Navigáció

Ajánló

Törekvésünk:
Ott is születhessenek babák, ahol eddig csak vágytak rájuk.

Elérhetőségeink: www.csillagkucko.hu

info [at] csillagkucko [dot] hu

1113 Budapest, Villányi út 28/A fszt. 2.
06 20 2892 582

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Kérdezz - felelek

 

Dr. Lázár Erika

szülész- nőgyógyász szakorvos

http://drlazarerika.hazipatika.net, tel.: 06-30-9710-150

 


KÉRDEZZ - FELELEK


Szakértőnknek a kérdéseidet ide kattintva teheted fel:

Küldj egy kérdést szakértőnknek!

Szakértőnk a feltett kérdésekre néhány napon belül válaszol. A válaszadásig szíves türelmedet kérjük.


A Dr. Lázár Erikához érkezett korábbi kérdések és válaszok (kérdések 1-100-ig) archiválásra kerültek, a jövőben itt tudod őket megnézni:
Dr. Lázár Erika - korábbi kérdések és válaszok


98. kérdés / 2012.01.04. 18:48, Dorka

Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy a menstruációs naptáram szerint január 3-án kellett volna megjönnie.. ami meg is történt tegnap reggel,azonban ez nem volt sok és napközben semmi nem volt. Ma nyelvvizsgáztam és a stressz hatására ismét volt egy kevés,de azóta semmi.. Hétvégén együtt voltam a barátommal,de védekeztünk és a gumi sem szakadt ki,szóval nem tudom mi a probléma. Aggódnom kellene? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Dorka,17

Néhány napos eltérés még nem jelent semmit. A hét végi együttlétnek is kicsi valószínűsége van, hogy terhességet okozna. Lényegesebb a stressz a nyelvvizsga miatt.


99. kérdés / 2011.12.21. 08:02, Vikike

Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát! (92 kérdés) Igen, volt már többször hólyagtükrözésem, és kimutatták a gombát, illetve volt húgycsőből és hüvelyből is tenyésztés, fél éves kemény 150 mg-os Diflucan kezelés után, kb. 20-30 dobozzal szedtem be, e mellett még kellett SP54-et és urovaxomot is szednem, illetve irrigálni grapefruit mag kivonattal utána pedig egy visszatelepítést kellett, gynoflor hüvelykúppal. És egy éve (a második doboznál tartok) kapom a gynevac injekciót is. Januárban kapom meg a 10. szurit. A tenyésztés során már a gyógyszeres kezelés után, az eredmény: sarjadzó gomba nem mutatható ki, viszont találtak a hólyagban staphylococcus aureus-t és streptococcus agalactiae-t, ennyi ennek már egy éve. Most csak a grape vital-so grapefruit mag kivonatot szedem napi 20 cseppel és lúgosítok. Valamivel jobb már, de még mindig vannak napok amikor előjön. Most hogyan tovább, mit tegyek még? Válaszát előre is köszönöm! Viktória 

Kedves Viktória!

Sajnos a Candida rezisztens a Diflucan és hasonló fluconazolokra, hiába szedte fél évig. Az meg nem jenlent semmit, hogy utána nem tenyésztették ki, mert a Candidát nagyon nehéz kitenyészteni. Speciális gomba tenyésztő laboratóriummal kell felvenni a kapcsolatot, hogy mire érzékeny a Candidája. És olyan nőgyógyásszal, aki ezzel a laborral kapcsolatban áll.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


100. kérdés / 2011.12.20. 08:51, B. Henrietta

Szeretnem megkerdezni hogy a rossz fog (sajna orokoltem) okozhat-e vetelest?

Kedves Henrietta!

A rossz fog egy góc, anmi okozhat vetélést. A rossz fog nem öröklődik, hanem kilyukad a fog, és a tiulajdonosa elhanyagolja, nem megy fogorvoshoz. Fél évente el kell menni fogorvoshoz, megnézetni, hogy vár-e valamelyik fog javításra.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


101. kérdés / 2012.01.09. 16:20, Era

Tisztelt Doktornő!!Kérdésem az lenne,hogy nekem az a bajom,hogy a hüvelyem túl savas"ez derült ki az összeférhetöségi vizsgálaton"Voltunk 3inszeminácion,de egyik sem sikerült.Mit tegyek,vagyis használjak,hogy sikerüljön a baba?Válaszát elöre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem!

Aki ezt mondta Önnek, az nagy hülyeséget mondott!

Nagyon savas hüvely nincs, a normál érték csak lúgos irányban tér el a normálistól! Az összeférhetőségi vizsgálatból meg az derül ki, hogy az Ön szervezete termel-e sperma ellenes ellenanyagot, és ha igen, akkor megöli a spermiumokat.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


102. kérdés / 2012.01.11. 08:00, V. Éva

38 éves vagyok, kb két éve orvosom tanácsára abbahagytam a fogamzásgátlo szedését és aztán egy éve elkezdett egyre erősebb lenni a vérzésem és a vele járo fájdalmaim is egyre erősebbek.A gond az ,hogy mostmár nehány honapja a vérzéssel együtt 2,3 cm nagyságu alvadt vér is jőn ,ami eléggé megvisel.Mi lehet az oka? Előre is kőszőnőm.

Tisztelt Hölgyem!

Valószínűleg a méhe belsejében myoma göb kezdett nőni, erre utal az alvadt vér. Csináltasson nőgyógyászati ultrahangos vizsgálatot, az pontosan kimutatja. (Nem röntgenesekkel, hanem nőgyógyászokkal.)

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


103. kérdés / 2012.01.13. 15:19, Tündesz

Párommal gyermeket szeretnénk. Nekem már van 2 gyermekem, neki még nincs. A problémám, hogy minden hónapban a vérzésem előtt 5-7 napig barnás folyásom van. A hőmet vezetem, peteérésem minden hónapban van, a hőm csak a meszesz napján esik le. Ön szerint szükséges-e máris orvoshoz mennem, vagy csak akkor, ha nem sikerül teherbe esnem néhány hónap után? Én 33éves vagyok, párom 44. Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hölgyem!

Az nem elég a gyermeknemzéshez, hogy legyen peteérése. Az  mindenkinek van, akinek rendszeres a mensese. Viszont sok esetben nem megfelelő mégse a petefészek működése: elégtelen a progeszteron termelése. Ezt a menses előtt 7 nappal mért progeszteron értékéből kell megállapítani. Önnél valószínűleg fennáll egy ilyen hiba, ezért van a menses előtt barnás folyása. Fontos: a laboratóriumok által kiadott normál érték tartomány sem felel meg a valóságnak, illetve a szükségesnek!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


104. kérdés / 2012.01.15. 20:40, K. Katalin

milyen árba van a vakcina és mejik gyogyszertárba lehet megvenni?

Tisztelt Hölgyem!

9-10 ezer forint egy kúra (5 oltás). Orvosi receptre minden gyógyszertár köteles beszerezni. A Hungaropharma nagykernél tudja a gyógyszertár megrendelni. 


105. kérdés / 2012.01.15. 20:30, Picur

Mélyen Tisztelt Doktornő! Járok egy nőgyógyászhoz, magánrendelőbe, de mégis úgy érzem, hogy nem mond nekem szinte semmit, pedig érdekelne néhány dolog a leleteimmel kapcsolatban, előre is köszönöm a válaszát! Vérvételi eredményeim a következők: TSH: 2,397
FSH: 4,6 Follikuláris fázis: 3,35-21,63; Ovulációs csúcs: 4,97-20,82; Luteális fázis: 1,11-13,99; Post.menopausa: 2,58-150,53......LH: 7,56 Foll.fázis: 2,39-6,60; Ov.csúcs: 9,06-74,24; Lut.fázis: 0,9-9,33; Postmeno: 10,39-64,57.....Prolactin: 293,5 Ösztradiol: 45,0 Fok.fázis: 21-251; Lut.fázis: 21-312; Ov.csúcs:38-649; Postmeno: 0,0-144,0.... Progeszteron: 0,20 Fokfázis: 0,00-0,3; Lut.fázis: 1,2-15,9; Postmeno: 0,00-0,2......Tesztoszteron: 3,35......ezek augusztusi eredmények és előtte március közepén menstruáltam. Ki tudná nekem kicsit fejteni az eredmények jelentését? Nagyon megköszönném! Babát szeretnénk! Köszönettel,Erika

Kedves Erika!

Ezekkel a hormon eredményekkel soha nem lesz gyermeke! Az nem ér semit, hogy magánrendelőbe jár orvoshoz, ha az az orvos nem ért a meddőség kezeléséhez. Ebből  csak annyi látszik, hogy a vizsgálat előtt nem volt peteérése. Amit abból is lehet látni, hogy márciustól augusztusig nem menstruált. (Peteérés nélkül pedig természetesen nincs gyerek.) És azóta mi történt? Márciustól mostanig hányszor volt az illető orvosnál? Csináltak-e további vizsgálatokat? Mert ez édes-kevés! És egyáltalán, hány éves Erika? Olyan orvoshoz menjen, aki ért is hozzá.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


106. kérdés / 2012.01.16. 21:21, Zsuzsi

Kedves Doktornő! Már közel 4 éve szeretnénk babát a párommal. Sok vizsgálaton túl vagyunk. Biztosan tudjuk már, hogy hamarosan sor kerül az első inszeminációra is. Engem a 15-20 %-os esély teljesen elkeserít. Lehetne valahogy növelni az esélyünket?

Kedves Zsuzsi!

Igen, a Gynevac vakcinával, ha mind a ketten megkapják a sorozatot, az esély kétszeresre emelkedik. De megnyugtatom, az IVF-el is csak átlagosan 20 % az esély. Aki mást mond, az hazudik!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


107. kérdés / 2012.01.19. 20:29, András

Kedves Doktornő! Feleségemmel 2 hónapja álltunk neki a baba projektnek, tudom 2 hónap nem nagy idő de mi sem vagyunk már 20 évesek -Feleségem 34, én 37 éves vagyok-ezért kicsit előrelátóan elvégeztettem egy spermiogrammot. Eredmények: Sperma konventrációja: 120M/ml, pH: 7,4 Progresszív mozgású: 40%, Mozgékony sperma: 50% Normál szerkezetű spermium: 30%, Elfolyósodási idő: nem folyósodott el, Normozoospermia. Azt mondták ez teljesen, jó, normál spermakép, minden rendben semmi akadálya babának. Ön szerint ezek az eredmények rendben vannak? Az elfolyósodás hiányára azt mondták igyak több folyadékot (valóban mostanában nem volt meg a 2-3 liter naponta) továbbá szedjek ACC200-at. Ön szerint én mint jövendő apa mit tehetek még az "ügy" érdekében? (Nem dohányzom, nem fürdök meleg vízben, és megkaptuk a Gynevac injekciókat is) Válaszát előre is köszönöm!

Kedves András!

Nem vagyokandrológus, ezért erre a kérdésre nem tudok korrekt választ adni.  Azt tartanám helyesnek, ha ezt a kérdést a szerintem Magyarország legjobb andrológusának tenné fel: dr. Erdei Edit főorvosnak. Címe: editerdei [at] gmail [dot] com. Hívatkozzon rám, hogy én küldtem Önt hozzá.

Egyébként ezen kívül még szükség lenne a feleségének is, Önnek is más vizsgálatokra, amik nem invazívok, hogy ki lehessen zárni a problémákat.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


108. kérdés / 2012.01.23. 15:56, Szabina

Kedves Doktornő!Ön szerint 2 missed ab után sikeres lehet a 3. terhesség? Sajnos az orvosok nem csinálnak egyelőre kivizsgálást. Óvónéni vagyok, javasolná a teherbe esés utáni táppénzt? Köszönettel:Szabina

Kedves Szabina!

Lehet sikeres, de feltétlenül kellene megfelelő kivizsgálás. A táppénzt javasolnám.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


109. kérdés / 2012.01.22. 11:07, Erika

Kedves Doktornő! Az orvosom azt mondta, hogy nyugodtan próbálkozzunk babával, ami kicsit megdöbbent az Ön válaszát olvasva... Elég szomorú lettem. Szóval augusztusban adott nekem gyógyszert az orvosom, attól megjött a menstruációm, utána magától megjött, igaz nem 28 naponként, hanem több (olyan 30-35 nap), de én ennek is örültem, mert végre magától volt! Elküldött inzulinrezisztencia tesztre, kiderült, hogy magasak az értékek, a 60 perces inzulin volt 167, míg a 120 perces visszament 69-re. Kaptam Mercformint, 850 mg, napi 1 szemet, amit azóta is szedek. Azt mondta PCOS is a problémám, én azóta tartom a diétát úgy ahogy, próbálom jobbá tenni az értékeket. Augusztus óta 2-szer voltam az orvosnál, a citológiából kiderült, hogy magas rizikójú HPV vírusom is van, arra szedek immunerősítőt. Lassan eltelik fél év, és szeretném majd megint az inzulin terhelést megcsináltatni. 26 éves vagyok, idén leszek 27. Üdvözlettel, Erika

Kedves Erika!

Mivel itt nem úgy van megoldva, hogy az előző kérdést is lehessen látni, annak érdekében, hogy vissza tudjam keresni, kérem, hogy írja meg, mikor írt nekem előzetesen. Legjobb lenne, ha hosszabb levelezésre számít, hogy egyenesen az én email címemre ír: lazar [dot] erika [at] gynevac [dot] hu - mert így vissza tudom keresni a továbbiakban az eklőző leveleket.

A napi 1x-i 850 mg Merckformin erre az inzulin rezisztenciára egészen biztos, hogy elégtelen! Mivel a 60 perces normális felső határa 40, a 120 percesé 25. Vagyis kifejezetten magas érték az öné, és erre minimum 2x1000 mg Merckformint kell tartósan adni (fokozatosan emelve).
Nem tudom, milyen immunerősítőt szed, de a Gynevac az egyetlen hatásos immunerősítő ebből a szempontból!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


110. kérdés / 2012.02.16. 19:16, Csuri

Jónapot Kívánok! az lenne a kérdésem,hogy ezen a héten szerdai napon abbahagytam a triregol szedését..Szedtem már körülbellül 4éve,bár volt olyan sokszor,hogy hónapokig szüneteltettem.Legutóbb októberben kezdtem el szedni,most ugye február van. A kérdésem az lenne,hogy ha holnap megfogok betegedni,az tart nálam általában 3 napot,akkor az utána lévő időben mennyi idő után lehetek terhes.Tehát mikor lehet az első olyan együttlét ami által teherbe eshetek!

Tisztelt Hölgyem!

A lehetősége már 2 hét mulva meg van a terhességnek, de nem javasolt 3 hónapig terhesnek lenni, mert 3 hónapon belül sok a súlyos fejlődési rendellenesség. 3 hónapi óvszerrel védekezni kell.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


111. kérdés / 2012.02.16. 19:10, Ildikó

cysta mütét után mennyit kell várni a baba probálkozásáig?

6 hetet.


112. kérdés / 2012.02.20. 16:46, K. Krisztina

Kedves Doktornő! Márciusban leszek 40 éves. Két évvel ezelőtt elvesztettem súlyos betegségben az 5 éves kislányomat. Teljesen tönkre ment az életem, a férjem elhagyott.

Kedves Krisztina!

Mi a kérdés?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


113. kérdés / 2012.02.21. 12:25, Ani8603

Kedves Dr.nő!Azzal a próblémával fordulök önhöz,hogy 2havonta a menszeszem 60-80napra jön meg.Már elkezzdtem endokrinológushoz járni.Vannak hónapjaim amikor van peteérésem.Onann tudom,hogy vezetek hőgörbét.Mindkettő petefészkemben van nagy ciszta.Azt mondták 2 hónap múlva megnézik,h felszívódótt-e.Most mult el a menszeszem.Voltam hormonvérvételen.A tsh-m 3,130 mIU/L.És az ösztrogén hormonom magas.Pontos értéket nem tudok,mert telefonon mondták.Megyek vissza az orvosomhoz majd, sajnos sokára van időpontom.A kérdésem az hogy ilyen értékek mellett van esélyem,hogy teherbe essek?Vagy esélytelen?Várom válaszát,előre is köszönöm.

Kedves Ani!

Az még kevés a terhességhez, hogy van peteérése. Ha ez 2 havonta fordul elő, akkor a petefészek működése elégtelen. Ezt bizonyítaná, ha megmérnék a menstruáció előtt 7 nappal a progeszteron szintet. (Ha nem 7 nappal előtte mérik, akkor nem lehet értékelni.) A progeszteron dönti el, hogy egyáltalán létre tud-e jönni a terhesség. De más hormonok is lényegesek: pl. a prolaktin. Szóval a leírt 2 hormon: TSH és ösztrogén értéke még nem ad választ a kérdésre.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


114. kérdés / 2012.02.27. 22:06, H. Erika

Kedves DR nő lene egy kérdésem önhöz már 6 éve probákozunk babával de nem jön ösze mit tegyek 

Kedves Hölgyem!

Keressen olyan meddőséggel foglalkozó szakembert, aki nem üzletből foglalkozik a meddő házaspárokkal, hanem azért, mert őszintén azt akarja elérni, hogy minél több gyermek megszülessen! Az ő kezébe, tudásába  kapaszkodjon, és azt tegye, amit tanácsol a vizsgálatai alapján.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


115. kérdés / 2012.03.01. 09:50, Anita

Kedves Doktornő!Van egy 3,5 éves kislányom!Ő egy 2 éves próbálkozás után sikerült!Volt egy műtétem,ahol petevezeték átfúvást csináltak,minden rendben volt nem volt elzáródás,és kipucolták a petefészkemet,mert tele volt ,,besült" tüszőkkel,a sokféle hormon gyógyszer miatt!Utána fél évig megint szedtem hormongyógyszereket,clostybegit,duphaston nem segített,majd injekció kúrát is kaptam,ill,volt egy inszeminációm is!Sajnos kikészültünk idegileg és pénzügyileg is :(,ezért abbahagytuk a próbálkozást 2007.februárjában!Majd 2007.november 1-jén a szülinapomon :),kiderült,hogy terhes vagyok mindenféle hormongyógyszer és injekció nélkül!Megszületett a kislányom,a terhesség és a szülés is teljesen problémamentes volt,és utána kaptam az orvosomtól yasminellt,mert hogy kevés benne a hormon!2010.június óta nem szedek gyógyszert,és még mindig nem jó a vérzésem,volt már 28 napos is,de 42 napos is!Az orvosom adott már megint clostybegitet,és duphastont,de nekem ez már az első babám előtt sem használt!Nem szeretnék mindent előről kezdeni!Nem tudom mihez kezdjek,keressek egy másik orvost,mert ő nem akar elküldeni hormonvizsgálatra,pedig szerintem kellene!Egy hétig szó szerint csip-csep vérzésem van,aztán 3 napig erős,és utána még 3 napig csip-csep barnaság!Szerintem ez hormon bajokra utal!Mi a véleménye Önnek?Várom válaszát,mert nagyon szeretnék még egy babát,hiszen egy már sikerült,ha nehezen is,de sikerült :)!Várom válaszát!Munkájához a továbbiakban sok sikert kívánok!Tisztelettel:Anita!
 
Kedves Anita!

Hormon vizsgálat mindenképpen kellene, mert a hormonzavart nem hasraütéssel kell gyógykezelni, hanem korrekten.

Ha azt csinálták, hogy a ciklus elején clostilbegytet adtak, a második felében Duphastont, amit abbahagytak, akkor nem véletlen, hogy nem sikerült terhesnek lenni, mert ez a legjobb módszer arra, hogy az esetleg létrejött terhesség azonnal vetéléssel fejeződjön be!
Hozzáértő orvoshoz kellene mennie!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


116. kérdés / 2012.03.01. 10:30, Merci

Tisztelt doktornö nekem olyan problémám van hogy az egyik petevezetékem le van tapadva a másik ép hogy átjárhato az orvos azt mondta hogy a méhem egéséges kitudok hordani egy babát de ahoz lombikra kéne mennem szeretném megkérdezni hogy nincs e más lehetöségem a lombikon kivül hogy teherbe esek peteérésem is kevés elöre is köszönöm

Tisztelt Hölgyem!

Próbálja meg beadatni a párjával együtt a gyulladásokat gyógyító Gynevac vakcinát, az esetleg segít a nehezen átjárható petevezetékének javításában. A peteérésen hormon kezeléssel lehet javítani.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


117. kérdés / 2011.11.07. 21:34, Nyuszyfül

Drága doktornő először is köszönöm a válaszát sokat segített igaz hiányosan raktam fel a kérdést sajnos:(a páromnak sajnos csak 15% a spermája igy ferulantot béres q10 10mgot 400mg e vitamint 1000mg c vitamint szed én pedig a gravida vitamint szedem mi a véleménye ezekről a gyógyszerekről segíthet rajtunk? vagy még hallotam barátoktól a clostybegyt tablettáról őn szerint használnak ezek a gyógyszerek??a páromnak.?? előrre is köszönöm a válaszát tisztelettel nyuszyfűl. 

Kedves Hölgyem!

A Gravida nem okoz terhességet, hanem ha terhes, a magzat vitamin és ásványi anyag szükségletét látja el. A Clositbegitet andrológus orvos írhatja fel a párjának, ha szükségesnek tartja.


118. kérdés / 2011.11.20. 16:07, Timi

Tisztelt Doktor Nő! Endometriosisban szenvedek február óta, azóta volt laporoscopiás műtétem, de az endós csomót nem tudták eltváloítani a hasamból, mert a még és a végbél között helyezkedik el, amit csak sebész tudott volna elvégezni. A műtét után felírták nekem a Visannet amit már 5hónapja szedek. A mellékhatásaitól szenvedek és azon gondolkozom hogy a szedését abbahagyom és a womens krémmel kezelném magam. Szeretném megtudni hogy a gyógyszer és a krém együtt történeő használata is pozitív lehet? A sorstársaim azt mondják hogy ne használjam eyütt a krémet és a gyógyszert, mer akkor nem fog hatni a krém, mert gyógyszer lefoglalja a receptorokat és a krém nem tudja kifejteni hatását! Önnek erről mi a véleménye? Mit javasolna?Ha csak a krémet használnám az elég lenne a fájdalom csillapításra és az endo visszatartására? Valószínűleg a gyógyszernek köszönhetően bal oldali petefészek cisztám alakult ki. mit javasolna, mit tegyek, hogy felszívódhasson? kaptam rá antibioktikumot és gyulladás csökkentőt, de ha ettől sem múlik el én mit tehetek? köszönöm szíves válaszát! Tisztelettel Tímea

Kedves Hölgyem!

Az endometriosis gyógykezelése orvosi feladat, és mivel még az orvosok is nehezen boldogulnak vele. természetgyógyász krémektől ne várjon tőle csodát, mert nem fog a csoda bekövetkezni!


119. kérdés / 2011.11.22. 12:02, Zsuzsa

2 éve probalkozunk es mar volt egy spontan vetelesem,1 éve. azota nem jon ossze. Most akkor forduljak orvoshoz beavatkozasra vagy meg nem?

Kedves Zsuzsa!

Igen, a meddőség kezelése hozzá értő szakember feladata!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


120. kérdés / 2011.12.01. 13:31, Jennys

Kedves Erika.több hónapja próbálkozunk a masodik babával,az első elsőre össze jött.legutóbb 25én voltunk együtt,de azóta is volt tojásfehérje szerű folyásom. a menstruációmnak 15én kell megjönnie.ez a folyás a peteérés következménye?akkor megint nem eshettem teherbe?mikor érdemes próbálkoznunk??köszönöm mihamarabbi válaszát

Kedves Hölgyem!

Erre így nem tudok válaszolni. Nem olyan egyszerű a terhesség létrehozása!
Ha még mindig nem sikerült, keressen meg személyesen.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


121. kérdés / 2012.01.11. 12:34, Betty

Tisztelt doktorno. A parom 37eves,es 1-es tipusu cukorbeteg 19eve. En 32 vagyok mondhatni egeszseges,de neha van egy kis epe problemam. Lassan 3eve probalkozunk,de sikertelen. A kerdesem a kovetkezo :lehet -e gyerekunk a cukorbetegseg miatt,vagy az epe problemam miatt??

Tisztelt Hölgyem!

A férfi cukorbetegsége nem befolyásolja a terhességet, de az utód valószínűleg örökli. Az epe problémától lehet terhes, de kérdés, hogy mi az a probléma? Ha epeköves rohamok, akkor a terhesség előtt meg kellene operálni, mert az nagyon rossz, ha terhesség alatt jön a roham!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


122. kérdés / 2012.01.16. 09:40, Ágnes

23 éves nő vagyok 2011. szept. óta probálkozunk. a kisbabával. 2012. január 11 megkelet volna jönie de folyásom volt 3 napig utána 3 napig fekete vér és most 16 án nagyon fáj a hasam és normális vérzésem van. miért van ez? kr. 2 hete szedem a folsavat negyed gyogyszert

Tisztelt Hölgyem!

A folsav arra jó, hogy bizonyos fejlődési rendellenességet kivédjen. Attól nincs vérzési rendellenesség. Napi 1x3mg-os tablettát kell emiatt szedni. Hogy miért van a vérzési rendellenessége, az így interneten nem állapítható meg.


123. kérdés / 2012.01.30. 13:46, Diána

Kedves Doktornő! Férjemmel, jó ideje szeretnénk gyermeket, ezért az elmúlt időszakban sok mindent meg is tettünk ennek érdekében. Az én menstruációs ciklusom nem rendszeres, általánosságban két havonta menstruálok. A férjemnél a vizsálatok során megállípították, hogy nagyon kevés spermaszámmal rendelkezik. Ebből kifolyólag egyik meddőségi központban kizárólag csak a lombik programot (ICSI) ajánlotta az orvosunk. Azóta egy teljes programon és egy fagyasztott beültetésen vagyunk túl, sajnos sikertelenül. Ön szerint mi lehet annak az oka, hogy nem sikerül a baba, ha elméletileg nálam minden rendben van - bár az ovosom szerint PCOS hormonzavarom van, de ez a lombikot nem befolyásolja, vagy mégis? - és emellett "tökéletes embriókat" kapunk vissza. Várom válaszát, mert emiatt a MIÉRT miatt nem tudom túl tenni magam a dolgon. Előre is köszönöm! 

Kedves Diána!

Átlagosan 10 lombikból, ahol "tökéletes embriókat" visznek be a méhbe (mert csak olyat visznek be) 2 sikerül, 8 nem. És általában nem tudják megmondani, miért.

De ha Önnek 2 havonként van menstruációja, akkor egyáltalán nem igaz az az állítás, hogy "minden rendben van." A PCOS elég komoly hormonális hiba!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


124. kérdés / 2012.01.30. 15:49, Lilla

közép idös vérzésem van és lefeküdtem a párommal lehetek terhes

Ha a középidős vérzés azt jelenti, hogy a peteérés (tüszőrepedés) idején van egy kis vérzése, és akkor szeretkeznek, akkor ilyenkor lehet terhes.


125. kérdés / 2012.02.01. 09:20, M-né Anikó

Ha valakinek endometriózisa van attól teherbe lehet esni vagy feltétlenül műteni kell?

Kedves Anikó!

Az endometriózisnak jelentős szerepe van a meddőségben, de nem jelenti minden esetben, hogy nem lehet terhes mellette. Szóval néha létre tud jönni terhesség, de sokkal többször nem.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


126. kérdés / 2012.02.06. 16:11, Adrienn

Üdvözlöm! Érdeklődnék,h mitől lehet h 3.napja pecsételő vérzésem van? Eddig még sohasem volt egyik hónapban sem. Babát szeretnénk,próbálkozunk is. A köv.menstruációm elvileg febr.15-én várható. Köszönöm előre is!!

Tisztelt Hölgyem!

Erre a kérdésre nem tudok vizsgálat nélkül válaszolni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


127. kérdés / 2012.02.12. 21:49 M. Viktória

Február 9 én volt meg a mestruáciom de csak 10 ig volt meg és már 11 és 12 én már nem volt mivel 4 napig szokot meglenni a mestruáciom és ebbe a honabba csak egy napig volt meg ilyenkor mit tegyek nem tudom már van egy 3 éves kis fiam és még szeretnék gyereket elmenjek a nögyogyászatra hogy csak egy napig volt meg a mestruáciom kérem válaszoljon fontos lenne

Azóta már lehet, hogy meg is tette, és elment nőgyógyászhoz. A sokkal rövidebb ideig tartó vérzés oka lehet egy kezdődő terhesség.


128. kérdés / 2012.02.16. 09:04, Enikő

Kedves Erika. 38 éves vagyok, párommal bbaát szeretnénk.Lassan 1 éve próbálkozunk.Ősszel derült ki,hogy a prolaktin szintem magas, a többi minden rendben van(28napos ciklus,peteérés van,peteveztékek átjárhatók...,páromnál irendben van minden).Bromocriptin írt fel a Doktor Úr.Napi 2*1 dózisba, 2 hónap szedés után a mellékhatásai miatt csökkentettük az adagot(csak este 1/2 szem).Nemrég voltam laborban és a prolaktin szintem sajnos még magas.Ösztrogén szintem is megugrott.Most egy másik gyógyszert fog felírni az irvos.MR vizsgálat is szóba került,de a Doktor Úr elvetette .Mi a véleménye? Stressztől is lehet magas a prolaktin?Ha a Bromocriptintől nem csökkent a szintem,akkor a másiktól csökkenhet?Köszönöm a válaszát:Enikő

Kedves Enikő!

Az is lehet, hogy nem jól szedette az orvosa a Bromocriptint, és azért lett ismét magas. Ha úgy szedte, hogy 2x1-et naponta (és ezt így is kezdte el ), aztán labor vizsgálat nélkül lecsökkentette 1/2 tablettára naponta, akkor lehet, hogy amíg 2x1-et szedett, addig lecsökkent nagy mértékben, de nem csoda, hogy rosszul volt tőle,mert heti 1/4 szemenként kellett volna emelni. Aztán a hirtelen abbahagyástól meg úgynevezett "rebound effektus" jött létre: az eredetinél is magasabbra ugrott fel a prolactin szintje. Erre csak azt tudom mondani, hogy ha így volt, akkor a kedves kolléga nem ért hozzá, hogy hogyan kell szedni a Bromocriptint.

Ha nem így volt, akkor a másik gyógyszer: a Norprolac hatásos lehet.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


129. kérdés / 2012.02.18. 17:05, Gabriella

Kedves Dr.Nö!Babát szeretnénk 2 éve,01.08-án volt az ut. menszesz,a teszt neg.,bár a nögyógyászom azt mondta a méhnyálkahártya elég vastag,a méh puha tap.,hüvelyi UH-val mintha látott volna valamit de a HCG lelet csak 1,12 volt.Még most sem jött meg.32 napos volt eddig a ciklusom,melyik napon lehetséges a fogantatás?Volt tüszöérésem ez látszott.Elöre is köszönöm válaszát!

Kedves Gabriella!
1,12 hcg  nem jelent terhességet.


130. kérdés / 2012.02.23. 06:44, Nikolett

Tisztelt Doktornő! 2 évvel ezelőtt döntöttük el, hogy babát vállalunk. Ennek tudatában elmentünk a párommal orvoshoz kivizsgálásra. Nálam a nőgyógyász rendszeres rákszűrés után mindent rendben taálált, csináltatott vérvételt, kenetet vett tenyésztésre, clamidia, hpv, herpes szűrésen részt vettem. Egyedül az utóbbi lett pozitív, de az orvosom szerint nem kell foglalkozni a herpessel, ha a szülés idején esetlegesen előjön, akkor császárral kell világra hoznom a csemetét. A problémát a páromnál találták, miszerint a bakteriális tenyésztés enterococcus fec. találtak a húgycsőben. Elkezdték az antibiotikumos kezelését. Három hónapon keresztül antibiotikumot szedettek vele. Újabb tenyésztések nem hoztak sikert. Két év alatt négyszer írtak fel neki három hónapos antibiotikum kúrát (az orvosok antibiotikum koktélnak hívták). Nem is értem, hogy lehet ez... Annyit "elértünk", hogy most már a húgycsőkenetben nem tenyészik baci, viszont az ondóban igen (enterococcus sp). Négy urulógussal is egyeztetett, átvizsgálták az összes leleteit, és annyit tanácsoltak, hogy több antibiotikumot ne szedjen, nem tudnak mit tenni, viszont babát semmiképp ne vállaljunk emelett a baktérium mellett, szerintük nagy a kockázat a vetélésre, betegségekre. Valóban annyira veszélyes ez a baktérium? Nagyon elkeseredettek vagyunk már, nem tudjuk merre tovább. Mindemellé még párosult, hogy a múlt hónapban levett rákszűrésem P3-as lett, három hónap múlva ismételni kell. Az idő egy kicsit sürget most már minket, mivel 36 éves vagyok, a párom 39. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, Nikolett

Kedves Nikolett!

