Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Elmúltam már 30, és gyereket akarok - 1. rész

  Az orvosok szerint az első kisbabánk fogantatásának ideális időpontja akkor jön el, amikor már betöltöttük a húsz éves kort, de még nem léptünk bele a harmincba. Biológiai szempontból ugyanis ekkor vagyunk a legtermékenyebbek. Ezzel az információval a legtöbb nő tisztában van, mégis egyre többünk élete alakul úgy, hogy csak harminc éves korunk körül, vagy azután érezzük alkalmasnak a helyzetet a családalapításra. És ez nem csak a magyar nőkre jellemző. Világszerte tendencia, hogy egyre több a harminc év feletti, első gyermekét váró édesanya.

Bár az első terhesség kitolódása kapcsán gyakran hallani arról, hogy mindez a nők „karrierista” hozzáállásának köszönhető, ez nem minden esetben igaz. Bár valóban benne van a pakliban, hogy a diplomát még a kicsi érkezése előtt szeretnénk megszerezni, és jó lenne néhány év gyakorlati tapasztalat is a GYES évei előtt, de nem minden esetben az ilyen irányú vágyaink a döntőek. Sokszor mindössze azért tolódik ki a gyermekvállalás időpontja harminc év fölé, mert a nő ekkorra találja meg azt a társat, akitől gyermeket szeretne.

De akár tudatos tervezés, akár a véletlen eredménye, hogy az első baba érkezése kitolódik, minden harminc feletti, gyermeket tervező nőnek tudnia kell, hogy ebben a korban a várandósság évről-évre magasabb kockázattal jár.

Ez elég ijesztően hangzik, de mit jelent valójában? Annyit, hogy a harmincat átlépve:
•    valószínűleg többet kell várnod a kisbabád érkezésére
•    tisztában kell lenned a komplikációkkal, amelyek a korodból adódóan veszélyeztethetnek
•    és mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy elkerüld ezeket

Összefoglalva: jobban kell vigyáznod önmagad, és a születendő kisbabád egészségére, mint egy harminc alatti várandós nőnek.

Milyen komplikációk merülhetnek fel?

Utálok „rémisztgetős” cikkket írni, mégis azt gondolom, muszáj képben lenni a várható komplikációkat illetően. Nem azért, mert elkerülhetetlenek, hanem pont azért, hogy amennyire lehet, meg tudd őket előzni.

Harminc felett, sőt akár negyven felett is nagyon valószínű, hogy egészséges kisbabád lesz. De ehhez körültekintőnek kell lenned, és olyan életvitelt kell folytatnod, hogy minél nagyobb esélyed legyen a komplikációmentes várandósságra és arra, hogy egy egészséges pici babának adj életet.

Egy harminc feletti nőnél a korából adódó rizikófaktorok minden újabb 5 évvel növekednek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Nálad biztosan elő is fordulnak majd! Ugyanakkor figyelembe kell venned őket a várandósságodra történő felkészüléskor, mert hatással lehetnek:
•    a termékenységed alakulására
•    a kisbabád egészségére
•    a terhességed kihordására
•    a szülésedre
•    és a Te egészségedre.

Nézzük végig egyenként, részletesen a várható komplikációkat. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindezt megelőzési célzattal olvasd végig. Ne attól rettegj, hogy mindezek esetleg Veled is megtörténhetnek, hiszen nem arról van szó, hogy minden harminc feletti nőt érintenének. De a nők egy részénél előfordulhatnak. Az a cél, hogy Te ne tartozz majd ebbe a körbe.

LEHETSÉGES PROBLÉMÁK HARMINC FELETT

1) A termékenységedet érintő problémák

30 felett fokozatosan csökken a termékenységünk. De ne ijedj meg! Ez nem azonos a meddőséggel! Egy harminc feletti nőnek is jók az esélyei a spontán, hitvesi ágyban történő teherbeesésre, de 30 és 35 év között már kb. 15 %-kal kisebb rá az esély, mint korábban.

Ennek több oka is van. A legfontosabb, hogy harminc felett már lehetnek ovuláció nélküli menstruációs ciklusaid. Ovuláció hiányában pedig  sajnos hiába tepernek apa kiskatonái, lehetetlen az adott időszakban a fogantatás.

