind idő. Nyilvánvalóan ha éretten szednék le őket, akkor minderre nem lenne lehetőség. Ráadásul ezeket a termékeket tartósítószerrel is kezelik, mert az áruházak polcain sokáig frissnek kell kinézniük, hogy minél kevesebb legyen az eladatlan termékekből származó anyagi veszteség. Összefoglalva: ezek a gyümölcsök és zöldségek már nem azonosak a zöldségeseknél elérhető szezonális, magyar termékekkel, és amellett, hogy nem fedezik a szükséges vitaminmennyiségünket, még vegyszereket is juttatnak a szervezetünkbe.

Miért fontos a folsav?

A terhességi vitaminok révén lehetőségünk nyílik arra, hogy előre feltöltsük szervezetünket az egészséges terhesség kihordásához szükséges vitaminokkal.

A terhességi vitamin mellett – legyen az Elevit, Materna, Gravida vagy bármi más, ami számunkra szimpatikus – nagyon fontos a folsav bevitele. A folsav a B vitaminok közé tartozik, és a sejtosztódással járó sejtreprodukciós tevékenységekben vesz részt. Ha ez a mi szervezetünkből hiányzik, akkor értelemszerűen a babáéból is, és ez okozhatja az olyan fejlődési problémákat, mint pl. a velőcső záródási rendellenesség, vagy a farkastorok, illetve vetélés. A nőgyógyászok javaslata szerint a baba megfoganása előtt minimum 1 hónappal 400 mikrogramm folsavat kell fogyasztanunk, hogy megelőzzük az ilyesfajta problémákat. 

Hamarosan folytatjuk...
 

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu


 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is