Ne haragudjon, de fel kell tennem azt a kérdést: történt-e, történik-e anális szex? Az enterococcus fecalis a székletben él, és anális szexszel jut a hüvelybe és onnan a férfi húgyútjaiba, prosztatájába (spermájába). A spermával meg vissza a hüvelybe. Másképp nehezen képzelhető el, hogy ilyen mennyiségű antibiotikummal (amit bizonyátra a baktériumok rezisztencia vizsgálata alapján adnak) nem pusztult el ez a baktérium a párjában. Még egy dolog lehet az oka: hogy csak neki adták az antibiotikumot és Önnek nem. Ez meg közrejátszhat az Ön P3 citológiájában is. Ezeket végig kell gondolniuk, és együtt kell szedniük a megthatározott antibiotikumot, kiegészítve mindkettőjüknél Gynevac lakrobacillus vakcina kúrával, hogy az immunrendszerüket megerősítsék.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


131. kérdés / 2012.02.24. 07:21, Martina

Üdvözletem.:Nálam az orvos petefészek ciztákat talált.Mütétet végzett.Chormopertubátio laporoscopica.Cauterisatio ovári laporoscopica.Varratszedéskor közölte némi elzárodást talált felírt elevitet.Endometriózis: a hasüregben, rendszerint a kismedencében szerteszét olyan szigetek láthatók, amelyek szöveti szerkezete a méhnyálkahártyáéval azonos. Ilyen esetekben a menstruáció igen fájdalmas, tűrhetetlen görcsökkel jár. A folyamatot azzal magyarázzák, hogy a menstruáció alatt a leváló méhnyálkahártya nem csak a hüvely felé távozik, hanem a petevezetékeken keresztül a hasüregbe is. Itt megtapad, és ugyan azokat a szöveti változásokat szenvedi el hormonális hatásra, mint amiket a méh belhártyája teszi. Nem tisztázott az, hogy az endometriózis miért okoz meddőséget. Igen valószínű, hogy a jelenség között összefüggés van, mert amennyiben az endometriozist megszüntetik, terhesség előállhat.02.23 kontrolon ráírta a leletre "Mk petevezeték lezárva" illetve UH:vizsgálat során Kismedencében kóros echoszerkezetü körülirt képlet szabad hasüri folyadék nem látható.Endometrium 6 mm.Kérdésem mire számitsak lehet természetes úton babám,illetve megint mütteni kell vagy mire számitsak most mert már nagyon el vagyok keseredve.2 hónap mulva kell mennem kontrolra kérem válaszával segítsen van -e reményem a baba válalásra.köszönettel. Martina

Kedves Martina!

Sajnos, a chromopertubáció azt mutatta, hogy mindkét petevezetéke lezáródott. Ezzel természetes úton nem lehet babája, és ma Magyarországon nem végeztnek olyan műtétet, ami átjárhatóvá teszi. És külföldön se. Csak lombikkal lehet babája.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


132. kérdés / 2012.03.03. 20:43, Emma

Tisztelt Doktornő!Rendszertelen menstruáció,illetve premenstruációs tünetek enyhitésére ketdtem el szedni a barétcserje kapszulát,kb 8 hónapja.Volt egy tehességem,amit nem teveztünk,ezért nemis tartottam meg.Viszont a tabletta szedését ez idő alatt sem szüneteltettem.Az elmult hónapokba híztam is,bár naponta sportolok.A kérdésem az lenne,hogy lehetséges,hogy a kapszula hosszutávú szedése bekevert nekem kicsit hormonálissan? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem!

A népi gyógyászathoz, természetgyógyászathoz nem értek, így az ilyen szerek használatáról, mellékhatásairól se információm, se tapasztalatom nincs.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


133. kérdés / 2012.03.03. 15:32, Ildikó

Kedves Doktornő. Elöször is köszönöm a válaszát. Szeretném most egy kicsit részletesebben elmondani a gondomat. A cysta mütétemböl egy ludtojás nagyságu mioma lett aminek a roma eredménye 7.4.-lett. Kérdésem az lenne,hogy ennek a kialakulása létezik-e, hogy egy héten belül alakult ki? Voltam ultrahangon és nem találtak semmit, vagyis 01.19.-én el kellett venni a magzatot 8 hetesen mert elhalt.Ezután alhasi görcseim voltak és rengeteg vérzésem amivel két naponta jártam vissza az orvoshoz aki mindig megvizsgált és ultrahangot is készitett. Majd 02.03..-án közölte, hogy ujra el kell, hogy altasson mert maradt vissza egy vérrög, ezt 02.07.-én meg is tették. Megszünt a vérzésem és az alhasi görcsök is. Viszont 02.16.-án hirtelen elöntött a vér és igy ismét visszakerültem a korházba, ahol közölték, hogy van egy cisztám csak nem értették, hogy 02.07.-én a második altatás elött még történt egy ultrahang és ott ez még nem volt ott. Sajnos cystának indult de végül most 03.07.-én ismég mütenek kiveszik az egyik petefészkemet, ha ez megoldhato de lehetséges, hogy a végeredmény az-az egész méheltávolitás lessz. Nem értem, hogy két mütét után és kb.8-10 ultrahag után ezt, hogy nem lehetett észrevenni. Ezekután, ha nem veszik ki csak a petefészket akkor lehet-e még babánk és mennyi időn belül. Köszönöm válaszát

Kedves Ildikó!
Őszintén szólva nagyon zavaros ez az egész történet. Ha azok nem tudják, mi a helyzet, akik látták ultrahangon meg műtét közben, én honnan tudjam, aki semmit nem láttam? Ha be tudja szkennelni az összes leletét (ultrahang, zárójelentés, szövettan, stb.) és elküldi emailben (lazar [dot] erika [at] gynevac [dot] hu) , akkor talán ki tudok okosodni belőle, de enélkül nem.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


134. kérdés / 2012.03.04. 12:59, Lea

kedves Doktorno!2011majusaban 26,hetre szultem pre eclampsia miatt.ababa meghalt.most probalkozunk egy ujabb terhesseggel de nemjon ossze.ovulacios teszt szerint nem volt tuszorepedesem.meglepett mert eddig mindig nagyonkonnyen teherbe estem.40eves vagyok a ferjem 36.kozos babat szeretnenk.csak felek hogy nemjon ujra ossze.vagy csak tulaggodom a dolgot?harom honapja probalkozunk ujabb teherbeesessel.

Kedves Hölgyem!

A 3 hónap utáni aggódás valóban túlaggódás, mivel 1 éves rendszeres, terhesség nélküli nemi élet után kell aggódni. 40 éves korában azért valóban érdemes megvizsgálni és kizárni bizonyos tényezőket, hiszen ilyenkor erősen csökken a termékenység. És ami fontos: a praeeklampsia miatt is részletes kivizsgálásra van szüksége, nehogy megismétlődjék..

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


135. kérdés / 2012.03.07. 13:56, Mária

Tisztelt Lázár Erika! A következőkben kérném a segítségét.Két hete elmentem a nőgyógyászomhoz a szokásos rákszűrésre és nögyogyászati vizsgálatra:ultrahang.Mondtam az orvosnak szeretnénk még egy babát,a petefészkemeimen sok pici apró cisztát látott ezektől nem látta ,hogy van-e petém vagy sem. A 21. napon csináltunk egy vérvételt progeszteron szintre ennek az értéke 2,3 volt.Ez jó vagy sem?Acisztáktól nem esem teherbe?Mit kell tennem, hogy újra terhes legyek?Várom mielöbbi válaszát!!Köszönettel!!

Kedves Mária!

Ez nem olyan egyszerű kérdés. A petefészekben látható sok pici cisztában vannak a peték. Azokat azért nem lehet látni, mert átmérőjük fél milliméter. Viszont ha a sok pici cisztából nem növekszik meg minden hónapban legalább 1darab, akkor nincs peteérése. Ez a policystás ovarium szyndroma  (PCOS). Ha ez van, akkor nem Önnek kell tennie valamit, hanem egy hozzá értő nőgyógyásznak. Önnek annyit kell tennie, hogy olyan nőgyógyászt keressen, aki ért a meddőség kezeléséhez. (10 közül 1 ilyen). Hogy a 21. napon készült progeszteron vizsgálat értékelhető-e, vagy sem, az attól függ, hogy utána hanyadik napon jelentkezett a következő vérzése. Egyébként még a mértékegységet is tudni kell az értékeléshez, mert a 2,3 se mond önmagában semmit. (ng/ml vagy nmol/l ?)

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


136. kérdés / 2012.03.08. 21:37, H. Sándor

férfiaknak van-e gyogyszer hogy jobb legyen az ondoszám mert velem van probléma

Tisztelt H. Sándor úr!
A férfiaknak egy jó androlgus orvosra van szükságük, aki megvizsgálja és meghatározza, hogy mit kell tenni.


137. kérdés / 2012.02.25. 20:32, Ada

Tisztelt Doktornő! A Women's cream-mel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Két éve próbálkozunk a párommal baba ügyben, sikertelenül. A hormon vizsgálatok alapján az FSH értékem gyakran magas (15-17) a ciklus első 3 napján. Természetesen nézték a 20. napon is a hormonszintet, ami rendben volt. A legutóbbi vérvételen az alábbi eredményeim voltak a ciklus első napján: FSH 15, LH: 6,1, Ösztrogén: 36,7, LTH: 19,4, TSH: 3,7. Korábban szedtem a Gynex cseppet, ami rendbe tette a hormonjaimat, de a 3 hónapos kúra után ismét magas lett az FSH. Orvos tanácsára ismét szedem a Gynex-et (3. hete), egyelőre még nem tudom milyen eredménnyel. Nem vagyok biztos benne, hogy a Women's cream nekem hasznos lenne. Lassan 40 éves leszek, miómák is vannak a méhemben, illetve volt egy spontán terhességem is, de a 8. héten elvesztettük a babát. Elkezdhetem használni a krémet? Nem ártok vele magamnak? Köszönettel várom a válaszát!

Kedves Hölgyem!

Én ugye a meddőség megszűntetésével foglalkozó orvos vagyok. Gyógyszerekkel gyógyítok, nem homeopátiás szerekkel meg növényekkel. Ezekhez nem értek. Azt viszont tudom, hogy a szervezet nem a kívülről bevitt progeszteront hasznosítja megfelelően (ilyen a krém is) a terhesség szempontjából, hanem azt, amit a petefészek termel. Ha tehát kevés a progeszteronja,  és azért nem sikerül a terhesség, akkor a petefészek működését kell serkenteni, hogy eleget termeljen. (A 8 hetesen elvesztett baba esete arra utal, hogy ilyen probléma lehet). Hogy valóban kevés-e a progeszteronja, arról az elküldött hormon vizsgálata nem árul el semmit, pedig ez valóban egy sarkalatos pontja a terhesség létrejöttének! De a meddőség oka lehet a myoma is a méhében, amit bizonyos helyzetekben műtéttel el kell távolítani (más helyzetekben pedig nem - ezt orvos tudja meghatározni!) A Women's cream a myomát nem befolyásolja.

Szerintem 40 évesen, ha babát szeretne, nem homeopátiával kellene próbálkoznia, hanem hozzá értő szakorvossal. Nincs sok ideje a próbálkozásra!!!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


138. kérdés / 2012.03.17. 15:47, Szandy

Sziasztok!3 napot késett a menstruációm,de megjött csak teljesen másképp mint szokott.1 éjszaka volt erős vérzésem,de aztán pecsételő.néha folyik néha nem.a bimbóudvar picit duzzattabb.a mellbimbóm sötétebb egy picit.most tartok az 5.ik napnál. Légyszi segítsetek.lehetek ettől még terhes? vagy nem is érdemes tesztet csinálnom? Fontos lenne,hogy minnél elöbb választ kapjak,mert teljesen kétségbe vagyok esve. Előre is köszönöm a válaszotokat! Szandy 

Tisztelt Hölgyem!

Nem tudom, a többesszámban feltett kérdése kikhez szól, de hozzám küldték. Egyáltalán nem valószínű a terhesség.
Miért is van teljesen kétségbe esve? Mik az előzmények?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


139. kérdés / 2012.03.18. 03:24, Bernadett

udv..2010 ben volt 1 kaparasom,de a kaparas utan..kb 3 nap mulva be gorcsoltem lazas voltam vissza kerultem a korhazba.ujra kellett kaparni mivel valamit nem jol csinalt az orvos.alvatt ver volt bennem,ezert ujra kapartak.de azota nem esek teherbe,elotte szultem 2 szep lanyt..de most nagyon felek..lehet meg kisbabam??????mert nagyon szeretnenk...tovabbi szep napot

Tisztelt Hölgyem!

Milyen kaparás volt? Terhességmegszakítás? Minden negyedik-ötödik terhességmegszakítást méhgyulladás, láz követ. Nem az orvos hibája! Ne csináltasson terhességmegszakítást, aki még esetleg szeretne gyereket később! Ez olyan szövődmény, amire számítani kell. A méhgyulladás következménye pedig a petevezetékek elzáródása, összenövése. Önnél is ez lehet, és akkor csak lombikkal van 20 %-os esélye, hogy lehet még gyereke.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


140. kérdés / 2012.03.18. 17:16, Gabriella

Kedves Dr.Nö köszönöm válaszát!Még lenne egy kérdésem.03.03-án jött meg a menszeszem elötte kb.6 napig pecsételtem.A vérzés 3.napján volt egy vérvételem LH 6,01,FSH6,5.prolactin 231,oestradiol 137.,a pajzsmirigy értékeim norm. tarományban babát szeretnénk már 2 éve és nem sikerül,rendszertelen a menszeszen,most is kihagyta a februart .Szedek Metfogamma500g 3x1,mivel terhelésre az1órás 8,7,a 2órás 7,2.Dr.nö szerint ha átl.32 napos a ciklus akkor mikor valószinü az ovuláció?Bocsánat lehet nem tömörítettem de köszönettel várom válaszát!

Kedves Gabriella!

Mivel rendszertelen a ciklusa, az átlagos 32 napból nem lehet megállapítani, hogy mikor valószínű az ovuláció. A rendszertelen ciklus azt mutatja, hogy a hormon rendszere nem jól működik. Azt kell rendezni. A 3. napi hormonvizsgálat nem elég ennek a rendezéséhez. A metformin beindikálásához nem csak a vércukrot, hanem az inzulin szintet is meg kellett volna mérni, és a progeszteron szintet is a  MENSTRUÁCIÓ ELŐTT  7 nappal. Enélkül a gyógyszerelése csak hasraütés szerű!!! A legjobb az lenne, ha fel tudna keresni a rendelésemen, mert ezt így levelezésben nem lehet eredményesen beállítani.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


141. kérdés / 2012.03.29. 18:31, Melinda

Kedves Doktornő! Párommal gyermeket szeretnénk 2 éve próbálkozunk.Tavaly teherbe estem,de missed ab-al végződött.Azóta orvost váltottam és ő a hormon vizsgálat után clostilbegyt kúrát javasolt.Az első hónapban napi 1szemet,a másodikban 2x1szemet javasolt.A hormon eredményeim a következők lettek:TSH 1.79mIU/l,LH 4.95 IU/l,FSH 6.33 IU/l,Prolaktin 249.70 mIU/l,ösztradiol 191.3pmol/l,progestreron 1.93nmol/l.Az első ciklus 21.napján a progeszteron szintem 1.77nmol/l, a mássodikban 1.35nmol/l.A ciklusaim 35 naposak,most kezdődik a harmadik clostis hónapom,de itt már 3x1 tablettát javasolt.Érdemes e folytatni ezt az emelt gyógyszeres kezelést vagy nem mivel peteérésem nem lett tőle.

Kedves Melinda!

Ha 35 naposak a ciklusai, és mindig annyi, akkor VAN PETEÉRÉSE, csak nem jókor nézik meg a progeszteront. Nem a 21. napon, hanem a 28.-on kell megnézni, mivel a MENSES ELŐTT 7 NAPPAL kell megmérni a progeszteront, akkor a legmagasabb. 35 napos ciklus esetén a peteérés a 21. nap körül van, és akkor még természetesen nincs, illetve nagyon alacsony a progeszteron. Mérjék meg akkor, és ha az 64 nmol/l körül van, akkor azzal a mennyiséggel szedje tovább a Clostilbegytet. Ha nincs annyi, akkor hívjon fel telefonon: 06-30-9710-150.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


142. kérdés / 2012.03.19. 15:56, Kinga

Jó napot kívánok. Tanácsot szeretnék kérni. A kérdés pedig a köv. lenne: én 19,párom 26 éves. Mivel nem tudunk elég gyakran találkozni,így nem lehetséges 2naponta a szeretkezés,és kb már 4 hónapja próbálkozunk. így kisebb az esélye annak,h teherbe essek?? válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Hölgyem!

Kevés párnak sikerül azonnal a terhesség, amint elhatározzák. Teljesen normális körülmények közöütt is 1 év alatt sikerül a párok 80 %-ának terhességet létrehozni. 1 év után kell gondolkozni azon, mi lehet az oka, hogy még nem jött össze, szakember segítségét kérni. Ezalatt az 1 év alatt ne görcsöljenek, hogy "miért nem sikerült", mert ez teljesen normális, és a görcsölés rontja az esélyeket.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


143. kérdés / 2012.03.20. 13:25, Ágnes

Tisztelt Doktornő! Meddősségi problémával küszködöm. Múlt év december közepén volt egy laparoszkópiás műtétem, melynek eredménye az lett, hogy a bal oldali petevezetékem el van záródva, párommal minden rendben. Az orvosom a műtét után 6 hónapot adott, azt mondta, ha addig nem sikerül teherbe esen akkor Kaáli Inézet. Műtét után 6 héttel visszamentem kontroll vizsgálatra, amikor is az orvosom egyenesen a Kaáli Intézetet javasolta. Kérdésem a következő: érdemes még várni, egyéb dolgokat kipróbálni mint pl a gynevac injekció, vagy induljunk el a Kaáli Intézetbe? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Ágnes!
 
Ha csak az egyik oldal volt elzáródva, akkor érdemes a Gynevacot megpróbálni, mert a másik is gyulladt lehet, és a Gynevac ezt meggyógyítja. Ha ezután se lesz terhes, akkor is hasznos az esetleges Kaáli előtt megkapni a Gynevacot, mert a lombik sikerének esélyét másfélszeresre emeli.

A Gynevacot sürgősen szerezze be, mert lehet, hogy jövő héten már nem tudja!
 
Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


144. kérdés / 2012.03.20. 17:03, Aparecida

Mit jelent a rövid éskevés vérzés? 3 napig tartott de szinte csak 1 nap volt a rendes vérzés.25 napra jött meg.Babát szeretnék

Ezt nem tudom.


145. kérdés / 2012.03.20. 00:59, Bernadett

Udvozletem. 2010 decembereben, igen 1 terhessegmegszakitasom volt. Ahogy tudom ezt nevezik kaparasnak. Na miutan ez megtortent kb. 3 nap mulva rosszul voltam. Lazas voltam,gorcsoltem,fajt a hasam ,szinte alig tuttam mozogni. Visszakerultem a korhazba a tunetekkel,es monta az orvos ,,mivelhogy ujra 1 egeszsegugyi kaparast kellcsinali ,mivel valamilyen alvatt vert hagytak ott!!! Ezert aztan, ujra kellett ugymond kaparni!!......A parommal 6 honaja vagyunk eggyutt ,es nagyon szeretnenk kisbabat. Felunk,hogy nem fogok teherbeesni tobbet....... Valaszat elore is koszonom! 

Tisztelt Hölgyem!

A terhességmegszakítás is kaparás, meg az egészségügyi, szövettani anyagvétel is kaparás.
Rosszul mondták, mert olyan, hogy vért hagyjanak bent, olyan nincs. Olyan lehet, hogy a gyulladás miatt megalvad a vér még a méh üregben. De ismételten mondom, ezt nem az orvos rontotta el! Minden 4-ik, 5-ik esetben ez bekövetkezik, és erős gyulladás alakul ki.  Ez a petevezeték elzáródását okozhatja. Ezért nem javasolja a becsületes, jó szakember a terhességmegszakítást! Egy gyermek nem olyan, mint egy kiló cukor, hogy most nem kell, 1 év múlva meg kell! És valóban csak lombikkal lehet  20 %-os esély a terhességre.


146. kérdés / 2012.03.27. 14:48, B. Csabáné

Kedves Doktornő! Én egy 39 éves veleszületett mozgássérült vagyok, 37 évesen 16 év után teherbe estem , de sajnos a 39. héten köldökzsinór rögösödés miatt elvesztettük a babát , azóta eltel másfél év de eddig még nem sikerült újra teherbe esnem , azt szeretném kérdezni hogy igy 39 évesen hová fordulhatnék segitséget kérni hogy újból teherbe tudjak esni, az orvosom szerint Ő nem segithet a korom miatt . Válaszát előre is köszönöm 

Kedves Asszonyom!

Szerintem a 39 éves kora a kisebbik baj, a nagyobb talán a mozgás sérültsége (nem tudom, ez miben nyilvánul meg, mi az oka), valamint az, hogy a köldökzsinórban bekövetketett trombózis kezelése, ismétlődésének kivédése nem egyszerű dolog. Azzel együtt, hogy mint írja, 16 év után sikerült előszür terhesnek lennie. Haematológus belgyógyászhoz forduljon.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


147. kérdés / 2012.03.26. 08:43, Ilona

40 éves vagyok 4 gyermek anyukája terhességeim vagy laporoszkopia után vagy clostylbegit szedésével jött létre most fél éve probálkozunk de nem sikerül 4 honapja van peteérés az orvosom türelmet kér meddig várjak ,kihez forduljak?

Kedves Ilona!

Mikor volt az utolsó terhessége? 40 évesen már nem nagyon kellene csak várakozó álláspontra helyezkedni! Invazív beavatkozások nélkül is el lehet kezdeni utána nézni, hogy rendben vannak-e a dolgai. Hol lakik? Ha Budapesten, keressen fel engem első nekifutásra.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


148. kérdés / 2012.04.09. 12:09, Andrea

Tisztelt Doktornő! Nekem az lenne a problémám, hogy kb. 4 éve jött meg, és eddig rendszeres és szabályos volt a menstruációm.De most márciusba megjött és nem volt vérzésem,majd pár nap mulva volt vérzésem de kevés és csak 3 napig tartott, pedig nekem 5 napig szokott tartani.És másfél hét mulva megint megjött, de most rendesen vérzek, ahogy szoktam.Lehet ez a zavar attól hogy nagyon sokat stresszelek minden miadt, de főként a suli, vagy esetleg az időjárás(mert ugye április van és esett a hó most).Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Andrea!

Vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani, hogy mi az oka a vérzészavarnak.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


149. kérdés / 2012.04.11. 11:43, Bernadett

Tisztelt Doktornő! Abba hagytam a lindinette szedését, ebbe a hónapba, mikor eshetek teherbe? 

Kedves Bernadett!

A fejlődési rendellenességek elkerülése céljából a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után mással védekezzenek 3 hónapig (óvszer, Pharmatex kúp,)

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


150. kérdés / 2012.04.11. 10:26, Hanna

Tisztelt Doktornő ! 42 éves nő vagyok,még nem szültem.A párommal babát tervezzünk ! Igazolt miómás beteg vagyok.A korábban vizsgált hormonális eltérések miatt,Barátcserje,Mastodynon és prog.krém kezelésben részesülök.A méh mellső falán subserosusan egy 18 mm-es, a hátsó falban subserosusan egy átlagos 42 és egy 46 mm-es myomagöb ábr.A nőgyógyászom nem javasolja a terheséget a myomák miatt.Kérdésem Önnek mi a véleménye ,válalhatok babát ilyen myomás méhhel?Van e lehetőség egy normál terhesség kihordására?Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Hanna

Kedves Hanna!

A suserosus myoma göbök nem akadályozzák a terhesség kiviselését. Viszont a hormon problémákra gyógyszeres kezelésre van szüksége, pontosan kititrált gyógyszerekre, és nem az ön által felsoroltakra van szüksége.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


151. kérdés / 2012.04.11. 12:02, Violetta

azal a akérdésel fordulok hogy méhátfuvást végzet az orvos és szerencsére mind két petevezetékem átjárhato akkor etz azt jelenti hogytermészetes uton teherbe eshetek? 

Természetes úton terhes lehet, ha egyéb feltételek is teljesülnek. Viszont ha erre a műveletre szükség volt, akkor bizonyára egy idő óta nem tud terhes lenni, pedig átjárhatók a petevezetékei, ez azt jelenti, hogy más szükséges feltétel nem teljesül.


152. kérdés / 2012.05.01.,  Adrienn

Tisztelt Doktornő! A parommal 5 eve vagyunk  egyutt heti 3 x szeretkezünk. teherbe először tavaly februárban estem, amiből aprilisban missed ab; es a vége spontán veteles lett. azota megint nem estem teherbe: erre is több mint 3 évet vártunk? ez normalis? mihez kezdjünk? hisz mar minden reményünk elfogyott. a csaladban eddig nem volt se missed ab se spontán vetélés. en 24 éves vagyok; párom 25. nagyon szeretnénk babát. kihez erdemes fordulni?? koszonom válaszát előre is. 

Kedves Adrienn!

Mindez nem normális. Ha Budapesten, vagy nem túl messze innen laknak, akkor javaslom, keressenek fel engem, nekem ez a "hobbim", hogy gyermekhez segítsem azokat, akiknem ez nem sikerül. Sok oka lehet ennek, amit végig kell vizsgálni. Az életkoruk még jó, egyáltalán nincsenek elkésve!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


153. kérdés / 2012.05.03., Szilvi

Tisztelt Doktornő! Meg szeretném kérdezni, hogy az "összeférhetetlenség" okozhat-e vetélést?Ha igen a terhesség melyik szakaszában?Hol végzik a vizsgálatot?Én Csongrád megyei vagyok. Várom válaszát!Köszönöm segítségét!Üdvözlettel:Szilvi

Nem tudom, milyen összeférhetetlenséget kérdez, de valószínűleg vércsoport összeférhetetlenséget. Ezt pl. a szegedi klinikán kivizsgálják terhesség alatt, s ha fennáll, kezelik. Ma már nagyon ritka.


154. kérdés / 2012.05.03., Türelmetlen

mit jelent az urulogián a herék fizikai kivizsgálása

Azt gondolom, rosszul értette: "a herék fizikális vizsgálata" helyett "a herék fizikai kivizsgálása". Az utóbbi mondatnak nincs értelme, az előzőnek az értelme: tapintással megvizsgálni a heréket: nagysága, tapintata, szine, stb. szerint.


155. kérdés / 2012.05.05., N. Éva

3 hete voltam együtt egy fiúval(védekeztünk) most viszont a menstruációmnak egy hét múlva kellene megjönnie most barnás pecsételő folyásom van. Van okom meg ijedni ? 

Tisztelt Hölgyem!

Próbálja meg érthetőbben, vagy részletesebben elmondani a problémáját!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


156. kérdés / 2012.05.08., Rita

mar 8 honapja szeretnek teherbe esni a ferjemtol es nem tudok mi lehet a baj?

Kedves Rita!

8 hónap még nem jelent bajt. Ha 1 éven túl lesznek, akkor keressen fel meddőségi szakembert, hogy indítsa el a kivizsgálásukat.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


157. kérdés / 2012.05.08., Rita

meg tudna mondani hogyan kel szexelni ahoz hogy teherbe esek ? 

A terhesség keletkezése sok tényezőtől függ, nem csak attól, hogyan szexelnek.


158. kérdés / 2012.05.08, Timea11

Kedves Doktornő! Segítségért kiálltok, mert tanácstalan vagyok. A Gynevac injekciót szeretném felvenni, hiszek a jótékony hatásában és tapasztaltam is azt- de jelenleg nem lehet kapni a patikákban, pedig kb. 25 patikában jártam már a dél-Alföld fővárosában, eldugott kisfalusi patikában is de sikertelenül. A nőgyógyászom 2 vakcinát tudott beadni, annyi állt még rendelkezésére. Idén január végén volt egy vetélésem, gyakran szenvedek a hólyaghuruttól, valamint az antibiotikumok kedvezőtlen hatásaitól, pedig szedtem Béres Probio6-ot. Mivel ismét elhatároztuk magunkat a férjemmel a családalapítás mellett és túl vagyok egy nagy felfázáson, így a Várandóság előtt szeretném felvenni a Gynevac-ot. Tudna -e ajánlani nekem hasonló, azt helyettesítő vakcinát? Állást tudna -e foglalni abban, hogy nem kell várni és terhesség esetén is fel levet venni azt, amennyiben újra kapható lesz. Válaszát nagyon várom és szíves segítségét előre is nagyon köszönöm!!! Munkájához további sok sikert kívánok! 

Kedves Timea!

Ne várjon arra, hogy hamarosan lesz újra Gynevac!

A Hungaropharma nagyker raktárában több, mint 70.000 dobozzal pihen, de soha nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni. Nem azért, mert valami bajt okozott, hanem talán azért, mert túl jó volt! Az OGYI felfüggesztette a forgalmazását, ne is keresse sehol, mert a gyógyszertáraknak vissza kellett küldeniük a nagykernek. A határozatot hozókat nem érdekli a betegek segélykiáltása, nem érdekli testi-lelki nyomoruk! Papírokat követelnek, amiknek előállítása 2 évet és több százmillió forintot igényel. Ezeket talán soha nem fogjuk tudni előteremteni! Kérje az OGYI főigazgatójának segítségét, ha valaki, akkor talán ő tud segíteni!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


159. kérdés / 2012.05.12., Beatrix

Tisztelt doktornö !42 éves vagyok nem rég vesztetem el 20 évesen a kislányomat ,soha nem védekeztem és nem is maradtam terhes ,Ön szerint a gynevac nevü injekciot kiprobálhatnám ,mert szeretnék kisbabát ,köszönöm szépen elöre is a válaszát

Kedves Asszonyom!

Érdemes lenne ezt a gyógyszert megkapnia, de ez csak egy része annak, hogy mit kellene csinálnia, és 1 hónappal ezelőtt az OGYI felfüggesztette a forgalmazási engedélyét, nem kapja meg sehol.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


160. kérdés / 2012.05.15., Edit33

Tisztelt Doktornő!Férjemmel babát szeretnénk 1éve,a nőgyógyászom minden kivizsgálás nélkul gyogyszert írt fel,és szurizott,sajnos nem tudom mit kaptam,mert leletet nem kaptam soha,és még sem estem teherbe.A mostani doktorom kivizsgálásra küldöt és kiderült hogy a prolaktin szintem nagyon magass.Mr vizsgálatra kell mennem,mert a gyogyszerek nem vitték lejebb.Kérdésem hogy nem -e ártott nekem hogy előtte gyogyszereztek és szuriztak,VIZSGÁLAT NÉLKÜL.Előre is köszönöm

Kedves Edit!

Mivel nem tudom, mit kapott, nem tudom megállapítani, hogy ártott-e vagy sem. De az biztos, hogy az nem éppen korrekt dolog vizsgálatok nélkül gyógyszerezni!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


161. kérdés / 2012.05.18., Petronella

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni Öntől,hogy a két hónaponkénti vérzésnek lehet hormonprobléma az oka? 40 éves vagyok, esetleg már a változókori tünetek is jelentkezhetnek nálam, mert sokszor érzek hőhullámot, és gyakrabban fájnak az izületeim is. A menstruációs vérzésem mennyisége is már egy ideje lecsökkent. Köszönöm válaszát!

Kedves Petronella!

Ha korábban havonta jelentkezett a menstruáció, akkor természetesen a változó kori hormonváltozás az oka annak, hogy 2 havonta jelentkezik most. Ez okozza a hőhullámokat is. Valószínűleg hamarosan teljesen elmarad a menses. Ez nem baj, van, akinek ez már 40 éves korában bekövetkezik, nem rendellenes. A rendellenes az, ha egy kimaradás után olyan hosszan tartó vérzés jelentkezik, ami tovább tart 7 napnál. Azzal orvoshoz kell menni. Az is baj, ha 3 hétnél hamarabb jelentkezik a következő vérzés. És az is baj, ha fél évnél hosszabb ideig nem jelentkezik, és aztán ismét elkezd vérezni. Ilyenkor ne gondolja azt, hogy "visszafiatalodott", hanem menjen orvoshoz, mert ez is rendellenes.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


162. kérdés / 2012.05.21, Zsukka

Kedves Doktornő!! Nekem van egy 9éves kisfiam,de gyermeket szeretnénk a párommal és nem tudom,hogy lehet-e még !?Voltam terhes a fiam után hatszor,de mind a hatszor abortuszra mentem!Azóta nem estem még teherbe.Ön szerint lehet még gyerekem?Mit kellene csinálnom??Előre is köszönöm!

Kedves Hölgyem!