Bizonyos egészségügyi problémák is megnehezíthetik a várandósság létrejöttét, amelyek gyakrabban fordulnak elő a  harminc feletti korosztályban. Ilyenek például: 

  • endometriózis (amikor a méh szövetei a méhen kívülre kerülnek, és ott különböző kellemetlen problémákat okoznak)
  • korábbi fertőzésekből adódó petevezeték elzáródás (a petevezeték fontos része a petesejt „vándorútjának”, ha el van záródva, nem tud találkozni a spermiumokkal)
  • miómák (méhen belüli jóindulatú daganatok).

Fontos, hogy minderről tudj, mert így a korod tükrében el tudod dönteni, hogy itt van-e már az ideje egy meddőségi kivizsgálásnak. Ennek keretében ugyanis - többek között - azt is kideríthetik, hogy Nálad fennáll-e valamelyik a fent felsorolt gátló tényezők közül.

2) A várandósságodat érintő problémák

Harminc fölötti leendő édesanyaként tudomásul kell venni, hogy a koroddal járó hormonális és egyéb testi változások a kisbabád fogantatására, méhen belüli fejlődésére, illetve a Te várandósság alatti egészségedre is hatással lehetnek. Nem győzöm azonban hangsúlyozni: ez nem törvényszerű! Én azt gondolom, hogy a lehetséges problémák nagy része odafigyeléssel, a várandósságra történő tudatos felkészüléssel elkerülhető. De azért jöjjön a feketeleves, mert ahhoz, hogy levágd a sárkány összes fejét, látnod is kell őket. Milyen hatással lehet a korod a baba fogantatására, kihordására, egészségére?

Ikerterhesség

Kezdjük azzal, amitől a legkevésbé kell megijedni, hiszen nem betegségről van szó, pusztán egy statisztikai tényről. Ha harmincöt fölötti babatervező nő vagy, akkor a babakocsi vásárlással várjátok meg az ultrahang eredményt, mert lehet, hogy ikerkocsira lesz majd szükségetek. Mivel a harmincöt feletti korosztályban gyakrabban fordul elő ikerterhesség, ezért lehet, hogy a nálatok kopogtató gólya nem egy, hanem két csomagot tart majd a csőrében.

Magas vérnyomás

Ez a probléma nem csak a harminc feletti nőket érinti, de náluk egy kicsit nagyobb esély van rá. A terhesség alatt a magas vérnyomás kialakulását azért fontos elkerülni, mert az az anyára és babára nézve is veszélyes. Amellett, hogy az anyát illetően rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat (duzadt kezek és lábak, hirtelen súlygyarapodás, homályos látás, fejfájás, szédülés), akár olyan súlyos következményei is lehetnek, mint a májkárosodás, vagy görcsroham. A nem megfelelően beállított magas vérnyomás pedig lassú magzati növekedéshez vezethet.

Cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség – amely szintén valamivel gyakrabban érinti a harminc feletti, mint a harminc alatti korosztályt - sajnos szintén veszélyes lehet a babára is. A terhességi cukorbetegségben szenvedő anyáknak nagyobb valószínűséggel születik nagyon nagy babájuk, így nagyobb az esélye a szülés alatt felmerülő esetleges sérüléseknek, és az újszülötteknél gyakrabban fordulhatnak elő légzési problémák. 

Méhlepény problémák

Egyes tanulmányok szerint a harmincas éveikben járó nőknél majdnem kétszer akkora valószínűséggel fordul elő, mint a fiatalabb kortársaiknál. Tulajdonképpen arról van szó,  hogy  méhlepény részben vagy egészben „rálóg” a belső méhszájra, amelyből akár súlyos, a baba és az anya egészségét is veszélyeztető vérzés támadhat. Ennek azonban vannak fokozatai, és a hangsúly ismét a feltételes módon van.

Kromoszóma rendellenességek

A leggyakoribb kromoszóma rendellenesség a Down-szindróma, azonban ez is mindössze 800 várandós nőből egynél fordul elő. A betegség előfordulásának kockázata azonban a harmincöt feletti nők kisbabáinál növekedni kezd. A 35 és 39 éves édesanyák közül minden ötszázadiknak lesz Down-kóros a kisbabája, 40 és 44 éves kor között azonban már minden 250., bizonyos adatok szerint pedig minden 100. édesanyának. Szeretnélek azonban megnyugtatni, hogy az esetleges kromoszóma rendellenességeket az orvosok még a várandósság alatt igyekeznek kiszűrni.

