Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Kérdezz - felelek

 

Kovácsné Czibulyás Zsanett

dipl. ápoló, egészségügyi szakmenedzser, szociális munkás

szakterülete: lombikbébi program pszichés hatásai
 


KÉRDEZZ - FELELEK


Szakértőnknek a kérdéseidet itt teheted fel:

Küldj egy kérdést szakértőnknek!

Szakértőnk a feltett kérdésekre rövid időn belül válaszol. A válaszadásig türelmedet kérjük.


1. kérdés / 2011.02.14. 08:32, Bea

Azt szeretném meg kérdezni hogy 5-hetes terhes voltam és elment a babám igaz lombikkal fogant, azóta volt már kettő kaparásom ebből kifolyólag , azt szeretném meg kérdezni hogy természetes úton így teherbe eshetek-e teherbe, vagy próbálkozunk újabb lombikkal ?

Kedves Bea!

Nem tudom, hogy pontosan mi az oka annak, hogy lombik bébi módszerre került sor, feltehetően a kezelőorvosod ezt a módszert látta leginkább alkalmasnak arra, hogy babátok legyen. Ahhoz, hogy lombik bébi programon részt vettetek számos kivizsgáláson esetleg kezelésen kellett részt vennetek, amelyek alátámasztották a programban való részvétel szükségességét.

Sokan a program előtt, vagy után esnek spontán teherbe, úgy gondolom ez nálad is elő fordulhat, persze a diagnózisoktól függ. Véleményem szerint a "kaparás" nem zárja ki, hogy természetes úton legyen gyermeketek. Saját példám azt mutatja, mivel lombikbéi programból lettek ikreink, hogy a módszer jó és sikeres. Mindenképpen beszéld meg a kezelőorvosoddal aggályaidat és gondold át, mi lenne a legmegfelelőbb. Mivel már átestél egy kezelésen tudod annak menetét és, hogy mivel jár a beavatkozás nektek kell eldöntenetek, hogy megpróbálkoztok-e egy újabb beavatkozással.

A döntést nektek kell meghozni, remélem segítettem a problémád átgondolásában. Visszajelzésedre számítok.

Üdvözlettel: Zsanett  


2. kérdés / 2011.02.15. 08:22, Bea

Köszönöm a választ! A páromnál és nálam is minden rendben van, rejtett eredetű meddőséget állapítottak meg. Választ nem kaptunk hogy mitől van, már gondoltunk lelki dolgokra, vagy túlságosan is szeretnénk babát , lehet ez itt a baj? Amint írtam hogy lombikkal sikerült teherbe esnem, sajnos 5-hétre elment a babám, a orvosomban nem bízom mert csalódás vele minden alkalom, nem mond semmit se, nem ad felvilágosítást! Nagyon szeretnék természetes úton babát, Kérlek segíts nekem ebben, hogy mit csináljak, mit egyek, igyak stb...Köszönöm a válaszod!

Kedves Bea!

Sokat olvasok mostanában a lelki eredetű meddőségről. Valóban sokszor a stressz, amelyet az vált ki, hogy mindenképpen babát akarok, tud meddőséget okozni.

Saját tapasztalatomra tudok csak támaszkodni. Úgy gondoltuk eljött az ideje, hogy gyerekünk legyen, minden ismerősnek, barátnak volt már. A család is mindig azt kérdezte mi újság babafronton stb... Részünkről megállapítottak szervi eredetű meddőséget ezért arra gondoltunk kezdjünk bele a kezelésekbe, hátha majd a 3., 4. lombikra majd össze jön. Nem gondoltam arra, hogy elsőre sikerülhet. Tudtam, hogy egy kisbaba örökre megváltoztatja az addigi életem. Terveim voltak, hogy mi lesz ha nem jön össze. Nagyobb utazást terveztem néhány kollégámmal. Persze szurkoltam is, hogy összejöjjön, de nagyon féltem is tőle, hogy mi lesz a pozitív lesz a teszt. Mindent végig csináltam az orvos utasítása szerint, de nem "görcsöltem rá", hogy mindenképp baba kell. Sőt nagyon féltem tőle!

Egyél amit kívánsz, élj egészségesen. Sok folyadék. A sport levezeti a felgyülemlett feszültséget, hallgass zenét. Próbáljatok kikapcsolódni, nem mindig a babáról beszélni, babára gondolni. Utazás, wellness hétvége is biztosan rátok férne.  Foglalkozz olyan dolgokkal amik érdekelnek, olvass stb. baba/babák mellett úgy sem lesz rá időd. Használd ki amíg lehet. A lombikon gondolkozz el, ez olyan döntés amire én se rá, se le nem beszélhetlek. Az orvsokkal nem egyszerű tudom, bár nekem nagyon nagy szerencsém volt, jó helyet választottunk.


3. kérdés / 2011.07.01. 13:12, Melinda

Kedves Zsanett! Lombik eljárásban részesülök. Tudomásom szerint a beültetés után a beágyazódás, kb 5 napig is eltart. Ez idő alatt végig feküdni kell? Vagy bármit lehet csinálni, ami nem megerőltető? A 3. napon történt a beültetés és én a beágyazódás 1 napjáig végig feküdtem. Ez ügye nem jelent problémát?

Kedves Melinda!
 