6 terhességmegszakítás után nagyon kicsi az esély arra, hogy ki tudjon hordani egy terhességet, ha sikerül is terhesnek lennie. De az is nagyon valószínű, hogy a petevezetékek elzáródtak ennyi abortusz után, és azért nem tud azóta terhes lenni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


163. kérdés / 2012.05.22, Ica

Kedves doktornő párommal szeretnénk babát,41 éves vagyok három napja késik a mensesem,észre vettem hogy a melleimből nyomásra folyik valami fehéres tej csináltam tesztet de negatív,reggelente émelygek és a terhesség tüneteit produkálom duzzadt mell,duzzadt has.válaszát előre is köszönöm.

Kedves Ica!

3 nap késés nem jelent terhességet. Még a gyanúját se. Az se, ha nyomásra jön valami a melléből. (Ez inkább negatív jel.) Az émelygés és egyéb terhességi tünetek pedig lehetnek attól, hogy nagyon szeretne gyereket, és pszihésen produkálja a terhességi tüneteket. Ha 2 hetet késik a mensese és még akkor is negatív a terhességi teszt, akkor menjen ultrahangos vizsgálatra jól ultrahangozó nőgyógyászhoz.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


164. kérdés / 2012.06.01., F. Tímea

Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy szinte 3 havi rendszerességgel visszatérő hüvelyi fertőzésem van. Ennek tünetei: bűzös folyás,kellemetlen alhasi fájdalmak,esetenként viszketés is. Kétszer is fordultam már vele a nőgyógyászomhoz,mind a két alkalommal antibiotikumot kaptam,amely persze hatásos volt,viszont a fertőzés újra visszatért. Az lenne a kérdésem,hogy mégis mit tegyek annak érdekében,hogy ezt a fertőzést kiűzzem a szervezetemből és hogyan védekezzek ellene( ugyanis mindent megteszek az intim tisztaságom érdekében) Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Kedves Tímea!

Az antibiotikumok adása a bakteriális vaginózisban (ez a neve a bűzös folyással, viszketéssel járó hüvelygyulladásnak)szenvedő nők állapotát átmeneti javulás után csak rontja! Az egyetlen gyógyszernek a forgalmazását, ami tartósan javítja vagy megszünteti e problémát, az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2 hónappal ezelőtt  felfüggesztette. Ez a Gynevac laktobacillus vakcina volt. Amíg ezt a rendelkezést meg nem változtatja, semmi jót nem tudok Önnek javasolni. Addig állandóan a rossz és kevéssé rossz állapotban fog szenvedni. Sajnos!!!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


165. kérdés / 2012.05.22., K. Edit

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem hogy 2009ben volt egy laparoscopiám amivel a petevezetőket és a petefészkeket szabaditották fől. 2010ben miomectomya volt. Azt szeretném megkérdezni hogy ezek a problémák újból bekövetkezhetnek-e? Ez idő alatt kiderült hogy thyreoditisem van amit sikerült kikezelni két évbe telett. Nagyon szeretnénk már kisbabát.Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Edit!

Igen, ezek a problémák kiújulhatnak.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika



166. kérdés / 2012.05.25., H. Hajnalka

Kedves Doktor nő. Szeretnék Meddőségi vizsgálatott csináltatni. Az oka pedig az,hogy a párommal több mint 2 éve probálkozunk és egyszerüen nem esek teherbe sehogy sem. Nekem van egy gyermekem 2/5 éves az elöző kapcsolatomból.A jelenlegi párommal akár mit akár hogyan csinálunk nem jön össze és nagyon el vagyok keseredve .Szinte minden hónapban megyek a nőgyogyászatra hogy hátha egyszer jó hirt mondanak de nem. A kérdésem az lenne hogy a páromnak kicsi a nemi szerve és más megoldással jutattjuk be a spermát a hüvelyembe (fecskednővel) lehetséges hogy ez a probléma?Nagyon szeretnék elvégeztetni meddőségi vizsgálatott mert már nem tudom mi tévő legyek. Elöre is köszönöm a választ. ez a probléma? azota nem esek teherbe

Kedves Hajnalka!

Én foglalkozom meddőségi kivizsgálással, jöjjenek el a párjával együtt a rendelésemre. Időpontot kérjen telefonon:
06-30-9710150

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


167. kérdés / 2012.05.27., Babika

Kedves doktornö, én már nagyon elvagyok keseredve 5 éve vagyok házas és 1 éve szeretnénk babát, de nem jön össze. Voltam orvosnal azat mondta nincs peteérésem ezért kiirt Clostibegydet, volt is mind a hét petefészekben egy 20 és egy 24 mm pete, de mégsem estem teherbe. Most pihenöt kell tartanom mivel eletel a 3 honapos Clostibegyt kura. Mit tud javasolni , mit tegyek mert már depressziós kezdek lenni és félek hogy tönkremegy a házasságom. Válaszát elöre is kösznöm.

Kedves Hölgyem!

Ne legyen depressziós! A depresszió rontja a helyzetet. Sokkal könnyebb megakadályozni a terhességet, mint létrehozni. A gyerek nem egy kiló cukor, hogy amikor szükségem van rá, bemegyek a boltba és megveszem. Türelem és alázat kell hozzá. Ha 1 év sikertelen próbálkozás miatt tönkremegy a házassága, akkor az eleve egy rossz házasság!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


168. kérdés / 2012.05.29., L. Györgyné

Kedves Doktornő! 25 éves asszonyka vagyok. Tavaly kiderült hogy nincs cisztám,a menstruációm azóta helyrejött .Mégse akar összejönni a baba. Ebben a hónapban nem volt vérzésem. Tüneteim vannak,mégis negatívat teszteltem. Ráadásul múltkor tejfehér sűrű folyásom volt .Az ugye nem lehet fertőzés jele?Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hölgyem!

Sok tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy sikerüljön egy terhesség, és a cysta nem kizáró ok, vagyis az nem jelent semmit ebből a szempontból. A folyás éppen lehet gyulladás jele is. Az, hogy nincs vérzése, az is lehet egy oka annak, hogy nem terhes - ha nem terhesség miatt nincs vérzés. És még sok oka lehet, amit interneten nem lehet megállapítani.

Üdvvözlettel
Dr Lázár Erika


169. kérdés / 2012.05.31., Bea

Kedves Doktornő! 34 éves vagyok és kb. 6 hónapja próbálkozunk a párommal teherbe esni. Nekem már kb. 2 éve van egy 4 cm-es follikuláris cisztám az egyik petefészkemben. Ez problémát nekem nem okoz, fájdalommal nem jár, a mentruációm rendszeres, normális. A nőgyógyászom azt mondta hogy a ciszta erősen csökkenti a teherbeesést, ezért javasolja hogy műtéti úton távolítsák el. Én nem szeretném magam alávetni egy műtétnek, amennyiben tényleg nem indokolt. Mi a doktornő véleménye, tényleg érdemes megműteni? Köszönöm válaszát előre is.

Kedves Bea!

Szerintem a leírt eseben az a cysta nem akadálya a rehessségnek.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


170. kérdés / 2012.05.29., Ani

Tisztelt Doktornő!Olyan problémám van hogy az utolsó menstruálcióm május 17.-én volt és 20.-án be is fejeződött,aztán rá 5 napra 25.-én barnás-rózsaszínes pecsételésem volt(nem sok mennyiségű)Ezért aggódom,nem tudom mi okozhatta,rendszeresen járok nőgyógyászhoz,de ez ügyben nem voltam, a méhemmel eddig (hálisten)probléma nem volt.Terhességi tesztet végeztem negatív volt(25.-én)Babát tervezünk,(testhőmérsékletet nem szoktam mérni)Nagyon köszönöm válaszát. Tisztelettel:Ani

Kedves Ani!

Több oka is lehet ennek a barnás folyásnak. Mindenképpen vérzést jelent, a vérzés oka lehet gyulladás, lehet előző napi szex. de még a megtermékenyülés is okozhatja, vagy az korai embrió beágyazódása is. Aggódás nélkül figyelje, mikor jelentkezik a következő mensese. Annak ideje előtt semmi értelme tesztet csinálni, utána is csak néhány nappal.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


171. kérdés / 2012.06.03., Györgyi

Kedves Doktornö! Avval a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 9 hónapja nem védekezünk a férjemmem, nagyon szernénk már babát. Igazából azért vagyok (kicsit) türelmetlen mert én már 36 éves a férjem 38 éves.Ha vmi probléma van azt minél korábban ki kell deriteni mert már nincs túl sok idöm és 2 babát szeretnék. Vagy már el vagyok késve 2 babával? Nekem a menstruáciom általában 30 naponként jön meg, arra azt mondta régebben a nögyogyász, hogy az teljesen rendben van ennyi csuszás belefér. Ez Ön szerint is még rendben van, vagy ahogy a nagykönyvben meg van irva a 28 nap az van csak rendben??? jól tudom, hogy a ciklus közepe felé van peteérés (14. nap plusz minusz pár nap), vagy lehet peteérés teljesen máskor a hónapban?? ?Nekem mikor 25 éves voltam már volt terhességem, sajnos még tanultam és nem tudtam megtartani (most már bánom) de akkor olyan könnyen sikerült. Az akkori partneremmel 1szer nem védekeztünk és már ott is volt a "baj". Ez jelenti azt, hogy nálam nincsen probléma??? mármint ennyi idö alatt, már össze kellett volna jönnie a babának, ha akkor olyan könnyen sikerült??? Meddig várjak még az orvoshoz menettel, ugye emlitettem, hogy már nem vagyok túl fiatal és félek, hogy még jobban kicsuszom az idöböl. Milyen orvoshoz forduljak evvel a problémával? Elöre is köszönöm a segitségét és a kérdéseimre a válaszát!

Kedves Györgyi!

35 év fölött kezd csökkenni a termékenység. De még sok nőnek lesz ezután 2 gyermeke, pl. én 37 és 40 évesen szültem. Viszont nekem nem volt olyan előzményem, mint a terhesség megszakítás, aminek lehet következménye a petevezeték elzáródás. Az, hogy 25 éves korában könnyen sikerült terhesnek lennie, most meg 9 hónap alatt nem, az arra utal, hogy ezalatt az idő alatt változás történt a szervezetében. Bár ez se biztos. Nekem az első gyermek 2 év alatt sikerült, a második pedig egyetlen együttléttől, ugyanattól az apától.

A 30 napos rendszeres ciklus nem rossz. Kevés nőnek van pontosan 28 napos ciklusa. De hormon vizsgálatokat, valamint a férje sperma vizsgálatát, jó andrológussal jó lenne megcsináltatni. És egyéb tényezőket is végig nézni. A gyermek létrejöttéhez sok tényezőnek meg kell lennie. Hol lakik egyébként?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


172. kérdés / 2012.06.08, Réka

Kedves Doktornő! Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy ha fel vagyok fázva, akkor megtörténhet-e a beágyazódás, illetve hogy a felfázás miatt vérzek-e? Az ovulációm kb. 5-6 napja volt. Köszönöm válaszát! 

Kedves Réka!

Nem tudom, mit ért "felfázás" alatt, mert ilyen betegség nem létezik. Az emberek különböző tünetekre mondják ezt.


173. kérdés / 2012.06.09., B

Szeretnék babát a párommal de sajnos már 5 hónapja semmi.2 éve mütötek petefészek cisztára és kivették a jóbb petefészkemet! Lehet hogy amiatt? 3 hónappal ezelött a doki azt mondta hogy megint kialakult a ciszta csak most baloldalt,aztán rá 1 hónapra aztmondták hogy felszivodott.Elmentem megint orvoshoz egy pár napja és most meg azt mondta az orvos hogy a jobb oldalt jött ki megint,de ott már kivették a petefészkem.Nem értem ezt az egészet már.Ezért kérem a segitségét! Nagyon szeretnék már egy kisbabát de valahogy nem jön össze! Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hölgyem!

5 hónapos próbálkozás még gyakorlatilag semmi! Nincs oka az elkeseredésre. A legritkább, hogy 5 hónap alatt sikerül a terhesség. Ha 1 évig nem sikerül, akkor van ott az ideje, hogy szakemberhez forduljon, mert akkor beszélünk csak meddő házasságról.  Nem akármilyen nőgyógyászhoz, hanem olyanhoz, aki bizonyítottan ért a meddőség kivizsgálásához, kezeléséhez. Addig viszont az a leghelyesebb, ha nem akarnak nagyon kisbabát, hanem rábízzák a sorsra, vagy a jó Istenre, hogy segítsen. Az orvosi segítség csak azután szükséges.


174. kérdés / 2012.06.14., Anita

azt szeretném meg kérdezni a párommal babát szeretnénk de nekem csak fogamzás gátlóval jön meg a menszeszem és ön mit ajánl milyen gyógyszert szedj ami vény nélkül is kapható előre is köszönöm a választ ek 

Kedves Anita!

Fogamzásgátlóval sose lesz terhes! Ha csak akkor van vérzése, ha fogamzásgátlót szed, akkor súlyos hormonzavara van, amihez orvosi gyógykezelés szükséges, nem vény nélküli gyógyszer!
Üdvözlettel

Dr Lázár Erika


175. kérdés / 2012.06.14., Erzsébet

Kedves Dr. Nő! Először is ott kezdeném, hogy 1 évig szedtem fogamzásgátlót Diane 35, amit január közepén abba hagytam. Utána rendszeresen napra pontosan megjött a menzeszem. Május 30.án volt tüszőrepedésem. A párommal június 1. óta próbálkozunk. De amióta próbálkozunk feszül a mellem. Most ott tartok, hogy már három napja megkellett volna jönnie (06.11. )-én de nem jött. Első nap rendesen menstruációs görcseim voltak halvány rózsaszín folyással. Második nap. derékfájás , hasszúrkálás menstruációs görcs halvány rózsaszín folyással. Harmadik nap ugyanez csak most barnás. néha erősebb néha semmi néha gyengébb. Lehet, hogy babás lennék? még csak 13 napos ha úgy van vegyek tesztet? kimutatná? köszön a válaszát üdvözlettel Erzsébet

Kedves Erzsébet!

13 napos terhességet nem mutat ki a teszt, és én se tudnám kimutatni akkor se, ha megvizsgálnám. Meg az ultrahang se.
Üdvözlettel

Dr Lázár Erika


176. kérdés / 2012.06.15., Noémi

Tisztelt Doktorno!!!Ketsegbe esetten fordulok Onhoz,tavaly 5 hetesen volt egy spontan vetelesem,az okat mai napig nem tudom,a mult honapban pedig ismet elveteltem szinten 5 hetesen,nem tudom mi tevo legyek ,se velem sem pedig a parommal nics gond.Tudom igy netten keresztul nem tud segiteni,de legalabb azt mondja meg hova menjek mit tegyek hogy ez ne kovetkezzen be ismet.Valaszat elore is koszonom!!!

Kedves Noémi!

Általában nem lehet tudni egy vetélés okát, statisztikai tény, hogy 3 megtermékenyült petesejtből 2 életképtelen. Ha a legelején vetél el, akkot beletartozhat ebbe a statisztikai átlagba. Persze vannak vizsgálatok, amiket el lehet végezni, hogy nem lehetnek-e okai a vetélésnek. Nem tudom, miket csináltak meg eddig, ami alapján azt mondja:"se velem, sem pedig a párommal nincsen gond." Megfelelő képzettségű szakember tudja a legtöbb okot kizárni. Garancia soha nem lesz, hogy ne következzen be ismét, van, akinek 8 spontán vetélés után sikerült a kilencedik terhessége.
Egyet tudok javasolni: jöjjönek el hozzám személyesen, hozzák el az eddigi leleteiket, nekem "hobbim", hogy ilyen eseteket nagy százalékban babához segítsek. Sok mindent meg kell vizsgálni. 100 %-os garancia akkor se lesz természetesen, de jók az eredményeim.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


177. kérdés / 2012.06.17., Ági

jó napot kívánok dr.nő.én olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy 2 hete menstruáció 2.napján együtt voltam a férjemmel és 3.napon már nagyon kevés vérzésem volt és egyre kevesebb minden napon.lehet hogy teherbe estem?már van egy 17 hónapos kisfiunk.válaszát nagyon szépen köszönöm.

Kedves Ági!

Nem tartom valószínűnek.
De meg kell mondanom, nagyon helytelennek tartom menstruáció alatt a szexet, nagyon egészségtelen a nő számára, azon kívül, hogy gusztustalan is!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


178. kérdés / 2012.06.18., Ági

Tisztelt Doktornő! Lányom 17 éves és magas a total testosteron szintje (3,25 ) Ön mit javasol? ? Az orvos Cypromix tablettát írt fel. van -e más lehetőség. Kissé félek ,mert hormon. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: K-né

Az a lényeges kérdés: milyen problémát okoz ez neki?


179. kérdés / 2012.06.21., Mónika

Tisztelt Doktornő!Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy hogyan lehetne hozzájutni a Gynevac injekcióhoz?Már próbálom egy ideje feliartni,de sajnos nem sikerül.A párommal már mi is jó 1 éve próbálkozunk,eddig sikertelenül,és sok jó dolgot hallottam erről a vakcináról a környezetemben.Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hölgyem!

Sajnos, az Országos Gyógyszerészeti Intézet felfüggesztette a Gynevac forgalmazását. Annak ellenére, hogy se azon 15 év alatt, ami a törzskönyvezése óta eltelt, se az előtte eltelt 28 év alatt, amíg a klinikai kiséletek, vizsgálatok folytak, káros hatását nem észlelte senki, de segítségével több százezer magyar ember meggyógyult, és több ezer gyermek szaladgál az országban, akik e vakcina nélkül nem léteznének. A hivatalnokoknak azonban nem az emberek egészsége a lényeg, hanem az adminisztráció. Olyan adminisztrációt hiányolnak most, amit 15 évvel ezelőtt, amikor még nem tartoztunk az EU-hoz, és amikor törzskönyvezték, nem követeltek tőlünk.
Én nem tudok segíteni!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


180. kérdés / 2012.06.23., Edina

Kedves Doktornő! Kicsivel több,mint egy éve próbálkozunk a párommal,sajnos eddig sikertelenül.Az elmúlt 5 hónap alatt kétszer is jártam nőgyógyászati vizsgálaton.Mindigkét alkalommal más okból kifolyólog,de természetesen rátértünk a babaprojektre is.Hüvelyi,hasi ultrahangon is túlestem mindkét alkalommal.(két különböző orvos volt) Az első esetben azt mondta a doktorúr,minden rendben van,aggodalomra semmi ok. A másik esetben, mivel általában 2-3 napos a menstruációm (26 napos a ciklushossz),azt mondta a doktorúr, valószínű nincs is peteérésem a rövid mensi miatt.Vettem ovu tesztet kétszer is,peteérést mutatott.A kérdésem,hogy Ön szerint érdemes lenne további vizsgálatokra mennem,akár nekem akár a páromnak?E vizsgálatok után kiderülhet mi a probléma?Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Edina!

A kedves doktor úr egyáltalán nem ért hozzá, ha ilyet mond. Ha nincs peteérés, nincs rendszeres menstruáció!
De több, mint 1 év sikertelen próbálkozás után tovább kell menni, de olyan orvoshoz, aki valóban ért a meddőség kezeléséhez. Mert attól még, hogy valaki nőgyógyász, a 90 %-a nem ért hozzá! Példa erre az Ön orvosa is.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


181. kérdés / 2012.06.29., Ramóna

Tisztelt Doktornő! Januárban volt egy mola terhességem. Azóta hiába próbálkozunk semmi eredménye. Azt szeretném kérdezni,hogy tudna-e valamit tanácsolni. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hölgyem!

A természet bölcsebb, mint Ön! Legalább fél évig egy abortusz után nem szabad terhesnek lenni! Január óta még nem telt el fél év!
Jár-e kontroll vizsgálatokra? Néznek-e rendszeresen kontroll Béta-HCG-t?  Amit móla terhesség után kötelező csinálni. Hol gondozzák ezzel a problémával?

Ha 1 év mulva is ez lesz a helyzet, hogy nem lesz terhes, akkor forduljon hozzám ez ügyben tanácsért!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


182. kérdés / 2012.06.30, Erika

Tisztelt Doktornő.Kisbabát szeretnénk a férjemmel,jártam meddőségi szekrendelésen,ahol kapta egy gyógyszert amit a menzesz 3. napján kell elkezdeni szedni és a 12.-13. napon menni kell ultrahangra hogy megnézék hogy a peteéréskor minden rendben van e.Nekem néha 1-2 napig menzesz elött barnás pecsételésem van és utánna rendes vérzésem,a ciklusom 28 napos,mindig napra pontosan jön meg.Kérdésem az lenne,hogy mikortól kell számolnom a 3 napot a barnás pecsételéstől?Köszönöm a válaszát.További jó munkát kívánok 

Kedves Erika!

A rendes vérzés megjelenésétől kell számolni a 3. és a 12. napot is. Aarnás pecsételés még az előző ciklus végéhez tatozik. És a Clostilbegyt hatására valószínűleg nem is fog jelentkezni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


183. kérdés / 2012.07.03., Erzsébet

Tisztelt Doktornő! 44 éves nő vagyok. Két éve kezdődtek menstruáció kimaradásos tüneteim, aztán olyan tüneteim, amit az orvos hüvelyszárazságnak mondott. Az ösztrogén tartalmú szerek sem segítettek. De mivel az orvos boztos volt abban, hogy azok a tünetek mind hormonokkal lehetnek összefüggésben , úgy gondoltam, akkor valahogy próbálom elviselni. És lassan valóban meg tudtam figyelni magamon azt is, hogy ezek ciklusosan erősödnek, illetve javulnak. Fél éve teljesen elmaradt a menstruációm. Aztán két hónapja ismét jelentkezett, de nagyon erősen és hosszan. Szinte nincs is vége. egy hét alig-alig, aztán nagyon, sok, alvadt, aztán kezd csökkenni és még két hétig alig alig...Van egy hétnyi szünet és kezdődik előlről. Nagyon kellemetlen, mert már nincs olyan betét, ami hosszabban bírná a srtapát. Gyalogolni, felállni, nagyon-nagyon sűrűn betétet ccserélni.... ágyruhát...csak sötét nadrágban merek elmenni bárhová, és csak oda, ahol tudom, hogy megoldható a csere.

Kedves Erzsébet!

Kérdést ugyan nem tett fel, de anélkül is válaszolok.

Sürgősen menjen el a nőgyógyászhoz. Ne halogassa. Méhkaparást fog javasolni szövettani vizsgálat céljából. Azt ne odázza el, feltétlenül csináltassa meg. A szövettani vizsgálat eredménye 2 hét múlva lesz meg, azért feltétlenül menjen vissza. Ha azt mondják: "jó lett", azzal ne elégedjen meg, hanem kérje el a teljes szövettani vizsgálat leírását és a szövettani diagnózist. Ez határozza meg a további tennivalót. Ha meg van az eredmény, ismét javaslom, írja meg nekem, hogy megnézzem, megfelelő kezeléssel látták-e el.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


184. kérdés / 2012.07.03, O. Margit

Tisztelettem margit vagyok 35 éves leszek 29 én már nagyon szeretnék egy kis babát minden vágyam megszeretném kérdezni ha szedném az elevitet menyi az esélyem hogy terhes lenék tisztelettel Margit

Kedves Margit!

Semmi, illetve semmivel nem több, mint anélkül. A magzatvédő vitamin nem befolyásolja a megtermékenyülést.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


185. kérdés / 2012.07.04., Bombay

Kedves Doktornő! Duphastont szedek 2x1-et 2 ciklus óta. Az eddig 34 napos ciklusaim 30 naposak lettek, ami viszont aggaszt, hogy hiába szedtem még a duphastont, akkor is megjött a 30. napon, illetve a menzeszem harmadolyan erős sincs, mint volt, holott mindenütt azt olvasom, hogy a megvonásos vérzés nagyon erős. Lehet, hogy túl kis adagban szedem? Meg szabad jönnie a menzesznek duphaston szedés alatt is? Köszönettel: B.

Tisztelt Hölgyem!

Egyáltalán nem világos előttem, hogy miért szedi a Duphastont, mit akar ezzel elérni?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


186. kérdés / 2012.07.06., Hajni

Kedves Doktornő! Miután a nőgyógyász nem reagált a menstruációs panaszaimra, belgyógyászhoz küldtek pajzsmirigy kivizsgálásra. Ennek eredményére a belgyógyász azt reagálta, hogy nem lát problémát, a háziorvosom szerint viszont az LTH értékem nem jó. LTH: 4,93 folliculáris:2,40-12,6 ovulációs:14,0-95,6 luteális:1,0-11,4 Peteérés időszakában voltam vérvételen és 33 éves vagyok. A többi értékem: FSH:5,22 foll.:3,50-12,50 ovul.:4,70-21,50 lute.:1,70-7,70 Ösztradiol:432,6 foll.:46-607 ovul.:315-1828 lute.:161-774 Prolaktin:149,6 102-496 Köszönöm válaszát:Hajni

Kedves Hölgyem!

Az LTH nem a pajzsmirigy hormon, hanem a luteotrop hormon (más rövidítése az LH), semmi köze nincs a pajzsmirigyhez.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


187. kérdés / 2012.07.06., Tímea

Tisztelt Doktorno,lenne par kerdesem a menzeszem 5 nap mulva megjon ma eszre vettem hogy olyan tolyasfeher nyalka folyasom vol es gorcseim is vanak.kMitol lehet .Koszonom

Valószínűleg most van a tüszőrepedés és csak 14 nap múlva jön meg a menstruáció.


188. kérdés / 2012.07.11., Judit

Tisztelet Doktornő!!!Azt szeretném önntöl meg kérdezni hogy.Megismerkettem lassan már 2-éve egy férfival és nagyon szeretem,és ugye babát szeretnénk mind a ketten.37-évesek vagyunk,nekem már van 2gyeremekem az egyik 18-éves a másik meg 13.De a páromnak még nincs,de rettenetesen szeretne de valamiért nem jönn össsze,semmi féle védekezés nincsen.Az ő családjában az édesanya meg a húga sm-beteg,ö nem de ezt szeretném meg kérdezni önntöl hogy valamilyen formában nem hat ki ez ö rá is,mivel a húga sem volt még az életben terhes pedig ö sem védekezik és már 31-éves.Ez szeretném meg tudni hogy nem ez lehet az oka hogy nem jönn össze nekünk a baba???k

Kedves Hölgyem!

A sclerosis multiplex nem okoz meddőséget. FDe 2 év sikertelenség után menjenek el mind a ketten kivizsgálásra. Az a jelen pillanatban nem jelent semmit, hogy önnek 13 és 18 évvel ezelőtt született gyermeke.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


189. kérdés / 2012.07.16., Tímea

26 napos a ciklusom .A ciklusom 11 napjan szeretkeztem a parommal menyi az eseje hogy terhes maradtam.

10-20 %


190. kérdés / 2012.08.09., Szilvia

Tisztelt Dr Lázár Erika! 5 éven keresztül spirállal védekeztem, melyet 2 hónapja levettek. A levett spirált tenyésztésre küldték, a mintában kimutatott mikroba: Streptococcus agalactiae, ezért Zinnat 500 tablettát írt fel az orvosom. A tablettákat beszedtem , panaszom egyáltalán nincs. Elérkezettnek látom az időt arra, hogy még egy babát vállaljunk. Szükséges-e a terhesség bekövetkezése előtt még egyszer baktérium tenyésztést végeztetni? Válaszát előre is nagyon köszönöm! 

Kedves Hölgyem!

A Streptococcus agalactiae nagyon alattomos baktérium. Az anyának nem feltétlen okoz bármi panaszt, de a magzat - újszülött számára halálos betegség okozója lehet. Ha ezt kitenyésztették, egyrészt a férjnek is ugyanakkor ugyanazt az antibiotikumot kell adni, szexmentesség, esetleg óvszer használata mellett, valamint több kontroll kell, és ezt a terhesség alatt is meg kell ismételni!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


191. kérdés / 2012.07.11., Mónika

Kedves Doktornő!Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy 2011. novemberben volt egy vetélésem,és a doktor akihez járok azt mondta hogy bármikor terhes lehetek ,de már eltelt 8 hónap és nem esek teherbe.Várjak még vagy forduljak orvoshoz?Vagy pedig szedjek valamilyen méh erősítőt,mint pl.:Elevit?

Kedves Mónika!

Az Elevit nem méherősítő. hanem "magzatvédő vitamin", akkor kell szedni, ha terhes, ettől nem lesz könnyebben terhes.
Orvoshoz 1 év sikertelen próbálkozás után kell fordulni.

üdvözlettel
Dr Lázár Erika


192. kérdés / 2012.07.09., Bernadett

Tisztelt Doktornő! Két éve vagyunk házasok a férjemmel, és elérkeztünk a babavállalás tervezgetéséhez. Már elég régóta szedek fogamzásgátlót és a kérdésem az lenne, hogy ha abbahagyom próbálkozhatunk rögtön, vagy várnunk kell pár hónapig, hogy kiürüljön a szervezetemből? Illetve, ha vettem be esemény utáni tablettát, az befolyásolja-e a teherbe esést? (Körülbelül 10 éve történt). Válaszát előre is köszönöm! Bernadett (27)

Kedves Bernadett!

Ha abbahagyja a fogamzásgátló szedését, nem a hormonnak kell kiürülni a szervezetéből - az 2-3 nap alatt kiürül - hanem a teljes szervezete hormonstátuszának kell helyreállni, ehhez pedig 3 hónap védekezés szükséges  óvszerrel. Mert a baba fejlődési rendellenessége akkor gyakori, ha ezalatt az idő alatt bekövetkezik a terhesség. Egészen súlyos fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki!!!

A 10 évvel ezelőtt bevett gyógyszer nem hat ki egy mostani terhességre.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


193. kérdés / 2012.08.09., Cornelia

3 beultetesem volt,mind eredmenytelenek.Pedig mar szultem van egy 21 eves fiam. Most mehpempovel probalkozunk.Tisztelettel Cornelia

Kedves Kornélia!

Mivel kérdést nem tett fel, ezért válaszolni nem tudok.


194. kérdés / 2012.08.10., Kata

Tisztelt Doktornő, a mai (ciklus 3. napján) labor-eredményeim kiértékelésében kérnék segítséget. LH: 4,69 FSH: 14,71. Ezek megfelelő szintek-e teherbeeséshez? Mindenhol azt olvasom, hogy a magas FSH szint nem túl jó így a ciklus 3. napján. 37 éves nő vagyok, 1,5 éve eltávolították a pajzsmirigyemet; azóta folyamatos a TSH-kontrol annak értékei megfelelőek (1,3 volt februárban). Dolgozunk a babaprojekten a párommal, de eleddig sikertelenul. Nem itt van a hiba, az FSH-szintemnél? Jelenlegi orvosom azt mondja, hogy szerinte ez rendben van, de én nem vagyok ebben biztos az internetes információk alapján. Ön mit gondol? Köszönettel, Kata

Kedves Kata!

Ez az FSH még nem túl magas.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


195. kérdés / 2012.08.10., Maryella

tisztelt doktornő! 22 éves vagyok és a páromal 8hónapja szeretnénk babát de sajnos sikertelenül..nekem olyan problémám is van hogy az együttlétek után a sperma kifolyik belőlem..ez azt jelenti hogy nem lehet gyerekem?lehet ezen segiteni?javasolna valami gyógyszert?kérem válaszával segitsen!! Előre is köszönöm

Kedves Hölgyem!

A 8 hónap még egyáltalán nem ok a kétségbeesésre. Az viszont igaz, hogy lehet meddőségi ok, ha azonnal kifolyik a sperma. Egy paciensem 8 évig nem lett terhes, mert mindig felkelt szex után megmosakodni. Mikor egy vizsgálathoz elmagyaráztam, hogy szex előtt tegyen kispárnát a feneke alá, és utána ne keljen fel reggelig - az első alkalommal megfogant a kisbaba. És 2 év mulva a második is. Ezt tegyék Önök is.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


196. kérdés / 2012.08.11., Bea

Tisztelt Dr. Nő! 28 éves nő vagyok. Egy általános szűrővizsgálaton találtak nálam 4 miómát 3 kisebbet és 1 nagyot ( kicsik kb. 20x18 a nagy 50x47 cm). 1 hónapja nem szedek már fogamzásgátlót (Volina). A párommal babát szeretnék. 2 orvos azt mondta,hogy lehet gyermekem de 1 éven belül teherbe kellene,hogy essek,mert a mióma növekszik és a nagytól már nem férne el a bab és valószínűleg nem is tapadna meg. Az orvosok azt is mondták,hogy nem javasolják a műtétet,hogy eltávolítsák a miómát,mert magas a kockázat és nekem még nincsen gyermekem. A kérdésem az lenne,hogy lehet e ön szerint gyermekem? Mit javasol Ön a panaszomra? Milyen vizsgálatokat végezzek el? Érdemes e terhesvitamint szednem így,hogy ilyen bajaim vannak és még csak a próbálkozásba most fogunk belefogni? Köszönöm figyelmét és válaszait. Bea 

Kedves Bea!