Baba elvesztése

Sajnos a várandósságok egy része kortól függetlenül is vetéléssel végződhet. A legtöbb vetélés a terhességek első harmadában fordul elő.

A vetélési kockázat azonban a statisztikák szerint a kor előrehaladtával nő, a harminc év feletti korosztálynál a duplájára emelkedik. Számszerűen a harminc év alatti nőknél száz nőből tizet, míg a harminc feletti korosztálynál már húsz nőt érinthet a tragédia.

Én biztos vagyok benne, hogy ha harminc felett is vagy, Te nem fogod hozni a statisztikai adatokat, hiszen máris teszel azért, hogy mindezt elkerüld: elolvasod ezt a cikket. A cikksorozat mindhárom részének elolvasása után pedig konkrét tanácsokkal is gazdagabb leszel, amelyekkel még többet tehetsz a saját magad, illetve a születendő kisbabád egészségéért.

Halva születés

Van egy másik egyáltalán nem gyakori, ugyanakkor komoly veszélyt jelentő probléma az érettebb anyák babáira nézve. A negyven év feletti anyáknál gyakrabban fordul elő halvaszületés. 2006-os adatok szerint 1000 negyven feletti nőből 9 nőnek halva született meg a kisbabája a várandósság végén.

Erről azért fontos, hogy tudj, mert ha negyven feletti első gyermekét tervező/hordó édesanya vagy, akkor számítanod kell rá, hogy a várandósságod utolsó heteiben jobban szeretnének majd Rád odafigyelni a orvosok. Orrhúzogatás nélkül működj együtt velük mindebben, még akkor is, ha ez a jókora pocak miatt ilyenkor már a számodra kellemetlenséggel jár. Hiszen pusztán arra törekszenek, hogy azonnal észrevegyék, ha a kisbabádra veszély leselkedne, és még időben megmentsék őt. De amint láthattad, azért nincs ok pánikra: ezer! nőből mindössze kilencnél fordulhat elő mindez.

3) Problémák, amelyek a szülés közben felmerülhetnek

Amennyiben már elmúltál harminc az első gyermeked születésekor, arra kell számítanod, hogy a szülés során:
•    a méhszáj nehezebben tágulhat
•    a méhösszehúzódások lehet,hogy nem lesznek olyan erősek
emiatt pedig kicsit több az esély a császármetszésre, mint a fiatalabban szülő nőknél

Miért nincs okod elkeseredni?

Azért, mert igaz, hogy a nők ma később szülnek, és több a várandóssághoz, szüléshez kapcsolódó kockázat, de időközben az orvostudomány is jóval fejlettebb lett. Ezért manapság sokkal biztonságosabb idősebb korban vállalni kisbabát, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt.

A harminc feletti várandósság tehát lehet, hogy egy kicsivel nagyobb kockázattal jár, de nem feltétlenül ad okot aggodalomra. A kockázatokról azonban tudni kell, és mérlegelned kell őket, hogy megalapozott döntéseket hozhass a várandósságodat illetően: magyarul tudatos odafigyeléssel (esetenként önfegyelemmel) megpróbáld elkerülni a lehetséges kockázatokat, illetve időben elvégeztesd a szükséges szűrővizsgálatokat.

Tulajdonképpen nagyon valószínű, hogy egy nő akár a harmincas, akár a negyvenes évei végén egyészséges kisbabának adjon életet. Sőt. Valójában néhány orvos szakértő azt mondja hogy egy egészséges harmincas nőnek nagyobb az esélye egy stabil, kockázatmentes terhességre, mint egy egészségtelen huszas éveit taposó nőnek.

És hogy még optimistább legyél a várandósságodat illetően, van egy jó hírem. A következő részben arra kapsz majd tippeket, hogy hogyan kerüld el a fenti kockázatokat, és hogyan legyél egészséges harminc év feletti kismama egy egészséges kisbabával a pocakodban.
 

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens


Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is