Az, hogy e miomáktól lehet-e terhes, az nem csak a méretétől függ, hanem attól is, hol helyezkednek el. Ha kapott róla pontos leírást, leletet, szkennelje be, küldje el, abból pontosabban megmondom, mit kellene tennie, mi várható. Meg azt is írja meg, hogy hol lakik.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


197. kérdés / 2012.08.11., Ilona

Szeretném tudni ha a babám fejében van a spirál megmarad e,meg e lehet menteni?

kedves Hölgyem!
Ha valóban a fejében van, akkor kicsi a valószínűsége, hogy megmenthető, és főleg, hogy nem lesz-e károsodott. de szerintem nagyon valószínűtlen, hogy valóban a fejében van! Az a valószínű, hogy csak a képe vetül rá, és ha más oldalról nézik, kiderül, hogy csak takarja a fej képét a spirál, vagy a spirál képét a fej ultrahangos képe!  Meg kell nézetni egy nagy felbontású 4 D ultrahanggal, amivel látni lehet a pontos elhelyezkedését! Ha ezt megcsináltatja, értesítsen az eredményéről!


198. kérdés / 2012.08.11., Ilona

Igazábol nekem aszt monták nem vagyok terhes de mostmár tudom miért,nem csak a fejében,hanem a jobb mellkasában,és a jobb szeme alatt huzodik ell!bizonyitékaim is vannak!A terheségemröl,de nem hisz nekem senki,és már lehet hogy tul is hortam,mert már nagyon lent van a hasam!Fényképekkel tudom bizonyitani igazam,de szerintem biztos történi fog valami mert már ,nehéz ülni állni,feküdni!

Tisztelt Hölgyem!

Mindezt nem hinni kell, hanem egyedül az ultrahangos lelet és ultrahangos fénykép a bizonyíték.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


199. kérdés / 2012.08.11., Mónika

Kedves Doktornő!Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy 2011. novemberben volt egy vetélésem,és a doktor akihez járok azt mondta hogy bármikor terhes lehetek ,de már eltelt 8 hónap és nem esek teherbe.Várjak még vagy forduljak orvoshoz?Vagy pedig szedjek valamilyen méh erősítőt,mint pl.:Elevit?

Kedves Mónika!

Az Elevit nem méherősítő. hanem "magzatvédő vitamin", akkor kell szedni, ha terhes, ettől nem lesz könnyebben terhes.

Orvoshoz 1 év sikertelen próbálkozás után kell fordulni.

üdvözlettel
Dr Lázár Erika


200. kérdés / 2012.08.14., Klaudia

Jonapot Dr nö.Azt szeretném kérdezni, hogy járok meddöségi osztályra,3éve körülbelül szeretnénk gyereket de nem akar sikerülni.minden szükséges vizsgálatot elvégeztünk,végülis anyit tudtak mondani hogy nincs peteérésem,felirtak egy gyogyszert de nem használt, most e honapra is kell szednem a menstruálció 3dik napjátol.ön mit tanácsolna?Segitségét elöre is köszönöm Tisztelettel, Klaudia

Kedves Klaudia!

Ha nincs peteérése, akkor nem tud mást tenni, mint szedni azt a gyógyszert, ami peteérést csinál. Az nem jó kifejezés, hogy "nem használt", mert mit nem használt? Nem lett tőle peteérés, vagy nem lett tőle terhesség? Ha peteérés lett, csak terhesség nem, akkor ezt kell folytatni, amíg terhesség lesz belőle, Ha nem lett tőle peteérés, akkor olyan gyógyszert kell kapnia, és annyit, amitől lesz peteérése. Mert peteérés nélkül nincs gyerek!

Üdvözlettel
Dr. Lázár Erika


201. kérdés / 2012.08.18., Hajnal

tiszteltt doktornö! azt szeretném megkérdezni,hogy miért nem tudok teherbe esni,voltam már több orvosnál is de mindegyik ugyanazt mondja lázmérözés stb....30 éves vagyok és van wegy 10 éves kislányom és nagyon szertnénk a férjemmmel még gyereket/gyerekekket!

Kedves Hölgyem!

Kivizsgálás nélkül erre a kérdésre nem lehet válaszolni. Az alaphőmérőzés a kivizsgálás első foka. Ha ennél a kérdésnél abbahagyja , illetve otthagyja az orvost és megy a következőhöz, akkor soha nem fogja megtudni, hogy miért nem tud terhes lenni, és valószínűleg soha nem lesz terhes. Ez a kivizsgálás és kezelés rendszerint hosszú, türelmes, munkát kíván az orvostól is, és a pacienstől is!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


202. kérdés / 2012.08.18., Nikolett

mittegyek h teherbe essek legyen szives segíteni több mint 5 éve próbálkozunk és semmi szettem az elevitet is és semmi ezért fordulok önhöz moindjon valami megoldást vag valahogy segítsen.

Kedves Nikolett!

Az 5 éve tartó meddőség részletes kivizsgálást, és annak eredményeként gyógykezelést  igényel. Ezt természetesen csak személyesen lehet megoldani.
Az Elevit nem meddőség gyógyítására szolgáló gyógyszer, hanem arra való, hogy ha létrejön a terhesség, a magzat megkapja a fejlődéséhez szükséges vitaminokat.

Üdvözlettel
Dr. Lázár Erika


203. kérdés / 2012.08.19, Nikolett

Mélyen Tisztelt Doktornő! Lenne egy kérdésem! Tavaly műtöttek meg petefészek cisztával, majd kiderült, hogy endometriózisom van! 6 hónapig kaptam az injekciót, majd erre kb. 3 hónapra megjött az első menstruációm, kialakult újra a betegségem, erre felírták a Visanne nevű tablettát, időközben elmentem HSG vizsgálatra, ahol kiderült, hogy a petevezetékeim épek és átjárhatóak, a méhem is ép. 17 szem Visanne - t szedtem eddig be, 3 napja nem szedem, és most rendesen megjött! Igaz, hogy az orvosom azt mondta, hogy csak lombik babánk lehet, de érzésem szerint nem halt meg a remény! Az lenne a kérdésem, hogy nagy butaság volt abbahagynom? Mit tegyek? Megtisztelő válaszát köszönöm!

Kedves Nikolett!

Endometriozissal kezelt nők között volt olyan, akinek spontán terhessége lett, de neki nem újult ki az endometriozisa. Az átjárható petevezeték lehetővé teszi a spontán terhességet, de az endometriozis általában megakadályozza azt. Ha vannak hasi panaszai, akkor nem igazán érdemes szenvedni és reménykedni a spontán terhességben, inkább mielőbb belekezdeni a lombikba. Ha az sikerül, a terhesség is visszafejleszti az endometriozist,

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


204. kérdés / 2012.08.23., Timcsi7496

Kedves Doktornő! Nekem valószínüleg lelki okokból maradt el a menszeszem! 38 éves vagyok és szeretnék még 1 gyermeket! 1 friss eredményem a következő:FHS 35.4 IU/L ,LH 17.71 mIU/ML , Prolactin 183.5 mIU/l ,Ösztradiol 61 pg/ml ,Progreszterol 0.30ng/ml , Tesztoszteron 3.07 nmol/l! Szerteném megkérdezni ,hogy ezekkel az adatokkal lehet még gyerekem vagy nem! Kb 3 éve nincs menszeszem! Előre is köszönöm ! Timi

Kedves Timi!

Ezek a hormon leletek a klimaxra utalnak, szerintem nincs esélye a terhességnek. Még egy vizsgálatot végeztessen el: az Anti Müllerián Hormon vizsgálatot. Ha az 0.2 alatt van, az is ezt bizonyítja.

Üdvözlettel
D Lázár Erika


205. kérdés / 2012.08.24., Anikó

Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy mivel tudnám biztosság tenni a terhességem.? Az előző terhességemmel elvetéltem a 8. hétben mert nem fejlődött megfelelően a kisbabám és nagyon félek attól hogy a mostani is vettéléssel fog végződni. Nagyon szeretnék már kisbabát és ezért kérném a segítségét. Minden fizikai megterheléstől óvom magam. Mi lehetne még amit ezen kívül megtehetnék?? Köszönöm előre is a válaszát. Üdvözlettel Anikó

Kedves Anikó!

Mivel bizonyára semmi vizsgálatot nem végeztek a vetélés után annak okának kiderítésére, és ezért Önnek (s így nekem se) fogalmunk sincsen róla, hogy mi lehetett az oka, az ok ismerete nélkül viszont a már meglévő terhesség érdekében nem sokat lehet tenni. Még a vetélése körülményeiről se mondott itt el semmit. Azt se, hogy jelenleg milyen idős terhes, mikor volt az utolsó vérzése, rendszeres-e és milyen hosszú a ciklusa (a vérzés első napjától a következő vérzés első napjáig terjedő napok száma), így a feltett kérdése olyan, mint ha egy teljesen elsötétített szobában keresnénk egy leesett gombostűt!Annyit megtehet, hogy a szeretkezést teljesen kihagyják, és ha van rá lehetőség, megnézet a laborban egy progeszteron szintet. és megírja, mikor volt az utolsó vérzése és a ciklusára vonatkozó kérdéseimre válaszol. Ennél többet most nem tehetek. Ha ez a terhessége se sikerülne, akkor keressen meg, lehetőleg személyesen.

Üdvözlettel
Dr. Lázár Erika


206. kérdés / 2012.08.25., Gabriella

Kedves Doktornő! IVF programban veszünk részt a férjemmel, az első beültetés júniusban sajnos sikertelen volt. A következő beültetés fagyasztott embriókkal a napokban lett volna, de a méhnyálkahártya lyukacsos, laza szerkezetű volt, ezért az orvos elhalasztotta. A kérdésem a következő: mi lehet ennek az oka, és mit tehetnénk annak érdekében, hogy a következő hónapban megfelelő minőségű legyen a méhnyálkahártya? Lehet, hogy az első beültetésnél is ez volt a probléma? Akkor ugyanis a petesejtek leszívását követően a beültetés előtt nem nézte meg ultrahanggal a méhnyálkahártyát, hanem az 5. napon beültették az embriókat. Válaszát várva, köszönettel: Gabriella

Kedves Gabriella!

Az biztos, hogy semmit nem tud tenni annak érdekében, hogy másmilyen legyen a méhnyálkahártyája, mint amilyen. Azt viszont én nem tudom, hogy ez lehetett-e az oka a sikertelenségnek, mivel nem vagyok IVF szakember.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


207. kérdés / 2012.08.26., Kriszta

Tisztelt Dr.Nö Elsö häzassägombol van egy 13 eves länyom,12 evig szedtem a Marvelont most a pärommal babät szeretnenk.Milyen eselyem van a teherbe esesre es mikor 37 eves vagyok.välaszät elöre is köszönöm

Kedves Kriszta!

Ezt megjósolni nem lehet. Van egy közmondás: a pudding próbája az evés. Erre az esetre is érvényes.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


208. kérdés / 2012.08.26, Renáta

miért nem jönn össsze a baba, mikoregyütt vagyok a párommal nem szoktunk védekezni, és egy kis idő után kilöködik , egy csepp se marad benem, hogy megtapadjon a méhemen, ezt nem tudom mért van, peddig nincs bennünk baj, vagy azért lehet mert vékony vagyok, kérem a segitségét mihamaramm

Kedves Renáta!

Annak számos oka lehet, ha nem sikerül terhesnek lenni. Kérdés az is, hogy mióta?

Viszont azon könnyű segíteni, hogy ne csorogjon ki a sperma. Már a szeretkezés előtt tegyen a feneke alá egy tömött kispárnát, hogy a hüvelybemenet kissé megemelkedjen, és ne keljen fel reggelig.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


209. kérdés / 2012.08.28., Hajnalka

Kedves Doktornő, segítségét szeretném kérni a hő görbém kiértékelédében. Kéren ossza meg velem észrevétrlét, véleményét. 

Kedves Hajnalka!
Ha elküldte volna a hőgörbét, akkor tudnék segíteni a kiértékelésében. Anélkül nem.


210. kérdés / 2012.08.31., Brigitta

Jó estét! Azt szeretném kérdezni, hogy a petefészek ciszta gátolhatja e a teherbe esést?

Van amikor igen, és van, amikor nem. Attól függ, milyen az a cysta.


211. kérdés / 2012.09.02., Adrienn

Tisztelt Doktornő! 2007 aug.-ban volt laparaszkópiám csoki ciszta miatt.A szövettan igazolta az endot.Utána 6 hó.Danovalt kaptam.Rá 6 hónapra első inszemináció sikerült.Született belőle egy kislányom.Szülés után sajnos csak 4 hó.tudtam szoptatni,meajd a vérzésem is megjött.Orvosom javaslatára Yasminelle fogamzásgátlót kezdtem el szedni.Most januárban abba hagytam mivel kistesót szeretnénk.Eddig volt 3 inszeminációm de sikertelen.Most bevállaltam a laparaszkópiát.Ismét endo.Orvosom/nem az aki a Danovalt írta föl 5 éve/ most Gnrh injekciót fotszírozza 4 hónapig meajd csak utána az inszeminációt.Kérdésem az lenne,hogy a Gnrh injekció a hatásosabb vagy a Danoval?Egyszer a Danoval már bevállt,de nem lenne sok a szervezetemnek ha még egyszer szedném?Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Adrienn!

A GnRh injekció a hatásosabb. Nehezebb is hozzájutni, sokkal drágább.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


212. kérdés / 2012.09.11., Klaudia

Azt szeretném kérdezni hogy a menstruációm 5.-napján együdt voltam valakivel és elment bennem . félek hogy terhes lettem de már 2 hete és semmi jele . most pedig fölfáztam és állandóan pisilni járok. tavaly volt egy abortuszom is . kérem segítsen nem akarom ujra átélni azt. 

Kedves Klaudia!

Ne haragudjon, de nem ilyenkor kell segítséget kérni! Ahogy a közmondás tartja: eső után köpönyeg! Előtte kell gondoskodni a terhesség megelőzéséről!


213. kérdés / 2012.09.12., Erika

kedves doktorno! en 26 eves vagyok es mar 3 es fel eve probalkozunk a babaval a parommal de meg semmi!szedtem fogamzasgatlo tabletat sajnos nem tudom mar a nevet aitol folborult a hormonszintem is eleg komolyan hizas szorosodes menszes kesese. angliaban elunk jovo januarban szeretnenk haza utazni egy teljes kivizsgalasra tudna e nekunk esetleg segiteni ebben? lehet e meg babank? voltam pajmirigy vizsgalton ver,vizelet,hormon stb es aszt mondtak minden rendben van de szerintunk nincs ezert szeretnenk haza menni egy teljes kivizsgalasra. valaszat elore is koszonom

Kedves Erika!

Választ adni kérdésére, hogy lehet-e babája, csak a kivizsgálás birtokában tudok, de akkor se lehet 100 % biztonsággal kijelenteni se az igent, se a nemet.
Üdvözlettel

Dr Lázár Erika


214. kérdés / 2012.09.15., Nikolett

Jónapot Kívánok! Az lenne a problémám, hogy július 20. án jött meg utoljára. Augusztus 28. án egy picit véreztem ami sötét és sűrűbb volt majd semmi aztán 30. án kicsit fájt a hasam és hirtelen megint jött egy kicsi de ez híg és világos volt. Majd szept. 6. án csináltam tesztet ami pozitív lett. Egy hét múlva mentem nőgyógyászhoz aki azt mondta kissé megvan nagyobbodva a méhem. Következő héten az ultrahang nem mutatott babát csak hogy kissé nagyobb a méhem. Csináltam még egy tesztet ami szintén pozitív lett. Még mindig nem jött meg. A kérdésem az lenne hogy most terhes lehetek vagy sem?

Tisztelt Hölgyem!

Nagy valószínűséggel egy elhalt terhesség lehet. Méhen kívüli terhesség is elképzelhető. Menjen vissza a nőgyógyászhoz, és mindezt mondja el neki.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


215. kérdés / 2012.09.17., Zsanett

Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy csináltam 6 terhességi tesztett és mind negativ lett(mensim 3 hete késik) elmentem csüt. orvoshoz aki hüvelyi uh-val megvizsgált és nem látott semmit, felirta a NORCOLUT tabletátt(5 napig 2*2).Érdekelne hogy ettől a tabletáttól mikor kellene h megjöjjön a menstruáciom?És ha terhes lenék az uh már kimutatta volna???

Ha egyébként rendszeres a vérzése, akkor 3 hét késésnél az UH kimutatja a terhességet. Ha nem rendszeres, akkor nem.

A Norcolut abbahagyása után 3-6 nappal jelentkezik a vérzés.


216. kérdés / 2012.09.18., Maya

Tisztelt Doktor No! A mai napon kaptam meg a nogy.-i kenet eredmenyemet. Kerdesem a kovetkezo: a "reszletes velemeny" alatt, a "korokozok"-nal be van X-elve az "egyeb: koros flora", tovabba az "egyeb, nem neoplasticus elvaltozasok" alatt : "reaktiv sejtelvaltozasokkal jaro: gyulladas/ reparatio /", ill. meg az "egyeb: regeneratio". Az orvos csak annyit kerdezett, hogy van-e ego, csipo erzesem - mivel a valaszom nem, igy azt mondta akkor nincs gond. Szeretnem tudni Onnek mi a velemenye, valoban nincs jelentosege? Valaszat elore is nagyon koszonom! Tisztelettel: "Maya"

Kedves Hölgyem!

Vagyis a cytológiai eredményét kapta meg. Ha nincs semmi panasza, akkor ez az eredmény valóban olyan, aminek nincs szüksége kezelésre.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


217. kérdés / 2012.09.18., Melinda

Tisztelt Doktornő! Babát szeretnénk férjemmel (másodikat), fél éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. Menstruációm rendszeres, viszont mielőtt megjön kb 1 héttel elkezdek vérezni, kicsit, ez aztán elmúlik általában, ezt követően megjön a menstruációm, ami 6-7 napig tart. Ez lehet oka eddigi sikertelenségünknek? Mit javasol? Válaszát köszönöm. Melinda

Kedves Melinda!

A fél év próbálkozás nem sikertelenség, hanem természetes élettani eredmény. Átlagosan minden harmadik petesejt alkalmas a megtermékenyülésre abból a 12 - 13-ból, ami évente megérik. Vagyis jb. 4. Ha abból a fele alkalommal a szex kikerüli a termékeny napot, már csak 2. És abból is érheti valami gikszer az egyiket - így valóban csak 1 év után kell azon gondolkodni, hogy mit kéne másképp csinálni, vagy orvoshoz menni. Addig csak nyugodtan szeressék egymást türelemmel, szeretettel, bizalommal, és valószínű, hogy meg lesz az eredménye.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


218. kérdés / 2012.09.19., Alexa

tisztelt doktornö. én csupán anyit szeretnék kérdezni hogy a párommal már 1éve próbálkozunk de nem sikerüla baba nekem már van egy de szeretnék neki egy testvért. szóval voltam nögyógyászhoz is de nem sikerül két éve iskolába jártam és babát vártam muszáj voltam elvettetni és azota nem semmi hiába mentem védönöhöz ugy csináltuk ahogy mondta de nincs , miért? kérem segitsen elöre is köszönöm alexa

Kedves Alexa!

A terhességmegszakítás olyan durva beavatkozás a nő élettani működésébe, hogy amiatt gyakori utána a vetélés, koraszülés, meddőség. Lehet, hogy zokon veszi, amit írok, de akkor kell meggondolni, hogy egy nő eldobja-e az Isten ajándékát, amikor kapja. A gyerek nem egy kiló cukor, amit akkor veszek meg a boltban, amikor bemegyek és kérem, ha máskor utánam dobják, akkor menjen a szemétbe! Olyan nincs, hogy "muszáj elvetetni!"

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


219. kérdés / 2012.09.19, Mária

Kedves Doktornö! nekem az lenne a problémám elsö sorban hogy voltam nögyogyásznál, és petefészek cisztát találtak nálam. És nagyon elkeseritedt a dolog mert máár nagyon szeretnék babát de még az a jo hogy 4m is az egész szoval nem nagy. és monta a doki hogy nincs ok az agodalomra az az nem fojásolja be hogy nelehesen gyermekem de viszont engem akoris agaszt a dolog mert az a baj szoval hogy nekem 2 ével ezelött volt vetetésem , és az elött is 3 mat vetetem el de az utolso nagyon rossz hatásal volt rám nagyon elvéreztem darabos vér jött tölem gondolom nem jol kapartak meg ugy mond és sürü erös nyilalgatások jötek az nap rám és nagyon meg ijedtem és kiakadtam sirtam stb.. szoval mind1 nagyon megbántam hogy nem hagytam meg a 1 babát sem 4 terheségem alatt és azota nehezen esek meg pedig most a doki javasolta hogy szedjek babavitamint és erösödjek az elevit et javasolta de én a gravidát vetem meg mert aszt mongyák hogy jobb is, meg magyar termék. De én nagyon örülnék neki ha ez a ciszta felszivodna benem és beválna a vitamin is és megadná a joisten aszt a lehetöséget hogy megint teherbe esek lehesen gyerekem mert hogy ez a ciszta jött nálam meg mondom öszintén én ara gondolok hogy befojásolhatja hogy ne esek meg! Köszönöm hogy leirhatam a gondom bajaimat és várom válaszát és tanácsát kedves Doktornö!

Kedves Mária!

A 4 cm-es cysta nem befolyásolja a termékenységet, attól minden további nélkül lehetne terhes. Ez ne izgassa,
A 4 terhességmegszakítás viszont olyan durva beavatkozás a nő élettani működésébe, hogy amiatt könnyen lehet, hogy soha nem lesz gyermeke.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


220. kérdés / 2012.09.22., L. Györgyné

Jó napot kívánok doktornő!Azzal a kérdésel fordulok önhöz hogy kb.2 hete elkezdtem szedni a Mastodyon cseppet.Idáig nem éreztem hogy használna de sok pozítívat halottam róla.Szeretném kérdezni öntöl hogy mikor lenne érdemes nőgyógyászhoz fordulni kontrolll vizsgálatra?Mi a páromma babát szeretnénk és már csak ebben a gyógyszerben van miden reményem.Várom mielőbbi válaszát,és előre köszönöm!

Kedves asszonyom!

Nem tudom elképzelni se, hogy mit vár a mastodynon cseppektől? Ez a mellfeszülést, mellfájdalmat, tejcsorgást csökkentő szer, semmi köze a fogamzáshoz.
Azt se értem, milyen kontroll vizsgálatra gondol - kontrollra akkor kell menni, ha az orvos valami rendellenességet talál, arra gyógyszert ad, és annak a hatását kell megkontrollálni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


221. kérdés / 2012.09.22., Reny

Kedves Erika! Szeretnék gyermeket de valahogy nem jön össze. Talán azért mert akarjuk? Nem tudom hogyan kell kiszámolni a termékeny napjaim! Ebben kérem a segítségét! Utolsó menstruációm:09.22 én mikor a legvalószinűbb hogy teherbe esek,melyik napokon. Válaszát előre is köszöm Reny

Tisztelt Hölgyem!

Kérdésére akkor tudok válaszolni, ha alaphőmérsékletet mér legalább 3 hónapig, ábrázolja diagrammon (miden ciklust külön lapon), és elküldi beszkennelve. Az utolsó vérzés első napja ebben nem nyujt támpontot.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


222. kérdés / 2012.09.22., Szilvi

Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy 28 napos a ciklusom és elsején mult el a menstruációm ami 3napig tart,babát szeretnék a párommal már 3hónapja probálkozunk,és még semmi jele,a korral nincs baj.de még sem sikerül.kérem segittsen,mert nagyon kétségbe vagyok esve.köszönom.szilvi

Kedves Szilvi!

Kétségbe esésre semmi ok, türelmesen szeretkezzenek 1 évig, 2-3 naponta, és ha 1 év alatt nem jön össze a bébi, akkor kell orvoshoz fordulni, addig semmi ok rá. A gyermek nem egy kiló cukor, hogy bemegy a boltba és azonnal kiszolgálják, amikor úgy gondolja, hogy most jöjjön a gyermek! A gyermek nemzéshez türelem kell!!!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


223. kérdés / 2012.09.23., Anna

Tisztelt Doktornő! Babát szeretnénk férjemmel több, mint két éve! Már van egy két és fél éves kislányunk! A menstruációm rendszertelen, van, hogy négy-öt hónapig nincsen semmi, aztán 32-35 naponként megjön, majd ismét egy nagyobb kihagyás következik! Voltam pajzsmirigy vizsgálaton aminek az eredménye TSH 1,85mIU/l lett. Aztán voltam nőgyógyásznál, aki mindent rendben talált, de elküldött hormon vizsgálatra. Ennek eredménye: Glukóz 4,7mmol/L, Ösztradiol 215,7pmol/L, Progeszteron 5,2 nmol/L, Prolaktin 207uIU/ml, FSH 3,85 mIU/ml, LH 4,82 mIU/ml, Tesztoszteron 1,62 nmol/L. Nőgyógyászom csak annyit tett hozzá, próbálkozzunk! Engem ez nem elégít ki, szeretném tudni mit tegyek! Esetleg fordulhatnék Önhöz? Nagyon szeretnénk második babát, de nem tudjuk mitévők legyünk! Első gyermekünk is másfél év alatt jött össze, férjem 38, én 30 éves vagyok! Segítségét, válaszát nagyon várom és előre is köszönöm! Anna

Kedves Anna!

Biztos vagyok benne, hogy hormonzavar áll fenn, ami a petefészek működés zavarát okozza. Itt lakik Budapesten vagy környékén? Szívesen foglalkozom Önnel, mint minden gyermeket hiába váró párral. Hívjon időpontért a 06-30-9710150 telefonon.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


224. kérdés / 2012.09.24., Hajnalka

Tisztelt Doktornő! 2 hete méhen kívüli terhességet állapítottak meg nálam.Az orvosom azt mondta,hogy ilyenkor 3 lehetőség áll fent.A laporoskopia,az injekció vagy várunk hátha magától elmegy a baba.Ön szerint ha nem szívódik fel,akkor melyik módszer a legjobb a kettő közül?Mármint értem ezalatt,hogy melyik biztonságosabb?És hogy kell elképzeljem ezeket az eljárásokat?Köszönöm megtisztelő figyelmét,Hajnalka

Kedves Hajnalka!

Mindenképpen szigorú ellenőrzés alatt kell tartani. Olyan nincs, hogy "magától elmegy a baba". Az lehet, hogy elhal és felszívódik, de a méhen kívüli terhesség mindenképpen életveszélyes állapot. És a megoldása nem vagylagos és választható, hanem az adott helyzet dönti el, hogy mit kell csinálni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


225. kérdés / 2012.09.25., Mária

Kedves doktornő ! Azt szeretném megkérdezni, hogy a menopauza beálta után (vérzés teljes kimaradásának kezdete) két évvel teherbe eshetek? 45 éves nő vagyok, 2009 év januárjaban szültem a fiamat, 2010 márciusában elmaradt a szoptatás, visszatért az első vérzés áprilisban majd év végén oktobertől kimaradt véglegesen tünetek nélkül. Kb. 3-4 hónapja határoztuk el , hogy nem védekezünk tekintettel ara, hogy nincs már ere szükség. Most viszont olyan hastáji teltség érzetem van mint terhessegem elso idszakában. Nőgyógyásznál juliusban voltam, és mindent renben talált. Száraznak mondta a hűvelyt amit egyébként a manopauza utóhatásának mondott. Ere hüvelykrémet írt fel amit azota is heti illetve alkalmankénti rendszerességgel használok. Terhességi tesztet még nem csináltam de a tünet érzés elrémített és elbizonytalanított. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel Mária

Kedves Mária!

45 évesen, 2 évvel a menopausa után kicsi a valószínűsége a terhességnek, de nem kizárt.Tudok esetet, akinél 3 évvel a menopausa után következett be terhesség. Meg olyat is, akit 47 évesen "gyorsan növekvő méhdaganat" miatt megoperáltunk, a műtétnél deerült ki, hogy 5 hónaps baba mozog a méhében, akit aztán símán megszült , megfelelő időben. A fenti tünetek lehetnek pszihés alapon is, de egy-egy terheségi tesztet érdemes csinálni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


226. kérdés / 2012.09.25., Katica

Tisztelt Doktornő!Három hete volt meg a menszszem ami egy napig több volt mint szokott lenni.A második és harmadik nap pedig már elmúlt.A férjemmel akkor voltunk eggyütt amelyik nap estére a menszeszem megjött.Azóta telt el a három hét.Két napja enyhén feszül görcsöl a hasam alja és átlátszó szagtalan folyásom van.Egy kicsivel több mint az átlagos.Lehetek e terhes vagy gondoljak inkább valami fertőzésre vagy gyulladásra esetleg. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kedves Hölgyem!

A terhességnek semmi esélye nincs ilyenkor.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


227. kérdés / 2012.09.28., Ágota

Kedves Doktornő! A férjem cukorbeteg, sajnos nehezen bírok vele a diéta betartása szempontjából, ezért mondhatni állandóan magas a cukra és olykor acetonos a lehellete is. Tavasz óta nem védekezünk, babát szeretnénk. Van, amikor úgy érzem, szinte csíp a spermája. Ez lehet összefüggésben a magas vércukorszinttel? Lehet-e ez akadálya a teherbeesésnek, vagy ha annak nem is, akkor az egészséges babának? 

Kedves Ágota!

Az elég nagy baj, ha ilyen súlyos cukorbeteg a férje, és nincs önkontrollja, mert akkor azt a babát, ha sikerül is összehozni, Ön egyedül fogja felnevelni!
A csípős sperma lehet összeföggésben a magas cukorszinttel, már olyan szempontból is, hogy a férjének valószínűleg baktériumokkal, gombával van tele a vizelete is, a spermája is.

A baba egészsége is kérdéses, mert a cukorbetegség öröklődik, a baba is valószínűleg cukorbeteg lesz.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


228. kérdés / 2012.09.30., G-né Mária

Kedves Doktornő! Van egy 3 éves kisfiunk és testvért szeretnénk, fél éve hagyam abba a gyógyszerszedést, de még nem jött össze, az orvosok szerint minden rendben,megvizsgáltak,kaptam Clostylbegiet. Ilyen esetben segithet?

Kedves Mária!

Ha minden rendben van, akkor nincs szükség Clostilbegitre, ha szükség van a Clostilbegitre, akkor nincs minden rendben! Ez egy súlyos ellentmondás!!!
Mi segíthet és milyen esetben?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


229. kérdés / 2012.09.30., Mona

Kedves doktornö! Már van kettő gyermekem most 38éves vagyok és szerettem volna még egy kisbabát kb 1évig próbálkoztunk de sajnos nem jött össze a párommal utána szétváltunk ő azóta megnősűlt és a felesége most szűlt neki babát esetleg lehetséges az hogy nem minden férfitol lehet babám? mert én voltam vizsgálaton és azt mondta a dr úr hogy lehet gyermekem de akkor most nem értem lehet olyan is hogy talán az ő sejtjeit nem fogadja be a szervezetem?

Kedves Hölgyem!

Gondolja végig azt az 1 évet, amíg próbálkoztak a párjával. Harmonikus volt az az egy év? Ha utána szétváltak, akkor valamelyikük nem is igazán akarta a közös gyermeket, és a szétválás akkor is bekövetkezett volona, ha sikerült volna a gyermek, s most ő apa nélkül lenne. Iyen okai is vannak a meddő kapcsolatnak. Meg sok minden más is. Egyetlen orvosi vizsgálattal nem lehet megállapítani és kimondani, hogy egy 38 éves nőnek valóban lehet gyermeke.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


230. kérdés / 2012.10.05, Klaudia

Kedves Doktornő!! Már 1 éve szeretnénk kisbabát a párommal de nem jön össze! Már voltam nőgyógyásznál de csak annyit mondott h a tampont hagyam el és el is hagytam de még mindig nincs eredménye! Ön szerint az elevit tabletta vagy más tea készitmyény pl. a palástfű tea használna? Válaszát várom és előre is köszönöm!! 

Kedves Klaudia!

Ennek oka van, és az okot kell felderíteni, nem magzatvédő vitamiont szedni (amikor még nincs is magzat), és nem különböző teákat inni.
Üdvözlettel

Dr Lázár Erika


231. kérdés / 2012.10.07., Gábor

jonapot kivánok aszt szeretném meg kérdezni hogy 2 éve együt vagyok a barátnömel és probálkoztunk már kisbabával de még nem sikerült nemtudjuk mi lehet az oka és nézelödtünk neten betegségekel és nem utaltunk rá kivizsgálásokon még nem voltunk még és szeretnénk gyereket csak nem értjük az okát mert én voltam az elsö a barátnömnek és ö is nekem viszont voltunk együt már ugy is hogy menstruácio is volt neki és nem védekeztünk kérném önmt hogy segitsen elöre is köszönöm !!!

Kedves Gábor!

Nagy tévedés, hogy a menstruáció alatt kell közösülni, nem igaz, hogy akkor termékeny a nő. Ha akkor közösülnek, azzal fertőzéseket tud bevinni a nő méhébe, ami éppen meddőséget okozhat. Tehát ezt ne tegyék!!

Ha 2 éve szeretnének gyereket, és nem jön össze, akkor nem az interneten kell kutakodni az ok után, hanem mindkettőjüknek el kell menni hozzá értő szakorvoshoz, kivizsgáltatni magukat. Sok oka lehet annak, ha nem sikerül a terhesség létrehozása, Feltétlenül ki kell deríteni a okot!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


232. kérdés / 2012.10.09., Ági

44 éves vagyok. Év elején hagytam abba a fogamzásgátló szedését. Eddig időben megjött a menstruációm, szinte napi pontossággal. Most már 1 hetet késik, bár a mensest megjövetelét kísérő hasi fájdalom már 3 napja tart. A munkahelyen átszervezés folyik, melynek részese vagyok, illetve sokat idegeskedtem . Nem gondolom, hogy terhes vagyok. Normális-e a késés, vagy esetleg már a változókor jelei kezdődnek? köszönettel

Kedves Ági!

A késés lehet az idegeskedés miatt is, lehet a változó kor jele is.

Hormon vizsgálat eldöntheti.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


233. kérdés / 2012.10.09., Beáta

KEDVES DOKTORNO! MI A PAROMMAL OT EVE PROBALKOZUNK HOGY BABANK LEGYEN.MARCIUSBA VOLT EGY LEZERES MUTETEM AMIBEN A JOB PETEFESZKEMROL VETEK LE EGY HARTYAT.A MUTET ELOT NAGYON RENDSZERTELEN VOLT A MESTRUACIOM UTANA ORA PONTOSAN MEGJOT KIVEVE EBBEN A HONAPBAN KESIK IGAZ CSAK HAROM NAPOT. AZT SZERETNEM KERDEZNI HOGY ON SZERINT TERHES VAGYOK?VALASZAT ELORE IS KOSZONOM!!!!

Kedves Beáta!

Én így az interneten ezt nem tudom eldönteni. A terhességi teszt közelebb visz a válaszhoz.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


234. kérdés / 2012.10.09. Katinkó

Kedves Doktornő!Mi a párommal több mint fél éve próbálkozunk a babával..Mióta elkezdtük minden hónapban késik a menstruációm három hetet,a nyakam meg tele lett pattanásokkal!A segítségét szeretném kérni hogy ezek mitől lehetnek?Válaszát előre is köszönöm! K.

Kedves Hölgyem!

Az a kérdésem: mivel védekeztek a terhesség ellen, mielőtt elkezdték a próbálkozást?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


235. kérdés / 2012.10.09., Tünde

Tisztelt Doktornő! A következő problémával fordulnék önhöz. 42 éves vagyok, van már két gyermekem. A párommal nemrég úgy döntöttünk, hogy közös babát szeretnénk. sajnos az első próbálkozásunk kudarcot vallott. Azóta eltelt egy év és úgy döntöttünk, hogy még egyszer megpróbáljuk. Második hónapja szedem az utrogestant a ciklus második felétől. Az első hónapban nem volt semmi problémám, most viszont a 12. napon rendkívül erős alhasi görcseim jelentkeztek, amelyek végbél tájékba sugároztak. A következő napon már csak tompa fájdalom volt. Nagyon meg vagyok ijedve, nem tudom mi lehet a probléma.

Kedves Tünde!

Vizsgálat nélkül erre a kérdésre nem lehet válaszolni.

üdvözlettel
Dr Lázár Erika


236. kérdés / 2012.10.10., B. Andrea

Szép napot. Az lenne a kérdésem,hogy babát szeretnénk már egy fél éve probálkozunk de még mindig nem sikerül az utolsó menszeszem juliusban volt de a teszt nem mutat semmit mi lehet ennek az oka.köszönöm válaszát .

Tisztelt Hölgyem!

Ha 1 évig nem sikerül a terhesség, csak akkor kell gondolkodni rajta,hogy mi lehet az oka és elindulni kivizsgálásokra,

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


237. kérdés / 2012.10.10., K. Józsefné

56 éves vagyok már nem szedek fogamzás gátlot Már 4 éve nincs menszeszem Már nem lehetek terhes remélem Kérem a válaszát Előre is kőszőnőm

Már nem lehet terhes.
Üdvözlettel


238. kérdés / 2012.10.12., Anyuka

Üdvözlöm kedves Erika.szeretnék öntől tanácsot kérni.van egy kisfiam aki 6 éves,és most szeretnénk neki kistestvért.már 6 éve szedem a fogamzás gátlót szünet nélkül.az lenne a kérdésem hogy mennyi időt várjunk hogy teherbe essek.az orvosom azt mondta hogy nem kell egy napot sem,de nekem kétségeim vannak,egészséges kisbabát szeretnék.olvasgattam a neten és nagyon sokan nem vártak,és rögtön sikerült teherbe esni,de aki kihagyott hónapokat annak pedig nehezen jött vagy nem is sikerült teherbe esni.mit tegyek várjak,vagy ne?már most elkezdtem szedni a fol savat,esetleg mást is kellene a baba fogantatása előtt szednem?köszönöm hogy meghallgatott és várom válaszát.

Kedves Hölgyem!

Dr. Czeizel Endre, a fejlődési rendellenességek legnagyobb szakértője vizsgálatai szerint ha 3 hónapon belül lesz terhes a tabletta abbahagyása után, akkor gyakoribb a fejlődési rendellenesség. Én neki hiszek, mert neki van a világon a legnagyobb vizsgálati anyaga. 4 és fél millió újszülöttről.

Nem attól függ, hogy milyen hamar lesz terhes, hogy mennyi időt várnak más fogamzásgátlási módszerekkel!

Az ismereteit ne a fórumokról szerezze!

A folsav jó, más nem kell a terhesség előtt. Esetleg megnézetni a hemoglobint és szérum vasat, és ha alacsony, akkor vaspótlást javaslok.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


239. kérdés / 2012.10.14., Györgyi

Tisztelt Doktornő! 31 éves vagyok és már évekóta szeretnék egy kisbabát de sajnos mindeddig nem sikerült bármit is próbáltam ez ügy érdekében. Voltam már orvosnál is és mindent rendben talált azt szeretném öntől megkérdezni hogy ha az elevitet elkezdem szedni akkor hamarabb teherbe tudok-e esni vagy milyen tanácsot tud nekem adni hogy mit egyek a mihamarabbi siker érdekében. Segítségét előre is köszönöm.

Kedves Györgyi!

Ne egyen Elevitet, az nem gyerekcsináló gyógyszer, hanem arra való, hogy ha terhes lesz, utána a magzat számára fontos anyagokat tartalmazza. Egyáltalán semmi táplálék nem erre való. Alapos, részletes kivizsgálást kell végezni, mert a meddőség okai nagyon sokrétűek. A kivizsgáláshoz, kezeléshez türelem kell az orvos részéről és a paciensek részéről is. Aki simán kimondja, hogy "mindent rendben talál", az egyáltalán nem ért hozzá! A nőgyógyászok 10 %-a se ért a meddőség kezeléséhez!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


240. kérdés / 2012.10.12., Irma

Kedves Doktornő! Ebben az éveben március 16-án megfogant a babánk. Azért tudom ilyen pontosan, mert csak ekkor voltunk a párommal. Ez pontosan 5 nappal a következő menzeszem előtt volt. Miután késett 1 hetet elmentem nőgyógyászhoz, aki vérvételre küldött. Ennek eredménye negatív lett. Miután újabb 2 hét múlva sem jött meg ismét elmentem az orvoshoz, mind a vérvétel, mind az UH igazolta a terhességet. 8 hetes terhesen elvetéltem, a Szegedi Klinikán végezték el a műtétet. Ekkor az ottani UH-on találtak egy miómát (4 cm). A doktornő a kontrollon peteérést látott és mosolyogva annyit mondott "3 hónap múlva vár a pozitív teszttel." Ennek én örülnék a legjobban, de sajnos nem sikerül. Mivel öreg vagyok (42 éves) senki nem akar semmilyen kezelést sem adni, arra hivatkoznak, hogy a mióma miatt úgysem ágyazódik be, de sem hormonvizsgálat, sem egyéb nem volt még? Mit tegyek? Nagyon köszönöm válaszát! 

Kedves Irma!

A myoma ugyan lehet oka a vetélésnek, de egyáltalán nem biztos, hogy valóban az volt az oka. Az esetek jelentős részében lehet segíteni a myomán is, van egy nagyon jó sebész-nőgyógyász kollégám, akinek a segítségével több 40 év körüli-fölötti hölgynek lett babája myoma műtét után. Javaslom, keressen fel, hogy megnézzem, miben tudnék segíteni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


241. kérdés / 2012.10.12., Mariya

Tisztelt Doktorno. Azzal a kerdessel fordulok Onhoz hogy kb 3-4 napja vettem eszre hogy mindket mellembol feheres folyas jon nyomasra, Volina fogamzasgatlot szedek 4 honapja,eppen most volt a havi verzesem es 2 terhessegi tesztet is csinaltam,negativ lett. Mivel kulfoldon elek itt eleg nehez orvoshoz menni , kerem segitsen mi okozhatja vagy miert van ez a feher folyas a mellbol??? Valaszat elore is koszonom.Mariya

Tisztelt Hölgyem!

Szervezze meg magának, hogy végeztethessen prolaktin hormon szint mérést. Ha másképp nem, pénzért biztosan megcsinálja a labor. Ennek az emelkedése okozhat tejfolyást.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


242. kérdés / 2012.10.13., Csilla

Kedves Doktornő! 30 éves vagyok, 1 évig használtam Nuvaring fogamzásgátló gyűrűt. A betegtájékoztató szerint az alkalmazás abbahagyása után közvetlenül lehet gyermeket vállalni; a kérdésem az, hogy ez biztosan nem okoz-e esetleg fejlődési rendellenességet? A másik kérdésem az, hogy ez a típusú hormonális fogamzásgátlás mennyiben csökkentheti a teherbeesés esélyét? Köszönöm a válaszát, Csilla

Kedves Csilla!

Minden fogamzásgátló tabletta és a Nuvaring is egyformán csökkenti a teherbeesés esélyét, mivel elvileg ugyanúgy véd a terhességtől: megszünteti a saját normális hormon működését. És szerintem emiatt is ugyanúgy érvényes mindegyikre, hogy az abbahagyása után javasolt 3 hónap másmilyen fogamzásgátlás, mert ennyi idő kell, hogy a szervezet saját hormon egyensúlya helyreálljon. Enélkül gyakoribb a fejlődési rendellenesség.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


243. kérdés / 2012.10.13., Krisztina

Kedves Erika! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 10 év után spontán teherbe estem de sajnos missed ab lett a vége 6 hetesen. Elvileg lehetetlen lett volna mivel mindkét petevezetőm el van záródva amit én hiszek, hogy nincs. Van 3 gyermekem de szeretnénk ezt a babát és próbálkozunk. Tavaly volt a missed ab műtétéem. Az előző terhességeim az első spontán baba a másik kettő pedig lombik kezelés. Sikerülhet a baba vagy van esély egy újabb elzáródásra? Köszönettel: Krisztina

Kedves Krisztina!

Ha a missed ab miatt megkaparták, akkor előfordulhat újabb elzáródás. Ha nem, akkor van esély a spontán terhességre, különösen akkor, ha beszerzik a Gynevac vakcina "ikertestvérét" Németországból.  Ha ez érdekli, hívjon fel telefonon a 06-30-9710-150 telefonon

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


244. kérdés / 2012.10.15., Marianna

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e gyermekem? A következő miatt kérdezem: kb. 2 éve próbálkozunk a férjemmel. Voltam nőgyógyásznál, aki azt mondta, hogy nincs megfelelő peteérésem. erre adott gyógyszert, amit csupán 12 alkalmommal szedtem, mert őszintén szólva csak természetes úton szeretnénk babát. ezután néhány hónappal kiderült, hogy egy fejlődési rendellenesség miatt nem fejlődött ki az jobboldali vesém, és a húgyhólyag felett megrekedt. Emiatt a méhem a kismedence bal oldalán helyezkedik el. Mióta ezt megtudtam, még nem mentem vissza a nőgyógyászhoz, mert nagyon félek attól, amit mondani fog. Ezért kerestem meg Önt ezen az úton. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel és köszönettel Marianna 

Kedves Marianna!

A párok 15 %-ának nem lesz úgy gyereke, hogy némi segítséget ne adjon az orvostudomány hozzá. Ettől az még természetes út! Mesterséges az inszemináció és a lombik, de még ezek is elég természetesek ahhoz képest, amikor idegen petesejtet termékenyítenek meg a férj spermájával, vagy amikor egyáltalán nincs méhe a nőnek, csak petefészke, és a petesejtjét megtermékenyítve a férj spermájával, idegen nő méhébe inplantálják, és az hordja ki és szüli meg. Ha nincs peteérés, és azt gyógyszeresen elősegítik, az teljesen természetes terhességet jelent.
1 vesével terhes lehet, szülhet is, csak fokozottan veszélyeztetett terhes lesz.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


245. kérdés / 2012.10.16., Mariann

Én azt szeretném kérdezni hogy miért van az hogy okt. 5-én jött meg a menstruációs vérzésem,és azóta nincs egyáltalán folyásom.Pedig eddig mindig volt,még menstruáció után is.Hogy ez mért van?Előre is köszönöm válaszát Kedves Erika! :)

Tisztelt Hölgyem!

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Örüljön neki, ha nincs folyása, mindenkinek az a problémája, hogy van.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


246. kérdés / 2012.10.16., Maryann

Mi a párommal 1 év 3 hónapja próbálkozunk.Próbáltam a szex utáni gyertyaállást,és a párnázást is,de semmi.Menstruációm 10.05én volt meg,a köv. 11.01re várható,ovulációm 10.18án lesz.Mit tudnánk tenni még?Nagyon szeretnénk babát!!Tudom h orvoshoz is kellene fordulnunk,de Kanadában élünk,és nem igazán bízunk az itteni orvosokban.Vagy ha esetleg tudná:itt milyen terhesség-elősegítő gyógyszereket lehet kapni?Én 19,a párom 26 éves.Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel Mariann

Tisztelt Hölgyem!

A gyertyaállásnak semmi értelme, a kispárnának csak akkor, ha a szex előtt teszi a feneke alá és nem kel fel reggelig.
Egyébként, ha 1 év alatt nem sikerült terhesnek lenni, akkor nem vajákolni kell bármiféle "gyógyszerrel", hanem orvos állapítsa meg mindkét fél vizsgálatával, hogy mi az oka a meddőségnek, és az orvos adja a megfelelő gyógyszert. Bízni kell benne, ha már ott élnek!  Másképp a tanács csak kuruzslás!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


247. kérdés / 2012.10.22., Anett

Tisztelt Dr No! A tanacsara lenne szusegem.Angliaban elek es juliusban volt egy sikertelen lombikom.A 12petesejtbol csak egy termekenyult meg ,ami beultetesre kerult.Most keszulok a masodik lombikra ami november vegere varhato.Kerdesem az lenne hogy on szerint erdemes lenne elkezdenem egy gynevac kurat?Nem befojasolna a hormon injekciok hatekonysagat?Valaszat elore is nagyon szepen koszonom.

Kedves Anett!

A gynevac kúra érdemes lenne, de nem lehetséges, mivel az országos Gyógyszerészeti Intézet fél évvel ezelőtt felfüggesztette a forgalmazását.


248. kérdés / 2012.10.22, Emilia

Tisztelt Doktor Nő! 21 éves vagyok, Symicia fogamzásgátlót szedek több mint 1 éve. Párommal szeretnénk kibabát 1-2 év múlva. Bár nekem nincs különösebb panaszom a tabletta miatt sokaktól hallom hogy tabletta szedésének abbahagyása után hónapokig akár egy évig se áll vissza a rendszeres menstruáció. Bár a tabletta segített az erős menstruációs fájdalmaim ellen de ha ilyen menstruációs zavarokkal kell számolnom nekem is akkor érdemes már most abba hagyni hogy addigra biztosan kész lehessen a testem a fogantatásra? Mi javasol mikor hagyjam abba a szedést? Üdvözlettel: Emi

Kedves Emilia!

Minden szervezet más. Van, akinek 1-2 hónap alatt helyreáll a saját ciklusa, és van akinek évek múlva se. Sok meddőség van emiatt. Ezért én nem vagyok fogamzásgátló tabletta párti, az óvszert, kiegészítve Pharmatex kúppal vagy tablettával, jobbnak tartom. Persze azzal a kitétellel, hogy ha mégis "becsúszik" a baba (ami azért tablettával is előfordulhat), akkor nem a baba elpusztítása következzen!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


249. kérdés / 2012.10.23., K. Józsefné

négy éve már nics havi vérzésem eshetek e még teherbe kőszőnőm válaszát

Nem lehet terhes.


250. kérdés / 2012.10.23., Reni

Kedves Doktornő!!én 32 éves vagyok már van 10 éves kisfiam ,amire 4 évet vártunk .,orvosokhoz jártunk ,hogy legyen !kérdésem az lenne hogy 2éve volt egy abortuszom amit még most sem dolgoztam fel lelkileg ,de muszáj volt mert elváltunk már 5 öve és az uj páromnak nem kellett gyerek és elhagyott és egyedül nem tudtam volna felnevelni!!de sajnos mostani párommmal 2 uván sem jön össze baba!!mi lehet probléma??menzeszem is kéthavonta jön meg!!

Kedves Reni!

Vizsgálatok nélkül, interneten erre a kérdésre nem tudok válaszolni!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


251. kérdés / 2012.10.24., Andi

Kedves Doktornő!37éves vagyok a párom 47,régóta 15éve élünk együtt,babát igazából most terveztünk ami szinte első próbálkozásra sikerült,8hetesen elvetéltem és aztán a kórházban végeztek valami kaparás szerű beavatkozást,ez nagyon megviselt,nagyon félek,hogy ez miatt ennyi idősen nem fogok teherbe esni,mikor szabad újra próbálkozni?2hónapja történt.Előre is köszönettel!

Kedves Andi!

egy 8 hetes terhesség spontán vetélését mindig be kell fejezni kaparással, mert a bent maradó magzati mellékrészek (lepény) egy nagyon rossz indulatú daganat kiindulása lehet. Semmivel se okoz ez a kaparás nagyobb problémát egy következő terhességre, mint amit nap-nap után elkövetnek a felelőtlenül élő nők (terhességmegszakítás).

Az én véleményem szerint a kaparás után fél évvel szabad újra próbálkozni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


252. kérdés / 2012.10.24., Titanilla

Tisztelt Doktornő!19éves vagyok és lassan 5éve menstruálok!Ezalatt az 5év alatt kb 30szor menstruáltam!Sajnos volt már egy abortuszom.Cisztám van.Kaptam már gyógyszert amitől az adott hónapban menstruáltam is aztán ismét nem!Fogamzásgátlót még nem szedtem!Kérem adjon tanácsot!Mivel lehet beállítani a menszeszem?A párommal babát szeretnénk,engem anyukám 40évesen szült!Ezért szeretnék én fiatalon szülni!Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Titanilla!

Erre a problémára adjuk a Clostilbegyt nevű gyógyszert, de ennek adása csakis nőgyógyász közreműködésével lehetséges!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


253. kérdés / 2012.10.24., Trudi

Tisztelt Doktornő! Kb. 19 éves korom óta voltak problémák a menstruációmmal, orvostól orvosig jártam, míg végül 2011 tavaszán azt mondták polycisztás ovárium szindromám van, amíg nem szertnék babát fogamzásátló gyógyszert "kell" szednem. Nem ellenkeztem az orvosokkal, egészen pár nappal ezelőttig szedtem a gyógyszert, de mostmár szeretnénk a párommal babát. Eddig semmilyen jellegű komolyabb kivizsgálásom nem volt, PM betegségm nincs (volt vizsgálva) viszont az évek folyamán elég sok felesleges kilót felszedtem, ami diéta, sport ellenére sem megy le. Érdeklődni szeretnék jelen helyzetben mi a teendő, hova forduljunk a párommal, hogy végre normális ellátásban részesüljünk. Valamint van-e valami teendő most, hogy már szeretnénk a babát?

Kedves Trudi!

Természetesen van teendője, hiszen a polycystás ovarium syndromával nem tud terhes lenni. Az, hogy hová forduljon , nagy mértékben függ attól, hol lakik. Általánosságban annyi mondható, hogy hozzáértő szakemberhez, lehetőleg magán betegként, így várható megfelelő ellátás. (Nem minden nőgyógyász tekinthető megfelelő szakembernek, az endokrinológusok meg nem olyan szemszögből nézik a problémát, hogy babát szeretne.)

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


254. kérdés / 2012.10.25., Sz. Evelin

kedved dogtornő azzal a kérdéssel fordulék önhöz hogy 3 hónapig szedtem fogamzásgátlót abba hagytam a szedést és próbálkounk a párommal össze hozni gy babát lasan 8 hónapja nem sikerül mit tegyek?? hogy sikerüljön???

Kedves Evelin!

Legelőször is ne legyen türelmetlen, ha 1 évig nem jön össze, akkor forduljon meddőséghez értő nőgyógyászhoz.
Addig azzal segítsen a spermiumoknak, hogy szex előtt kispárnát tegyen a feneke alá, és így maradjon reggelig, ne keljen fel.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


255. kérdés / 2012.10.25., V. Zsuzsanna

jo napot doktornő!oktober 15én volt az első inszemináciom.előző házasságombol már van 2 lányom most valamiért nem akar összejönni a baba.hét elején éreztem enyhe szurkálást a hasamba mellembe ez lehetett beágyazodás?inszem után előbb ágyazodik be?mikor tesztelhetek először?válaszát köszönöm.tisztelettel:zsuzsi

Kedves Zsuzsanna!

Inszemináció után ugyanakkor ágyazódik be az embrió, mint a természetes úton való megtermékenyülésnél, hiszen mindössze 2-3 cm utat "spórolnak meg" a spermiumok részére ( a méh nyakcsatornájának hosszát). Ezt pedig az egészséges spermiumok néhány perc alatt megteszik.

A legjobb teszttel az inszemináció után 16-18 nappal érdemes csak tesztelni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


256. kérdés / 2012.10.28., Rita

kedves doktornő!a segitségét szeretném kérni!36 éves vagyok.korábbi méhenkivüli terhesség miatt a jobb oldali petevezetőmet eltávolitották a bal oldali átjárhatalan.myoma göbök találhatoak améh hátso falán egy 3cm-es ill.több apro göb.5 sikertelen lombikon vagyok túl.ön szerint a következö lombik elött érdemes -e gynevacot használnom?A myoma mennyire gátolja a megtapadást?A gynevacról most hallottam.Elzárodott petevezetékre ajánlatos használni?Válaszát előre is köszönöm!Rita

Kedves Rita!

A myoma göb akkor gátolja az embrió BEÁGYAZÓDÁSÁT (nem jó kifejezés a "megtapadás"), ha érinti a méh belső felszínét, bedomborítja az, vagy a méh nyálkahártyája alatt van közvetlenül. Ha kifelé, a hasüreg felé növekszik, akkor nem zavarja a beágyazódást.

A Gynevac mindenkinek jó, hasznos, ha terhes akar lenni( férjjel együtt). De március óta nem tud hozzá jutni: az Országos Gyógyszerészeti intézet felfüggesztette a forgalmazását.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


257. kérdés / 2012.10.29, Anett

Kedves Doktor nő! Olyan kérdésel fordulok önhöz hogy a fárjemmel gyereket szeretnénk 2 dik gyereket ,26 éves vagyok ,tavaly volt egy abortuszom nyáron utána elkezdtem nuvaring hüvely gyűrűt használni a nőgyógyászom tanácsára amit májusig használtam utána egyszer még volt DIENILLE fogamzásgátló egy hónapig szóval júnus végén hagytam abba teljesen a fogamzásgátlót, most gyereket szeretnénk még egyet szeptemberbe kezdtünk el próbálkozni de semmi most megin megjött , és agusztus ótta össze vissza is jön meg a menstruációm ,eddig mindig 12 én jött meg most pedig agusztus 8án,szeptember 5 én,október 1 én és most október 28 án, a kérdésem az hogy mennyi időt kell várni a fogamzásgátlóval ? nuvaring? és hogy 1 hónapig szedtem a DIENILLE ?Én mindig könnyen teherbe estem eddig. Igaz az soha nem tervezett volt, most az lehet a baj hogy rástresszelek hogy számolgatom a peteérésemet stb? Amit mivel össze vissza jön meg a menstrációm nem is tudok rendesen kiszámolni az ovulációmat :(. Előre is köszönöm a válaszát 

Kedves Anett!

A gyerek nem olyan dolog, mint egy kiló cukor, hogy amikor kell, akkor bemegyek a boltba és veszek! Ha 1 éves rendszeres védekezés nélküli nemi élet során nem jön össze a terhesség, akkor kell orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magát, addig meg nem számolgatni, hanem minden idegeskedés nélkül szeretkezni, amikor jól esik. Fél éve elvetette a gyereket, most miért stressszel, hogy nem esik teherbe? 3 hónapot egyébként is ki kell hagyni minden fogamzásgátló után, ha biztosan nem akarja, hogy fejlődési rendellenessége legyen a gyereknek. Élje a normális életét, és minden valószínűség szerint összejön a terhesség.

Amit a vérzés időpontjairól leírt, az egyáltalán nem össze-vissza van, hanem teljesen normális, rendszeres. (Olyan nem lehet, hogy mindig 12-én jön meg a vérzés, mert van 28, 29, 30 és 31 napos hónap, és a vérzés nem a naptári nap szerint figyeli, hogy mikor kell jönnie, hanem a szervezet órája szerint!). A leírt 3 menses 28, 26 és 27 napra jött meg, ez teljesen normális! Hiszen mindössze 1 vagy 2 nap eltérés van közte.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


258. kérdés / 2012.10.31., Anita

azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy én 3honapig szedtem a fogamzásgátlót!3honap után abbahagytam és a párommal szeretkeztünk rá 2 napra!meddig van hatása a gyogyszernek?23án kellett volna megjönnie és nemjött meg!Valószinű terhes vagyok?Lehetséges ez?előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hölgyem!
A megírt információ kevés hozzá, hogy válaszolni tudjak. Pontosan mikor szedte be az utolsó szem gyógyszert (hónap, nap), mikor volt az utolsó vérzés első napja, és mikor szeretkeztek?


259. kérdés / 2012.10.31., Ildiko U.

Udvozlom Dr. Lazar Erika szeretnem megtudni hogy mekora az eselye anak hogy most 44 eves vagyok jovore marciusban 45 evse leszek a ferjem 32 eves es szeretnenk babat de sajnalatosan nem maradok terhes tulsulyal kuzdok es sajnos 2007 ben kivetek a job oldali vesemet nem tudom van e egyaltalan eselyemhogy terhes maradjak van mar 3 felnot gyermekem az elsogyermekemet 16 evesen szultem mit tanacsol mit tegyek jelenleg afrikaban elek es fogalmam sincs hogy mi az elso lepes arra hogy megtudjam alakalmas vagyok e a baba varasra koszonettel Ildiko 

Kedves Ildikó!

Az életkora önmagában kicsi esélyt ad a terhességre. A túlsúly az esélyt tovább csökkenti, és ha sikerülne is, a súlyos szövődmények lehetőségét fokozza. Egy vesével pedig még fiatalon is nagyon rizikós, a saját életét veszélyeztető lenne egy terhesség. Az én őszinte véleményem az, hogy egyáltalán nem alkalmas a baba várásra.Örüljön annak, hogy van 3 gyermeke, és hogy a leírt 2 problémával jelenleg egyensúlyban van az egészsége, és ne akarja veszélyeztetni az életét!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


260. kérdés / 2012.11.01., Bernadett

Tisztelt doktorno. 24eves lany vagyok par eve mar szedek fogamzasgatlot az orvos javaslatara, mivel rendszertelen volt a menstruaciom(volt hogy megjott minden honapban rendesen de volt hogy kihagyott), es az orvos szerint nincs minden honapban peteeresem es ezzel kezeli. Kerdesem az lenne hogy ha gyereket szeretnek mennyi idovel elotte hagyam abba a fogamzasgatlo hasznalatat, es hogy ezzel a problemaval lehet e gyerekem? Valaszat elore is koszonom.

Kedves Bernadett!

Ha szeretne gyereket, mielőbb hagyja abba a fogamzásgátlót, ami nem "kezeli" a peteérés hiányát, hanem gátolja a peteérést, és a problémát rontja. A védekezést másképpen kell addig megoldani: óvszerrel vagy pesszáriummal (csak külföldön kapható), vagy Pharmatex hüvelykúppal. Amikor eldönti, hogy már szeretne gyereket, akkor olyan orvost felkeresni, aki nem fogamzásgátlót ad, hanem petefészek stimuláló gyógyszert, hogy legyen rendszeres peteérése.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


261. kérdés / 2012.11.01.,  Remény

38 éves vagyok, és kb. 7 éve visszatérő candidafertőzéssel küzdök. Több orvosnál voltam, a kezelés után a panaszok mindig enyhültek, de egy idő után visszatértek ugyanazok a jelenségek. A kérdésem az, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy teherbe essek? Ugyanis gyereket szeretnénk, de nem jön össze már 2 éve. (Nekem van egy gyerekem az első házasságomból, a férjem pedig egészséges, minden tesztet elvégeztünk) 

Kedves Hölgyem!

Ez 2 különböző kérdés. A Candidának semmi köze a gyermeknemzéshez. Életmód változtatással lehet tenni ellene: nem hordani nadrágot télen se, sem bugyit éjszaka. Megfelelő Candida tenyésztéssel megállapítani, milyen gyógyszerre érzékeny a Candidája, és azt szedni szájon át és hüvelybe minimum 5 hónapig, férjével együtt.

Az nem jelent semmit, hogy van egy gyermeke az előző házasságból. Hogy mindent elvégeztek-e valóban, akkor tudnék egyet érteni, ha pontosan leírná azt a "mindent". Mind a férje, mind a saját kivizsgálásából. Biztos kiderülne, hogy valójában nem mindent. Enélkül még tanácsot se tudok mondani.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


262. kérdés / 2012.11.02., Ildikó

Kedves Dr Nő! 46 éves vagyok,fél év alatt 1x menstrualtam,felmerült hogy esetleg szűlnèk még de a nőgyógy.elk.labor vizsgálatra és a lelet alapján aztmondta,leállt a petefészkem,nem működik.kb.8 éve nincs pajzsmirigyem,azóta szedem az Euthyroxot.A TSH_m jó. A.z Orvos azt javasolta próbáljam meg szedni az Ovant-ot 3hónapig,utána meglátjuk van-e változás.Dr-Nő szerint van értelme?Van valami esélyem a teherbeesésre és ebben a korban javasolja-e.?Köszönöm előre is !

Kedves Ildikó!

Az utóbbi időben egyre több idősödő asszony keres meg ezzel a kérdéssel. De tudomásul kell venniük, hogy 35 évtől lassan, 40 évtől meredeken csökken a nő termékenysége, és ugyanígy meredeken emelkedik az esetleges terhesség súlyos szövődményeinek jelentkezése. A reprodukcióra a 20 - 35 év közötti kor a kedvező. Bizonyára azért reménykednek, mert olvasta, az újságokban 64 éves professzornőről, aki szült. Igen, az orvosok csillagászati árakon, olyan ritkán, mint a fehér holló tudnak csodát művelni, rengeteg hormon adásával, idegen petesejttel - de ez nem ajánlatos bárkinek, meg se tudná fizetni, és az egészségügyi szövődményekkel se tudna előre számolni.

Magam részéről azt javaslom , hogy vesse el ezt a gondolatot! Ha van gyermeke, nevelje fel őt (még felnőtt korban is szüksége van az anyai segítségre!), ha nincs, akkor fogadjon örökbe egy árva gyermeket.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


263. kérdés / 2012.11.02., Sz. Kata

Kedves Doktornő! Ultrahang alapján 6hét 5 napos terhes vagyok. Augusztus 26-án volt meg utoljára a mestruációm. Szeptember 19-21-én voltunk együtt a párommal (külföldön dolgozik). Október 2-án hányingerrel, hőemelkedéssel, illetve hasfájással voltam nőgyógyász szakrendelésen. Az orvos elküldött laborba, ami nem mutatott ki terhességet, így Tarivid és Aflamin tablettát írt fel. Otthon csináltam 3 terhességi tesztet is, ami szintén negatív lett. Rákövetkező héten mivel a menstruációm még mindig nem jött meg, ultrahang lett csinálva, amin szintén nem látszott terhesség. Október közepén megfáztam, ami mivel nem javult felkerestem a háziorvosomat, aki leflokin tablettát írt fel. Ezt négy napja szedtem, amikor múlt héten vasárnap, olyan rosszul voltam hányingerrel, hogy bementem a kórház sürgősi osztályára, ahol megállapították, hogy terhes vagyok, kb. 6 hetes. Addiug a napi szedtem Tritace vérnyomáscsökkentőt is, Továbbá a megfázás alatt két szem Aszpirint is bevettem. Nagyon aggódok, hogy lehetett-e valami baja a babának a gyógyszerektől. Nagyon szeretnénk megtartani de félünk, hogy valamilyen fejlődési rendellenességet okoztak. 

Kedves Kata!

a Tritace a terhesség első harmadában adható, a másodikban és harmadikban nem.

A Tarivid és a leflokin nem adható terhességben, mert a porcfejlődést károsíthatja. Azonban akkor, amikor olyan kicsi az embrio, hogy se a terhességi teszt, se az ultrahang nem mutatja ki, még nincs porc, ami károsodna, még egyáltalán nem differenciálódtak el a szöveti sejtek, tehát nincs, ami károsodna. Egyébként is a terhesség 6. hetéig az embriót ért hatás vagy nem okoz semmit, vagy nem marad meg az embrió (a "minden vagy semmi törvénye érvényesül"), éppen a fenti ok miatt. Ez vonatkozik az Aflaminra is, amiről nem is tudom, hogy mi, nincs benne az OGYI által kiadott gyógyszerinformációban, gondolom, egy homeopátiás szer lehet. Az meg pláne nem okoz semmit. A babát nyugodtan tartsák meg!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


264. kérdés / 2012.11.03., Eni

Tisztelt Doktornő!Babát tervezünk a barátommal az lenne a kérdésem,hogy 25- 26 napos ciklussal és a menzeszem kb 3-4 napig tart van-e esélyem a teherbeesésre?Soha nem késett,de egyik hónapban 25 a másik hónapban 26 napra jön meg.És pontosan mindig egy időben minden hónapban.Még soha nem volt semmilyen nőgyógyászati betegségem sem felfázás semmi.Várom válszát köszönettel!

Kedves Eni!

Ha nem 40 év fölötti korú, és a barátja spermája jó minőségű (ez is fontos tényező!), akkor ezekkel a paraméterekkel jó esélye van a terhességre

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


265. kérdés / 2012.11.05., Zsófi

Szep jo napot, egy 20 eves fiatal no vagyok es jelen helyzetben mar nem szedem a fogamzasgtlo tablettat , de mikor elkeztem ra egy hetre eros verzesem lett nem ertem miert pedig eleinte rendszeresen szedtem masfel evig. Szeretnenk megtudni a parommal hogy ez most mi okzhatta vagy lehetseg e az hogy hozza szokott a szervezetem a tablettahoz es mar nem olyan hatekony? Mar lassan egy hete hogy nem szedem szeretnenk tudni mennyi ido uutan lehet probaékozni azzal hogy baba is legyen . Nagyon koszonom elore is.

Kedves Zsófi!

A fogamzásgátló tablettához nem szokik hozzá a szervezet, olyan módon (meg máshogy se), hogy nincs hatása.
3 hónapot kell óvszerrel védekezni az abbahagyása után, és csak azután próbálkozni a terhességgel.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


266. kérdés / 2012.11.05., Hajnalka

Szép Estét Doktornő!! Lenne egy olyan problémám, hogy a barátommal már nem védekezunk, és mikor legelőször voltunk ugy egyutt akkor megjott rá 2 napra ugyan de csak 4 napig volt és egy héttel előbb... aztán még 3x voltunk ugy egyutt.. és a mensesemet most nem tudom mikorra várjam mert nem nagyon van beállva sajnos.. Esetleg tudna nekem segiteni, hogy mennyi az esélye a megtermékenyitésnek? Uoljára okt. 16-án volt meg és okt 22-23-án pedig együtt voltunk majd e honapban is egyszer... Köszönöm előre is a válaszát nagyon várom!!!! Üdv: egy izgatott lány

Kedves Hajnalka!

Jegyezze fel minden menses első napját, abból meg lehet állapítani a vérzés rendszerét. ha a leghosszabb ciklusnál 4-5 nappal hosszabb, akkor kell utána nézni, hogy lehet-e terhesség. Nem szabad mindig azt lesni izgatottan, hogy mikor jön meg!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


267. kérdés / 2012.11.06., Kinga

Kerdves Dr nő. 1,5 hónapja szedem a visanne gyogyszert mert ismét kialakult az Endometriozisom a napokban nagyon rosszul éreztem magam (hányinger, emlő fájdalmak) vettem egy terheségi tesztet amin a 2 csik megjelent , most én a gyogyszer szedése alatt eshetem teherbe pedig aszt mondták ez melet nem fogok utdni teherbe esni. Most abahagytam a gyogyszert a teszt elvégeszte után, de nagyon agodom a magzatnak ez idő alatt bevett gyogyszertől neme lessz baja??? Mielöbb felkeresem Orvosom.. Adigis megköszönöm válaszát.. Üdv: Kinga

Kedves Kinga!

A gyógyszertől nem lesz baja a babának, inkább attól, hogy abbahagyta a szedését, mert bevérezhet tőle. De most már ne változtasson semmit tovább. Néha előfordul terhesség az endometriozis mellett is.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


268. kérdés / 2012.11.08., Dia

Kedves Doktornő! A barátommal 2 napja pettingeltünk, azóta égő viszkető érzést érzek a hüvelyemnél, és darabos a váladék jön ki a hüvelyemből. valami fertőzés lehet? Válaszát előre is köszönöm!

Valószínűleg gomba okozza a viszketés és a folyást.


269. kérdés / 2012.11.10., Lívia

Tisztelt Doktornő! Mirena spirálom 3 hete vették le. Doktor úr azt mondta, hogy 2 hét múlva jelentkezik az első vérzés. A levétel másnapján enyhén élén piros vérzést tapasztaltam, ami másnapra el is múlt. A levétel után kb. 7. napon eléggé fájt a hasam, néha szúró fájdalmat érzek. A menzeszem azóta sem jött meg. Kérdésem, hogy ez normális-e, mikor jön meg a menstruációm? Esetleg valami más probléma miatt nem leszek beteg. Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Lívia

Tisztelt Hölgyem!

A spirál levétele utáni vérzés oka, hogy a spirál a levétel közben kissé felsérti a méh és nyakcsatornája nyálkahártyáját, ami el is múlik rövid idő alatt.
Gondolom, nem igazán akar beteg lenni, csak azt várja, hogy megjöjjön a rendes menstruációja - ami NEM BETEGSÉG! Ez akkor következik be, amikor a spirálból a méhbe áramló hormon megfelelő módon lecsökken. Ez lehet 2 hét, meg lehet több is. Meg ha közben volt védekezés nélküli szex, akkor lehet terhesség is.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


270. kérdés / 2012.11.11., Kriszti

Tisztelt doktornő!! Azzal a problémával fordulok önhöz ,hogy én 26 éves nő vagyok és már 15 hónapja nincs vérzésem!! akkor hagytam abba a fogamzásgátló szedését!! ( Lindinetee 20) 6 és fél évig szedtem!!Azért hagytam abba mert babát szeretnénk! Azóta voltam egy pár vizsgálaton!!Azt mondják össze van zsugorodva a petefészkem és a méhem is!!! Az orvosok szerint 60 éves nőének felel meg a szervezetem!! Lezárták annyival a dolgot ,hogy nem lehet babánk soha,törődjek bele és kész!! Nem küldenek semmilyen újabb vizsgálatra se semmire!!! Nem tudom mit csináljak!!A pajzsmirigy értékem nagyon magas!! TSH:143 ,LH: 106,9 ,E2 alacsony ,P normál, FSH :168 , csak ennyit tudok az állapotomról!!sajnos mi nem állunk úgy anyagilag hogy fizetni tudjunk az orvosnak vagy ,hogy több százezer forintot fizessünk hormon kezelésre ami az ő véleményük szerint 2 % hogy segítene nekem!! nem tudom mit csináljak!! hova mennyek ahol emberszámba vesznek és csinálnak valami új vizsgálatot is!!! Tisztelettel és köszönettel : Krisztina. Válaszát előre is köszönöm :)

Tisztelt Hölgyem!

A pajzsmirigyével lehet kezdeni valamit, ha elmegy endokrinológushoz, ez van TB-re is. Az FSH és LH valóban olyan magas, hogy azzal valószínűleg nem lehet semmit tenni. Ez nem emberszámba vétel kérdése, hanem a természet megbosszulta a fogamzásgátló szedését. Valószínűleg teljesen elpusztultak a petesejtjei.

Mást nem tehet, mint hogy megindítja az örökbe fogadást.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


271. kérdés / 2012.11.14., Sz. Zsanett

Tisztelt Dr. Lázár Erika ! Az lenne a problémám , hogy az utolsó 3 hónapban a menstruációm rendszertelen! A havi menstruációm lassan egy hete múlt el , viszont 3 napja újra menstruálok ! Soha nem fordult még elo velem ilyen , és barna folyásom sem szokott lenni ! Ez az elso hogy egy hónapban 2x menstruálok. Amit tudni kell , hogy 19 éves vagyok , párkapcsolatban élek , és nemi életet is élek! Kérem segítsen hogy miért fordulhat ez elo , ha eddig sosem volt ilyen! 

Kedves Zsanett!

Erre, és hasonló kérdésekre vizsgálat nélkül nem lehet válaszolni!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


272. kérdés / 2012.11.16., Katalin

Kedves Doktor Nő! 26 éves vagyok, krónikus belgyógyászati (elfekvő) osztályon dolgozom ápolónőként. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint hányadik hónaptól kellene táppénzre mennem, vagy egyáltalán nem túl "veszélyes-e" dolgoznom a munkámból kifolyólag?! (állandó fizikai terhelés-emelés, fertőzés veszélyének fennállása-betegalany miatt). Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Katalin

Kedves Katalin!

Mivel a nőgyógyász gondozó orvos javaslata kell a terhes táppénzre vételéhez, ezt a nőgyógyász gondozó orvosával kellene megbeszélni. Függ a terhesség állapotától, attól, hogy mennyire érzi megterhelőnek a munkáját, és függ a nőgyógyász hozzáállásától. Én 20 hetesen bizonyára elküldeném táppénzre.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


273. kérdés / 2012.11.16., Luna

Kedves DR nő! Két éve vagyok együtt a párommal.Egy éve szeretnénk babát.De sajnos nem jött még össze.Az év elején voltam orvosnál mert a menzeszem sem volt rendben...Arra felírt gyógyszert.A kérdésem az lenne, mit tehetek a teherbeesésért? 

Kedves Hölgyem!

Hozzáértő szakember kivizsgálása szükséges a megoldáshoz, vakon semmit nem tehet a teherbeesésért. Ki kell vizsgálni részletesen, hogy miért nem sikerült eddig.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


274. kérdés / 2012.11.17., Gabi

Kedves Doktornő. Van egy 2 éves kisfiam és úgy éreztük elérkezett az idő hogy legyen egy kistestvére. Júliusban teherbe is estem de sajnos 8 hetesen elvetéltem és műtéti úton kellet befejezni. Azóta most kezdtünk el újból próbálkozni de sajnos megjött a menstruációm. Azonban már egy pár hete nagyon fáj a mellem és ha megnyomom akkor jön egy kis tej. Az lenne a kérdésem hogy ez normális? Vagy valami nincs rendben a hormonjaimmal és inkább forduljak orvoshoz? Nagyon szeretném ha minél előbb teherbe tudnék esni. Segítségét előre is köszönöm.

Kedves Gabi!

A műszeres befejezés után 6 hónapig nem ajánlatos próbálkozni. Addig orvoshoz se forduljon, éljék a minden napos normális életüket. A vetélés miatt se bánkódjon: átlagosan minden 3-ik terhesség vetéléssel fejeződik be.

A "nyomásra kis tej" se rendellenes: nekem a második szülésem után 10 évig nyomásra jött egy csepp tej. Nem kell nyomkodni a mellet!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


275. kérdés / 2012.11.17., Katalin

Kedves Dr.no most volt 3honapja a a 8. abortuszom nagyon felek hogy nem lehet mar bababam .Mostmar eretnek erzem magam a baba valalasra mit tegyek hogy terhes legyek.

Kedves Katalin!

Ez többek között attól függ, hogy ezek milyen abortuszok voltak: spontán abortuszok, vagy Maga kérte a terhesség megszakítását?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


276. kérdés / 2012.11.08., Dia

Kedves Doktornő! A barátommal 2 napja pettingeltünk, azóta égő viszkető érzést érzek a hüvelyemnél, és darabos a váladék jön ki a hüvelyemből. valami fertőzés lehet? Válaszát előre is köszönöm!

Valószínűleg gomba okozza a viszketés és a folyást.


277. kérdés / 2012.11.19., Brigi

tisztelt Doktornő! Én június 30-án hagytam abba a fogamzás gátlót.Az első spontán vérzés 5 nap késéssel jött,a 2. 28 napra,a 3. 37 napra. Most pedig ismét öt napot késik. A párommal babát tervezünk,de minden hónapban fájt a hasam míg meg nem jött.Most is így van,a melleim is fájtak,és most is fáj. Ha terhes lennék nem fájna a hasam igaz? Legalábbis nem egy héten keresztül már. Vegyek tesztet vagy csak menjek el az orvoshoz,ha nem jön meg? Válaszát köszönöm!

A vérzés késése, a hasfájás és a mellfájás se jelent terhességet. 5 napos késéssel a nőgyógyász se tud mit kezdeni.


278. kérdés / 2012.11.19., I. Mária

tisztelt szülésznő kérdésem a következő volna jellenlegi férjemel közel 4 hónapja vagyunk együt és már nagyon szeretnénk egy közös kisbabát de valami oknál fogva nem nem jön össze nekem az elözö házaságombol van 3 gyermekem és amit még fontosnak tartok van hogy egy hónapba 2 szer mestruálok ha esetleg tudna valamibe segiteni nagyon hálások lenénk ellöre is köszönöm maradok tiszteletel mária

Tisztelt Mária!

Elnézést kérek a megjegyzésért, de én nem szülésznő vagyok (szülésznő a bába), hanem doktornő, orvos.
Ha 4 hónap alatt nem jött össze a terhesség, abban nincs semmi baj! Ha 1 év alatt nem lesz terhes, miközben rendszeres védekezés nélküli házaséletet élnek, akkor kell orvoshoz fordulni, de akkor se internetes levélben, hanem valóságosan, férjével együtt, és akkor részletes kivizsgálás szükséges az okok felderítésére. Nincs mindent megoldó egységes varázsszer.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


279. kérdés / 2012.11.20., NÉva

Tisztelt Doktornö A kérdésem annyi lenne hogy egy abortusznál lehetséges lenne hogy végleg elkössenek??

Nem, mert az abortusz hüvelyi műtét, a petevezeték lekötése pedig hasi műtét.


280. kérdés / 2012.11.21., Betti

Kedves Doktornő! 5 hete született kisfiam hüvelyi szüléssel (3 helyen varrtak). Azóta vannak vizelettartási panaszaim. Előtte soha nem volt gondom ezzel. Párszor teljesen bepisiltem az elmúlt hetekben (nem éreztem ingert), mára inkább csak valamilyen erősebb inger (tüsszentés, futás) hatására fordul elő, illetve ha kicsit várok és nem egyből megyek a mosdóba (pl. éjszaka). Azt szeretném kérdezni, hogy ez normális-e, mit tehetek az intimtorna mellett, hogy elmúljon ez a nagyon kellemetlen tünet, elmúlhat-e teljesen? Nagyon sűrűn járok mosdóba, hogy nehogy bepisiljek, de sajnos így is előfordul és nagyon kellemetlen. 

Kedves Hölgyem!

Ez egyáltalán nem normális! Ez a következménye, hogy mostanra a nőgyógyészok nagy része leszokott a korábban kötelező gátmetszésről, és a "modern" irodalom és bábák meghülyítik a nőket, azt állítva, hogy "maga ügyes, kismama, meg tudja szülni gátmetszés nélkül is a babát!" Visszatértünk az őserdő gyakorlatához, és ennek következményeit issza, illetve szenvedi sok nő. Van, aki egész életében. Talán azért van ez, hogy legyen oka később, amikor már unja ezt a dolgot, hüvelyplasztikát csináltatni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


281. kérdés / 2012.11.21., Mariann

Kedves Doktorno! Hat hetes terhes vagyok, mar a legelejen vervizsgalatbol megallapitottak, hogy alacsony a progeszteron szintem, ezert huvelykupot irt fel az orvosom. Par napja volt egy ujabb vervetelem es mar a hatarertekeken beluli, de inkabb az also hatrhoz kozeli erteket mertek. A kerdesem az lenne, hogy folytassam tovabb a progeszteron huvelykup alkalmazasat vag fejezzem be. Mindezt azert kerdezem, mert angliaban elak es a GP egyaltalan nem foglalkozik semmivel, az orvos aki mindezt javasolta, pedig egy lengyel magan doktor, de most hazament holidayre es nem tudom elerni. Valaszat elore is koszonom, Mariann

Kedves Mariann!
 
Feltétlenül folytassa a progeszteron használatát, minimum a betöltött 12 hétig, de én azon túl is adok Duphaston tablettát az alacsony progeszteron miatt, mert az később is alacsony.
 
Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


282. kérdés / 2012.11.23., B.Éva

Tisztelt Dr .Nő Én most 44-éves vagyok ,van egy 21-éves lényom elváltam és lett egy 2.ik párom aki most 38-éves és gyermeket szeretne.Én szívesen szülnék is neki egy fél éve próbálkozunk de semmi. Azt szeretném kérdezzi merre felé induljunk el először hogy sikerüljön ,mert félek kimegyek az időből. előre is köszönöm . Tisztelettel B. Éva

Kedves Éva!

Tartok tőle, hogy már kiment az időből. Hogy ezt pontosabban megtudja, hogy igen vagy nem, legelőször csnáltasson egy AMH (Anti Müllerián Hormon) szint mérést. Ha az alacsony, akkor ne menjen tovább sehová, felesleges pénzkidobás!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


283. kérdés / 2012.11.24., Luna

Az előző kérdésem a teherbe esés lehetősége volt.Az emlitet és ön által ajánlott vizsgálatok miből álhatnak?..És háziorvosi beutaló kell ,vagy elég ha időpontot kérek a nőgyászatra és ott mondom el a panaszom? Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Hölgyem!

Én azt írtam, hogy hozzá értő szakemberhez kell fordulni. A háziorvos se meddőségi szakember, és a nőgyógyászok 90 %-a sem az, nem ezzel foglalkoznak. Tehát mindkét kérdésére nemleges a válaszom. Hozzá értő szakembert csak a magánrendelők között talál (az se mind ilyen). Ezt pedig tudnia kell, hogy pénzbe kerül.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


284. kérdés / 2012.11.24., Trudi

253-as kérdező vagyok. Komárom Esztergom megyébe lakom,de annak érdekében hogy megfelelő kezelést kapjak bárhova elmegyek, esetleg a Doktornő fogad új betegeket? Köszönettel

Kedves Trudi!

A szám alapján nem találtam meg előző levelét.
Fogadok új betegeket. Telefonon kell időpontot kérni: 06-30-9710-150 telefonon.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


285. kérdés / 2012.11.25, Márta

Tisztelt doktornö!3 vetélésem volt minden vizsgálatot megcsináltak és minden rendbe van még egyedül a méh tükrözést nem az lenne a kérdésem h ha az egyik petefészkem elvan zárodva az miért baj?És ön szerint a cigeretta korai vetélést okozhatMert hogy csak a szikholyag fejlödik ki.És halottam erröl a gynevec inekciorol ehez hogyan lehet hozzá jutni.Köszönöm a segitségét

Kedves Márta!

A dohányzás okozhat korai vetélést.
Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy minden vizsgálatot megcsináltak. Sorolja fel, hogy miket és milyen eredménnyel.
A Gynevac is egy segítség, de március óta nem lehet kapni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


286. kérdés / 2012.12.03., Liliom

Kedves Doktornő! Nem merem senkitől megkérdezni, hogy mi történik akkor, ha a felírt Batrafen krém alkalmazása utáni este porbálkoztunk, de csak akkor vettük észre, hogy maradt még egy kis krém bent, amikor már végeztünk! Ha most teherbe esnék lehetne baja a babának? Borzasztóan félek! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hölgyem!
Ne féljen, nem lenne semmi baja a babának!


287. kérdés / 2012.12.03., Vanilly

Kedves doktornő! A mai nap megállapitottak nálam 5hetes terhességet,de egy hematoma miatt veszélyeztettnek nyilvánitottak!korházat javasoltak mig a kicsinek sziv hangja nem lesz!azonban én nem szeretném magam ennek kitenni!kérdésem az lenne ha ugy döntök h még sem szeretném megtartani akkor fizetni kell az abortuszért? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem!
Nem igazán értem a mondanivalóját. Kívánt terhesség ez a baba vagy nem kívánt? Minek nem akarja magát kitenni?
Ha kívánt terhesség, akkor veszélyeztetett terhes, és be kell feküdnie a kórházba, megtartó kezelésre.
Ha nem kívánt terhesség, és nem akarja megtartani, akkor kérnie kell a terhességmegszakítást és fizetnie az abortuszért.
Harmadik variáció nincs.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


288. kérdés / 2012.12.01., Mónika

Kedves Doktornő! Párommal közel 1,5 éve próbálkozunk a babával (férjem 28 én 30 éves vagyok). Párom eredményei nagyon jók, sajnos nálam találták meg a problémát. A hormonjaim jók, viszont egy gyerekkori sérvműtétem miatt a jobb p. vezetőm átjárhatatlan és a balon is csak nehezebben ment át a kontrasztanyag. Az orvosom azt javasolta, rögtön lombikkal próbálkozzunk, az onszemnek szerinte nem sok értelme lenne. A Doktornő szerint sincs esély a természetes fogantatásra? Olvastam pl. az Aviva tornáról. Segíthet átjárhatóbbá tenni a bal petevezetőt? Kicsit megijettem a lombiktól és tanácstalanok vagyunk. Válaszát előre is köszönöm! Szép hétvégét Önnek!

Kedves Mónika!

Az inszeminációnak 2 indikációja van: 1. ha a férj spermaképe rossz: 10 és 20 millió/ml közötti a spermiumszám, vagy lassú , 2. Ha a nő ellenanyagot termel a spermiumok ellen, és emiatt "megöli" a spermiumokat. Más esetben csak hasraütéssel -"próbáljuk meg ezt is" csinálják, nem igazán van értelme.

A lombiknak is 2 abszolut indikációja van: 1. ha egyik petevezető se átjárható, 2. ha a spermium szám kevesebb, mint 10 Millió/ml. Minden más szintén a "próbáljuk meg" kategóriába tartozik, kevés eredménnyel.

Önöknél egyik se áll fenn. Az elzáródás egyik oldalon, és a nehezen átjárható másik oldalon egy régebben lezajlott, akár észre se vett gyulladás krónikussá válása. Az inszeminációnak is, a lombiknak is kicsi az esélye, hogy sikerüljön.

Ez az az eset, amikor a mindkettőjüknek adott Gynevacnak lenne a legtöbb eredménye - ha kapható lenne. Ezt azonban az Országos Gyógyszerészeti Intézet megakadályozta azzal, hogy felfüggesztette a forgalmazását, noha csak jó hatása volt, semmi kárt nem okozott! Megkapható Németországban az "ikertestvére", annak egyetlen baja, hogy ha ugyanazt a hatást akarják elérni, akkor 4x annyit kell venni, és 10-szeres áron. Gondolkodjanak ezen!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


289. kérdés / 2012.12.04., Évi

Tisztelt Doktornő!! Egy olyan kérdésem volna hogy én idén 3 és fél hónapos terhes voltam az ikrekkel de sajnos okt. 30 megállapították a második UH hogy nincs a babáknak szívhangjuk ezért műszeres befejezéssel befejezték a terhességemet nov. 1-jén. Az orvos azt mondta h maximum 2 hónapot mindenképp várjunk de fél évnél többet ne a próbálkozással mert 90% esély h többet nem lehet baba. Most az a probléma h párommal már voltunk együtt de kétszer is véletlen bennem ment el a héten ilyenkor most terhes lehetek és ha igen mennyiaz esély hogy megmarad a pici vagy ez gond lenne?mert nagyon félek hogy újra elvetélek.És még annyit szeretnék kérdezni hogy mire figyeljek oda a következő terhességnél hogy ne legyen vetélés? Válaszát is előre nagyon szépen köszönöm.

Tisztelt Hölgyem!

Az én 42 éves szakmai tapasztalatom alapján spontán vetélés műszeres befejezése után nem 2 hónapot, hanem legalább fél évet kell védekezni a terhesség ellen, ha azt akarja, hogy lehetőleg ne kövesse újabb vetélés.
Ön a párjával együtt súlyos hibákat követ el!
Egyrészt egy múszeres befejezés után 6 hétig egyáltalán nem szabad nemi életet élni, (ez az Ön egészsége érdekében szabály), és azóta máig mindössze 5 hét telt el, és Önök már 2x felelőtlenül megfelelő védekezés nélkül közösültek. Másrészt ha nem akarja, hogy újabb vetélése legyen, akkor ne a véletlenre bízza következő gyermeke sorsát, életét, hanem használjanak minden esetben óvszert, és akkor nem fordul elő, hogy "véletlenül bennem ment el"!
Ezek után értelmetlen kérdés, hogy mire figyeljen, hogy a következő terhességnél ne legyen vetélés! Hiszen úgyse teszik meg azt, amire oda kell figyelni!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


290. kérdés / 2012.12.06., Annamária

Kedves Doktornő. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy, szeptember 27-én elfogyott a diane 35 gyógyszerem a menstruációm megjött október 2-án 4-én el kellet volna kezdenem a gyógyszert de úgy döntötünk a párommal hogy jöhet a baba. A második menstruációm november 2-dika volt kb-4-napig tartott, 15-20 között volt peteérésem együtt is voltun a párommal és 28-án erősen kezdtem görcsölni ,úgy számoltam hogy azért hogy meg fog jönni dec. 2-án de nem jött meg ,csinálta tesztet de nem vagyok terhes.Ma megint erős görcseim voltak ami 2-3 másodpercig tartott, kérem válaszoljon mi lehet a baly most terhes lehetek vagy sem. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Hölgyem!
A terhességi tesztek nem 100%-osak, negatív teszt mellett lehet terhes. Biztos a vérvétel, és a menses kimaradás után 2 héttel az ultrahang (hamarabb az se).


291. kérdés / 2012.12.06., Tinus

Üdvözlöm. Szeretnék érdeklődni a pharmatex hüvelykúpról. 11 évig szedtem fogamzásgátlót, 4 hónapja abbahagytam. Szeretném babát, de még nem most, ezért vettük ezt a készítményt. Sok mindent elolvastunk ezzel kapcsolatban, de rengeteg kérdésre nem kaptunk választ. Olyanokat olvastunk róla, hogy kellemetlen az illata és rossz az íze. Ez mindenkinél így van, vagy egyénfüggő. Azt is olvastuk, hogy miután felhelyeztük a kúpot, nem szabad kézzel, illetve orálisan kényeztetni a másikat. Ez igaz? A kúpot pontosan az együttlét előtt 5 perccel kell felhelyezni, vagy lehet már a pettingelés előtt is? Azt írják, hogy az együttlét után nem szabad kimosni magam, ezzel kapcsolatban olyan kérdésünk lenne, hogy mennénk wellnessre, akkor a medencébe sem mehetek bele az aktus után 3 óráig? Azt írják, hogy 4 órán át tart védelmet, ha a 4 órába még benne vagyunk és szeretkeznénk még egyet akkor ismét új kúpot kell feltenni, és újraindul a 4 órás védelem? Várom válaszát, köszönettel.

Az íz és illat nem személy függő. ami kellemetlen, az kellemetlen.
Éppen ezért nem ajánlatos az orális szex. Nagy baj egyébként nem származhat belőle, ha petting előtt helyezik fel, csak ha elolvad, ne folyjon ki. Az aktus után a másik fürdőzőkre való tekintettel se illik bemenni a medencébe ( még megtermékenyit a párja egy idegen nőt (!), és kimosni se szabad, mert akkor megszűnik a fogamzásgátló hatás. Ha 4 óra múlva szeretkeznek ismét, célszerű új kúpot feltenni.


292. kérdés / 2012.12.08., Hanna

Tisztelt Doktornö!Érdeklödni szeretnék hogy gondot jelent-e ha 2 hónap után abba hagytam a clostilbegit tabletta szedését?Sajnos híztam töle,de terhes nem lettem.Már 5 hónapja szeretnénk babát,de sajnos eddig még nem jött össze.A Nögyógyászom azt ajánlotta hogy napi 2x1 szemet vegyek be a tablettából,de vigyázzak vele,mert ezáltal ikreim is lehetnek.Nos attól nem félnék,de legalább lenne.Mielött elkezdtem szedni a clostilbegitet,azelött mindig éreztem a jobb oldali petefészkemnél szúró fájdalmat,peteérés környékén.De mióta ezt a gyógyszert szedtem,ezek elmaradtak.Arra lennék kiváncsi,hogy akkor most mi a helyzet?Válaszát elöre is köszönöm.Tisztelettel:T.H.

Kedves Hanna!
A Clostilbegyt szedésének indikációja van. A "próbáljuk meg" az nem indikáció. Indikáció: ha a szérum progeszteron szint a menses előtt 7-8 nappal kevesebb, mint 21 ng/ml, vagy 64 nmol/l. Ebben az esetbenSZEDNI KELL A CLOSZILBEGYTET ÉS NEM SZABAD ABBAHAGYNI!!!  Nem 2 hónapig, hanem addig, míg a terhesség bekövetkezik.  (Nem a Clostilbegyttől hízott, hanem az ennivalótól, amit megevett!!) Ha a progeszteron szint magasabb, akkor nem szabad szedni a Clostilbegytet! Ez ilyen egyszerű.
Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


293. kérdés / 2012.12.10. , Eszter

Kedves Doktornő! A párommal fél éve próbálkozunk, hogy kisbabánk lehessen, és nem jön össze. Már van 2 gyermekem akik első próbálkozás után azonnal megfogantak úgy ahogy azt szerettük volna először egy fiú utána egy kislány. eltelt a lányom születése óta 5 év ( a két gyerek közt is ennyi idő van) most már szeretnénk egy harmadikat. nézem a testhőmérsékletem, a váladékot, és mindig a 14-16.napon szerelmeskedünk. 28 napos rendszeres ciklusom van a váladékom szine és állaga stimmel a hőmérsékletem 36,5 nél nem megy feljebb már nem tudom mit csináljak magammal, hogy lehessen kisbabánk. Előre is köszönöm a tanácsát! Eszter

Kedves Eszter!

1 éven belül nincs oka kétségbeesni. Általában nem parancsszóra jön a baba! Ha 1 év alatt nem következik be terhesség, akkor van értelme utána nézni, hogy mi az oka. 5 év alatt sok minden történhetett Önnel is, a férjével is. Ahogy „kétszer egymás után nem léphetünk ugyanabba a folyóba” (ősi görög közmondás), úgy az ember is állandóan változik. Fél évig még szeretkezzenek türelemmel, nem gyerekre görcsölve, hogy „mit tegyünk!”

Üdvözlettel Dr Lázár Erika


294. kérdés / 2012.12.04., L. Enikő

tisztelt dr nő! 29-éves vagyok szeretném megtudni,hogy a mindennapos nemi élet befolyásolja e? a baba fogantatását

Igen, különösen a mai korban, amikor az átlagos spermium szám körülbelül 1/3 - 1/4-ére csökkent a 40-50 évvel ezelőttihez képest. A minden napos nemi élet emiatt 1/3-ára csökkenti az esélyt a 3 naponkéntihez képest.


295. kérdés / 2012.12.15., Szupertimi

Kedves Doktornő ! Hat évig spirál volt feltéve ,amit le kellett venni mert már okozta a kellemetlen tüneteket".Orvosom Provera tabletta szedését napi 2x1 szedését írta fel.Kicsit megvastagodott nyálkahártyát és ,és cisztát is talált. Provera szedése után valóban kíméletlenül megjött " majd el is múlt rendesen a havi vérzésem. Vérvétel,vizelet vizsgálatra elmentem .Süllyedésem kicsit alacsony. Jelenleg várom a következő havi vérzésemet ",ami már késik több mint egy hetet. Nem szeretnék gyermeket. Kérdésem az lenne Tisztelt Doktornő, Provera tabletta okozhatja -e ,késleltetheti-e, a havi vérzésemet " ? Ön mit javasol? Meddig várjam érkezését"? Vagy már forduljak orvoshoz ? Nem szeretnék terhes lenni,van már egy csodaszép kisfiam ! 40-évemet töltöttem az idén. Nagyon szépen megköszönöm a válaszát ! Szupertimi

Kedves Asszonyom!

A Provera nem okozza a menses késleltetését. Ha levették a spirált, más védekezési mód hiányában 40 éves korban bekövetkezhet terhesség. Forduljon orvoshoz.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


296. kérdés / 2012.12.25., Évi

Tisztelt Dr.nő! Köszönöm a válaszát egy kicsit megijedtem töle mert ugye nekem nem ezt mondta az orvos de magára hallgatok hisz maga tapasztaltabb voltam vizsgálaton egyből a válasza után másnap hála isten igy nem vagyok újra terhes még most annyi lenne akkor a kérdésem h fél év után próbálkozhatunk babával és ha igen mennyi esély h megmarad vagy nem lesz beteg? mert nagyon félek köszönöm előre válaszát

Kedves Éva!

Fél év után próbálkozhatnak. Néhány vizsgálatot azonban addig ajánlatos lenne elvégezni, mivel a baba egészsége sok mindentől függ. Ha nem lakik messze Budapesttől, egy személyes megbeszélés és vizsgálat jó lenne.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


297. kérdés / 2012.12.26, L. Krisztina

Tisztelt Doktornő! Én egy 26 évés nő vagyok,tavaly év elején kivizsgáltattam magam és a nőgyügyászom azt monta hogy krünikus felfázós vagyok és hogy nem lehet gyerekem mert elvan záróva a petevezetékem! Végeztek petevezeték áfúlyást e nem sikerült,etután a oktornőm nem mondott semmit csak gogy próbálkozzak lombikbébí programmal. Én úgy hallottam hogy műtéti úton ezt az ezáróást lehet orvosolni,azt szeretném öntől megtuni mit lehet ennek érekében tenni? Kérem ha tuna valamit monani vagy javasolni írjon nekem! Válaszát várom és előre is köszönöm! Üdvözlettel Krisztina

Kedves Krisztina!

Több évtizeddel ezelőtt, amikor még nem létezett a lombik bébi programm, próbálkoztak a műtéti tecnikával, kevés eredménnyel. Nagyon nehéz mikroszkópos hasi műtét, 10 közül talán 1 sikerült az erre szakosodott intézetben. A lombikbébivel 10 közül 2-3 sikerül, és nem hasi műtét. Ezért ezt ma már a mútétet Magyarországon nem csinálja senki.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


298. kérdés / 2012.12.27., Barbara

3 császármetszés közben elkötöttek 6éve ennek szeretnék egykislányt mind a 3fiú ha elvállal orvos belefoghatok

Kedves Barbara!
Nem javaslom! Egyrészt egy újabb hasműtétnek alávetni magát, aminek a sikere talán 10 % eséllyel lehetséges. Másrészt egy 3-szor átvágott méhizomzattal a negyedik évtizedében életveszélyes állapotot vállalna egy újabb terhességgel, ha sikerülne is visszaállítani a termékenységét. Örüljön a 3 gyerekének és nevelje fel őket, ne veszélyeztesse az életét!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


299. kérdés / 2012.12.27., Tímea

Kedves Doktornő! 38 éves vagyok. 21. hetes babámat kromoszóma rendellenesség miatt genetikai javaslatra a múlt héten elvetettük. A probléma nagyon ritka: a 17-es kromoszóma q karjának deléciója, mozaikusság. Megszakad a szívem. Ő volt párommal az első babánk. Pusztán lelki vÍgaszért fordulok Önhöz, mert mérhetetlenül szomorú vagyok, mardos az önvád, és mindenféle szorongásaim jöttek elő. Amint lehet, újra szeretnék teherbe esni. Szedhetek-e átmenetileg, néhány hétig valamilyen antidepresszánst - ami persze hamar ki is ürül, ha február tájékán abbahagynám? Remélem, áprilistól már rendszeres lesz a ciklusom és lehet próbálkoznunk. Hogyan küzdhetem le a szorongést? Van-e esélyem egy egészséges babára? Hogy lehet átvészelni lelkileg egy ilyen veszteséget? Szeretném, ha babám egészséges kis testben térne vissza mielőbb. Mit tegyek, amíg várakozunk az újabb terhességre? Köszönöm válaszát előre is. Tisztelettel: Tímea

Kedves Tímea!

Együtt érzek a szomorúságával, de ne legyen lelkiismeret furdalása, hiszen nem tehet róla. És ez valószínűleg nem ismétlődik meg. De szükséges lenne a párjával együtt kromoszóma vizsgálatra. És más vizsgálatokra is, hiszen ettől függetlenül más probléma is előfordulhat egy terhességben. És javaslom, hogy az egészséges terhesség érdekében ne 3 hanem 6 hónapot várjanak a következő terhességig, és ezalatt ne fogamzásgátlót, hanem óvszert használjanak. Szedhet rövid ideig antidepresszánst, és jó lenne felkeresni egy empátiával rendelkező, jó pszihológust a veszteség feldolgozása érdekében. Hol lakik?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


300. kérdés / 2012.12.28., Giulia

volt egy abortuszom 5 honappal ezelott,2 honapos terhes voltam,elhalt a magzat,azota nem esek teherbe.mit tegyek?

Egyenlőre semmit. A természet bölcsebb, mint Ön! Egy abortusz után legalább fél évig nem javasolt újabb terhesség!

301. kérdés / 2012.12.29., Hölgy

Tisztelt doktornő.Szeretném megkérdezni mert van az hogy megállapitota a dr.úr hogy fiatal terhes vagyok.De van petefeszek cisztám.Görcsölök néha elviselhetõ fájdalommal valamikor orankent vmikor felorankent mert van az mitol?hüv.ultrahangot csak eztan keszitik el.mert erzek nyomast a hasam aljaba?Art a babanak a ciszta vagy nekem?Ellore is koszonom.Ha lehetne valaszat kerhetnem az imail cimemre?Koszonom

Nem tudom az email címét, ha oda kéri a választ, akkor Ön is közvetlenül a címemre írjon: erika [dot] agnes [dot] maria [at] gmail [dot] com


302. kérdés / 2012.12.29., Klau22

Tisztelt Doktornő!2008.02.11-én volt egy abortuszom.azota nem esek teherbe.nögyogyászomnál 2011.áprilisban peteátfuváson voltam.bal petevezetékem zárt volt.azt mondta most ettöl a vizsgálattól kitisztult.hormonvérvételen is voltam progesteron 600,20 mIu/L.erre premens tabletát kaptam 3 hónapra.páromnál minden vizsgálat rendben volt.miért nem esek teherbe az abortusz óta?milyen vizsgálatokra kellene menjek még?válaszát elöre is köszönöm

Kedves Hölgyem!

Az egy nagy fokú tévedés, hogy ha az átjárhatósági vizsgálatnál elzáródást találnak, akkor az a vizsgálattól „kitisztul” Mivel nem az történik, hogy piszok kerül a petevezetékbe, és az a vizsgálattól ki tud tisztulni. Ha nem az történt,  hogy a terhesség megszakítás után krónikus gyulladás keletkezett,(ez minden negyedik terhesség megszakítás után bekövetkezik – ezért nem szabadna terhesség megszakítást csináltatni addig, míg annyi gyereke nem született, amennyit szeretne!) és a gyulladás miatt záródott el a petevezetéke. Ha ezt nehezen át is tudják nyomni a kontrasztanyaggal, az újra elzáródik, mert a gyulladás attól megmarad.

Amit tehet: hozassa be Németországból a Gynevac oltás „ikertestvérét”, a Gynatrent és adassa be párjával együtt. Ez esélyt ad a krónikus gyulladás megszűntetésére. Tudnia kell azonban azt is, hogy 1 doboz Gynevac helyett 4 doboz Gynatrent kell behozatni, kettőjüknek 8 dobozzal (ez 160 ezer forintba kerül) – ha ezt nem akarja vállalni. a kevesebb csak pénzkidobás!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


303. kérdés / 2012.12.29., S. Jánosné

Azt szeretném kérdezni hogy a tri-regol fogamzás gátló után meyit kell várni vagy probálkozni hogy minnél hamarabb teherbe esek?2 hónapja hagytam abba a fogamzás gátlót.Köszönöm

3 hónapot kell várni. Ez nem jelenti a minél hamarabb teherbe esést, hanem ennyi szükséges ahhoz, hogy a fogamzásgátló miatti fejlődési rendellenességeket elkerüljék.


304. kérdés / 2012.12.31., Barbi

Kedves doktornő én már másfél éve vagyok eggyütt a barátommal és rendszeresen nem védekezünk mégis a másfél év után sem estem teherbe. 19 éves vagyok és a alcsony termetű és persze sovány .Mi állhat a háttérben ?.Kérem válaszoljon mert ez nagyon nyomszt engem. Várom a válaszát ! Előre is köszönöm! Barbara

Kedves Barbara!

Ezt így nem tudja senki megmondani, mert a meddőségnek legalább 7 féle oka van, és ezeket lépésről lépésre kivizsgálva lehet az okokat kideríteni és megszüntetni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


305. kérdés / 2013.01.01., Hóvirág

Kedves doktornő! olyan kérdéssel fordulnék Őnhöz, hogy kb.3 éve szedek Fogamzásg.tbl-t, egyrészt a védekezés ill.a menszesz miatt! Sajnos gyógyszer nélkül,nincs vérzésem.Viszont ebben az évben, már szeretnék teherbe esni, és elhagyni a gyógyszert.Gondolom, ha felkeresem a nőgyógy.orvost, ír fel olyan tbl-t, amitől lenne utána is peteérésem ill. ovuláció.De ez nem káros a magzatra?? illetve utána is meglehet pontosan határozni az ovulációt? illetve a teherbeesésre mennyi esélyem van, rövid időn belül, ilyen vérzés mellett?Előre is köszönöm a válaszát!?

Tisztelt Hölgyem!

Jelenleg egyáltalán nincs peteérése, mert a fogamzásgátló tabletta azt szünteti meg, csak megvonásos vérzése van. Nagyon nehezen lehet Önnél peteérést (= ovulációt) kiváltani, abból következően, amit írt magáról. Rövid időn belül egyáltalán nincs esélye a terhességre. Ha a tabletta szedés előtt se volt vérzése, vagy csak néha volt, akkor a helyzetet csak súlyosbította a fogamzásgátló tabletta. Védekezésül más módszert kellett volna választani!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


306. kérdés / 2013.01.02, Tímea

Kedves Doktornö! 38 éves vagyok. Párommal egy éve próbálkozunk baba ügyben. Sajnos ezidáig reménytelenül. Az egy év alatt kétszer volt hormonvizsgálatom, mi szerint minden tökéletes. Nem kaptam semmilyen gyógyszert, csak a " próbálkozzanak tovább" választ. Végülis orvost váltottam, aki a még a léte zö petesejtszámot vizsgálta vérvételböl természetesen. Ennek eredménye: rohamosan öregedö petefészek, és amit nem értek 0, 33- as eredménnyel. Az orvos azt mondta, legalább 1- nek kéne lennie, de azért bíztatott. Felírt Clostibegyt, amit most kezdek el szedni. Kérem a Doktornö véleményét. Köszönöm válaszát! üdvözlettel: Tímea

Kedves Tímea!

Az AMH hormon étéke 16 éveseknél 14,0, Klimax közeledtével rohamosan csökken. 0,2-nél még van minimális esély terhességre, alatta semmi. A 0.33 ezt az alsó határt eléggé megközelíti.

Lehet, hogy az előző hormonvizsgálatot nem jól értékelték. Írja le pontosan, azok mennyik votak, mértékegységgel együtt, és megírom róla a véleményemet.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


307. kérdés / 2013.01.03., Mónika

Tiszteletem!Ez az első hónapunk a babaprojekten,és a menses pontosan megjött,de nagyobb mennyiséggel,és kb. ugyanolyan görcsökkel mint eddig,csak most jóval több alvadt vérdarabbal.A melleim nem fájnak,csak fura hogy épp az első próbálkozások után változott meg a mensim.A mensesem előtt kisebb alhasi szúrkáim voltak.

Kedves Mónika!
Ha előtte fogamzásgátlót szedett, akkor amiatt volt akkor kevesebb a vérzése.  Ebben az esetben 3 hónapig védekezzenek óvszerrel, hogy ne legyen fejlődési rendellenessége a babánal!
Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


308. kérdés / 2013.01.04., Nikoletta

Jó napot! Arról kérdezném hogy hogyan tudom mgam lebeszélni a gyerekvállalásról. hisz még csak 19 éves vagyok és a barátom 26 lesz szeptemberbe, de ő nem akar babát. Minden éjjel sikrok a babáért.

Kedves Nikolett!

Mivel az nagyon rossz lenne, ha Ön úgy lenne terhes, hogy a barátja nem akarja, ezért feltétlenül segíteni kell ezen a vágyon. Hiszen ha terhes lenne, az lenne a következménye, hogy elhagyjék, és egyedül nevelheti fel a gyermekét! Ez egy pszihés probléma, feltétlenül fel kell keresni egy jó pszihológust.

Hol lakik? Budapesten tudnék ajánlani.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


309. kérdés / 2013.01.04., Katica42

Kedves Doktornő! 42 éves anyuka vagyok,30 évesen lettek meg a kétpetéjű ikerlányaim császármetszéssel. Fiatal lányként ezt megelőzően volt két abortuszom. 2011 decemberében újra férjhez mentem,a párom 50 éves,két egészséges nagykorú gyermek apukája. 2012 júliusában teherbe estem,nem védekeztünk sosem,szerettünk volna közös babát. A terhességem 9.-ik hetében elhalt a baba,az elmaradt vetélést a 12.-ik héten pecsételő vérzés jelezte,amit október 5.-én műtéttel fejeztek be. A terhességem első perceitől voltak hol erősebb,hol gyengébb alhasi görcseim,deréktáji fájdalmaim. Nem voltunk eléggé elővigyázatosak a férjemmel, és 2012 dec.31.-én egy teszt is igazolta,hogy ismét terhes lettem. Most eléggé aggódom,hiszen még a minimum 3 hónapos regenerálódási idő sem telt el és a hasam most is görcsölget,fáj a derekam. Kérem Doktonő, van esélyem,hogy megmarad a baba?

Kedves Katica!

Bizony, ki kellett volna hagyni a minimum 3 hónapot, és közben vizsgálatokat csinálni, ami esetleg kiderítette volna a vetélés okát. A természetben nincsenek kőbe vésett törvények, de bizony nagyon kevés az esélye, hogy megmaradjon a baba.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


310. kérdés / 2013.01.05., D

Kedves Doktor Nő! Olyan problémám lenne,hogy november 13.-án bevettem egy Escapelle tablettát,ezután 4 nappal elkezdtem vérezgetni,de nem volt olyan erős és nem is tartott addig,mint a megszokott menstruációm! Az aktus után 3 héttel csináltam több terhességi tesztet is,ami negatív lett! Dec.10.-én együtt voltam párommal,kb 5 percig nem használtunk gumi óvszert! Az aktus után kb. 1 órával barna folyás jelentkezett nálam,amire 13.-án kaptam Duphaston-t(5 napig 2x1),amitől 20.-án elkezdtem vérezgetni,21.-én pedig elkezdtem a fogamzásgátlót(Milligest).22.-re pedig megint barna folyás volt csak,ami 2-3 napig tartott! A Duphaston-os kezelés alatt fájtak a mellbimbóim! Jelentkeztek nálam különböző tünetek,haspuffadás,hányinger,hangulatváltozás,gyakori vizelési inger,alhasi fájdalmak,görcsölések és a folyásom is erősebb volt! Ezek közül a haspuffadás néha-néha még előjön,a vizelési inger a mai napig megvan,a többi már elmúlt! 4-5 napja folyamatosan(egész nap) hőemelkedésem van(37,3),ma pedig észre vettem,hogy nőtt egy kicsit a mellem és mintha egy kicsit érzékenyebb is lenne!(azóta a fog.gátló 15.tablettájánál tartok,ma veszem be a 16.-at) Az elmúlt pár napban csináltam több terhességi tesztet,első reggeli vizeletből,2 napos különbségekkel és negatívak lettek! Az lenne az első kérdésem,hogy a teszt már kimutatná,ha terhes lennék ugye? Mert ha a novemberi aktust és a decemberit nézem az utolsó menzesz 1.napjától,akkor a novemberi esetben már 10-11 hetes lennék,a decemberi szerint,pedig 6-7 hetes! Kedden megyek nőgyógyászhoz akkor már mindkét esetben látná a terhességet? Önnek mi a véleménye mitől lehetnek ezek a tünetek? Mert elvileg nem vagyok terhes,mert sok tesztet csináltam a mostaniakkal együtt is és nem hinném,hogy kb 7-ből 7 teszt tévedhet! Esetleg a sok hormonbevitel miatt lehetnek ezek a tünetek(Escapell,Duphaston,Milligest)? Kérem nyugtasson meg! Válaszát előre is köszönöm! D.

Tisztelt Hölgyem!

A Duphaston olyan hormon, mint ami a terhességben keletkezik, az okozhatta, hogy jelentkeztek ezek a tünetek. A fogamzásgátlók is tartalmaznak ilyen hormont, ez miatt észlel még mindig hasonlót. Nyugodjon meg, nem terhes.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


311. kérdés / 2013.01.06, F. Márta

Az orvosom coltibeig és duphastont irt fel 2 adagot és azt mondta babém lesz tőlük ez segiteni fog.Voltunk a párommal vizsgálatokon is ahol minden rendbe van.ÉN is voltam vérvételen és azt monda az orvos amikor abban a hónapba voltam nem volt peteérésem és kevés a sárgatesthormonom ezért ezeket irta fel.Beszedtem és várom hogy jöjjön a baba már csak ugy akkkarok visszamenni ha érzem hogy ott a babóca.Nem tudom mi tévő legyek hogyan tovább...

Tisztelt Hölgyem!
Akkor kérdezze meg tőlem, hogy hogyan tovább, ha nem jön össze ez alatt a 2 hónap alatt a baba.


312. kérdés / 2013.01.06., Miki

Tisztelt doktornő!Azt szeretném kérdezni,hogy a forróvizes fürdés okozhat e a magzatnál 3 hónapos korig ödémát?Vagy ez csak egy nyirokcsomó rendelleneség miatt történt (ezt mondták az orvosok),ugyanis most veszítettük el a babát.Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Hölgyem!

A forró vizes fürdő erős hasi vérbőséget okoz, és emiatt vetélést vált ki! Vagyis nem ödémát okoz, hanem vetélést. Ne üljön meleg vízbe, hanem csak zuhanyozzon a terhes!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


313. kérdés / 2013.01.06., Zita

Tisztelt Doktornő! Egy hete vasárnap 8 és fél hetesen spontán elvetéltem, és küreti kaparást is csináltak a kórházban. Után enyhe vérzésem volt, és méh összehúzót is adtak, amiből 3X10-15 cseppet tudtam be szendi, mert eléggé görcsöltem tőle. 5 napig tartott a vérzés úgy tűnt, hogy elmúlt, de ma (7.nap) reggel ismét volt kis mennyiség. Különben jól vagyok, nincs lázam, nem volt darabos vérzésem. Szeretném megkérdezni, hogy ez normális, hogy elmúlik és újra vérezni kezdek? Másfél hét múlva befizetett utunk van, és félek, hogy ott is ismét előjöhet a vérzés. Ez az első vetélésem volt, 38 éves vagyok. Egy hét múlva kell visszamennem az orvoshoz, de nagyon idegesít, hogy még mindig vérzek. Ön szerint ismét szedjem a méh összehúzót? Lehet, hogy még nyitva van a mész száj? (a vetélés alatt egy "ceruzányira" nyitva volt) Köszönöm előre is a válaszát. ZZ.

Kedves Zita!

Vetélés és kaparás után előfordul hosszabb ideig is vérzés. Szedje a méhösszehúzót. Azért görcsölt, mert annak ez a feladata: összehúzni a méhet, ami kitágult a terhesség alatt és ez görcsöléssel jár. 3x15 cseppet szedjen.

Üdvözlettel
Dr lázár Erika


314. kérdés / 2013.01.07., Dooo

Kedves Doktornő! 37 éves vagyok. Márciusban 8 hetesen elvetéltem. Azóta (az első ciklus kihagyása után) folyamatosan próbálkozunk, de nem jön össze a baba. Nem olyan régen hallottam a Gynevac kúráról. Az lenne a kérdésem, hogy a kúrát megelőzi-e valamilyen kivizsgálás, vagy egyszerűen csak kérjem az orvosomtól?

Tisztelt Hölgyem!

A Gynevac adásához nem kell előzetes orvosi vizsgálat. Azonban mégse kérje , hogy orvosa felírja, mert március 19-én az Országos Gyógyszerészeti Intézet sajnos felfüggesztette a forgalmazását, és ezért sehol nem tudja beszerezni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


315. kérdés / 2013.01.07., Szilvi

Tisztelt Doktornő! Én a késői vetélésről szeretnék tanácsot kérni! Már 3alkalommal előfordult, hogy a 20.hét betöltését követően 2-3 napra megindult a szülés. A babának rendes szívhangja volt a méhszáj zárt volt de 1 óra alatt kinyílt annyira, hogy a burok a hüvelyben boltosul.Az orvosok értetlenül állnak a dolog előtt. Mivel egy mellékvesém van de a hormonok alapból renben vannak és nem kell szednem a bromocriptinen kívül más gyógyszert így azt mondták nem ez az oka. Kérdésem az lenne ha a méhem nem alkalmas a baba kihordására eddig eljutottam volna,egyáltalán az megállapítható terhesség előtt?Félidőben okozhat még vetélést a progreszteron leesése. Nem megoldást várok csak mégis milyen okok lehetnek ha élő a baba, zárt volt a méhszáj és mégis 10 perces fájások jöttek?

Kedves Szilvi!

A női nemi szervek krónikus gyulladásai prosztaglandin termelést indítanak, a prosztaglandin pedig egy nagyon erős méhösszehúzódást, méhszáj tágulást okozó hormon. Ezzel rendszeresen indítanak szülést. Vagyis nem a méhe nem alkalmas kihordani a terhességet, hanem a méh krónikus gyulladása.
A problémát a jelenleg a forgalmazásból felfüggeszett Gynevac kúra oldhatná meg, azonben ezt az Országos Gyógyszerészeti Intézet március óta lehetetlenné tette.

A Gynevac "ikertestvérét", a Gynatrent Németországban gyártják, onnan be lehet szerezni, de hogy azonos legyen a hatása, (a mennyisége),1 doboz Gynevac helyett 4 doboz Gynatrent kell venni, ez kb. 10x annyiba kerül, mint a Gynevac, 80 ezer forintba. Szükséges még a férjnek (partnernek) is megadni, így összesen 160 ezer forint.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


316. kérdés / 2013.01.08., Mariann

Kedves Doktornő! 42 éves vagyok, korábban korai menopause-t állapítottak meg, így petesejt donácóból született meg a kisfiam 3 éve. Kistestvért szeretnénk Neki (szintén donációból) és hallottam a DHEA táplálék kiegészítőről, amely segítség lehet még a kimerült petefészek számára, a menopause tüneteinek enyhítésére, amelyek nálam sajnos mindennaposak illetve az IR-re is jótékony hatással van. Érdemes megpróbálkozni a DHEA szedésével, mint kiegészítő terápiával a beültetés sikerességének javítására a protokoll szerint előírt hormonkezelés mellett? Megtisztelő válaszát megköszönve. M.M

Tisztelt Hölgyem!

Nincs tudomásom róla, hogy a 40 év fölötti nőknél elősegítené a Dihidroepiandrosteron a megtermékenyítés sikerét. A menopausa tüneteinek enyhítésére valóban alkalmas, de ez nem azonos a termékenység változtatásával.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


317. kérdés / 2013.01.09., Diána

Tisztelt Doktornő!A párommal 6 éve szeretnénk babát de sajnos nem sikerül az orvos szerint policisztás vagyok akkor történt is laporoszkópia de a mostani orvosom szerint a hormon vizsgálat szerint szó se lehet pcorol (LH3,86 folikuláris.f:2,12-10,89 ovulácos.f:19,18-103,03 luteális.f:1,20-12,86 posztmenopeuza:10,87-58,64 FHS:8,17 foli.f:3,85-8,78 ovu.f:4,45-22,51 lut.f:1,79-5,12 posztmenopauza:16,74-113,59 Prolaktin:487,3 Ösztraidol:226,4 foli.f:99,1-447,9 ovu.f:348,7-1589,5 lut.f:179,9-1068,3 poszt.m:73,42-146,8 Tesztoszteron:2,0 Progeszteron:32,0 Inzulin:7,0) ön mit szol ezhez az eredményekhez téleg nem lehetek pcos? Eddig mindenhol azt monták ugyhogy nem értem.Az orvosom azt monta nincs hormonilag probléma amit én kétlek mivel 31-33 naposak a ciklusaim menzeszem csak 3-4 napik tart barna foltozásal kezdödik rengeteget hiztam és csunyán (férfiasan)szörösödöm,csunya a bőröm ezek nem utalhatnak valami zavarra?Ezek után inszeminációt ajánlott amit decemberben el is végzett na de utána ismét akadtak kétejeim az inszem után már késik a menszeszem több mint 3 hetet,tehát akkor nem is jó idöben történt az inszem,lehet hogy nem akor volt peteérésem vagy tüszörepedésem? Ő azt mondta hogy 22 mm-es tüszöm van a bal petefészekben de akkor miért nem jött meg idöben?2 terhességi tesztet is vettem persze negatív :( Nem tudom hogy van e okom kételkedni az orvosomban. Kedves doktornö kérem oszlassa el a kétejeimet ön szerint menjek más orvoshoz ráadásul ez egy magán rendelő ami egy vagyonomba kerül jó kezekben vagyok-e?a párommal is volt promléma de öt is kezeltékés rendbe jött márszép számmal van sperma száma. 6év már nem kevés idö nem streszelünk rajta de már szeretnénk kisbabát.Ön szerint hogyan tovább? Válaszát elöre is nagyon köszönöm!

Kedves Diána!

A hormonvizsgálatok eredménye mértékegység nélkül nem mond semmit, és annak megjelölése nélkül, hogy melyiket mikor csinálták. Egyetlen inzulin érték megadásának semmi értelme. Így ezekről nem tudok véleményt mondani. A menses előtti barnázás progeszteron hiányra utal.
Küldje el az összes labor eredményt beszkennelve az email címemre, akkor többet tudok mondani róla.
Cím: info [at] gynevac [dot] hu

Petevezeték átjárhatósági vizsgálata volt-e? Anélkül az inszeminációt megcsinálni nincs értelme. Ha átjárhatók a petevezetékek, akkor is 6 inszeminációt meg kell csinálni egymás utáni ciklusokban.
Ha késik a mensese és biztosan nem terhes (ez nem következik a negatív tesztből), akkor a hormon kezelés valószínűleg cystát váltott ki.

Űdvözlettel
Dr Lázár Erika


318. kérdés / 2013.01.12, Elixír

Kedves Doktornő, eltérő véleményeket olvasok a babatervezés ill. várandósság alatti E- és D-vitamin pólásról. Egyesek szerint az E-vitamin kifejezetten segíti a méhnyálkahártya megvastagodását, ezáltal a beágyazódást, más cikkek szerint viszont szívfejlődési rendellenességet okozhat. Szintén különböző álláspontokat látok a D-vitamin szedésével kapcsaoltban is. Tudna nekem segíteni ebben? Érdemes-e szedni ilyesmit babatervezés ill. terhesség idején és ha igen, mi az a mennyiség, ami biztosan nem ártalmas? Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel, A.

Tisztelt Hölgyem!

42 év óta minden terhesemnek adok napi 100 mg E vitamint, és nem tudok szívfejlődődési rendellenesség kialakulásáról.  D vitamint szintén adok a terhesség alatt, hetenként 2x1 tablettát.  Nem tartom valószínűnek egyik esetben se a szív fejlődési rendellenességet.
Olyan ez, mint amikor ismert pszichológus azt írja, hogy a tej fogyasztása nem egészséges. Közben éppen az ellenkezője igaz. Aki ilyet állít, feltehetően világéletében utálta a tejet!


319. kérdés / 2013.01.13., Sz. György

Tisztelt doktornő !! Egy olyan kérdésem lenne a barátnöm szedi a fogamzásgátlót és mellete menstruál és szeretkeztünk és bele élveztem ! az lenne a kérdésem hogy ilyenkor lehet a párom terhes ? 1 éve szedi a fogamzásgátlót ! válaszát előre is köszönöm !

Tisztelt György úr!

Nem valószínű.De nagyon kérem, a barátnője hosszú távú egészsége érdekében vérzés alatt ne közösüljenek! Én nem is értem, hogy lehet ehhez gusztusa egy férfinek!

De ettől függetlenül, ilyenkor sokkal könnyebben megfertőződik és begyullad a méhe, petefészke, ami hasfájással jár, és későbbi meddőséggel! Mivel az ermber bőrén bőrbaktériumok milliárdjai vannak, amik a vérben jól tenyésznek, elszaporodnak, és megfertőzik a barátnője méhét. Ismételten kérem, tartózkodjon ettől!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


320. kérdés / 2013.01.26., Alexandra

Tisztelt Doktornő. Én december 21 hagytam abba a Lindynette 3O nevű fogamzásgátló szedését 4évig szedtem,óvszerrel védekeztünk most 1-2nap csúszással beteg is lettem január26.-án,ha vége a menstruáciomnak neki kezhetünk a baba projektnek?Válaszát elöre is köszönöm.

Kedves Alexandra!

Ha mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy a születendő gyermekének ne legyen fejlődési rendellenessége, akkor 3 hónap gyógyszer mentesség után próbálkozzanak csak, azalatt végig védekezzenek óvszerrel.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


321. kérdés / 2013.01.26., K. Katalin

Szultem egyet de nem esek azota teherbe mar egy eve probalkozok a baratomal. Vajon miert nem esek teherbe?

Kedves Katalin!

Ezt csak részletes kivizsgálással és kezelésekkel lehet megállapítani.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


322. kérdés / 2013.01.27., Rita

Kedves Doktornő! November közepétől szedem a Cipralex nevű gyógyszert (5 mg, naponta 1 tabletta). A háziorvosom írta fel ezt a gyógyszert a pánikbetegségem kezelésére, ami hatásosnak bizonyult. Azóta semmi problémám nincsen. Mostanában elgondolkodtunk komolyan azon a férjemmel, hogy babát szeretnénk. A háziorvosom azt mondta, hogy nyugodtan próbálkozhatunk már a gyógyszer szedése alatt is, nem lesz problémája a babának, ha teherbe esek. Ha a terhesség megmarad, akkor pedig elhagyjuk a gyógyszert, biztos ami biztos. Állítólag nincsen károsító hatása a magzatra. A doktornő mit gondol róla, ha még szedem a Cipralexet és már közben megpróbálkoznánk a babával?

Kedves Hölgyem!

Az OGYI honlapjáról, a gyógyszer ismertetőből:
" A Cipralex alkalmazása terhesség alatt általában nem, csak egyértelműen indokolt esetben, az előny/kockázat gondos mérlegelése után javasolt.
Az újszülöttet megfigyelés alatt kell tartani, ha az anya a terhesség késői szakaszában, különösen, ha a harmadik triszemeszterben is Cipralex kezelés alatt állt. A kezelés hirtelen megszakítása a terhesség alatt kerülendő. "
Vagyis nem javasolt terhesség alatt szedni, de ha szedés közben lett terhes, nem javasolt abbahagyni se!
Előbb hagyja abba és utána próbálkozzon terhességgel!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


323. kérdés / 2013.01.27., Szilvia

22éves vagyok és nem szeretnék szülni.Ennek sok oka van,most nem sorolom.Meg lehet-e oldani,hogy én és a párom úgy csináljunk gyereket,hogy valaki másba ültetjük a magzatot.Vmi ilyesmiről már hallottam,és a nőnek adtak 500000ft-ot.de nem vagyok benne biztos h létezik ilyen. Fontos lenne a válasza! Előre is köszönöm

Kedves Hölgyem!

Amerikában igen, Magyarországon nem létezik béranyaság. S ha létezne is, ilyen indokkal nem valószínű.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


324. kérdés / 2013.01.28., Gyöngyi

Kedves Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy van e esély arra, hogy fogamzásgátló szedése mellett teherbe essek. És ha igen, akkor annak milyen következményei lehetnek a babára nézve? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gyöngyi!

Minden fogamzásgátló tabletta szedése mellett van egy kis esély, hogy bekövetkezik terhesség. A fogamzásgátló azonban nem okoz rendellenességet a születendő babánál. Emiatt nem indokolt a terhesség megszakítása, sőt, ellenjavallt!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


325. kérdés / 2013.01.29, Honey

Kedves Doktornő! 32éves vagyok. Van már két gyermekem, de szeretnénk még egy babát. 16hónapja próbálkozunk, de nem sikerül.(előző két terhességeg spontán) A hormonjaim, pajzsmirigyem, stb. minden rendben. (állítólag) A menstruációm mégis össze-vissza van. Sokszor csak 2havonta jön meg, akkor is norcoluttal. Már szedtem két ciklusban clostilbegytet, de nem segített az sem...olvastam a gynevac injekció kúráról. Szeretném kipróbálni, hátha segítene a teherbeesésben! Önnek mi a véleménye? Jelenleg kapható a gynevac? Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Hölgyem!

A Gynevac nem kapható, de ha kapható lenne, se segítene azon a problémán, hogy rendszertelen a menstruációja. Aminek csakis hormonrendszer oka van. Ami azt jelenti, hogy aki azt állította, hogy a hormonjai rendben vannak, az egyáltalán nem ért hozzá!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


326. kérdés / 2013.01.30., P. Tünde

Kedves Doktor Nő! Orvos Gynovac inekciót írt fel, visszatérő hüvelygyulladásomra. Sajnos nem található egyik nagykereskedésben sem. Tudna nekem sgíteni, hogy hol lehet beszerezni a készítményt, illetve helyettesíthető-e a termék? Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Tünde!

A Gynevac beszerzésében nem tudok segítani, mert azért nem találja sehol, mert az Országos Gyógyszerészeti Intézet felfüggesztette a forgalmazását. Helyettasíteni egy ugyanolyan laktobacillus vakcinával leht, 1 doboz Gynevacot 4 doboz Gynatren tud helyettesíteni, ennek az ára forintra átszámolva 80 ezer forint. (Ha a forint gyengülése miatt nem ennél is drágább.)

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


327. kérdés / 2013.01.30., Timcsi

Tisztelt doktornô!! Azzal a keresel fordulok ônhôz,hogy a paromal együt voltunk december 31 én.januar 11 én és januar 15 én megjôt a mensruaciom de csak 1 napig tartot. de szinte azalat az 1 nap alat alíg jôt valami.es utana elis maradt.azelôt normalisan megjôt 3 4 napig tartot.mostanra faj a melem de csak a bal mellem.neha emejgek.lehetseges hogy babat varok? mit tegyek? varjam meg a februari honapot hogy megjôn -e es utana forduljak orvoshoz.valaszat elôre is nagyon szepen kôszônôm.

Tisztelt Hölgyem!

Elképzelhető, hopgy terhes lett a dec.31-i közösüléstől.  Csináljon terhességi tesztet, és attól függüen forduljon nőgyógyászhoz.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


328. kérdés / 2013.01.31. , Kata

Tisztelt Doktornő! Katalin vagyok 27 éves elkeseredett! Nagyon sokat olvasok önről több oldalon is,és ezért gondoltam hogy leírom én is a problémám. 4 éven belül volt 2 méhen kívüli terhességen. Az elsőnél ki kellett venni a jobb oldali petevezetékemet,majd azt követően a másodiknál pedig a bal oldali petefészkem. Ezek után csak annyit mondott az orvosom hogy jelentkezek a lombik programra! Arra kérdésem az lenne hogy ön szerint is csak ez a megoldás van? Ha igen akkor ön melyik intézetet ajánlaná és kb mennyibe kerül a program? Párommal nagyon szeretnénk már kisbabát! Válaszát előre is köszönöm! További szép napot! Üdvözlettel: Katalin

Kedves Kata!

2 oldali méhen kívüli terhesség után valóban csak a lombik program adhat saját gyermeket. Szerintem a legjobb a budapesti Káli Intézet.  5 beavatkozás orvosi részét finanszírozza az állam, de a gyógyszerek árát legnagyobb részt a betegnek kell kifizetni. Ez minimum 1-200 ezer forint.  Átlagosan 20 % egy beavatkozás sikere. Fiatalabb nőknél ennél valamivel több, idősebbeknél jóval kevesebb. Tehát az is lehet, hogy 5x nekimegy a beavatkozásnak, és egyszer se sikerül.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


329. kérdés / 2013.01.31., Sz. Tímea

Doktornő! A pármmal kisbabát szeretnénk.. de a menstruációm 3-4 honapig hol 38 napra, hol 42 jött meg, most már 56 napomon járok, és sehol semmi. Nőgyógyászt váltottam, mert az előző csak azt mondta, h ír fel fogamzás gátlót, és beáll a ciklusom.ugye attól pont nem lesz babám. A másik orvosnál ma voltam, aki tényleg körülményesebben megvizsgált, elvileg a méhemmel minden rendben van.

Kedves Tímea!

Ha fogamzásgátlót szed, attól sose lesz babája valóban.
Az lehet, hogy a méhével minden rendben van, de a petefészkével, a petefészek által termelt hormonokkal nincs, és egyéb hormonok is befolyásolják a rendszertelen vérzést (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, inzulin rezisztencia).
A petefészekkel nincs rendben, nem igaz, hogy teendőt nem igényel. Az 1 év egy elmulasztott idő. Az is kérdés: hány éves?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


330. kérdés / 2013.01.10., P. Erika

olyan problémám lenne hogy 4 évig a merszilon fogamzásgátlot szedtem de a nögyogyászom gyogyszert váltot és a cerozetét irta ki .Már egy hete szedem és azt vettem észre hogy 3 napja rozsaszinfolyásom volt és barna folyás váltota .lehetséges hogy a hormon zavar csinálja vagy felfázás.segitségét köszönöm

A Cezarett nem fogamzásgátló tabletta, hanem egy peteérést is gátló bőrgyógyászati gyógyszer, csak addig szabad szedni, amíg a bőrgyógyászati indikációja fennáll. Ne szedje fogamzásgátlás céljából!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


331. kérdés / 2013.01.11., Anita

Kedves Doktornő! Párommal már 2 éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. Számos kivizsgáláson vagyunk túl(hormonvizsgálat, sperma vizsgálat, átjárhatósági vizsgálat).Átjárhatósági vizsgálatom eredménye: a jobb oldali petevezetőm nem átjárható. Már túl vagyunk 2 sikertelen inszemináción. A kérdésem az lenne, hogy a domináns tüsző mindig a jobb oldalon van, a bal oldalon csak kicsi tüsző. Létrejöhet -e így is terhesség- akár spontán is- ha mindig a jobb oldali, elzáródott részen van a domináns tüsző?Ön szerint érdemes még próbálkozni inszeminációval? az elzáródás lehet oka a sikertelen inszeminációnak? Válaszát előre is nagyon köszönönm.

Teljesen ép petevezetők mellett is előfordul gyakran a sikertelen inszemináció. Átlagosan 15-20 %-a sikeres.


332. kérdés / 2013.02.04., Hajni26

Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhőz, hogy január 3.- án hormon vizsgálatra küldött az orvosom (mert előzőleg nem jelentkezett menstruációm november és december hónapokban), viszont rá egy két napra megjött a menstruáciom.Az eredményem alapján határértéken van a prolaktin szintem azaz felsőbb érték felé, befolyásolja az eredményt a menstruációm megjötte? Válaszát előre is köszömöm Tisztelettel Hajni

Kedves Hölgyem!

A menstruáció nem befolyásolja a prolaktin szintet, de fordítva, a prolaktin szint befolyásolja a vérzés kimaradást.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


333. kérdés / 2013.02.04., Kata

Kedves Doktornő! Azzal kérdéssel fordulok önhöz , hogy a férjemmel 11-éve együtt vagyunk. Van már család de mi még szeretnénk egy harmadikat is de mióta 2007-be volt egy méhen kívüli terhességem azóta nem maradok terhes! Kérem adjon tanácsot!! Már voltunk minden vizsgálaton mindent rendbe találtak!!!Már megfordult a fejünkbe a beültetés is. Már nem igazán vagyunk 20-évesek...., de annyira idősek sem. Előre is köszönöm a tanácsát. Kata

Kedves Kata!

Ha valóban minden rendben lenne, akkor már terhes lenne 5 év alatt, tehát nincs minden rendben, vagyis nem vizsgáltak meg minden szükséges dolgot. Mennyi az az annyi, azaz hány évesek? Milyen "beültetés" fordult meg a fejükben? Ez a szó nem helyes, mert van aki az inszeminációt, mások a lombikot nevezik így.

Hol laknak?

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


334. kérdés / 2013.02.04., Lujzi76

Kedves Doktornő!Teljesen kétségbe vagyok esve 36 éves vagyok,a párom 39, nekem már van két gyermekem 10 és 7 évesek.A páromnak még nincs és nagyon szeretnénk közös babát.Tavaly szeptemberben vetettük le a spirált és azóta próbálkozunk,de sajnos semmi.nekem az első terhességem 2év után sok vizsgálat és petevezeték átfuvás,2inszemiráció és injekció kura után lett természetes uton.a második gyerek már jött elég hamar azután volt két kaparásom.Azt szeretném kérdezni,hogy meddig próbálkozzunk,vagy mennyünk valamilyen kivizsgálásra,és hol kezdjük.Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Lujzi!

Tavaly szeptember óta mindössze 5 hónap telt el, semmi oka a kétségbeesésre! 1 éves próbálkozás után szükséges vizsgálatokra menni. Néhány vuzsgálatot  addig is el lehet végezni. Hogy hol kezdjék, az attól is függ, hogy hol laknak.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


335. kérdés / 2013.02.05., Niki

tisztelt dr.nő nekem olyan problémám van, hogy 2-éve van párom de sehogysem esek teherbe ,6-éve volt sajnos egy terheség megszakitásom .és most másfél éve szeretnénk babát. voltam nögyogyásznál azt monták hogy minden rendben bármikor teherbe eshetnék de hiába sehogysem sikerül és ez aggaszt.a páromal nem hiszem hogy baja lehetne mivel neki már van gyereke. kérem segitsen köszönetel!!!

Kedves Hölgyem!

Erre a kérdésre nem egyszerű a válasz. Ráészletes kivizsgálás kell. Ha másfél év óta nem sikerül a terhesség, akkor kivizsgálás nélül nem igaz az, hogy "minden rendben". Ilyet csak az mond, aki nem ért hozzá!

Az is hamis elképzelés, hogy nem hiszi, hogy a párjának nincs baja, hiszen az a gyerek egyrészt régebben "készült", önnek is lenne, ha megtartotta volna. De a jelen állapotot ez semmire nem bizonyítja. Mindkettőjük kivizsgálása szükséges.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


336. kérdés / 2013.02.06, Sanel25

Tisztelt Dr.Nő ! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy én terhes voltam 7 éve de hat honaposan meghalt baba bennem.Azota egyszereüen nem esek teherbe,Sulyra fogják,de tölem kövérebb nök is teherbe esnek.Ön szereint csináltassak pete vezeték átfujást?Mi lenne hasznos számomra?Kérem segitsen.Köszönöm.

Kedves Hölgyem!

Nem csak petevezeték átfújás, hanem részletes kivizsgálás kell. Feltétlenül az inzulin rezisztencia meghatározása is. Egyáltalán, egy olyan orvos kell Önnek, aki jól ért ehhez a témához, és ő vizsgálja ki teljesen.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


337. kérdés / 2013.02.09., Barbi

Tisztelt doktornő! A kérdésem az lenne, hogy január elején szexeltem a párommal( megszakításos védekezéssel) és rá egy hétre megjött a menstruációm. A menstruáció elmúlásával, hasi fájások- szúrkálások, viszketés jelentkezett. A következő menstruációmnak majd most kellene megjönnie, de pár napja pecsétlő vérzésem volt. Terhességre gyanakodtam, vettem 2 tesztet, és negatívat mutatott mind a kettő. Lehetséges hogy mégis terhes vagyok, vagy mireutalhatnak a jelek?

Tisztelt hölgyem!

Ez a tünetek nem terhesség jelei, hanem kezdődő vagy elhúzódó méhgyulladás tünetei.

Üdvözlettel:
Dr. Lázár Erika


338. kérdés / 2013.02.09, Cs. Marika

Kedves doktornö, olyan prpblémám volna,hogy tavaly juliusban elvetéltem azóta nem jött meg a mensesem, voltam orvosnál de azt mondta,hogy minden rendben van , irt fel gyogyszert hogy megjöjjön és azt mondta ha megjön , a menses harmadik napján menjek vissza és ir egy másik gyogyszert. kérdésem,hogy ön szerint helyre áll a mensesem és lehet még babám, amugy 35 éves vagyok. köszönöm szépen.

Kedves Marika!

Az egy nagyon buta szöveg, hogy "minden rendben van" egy nőnél, aki 7 hónap óta nem menstruál! Semmi nincs rendben!!! Kivizsgálás nélkül (hormonok, ultrahang, stb.) gyógyszereket felírni és szedetni felelőtlenség! Vagy ha voltak különböző kivizsgálásai, akkor annak az eredménye ismeretében lehet válaszolni a kérdésére.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


339. kérdés / 2013.02.10., Rózsi

45 évesen hónapok otta menstruálok és csak egy két napra megy el mit tegyek??

Tisztelt Hölgyem!
Sürgősen menjen el egy nőgyógyászhoz! 45 évesen már akkor fel kell keresni a nőgyógyászt, ha 1 hétnél tovább tart a vérzése!!!
Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


340. kérdés / 2013.02.11., Márta

Jónapot Kivánok! Azzal a panasszal jönnék hogy egyszerüen nem tudok teherbe esni!, Vagyis Áprilisban tavaj elött szedtem be az utolsó fogamzásgátló tablettát , nem sokáig szedtem tavaly elött decemberbe kiirattam és áprilisban be is fejeztem. Majd Júliusban probálkoztunk a baba projektel de ez ma is húzodik és azóta is semmi ! De néha a menstrúálicómmal is bajban vagyok mert néha hónap elejeén is megjön és hónap végén is _!!! Szóval jártam már nögyógyásznál , de egyszerüen nem tudnak nekem segiteni ! nagyon szépen megkösszönném ha valami jó tanáccsal szolgálnának!!

Kedves Márta!

Ez meddőségi probléma (1 év sikertelenség után). Ebben interneten segíteni nem lehet, csak részletes vizsgálatokkal. Olyan szakorvost kell keresni hozzá, aki ért ehhez, mivel ez speciális probléma, specialista tud segíteni. Ha Budapesten vagy környékén lakik, engem is felkereshet.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


341. kérdés / 2013.02.11. Valéria

azt szeretném meg kérdezni hogy a mostani férjemel már egy éve egyut vagyunk és még nem estem teherbe ez mért vann és mit tegyyunk hogy babánk legyen mert nagyon szeretnék egy kis babát mindig bele éljuk magunkat kőzbe meg nincs nekem vann egy másfél éves babám a volt kapcsolatom bol akor neki nem lehet a mostani páromnak

Tisztelt Hölgyem!

Menjen el a férje egy andrológiai vizsgálatra, akkor kiderül, hogy van-e probléma az ő megtermékenyítő képességével.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


342. kérdés / 2013.02.15., Ildi

Tisztelt Doktornő! Több éve szeretnénk kisbabát, de eddig nem sikerült. Velem nincs minden rendben, ciklusaim nem megfelelőek. 24 évesen PCOS-t diagnosztizáltak nálam és erre fogamzásgátlót szedettek, ami átmenetileg elfedte a tüneteket, de csak rontott a helyzeten. 3 éve abbahagytam a szedését, de nincs peteérésem, rendszertelenek a ciklusaim, 40-50, előtte egy hétig barnázás van. Voltam kivizsgáláson, ahol kiderült, hogy a policisztás petefészek mellé laktózérzékeny is vagyok. Most már háromnegyed éve diétázom, mozgok is mellé, de nem javul semmi, most is 40-50 naposak a ciklusaim. Inszeminációt ajánlottak (gonal f injekcióval elérni a peteérést), de mielőtt belevágnánk még egy esélyt szeretnék adni a természetes megtermékenyülésre. Méregtelenítő kúrát szeretnék kipróbálni még több mozgást, és olvastam women's krémről,ami természetes progeszteront juttat a szervezetbe. Illetve van még egy ilyen, amit body balancenak hívnak. Szeretném a véleményét kérni erről, Ön szerint jók-e, illetve nem rontanak-e még a helyzeten. Ön javasolná? Ha igen, melyiket, mert árilag nagy az eltérés, nem tudom, hogy hatásban is ekkora-e a különbség, vagy csak a márka miatt ennyivel több az egyik? Van esély természetes úton teherbe esni, vagy csak az inszemináció maradt? Válaszát nagyon köszönöm!

Kedves Ildi!

A PCO szindromának természetesen nem a fogamzásgátló a gyógyszere és természetesen az csak ront a helyzeten!

A Gonal F se fogja a PCO-t meggyógyítani. Elsősorban  az inzulin rezisztencia irányában kell vizsgálatot végezni, mert leggyakrabban az inzulin rezisztencia emelkedése váltja ki a PCO-t.

A különböző krémek természetgyógyász kuruzslások, és az alap problémát azok se gyógyítják meg. Ha nincs peteérése, hiába keni magát progeszteronnaL. Az lehet, hogy csinál vérzést, de peteérést nem! A saját petefészkének kell progeszteront termelni, de ez csak peteérés után következik be, tehát peteérést serkentő gyógyszert kell szednie, ha az inzulin rezisztencia vizsgálat negatív eredményt mutat.

Első lépés: ez a vizsgálat. Írja meg, mi az eredménye, és utána megírom, mi a következő lépés.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


343. kérdés / 2013.02.16., Cat

Tisztelt Doktornő! Nagyon szeretnénk a férjemmel gyereket. Neki van két gyereke, nekem sajnos volt három abortuszom. Ilyen körülmények között lehet e gyerekünk. Több mint 1 éve próbálkozunk, de semmi. Estleg hová fordulhatunk, hogy ezt vizsgálatokkal kiderítsük? Előre is köszönöm Üdvözlettel: Cat

Tisztelt Hölgyem!

Hol laknak? Ha Budapesten vagy környékén, akkor jöhetnek hozzám kivizsgálásra. Ha messzebb, akkor egy meddőségben járatos szakemberhez kell fordulni.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


344. kérdés / 2013.02.16., Ramona

Tisztelt Doktornő! A menstruációm helyett barnás folyadék jelentkezik, váltakozva élénkpiros vérrel már öt napja. A menstruáció ideje rendben van, napra pontosan. Viszont a mennyisége kevés és a színe is barnás. Enyhén duzzadtak a melleim, és az alhasi fájdalmam is gyenge. Az előző menstruációm óta végig beteg voltam, kétféle antibiotikumot is szedtem, méghozzá erőseket. Ez lehet a probléma? Lehetek terhes? Köszönöm a válaszát!

Kedves Ramona!

Az antibiotikum nem változtatja meg a vérzés minőségét,kivéve, ha egy akut méhgyulladás miatt volt előtte több, fájdalmasabb a vérzés.
A kevés vérzés viszont utalhat korai terhességre. 1 hét múlva csináljon terhességi tesztet (hamarabb nem).

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


345. kérdés / 2013.02.17., Marika

Tisztelt doktornö. 35 éves vagyok, 1.5 éve vagyok a párommal nagyon szeretnénk babát, tavaly juliusban sajnos volt egy spontán vetélésem,azóta nem jött meg a mensesem az orvosom irt fek gyogyszert a norcolutot és azt mondta,hogy ha beszedtem utána a menses 3 ik napján menjek vissza és ir másik gyogyszert. a baj csak az hogy még mindig nem jött meg. ön szerint mi az oka. amikor a vetélésem volt elötte két honapig jártam orvoshoz mert nagyon fájt a hasam és akkor se jött meg, küldözgettek mindig hüvelyi ultrahangra és nem tudták megálapitani,hogy terhes voltam,én kértem beutalót a háziorvosomtol hasi ultrahangra ott derült ki hogy terhes vagyok.csak sajnos elkezdtem vérezni és megkapartak de nem jol mert reggel megkapartak délután hazaengedtek, éjszaka vittek be a az ügyeletre mert ugy begörcsöltem hogy a ball lábamra nem tudtam ráálni, mégegyszer megkapartak mert a hüvelyi ultra hang kimutatta,hogy egy tenyérni darabb valami bennem maradt, azóta nincs mensesem. lehet még valaha babánk. köszönöm

Kedves Marika!

Ha eltelt 1 hét azóta, hogy befejezte a Norcolut szedését, és nem jött meg a vérzése, akkor alaposabb vizsgálat szükséges. Lehet, hogy a vetélés után összenövés keletkezett a méhüregben, és azért nincs vérzése. Lehet hormonális oka is. Ki kell deríteni, miért nincs vérzése, és megszűntetni az okát. Akkor lehet válaszolni a kérdésére.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


346. kérdés / 2013.02.17., Anikó

kedves doktornö! aszt szeretném öntöl kérdezni,hogy lehetek-e egy honapon belül terhes ha 4évig szedtem a fogamzásgátlógyogyszert de 10napja abba hagytam??????? nagyon szeretnénk minél hamarabb a barátomal:) köszönöm:)

Kedves Anikó!

Ennek nagyon kicsi a valószínűsége, de nem is javasolt 3 hónapon belül terhesnek lenni! Úgy gondolom, ha 4 évig ráért, most nem lehet olyan sürgős, hogy ne tegye meg a legalapvetőbb dolgokat a baba egészsége érdekében!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


347. kérdés / 2013.02.18, Boglárka

Kedves Doktor Nő! Még január elején kérdeztem Önt a fogamzásgátló tabletta szünetében megjelenő megvonásos vérzés eredetéről. Kérem, szíves válaszát!Üdvözlettel: Boglárka

Kedves Boglárka!
 
A női szexuál hormonok szabályozzák a méhnyálkahártya minőségét, összetételét. Ha valamelyik szexuál hormon mennyisége csökken, a nyálkahártyában található ere megrepednek, és emiatt keletkezik méhvérzés. Ez általában kevesebb, mint a menstruációkor jelentkező vérzés. Egyébként a menstruációs vér is így keletkezik: a sárgatest sorvadásakor (mivel nem történt megtermékenyülés) csökken a sárgatest hormon (progeszteron) mennyisége, emiatt a nyálkahártya erei megrepednek, majd az egész nyálkahártya lelökődik a vérzéssel.
 
Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


348. kérdés / 2013.02.18., Moncsy

tisztelt dr nő az lene a kérdésem hogy 23 hetes kismama vagyok és agodom a kicsibabám nagyon sokat mozog van hogy aludni sem tudok és öö sem pihen igy nem ee gond lehet vele a házimukát sem tudom rendesen végezni hamar be keményedik a hasam és sokat fájdogál a derekam és ojan érzés van a hasamaján mint ha erös fel lenék fázva de nem vagyok és folyás sincs csak ojan érzés már van 2 gyermekem egy 13 és 11 éves eza baba 10 év telt el azota hogy kicsisebik fiam megszultem agodom nagyon a babáért a leletek rendben vanak az utrahang is a vérvételben van kiss eltérés a vizeletbe cukor van de csak egy keresztes voltam cukor terhelésen is az meg jo volt nagyon várom választát mit tegyek vagy javasol ön köszönöm egy agodo anyuka

Kedves Hölgyem!

Amiatt ne aggódjon, hogy a baba sokat mozog. Ha nem tud miatta aludni, meg bekeményedik a hasa, akkor kérjen Pipolphen tablettát és szedjen 2 vagy 3 tablettát naponta: reggel és este.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


349. kérdés / 2013.02.19., Icus

Tisztelt Doktor Nő!Negyven felett vagyok...van egy felnőtt lányom.Jelenlegi párommak szeretnék közös gyermeket,3 éve diagnosztizáltak nálam myomát.Sok apró problémák(alhasi fájdalom,derék fájdalom,ciklus közti pecsételés,folyás...stb) vannak sajnos.Szeretnék újra anya lenni amíg a biológiai órám engedi,de tapasztalom magamon hogy ez én miattam nem jön létre.Ismert a myoma embolizációs ill.laparoszkópos, hiszteroszkópos eltávolítása...Önnek mi a véleménye,melyiket tartja jónak,mik a feltételei,van lehetőség ezután teljes gyógyulásra,terhességre?Ön alkalmaz ilyen beavatkozásokat?Személyesen vállalna e mint beteget? köszönettel Icus

Kedves Icus!

A myoma eltávolításának módszeréhez vizsgálat szükséges, hogy mi az alkalmas. 1 góc eltávolítása  lehetséges, több nem érdemes. A teljes gyógyulás eléggé kétséges. Egyébként kérdés, hogy mennyivel van 40 fölött? lehet menstruációja 55 éves koráig, a termékenység biológiai órája mégis valószínűleg lejárt. Hogy ez hogy áll, az Anti Müllerián Hormon vizsgálatával dönthető el. Én nem foglalkozom a myomákkal.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


350. kérdés / 2013.02.20., Andrea

Jó napot Dr.Nő! Az volna a kérdésem, hoy mi a párommal nagyon szeretnénk kisbabát és 15.-e óta próbálkozunk és 26.-án kéne meg jönnie a menszeszemnek és ennek ellenére ma meg jött, de jóval sötétebb mint amilyen szokott lenni. A pár nap alatt voltak rosszulléteim, de most el vagyok keseredve. Ön szerint ez most mit jelent? Nem estem még teherbe? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Andrea!

Remélem, nem komolyan mondja, hogy el van keseredve amiatt. hogy 5 nap alatt nem lett terhes!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


351. kérdés / 2013.02.20., Era

Tisztelt doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi az esélye annak hogy teherbe essek úgy, hogy nem mindig sikerül nekem az orgazmus? Nincs még a párommal gyermekünk és most szeretnénk! Kicsit aggódom, hogy így nem lesz egyszerű. Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Hölgyem!

Az orgazmus nem szükséges feltétele a terhesség bekövetkezésének. Csak esetleg megkönnyíti azt.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


352. kérdés / 2013.02.20., Niki

tisztelt dr nő lassan 3-éve van párom és 2-éve szeretnénk kisbabát de sehogysem jön össze és ez zavar.én 20-éves vagyok tudom hogy nagyom fiatal de már megkérte a kezem és nagyon szeretnénk a páromal nem hiszem hogy baj lenne mert neki már van egy gyereke nagyon sokszor voltam nögyogyásznál és azt monták hogy minden renben és hogy bármikor teherbe eshetnék de hiába probálkozunk minden hogyan egyszerüen nem megy mit tehetnék? köszönöm

Kedves Niki!

Nagyon értelmetlen ez a kijelentés, hogy "minden rendben"
Mi van rendben? Mi az a minden?

És az se jelent semmit, hogy a párjának már van gyereke, tehát vele nincs baj! Egyrészt van egy ősi közmondás, hogy "az anya biztos", másrészt ha biztosan ő a gyerek apja, akkor is csak azt jelenti, hogy annak a megfoganása idején a párja termékenyítő képes volt, és nem azt, hogy most is az!
Csak mindkettőjük részletes kivizsgálása alapján lehet megállapítani, hogy miért nem sikerült eddig terhesnek lennie.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


353. kérdés / 2013.02.22., Linda

Kedves Doktornő! 29 éves férjes asszony vagyok,baba tervezés előtt állunk,sajnálatomra a legutóbbi nőgyógyászati vizsálaton myomát találtak a méhembe.Mivel még nem szültem a baba tervezését tanácsolták minnél előbb.Szeretném tudni , hogy a myoma gondot okozhat a kihordásban?Nagyon vágyunk családra!Nagyon szépen köszönöm!Várom valaszát!üdvözlettel:Linda

Kedves Linda!

Ez attól függ, hogy mekkora a mioma és hol helyezkedik el.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


354. kérdés / 2013.02.22., Anita

Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, szeretnénk kisbabát, de petevezető átjárhatósági vizsgálaton kiderült, hogy mindkét petevezetőm le van tapadva, a férjem sperma száma is alacsony. Volt két lombikunk ami nem sikerült sajnos. Ön szerint a Gynevac használna nekünk? Fel tudja oldani a petevezető letapadást? A hormonrendszerem, menzeszem, minden rendben működik. Köszönöm a válaszát. Anita

Kedves Anita!

Ennek nagyon kicsi az esélye. De a lombik sikerének esélyét másfélszeresre növelné.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


355. kérdés / 2013.02.22., Dorina

T. Doktornő! Párommal 2-2.5 éve próbálkozunk babaprojekttel. A 3. napi labor eredményeim a következők: TSH: 1,1 mlU/L; LH: 6,57 U/L; FSH: 7,06 U/L; Prolaktin: 391 mIU/L; Ösztradiol: <73 pmol/L; Progreszteron: 1,1 nmol/L; Tesztoszteron: 0,7 nmol/L. Párom spermiumszáma: 10 mill/ml. Érdeklődnék, hogy ezekkel az eredményekkel lehet-e probléma? A nőgyógyász Clostilbegyt-et írt fel 5-10. napig 2*1-et vagy egyből mesterséges megtermékenyítést ajánlott. Önnek mi a véleménye? Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Dorina!
Az nem világos, hogy a Clotilbegytet milyen meggondolásból írta vel a nőgyógyász. Ugyanis azt nem a 3. napi hormon eredményből kell megállapítani, hogy kell-e, hanem a menstruáció előtt 7-8 nappal mért progeszteron eredményből. Ha az alacsonyabb, mint 64 nmol/l, akkor kell Clostilbegit, melynek napi mennyiségét addig kell emelni, míg túl nem haladja a 64 nmol/l értéket.
Viszont a párja spermaszáma olyan alacsony, hogy Önnek hiába lesz minden hormon eredménye jó, a spontán terhesség esélye minimális, ezért szükséges a mesterséges megtermékenyítés, vagy párjának eredményes kezelése.
Mellesleg a megtermékenyülés lehetősége és sikere nem csak ezektől az értékektől függ!


356. kérdés / 2013.02.27., Mariann

T.Dr.Nő. Azzal a kérdéssel fordlnék önhöz,hogy mi a párommal közel 2-éve próbálkozunk,de eddig még nem jött össze. :(Bár ritkán vagyunk együt,de már nagyon szeretnénk.Mit tegyek ,hogy sikerüljön.Köszönettel. Mariann

Ezt csak részletes  kivizsgálással lehet meghatározni!


357. kérdés / 2013.03.01, Szilvia

JÓ napot!! érdeklődni szeretnék hogy én teltebb lány vagyok és a menstruációm se normálisan jön meg de a párommal már több mint 2éve próbálkozunk egy pici babával voltam dokinál azt mondta minden rendben és mégse jön ösze nem tudom mit tegyek . kérem segítsen!!

Kedves Szilvia!  

Érdemben segíteni csak személyes kivizsgálás és kezelés útján tudok, mivel se varázsló. se kuruzsló nem vagyok! 
Az biztos, hogy sok minden nincs rendben!!!

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


358. kérdés / 2013.03.02. , Anita

Jo estet Doktorno!Az lenne a kerdesem,hogy mekkora esely van a fogantatasra,ha februar 20/21en jott meg az utolso menzeszem,es marcius 1en volt az aktus a parommal.Hozza teszem azt is,hogy ha nem szedem a fogamzasgatlo tabletat akkor honapokig nem jon meg a menzeszem,es e het hetfojen el kellett volna kezdjem beszedni a tablettakat,es nem tettem.Szoval mekkora az eselye annak,hogy allapotos maradtam?Elore is koszonom a valaszt.Anita 23

Kedves Anita!

Gyakorlatilag erre semmi esélye nincs. De kivételek mindig vannak.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


359. kérdés / 2013.03.02., Nikita

Tisztelt Doktor Nő! Párommal babát szeretnénk 4 hónapja, de még sajnos nem jött össze! Minden menstruációm előtt ( több mint 1 éve) barnás folyásom van 4-5 napig, ez befolyásolhatja a fogantatást? Válaszát köszönöm szépen!

Tisztelt Hölgyem!

4 hónap az kevés idő, nem jelent semmit. A barnás folyás viszont rontja az esélyét a terhességnek.

Üdvözlettel
Dr Lázár Erika


360. kérdés / 2013.03.09., Gizella

Tisztelet Doktornő. Évek óta szeretnèk kis babát,de sajnos valami miatt meg mindig nem jött össze! !Ez miatt ,8 év élettársi kapcsolatom tönkre ment!Most van 2 éve egy másik élettársam,akitől szeretnek babát,de viszont neki problémát okoz gyermeket nemzeni mivel 20 évig szteroidokkal szúrta magát,tudni kell hogy ő test építő .egyaltalan nem védekezik egyikünk sem,nekem is problémám van a mensteualasommal,van hogy egy hónap 2-3 hónapig nem jön meg ,vagy épp 2x jön meg 1 hónapban !mit kellene tennünk ahhoz hogy babanak lehessen?Tisztelettel Gizella.

Tisztelt Hölgyem!

Erre a kérdésre csak részletes kivizsgálás és kezelés után lehet válaszolni - ha egyáltalán van rá válasz.

Üdvözlettel Dr Lázár Erika



Vissza a címlapra

Vissza a szakértők oldalára

Dr. Lázár Erika korábbi válaszainak megtekintése (1-100 kérdés)

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Ha késik a baba...

 


 

Késik a gyermekáldás? 
Kattintson a képre, hogy segíthessünk!

 

Töltsd le most!


INGYENES MINIKÖNYV!

 

Tedd rendbe a hormonjaidat természetes úton, gyógyszer nélkül!

A letöltéshez regisztrálj a jobb oldalsávban lévő mezőben és lépj be!

Belépés

Új felhasználók

  • FAlexandra
  • Feketemacsek
  • toth.eszti
  • Jankó Beáta
  • böbi

Új hozzászólás

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Legyél velünk itt is