Sajnos leveled nem jött át teljes egészében, így ameddig el tudtam olvasni arra válaszolok. Gondolom nem megerőltető tevékenységek nem árthatnak. Nekem azt mondták, hogy lehetőleg minél többet pihenjek az első héten. A nap nagy részében olvastam és dvd-t néztem. Egy nap volt, hogy három filmet is végignéztem. Csak akkor keltem fel, amikor nagyon kellett pl. zuhany, evés... Van aki azt mondja, hogy a tartós fekvés sem a legjobb, mert mozgás hatására javul a vérkeringés és segíti a beágyazódást. Én a szakápolókra hallgattam, akik az ágynyugalmat javasolták. A második héten kezdtem sétálgatni, de nekem a 8. napon már pozitív volt a tesztem. Nem hiszem, hogy nem megerőltető mozgással árthattál, azért próbálj minél többet pihenni.  Örülnék, ha majd válaszolnál, sok sikert kívánok!


4. kérdés / 2011.09.21. 21:08, V. Tímea

gyereket szeretnék nem természetes utón. a tb állja-e vahy magánfinaszirozás utján sajnos nincs párom de már nagyon benne vagyok az időbe és szeretnék egy babát nagyon vágyom rá , egészséges aktív nő vagyok

Kedves Tímea!

30/1998. (VI.24.) NM. rendelet az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról, és a 49/1997.(XII.17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról jogszabályokban bőven olvashatsz a lehetőségekről. Tudomásom szerint meddőség kezelésére alkalmazzák a mesterséges megtermékenyítést ma Magyarországon és arra van tb. támogatás.

Az hogy hol történik (történik-e) és milyen finanszírozással ilyen, az általad felvetett szerinti beavatkozás arról sajnos nincs információm. Konkrét információt meddőségi centrumban kérj.

Üdvözlettel: Kovácsné Zsanett


5. kérdés / 2011.12.20.08:59, henike9186

Szeretnem megkerdezni hogy a rossz fog (sajna orokoltem) okozhat-e vetelest?

Kedves Henike!

Sajnos nem tudok ebben egyértelmű választ adni, talán a Doktornőtől kellene ezt megkérdezned. Nem gondolom, hogy  okoz, viszont ajánlatos minél hamarabb rendbe tetetni a fogakat, mert sokszor gócként a szervezeteben problémákat okoz.

üdvözlettel: Zsanett


6. kérdés / 2012.01.08. 10:09, Detti

Két éve próbálkozunk a férjemmel. Kezdetben én sokat görcsöltem, aztán sajnos rá is átragadt. Elkezdtem rendszeresen spotrolni és Avivazni- túlsúlyos vagyok, ami valamennyire oldja a frusztációt bennem. Mostanában azonban kezdek kiégni, s a környezetem felé negatívan viszonyulni. Nehéz türelmesnek és optimistának lenni, nem is tudok már... Min változtatssak, hogy ne süllyedjek tovább?

Kedves Detti!

Tudom nagyon nehéz lelkileg kivárni mire végre összejön a baba. Nehéz tanácsot adni, hiszen minden gondolatod körülötte jár, hogy mikor jön végre össze... Beszélgessetek róla, de azért ne csak erről. Szervezzetek programokat, próbálj könyvet olvasni, menjetek úszni, moziba, színházba. Csináljátok a szükséges vizsgálatokat, kezeléseket, de próbálj közben másra is gondolni. Tanulj valamit. Meglátod akkor fog összejönni, amikor nem is gondolnád. A sport nagyon jó, ha nem kóros a túlsúlyod, szerintem ne idegeskedj miatta.

Mikor megtudtam, hogy nem lehet természetes úton gyerekünk A és B tervet állítottunk föl. Az A szerint mentünk a vizsgálatokra, lombikra..., viszont komolyan terveztük a B tervet, hogy mi lesz akkor ha nem jön össze...A B terv szerint kezdtünk el élni, külföldi utat terveztünk, főiskolára mentem, változások voltak a munkahelyemen... így a kezeléseken kívüli időben nem volt időm a gyermektelenségen rágódni.

Több könyv jelent meg mostanában a meddőség lelki kapcsolatáról, talán az is segíthet, adhat jó tanácsot. Olyanokkal beszélgess akiknek már sikerült, kerüld azokat, akik elkeseredettek. Pozitív hozzáállás  és sikerülni fog!  Remélem segítettem.

Szurkolok! Üdvözlettel: Zsanett


7. kérdés / 2012.05.04. Medison

Sajnos idén a 44. évet töltöm, van három gyermekem, de nagyon szeretnénk a 2. házasságomban is egy kisbabát.Van egy 4cm-es myomám.1 inszemináción és egy lombikon vagyunk túl (kóros megtermékenyülés), beültetés nem is volt. Félelemmel tölt el, hogy már nincs is esélyünk, talán nem is érdemes tovább próbálkoznunk? Köszönöm válaszát!

Kedves Medison!

Kérdésére leginkább kezelőorvosa tudja megadni a választ. A reményt nem szabad feladni és amíg a szakorvos javasolja és elvégzi a beavatkozást szerintem érdemes próbálkozni. Nem tudom mikor volt a lombik, de minél hamarabb beszélnie kellene az orvosával, mert az idő előrehaladtával egyre csökken a teherbeesés esélye. Számos sikeres történetről lehet olvasni az interneten akiknek sikerült 45 évesen a teherbeesés. Mivel már részt vett egy ilyen programban ismeri az eljárás menetét és a megterhelést. Mérlegelni kell, hogy mennyire viselte meg a beavatkozás, mer-e még egyszer belevágni. Se rá, se lebeszélni nem tisztem, de mivel nagyon szeretnének közös gyermeket szerintem érdemes lenne még egy esélyt adni a programnak, amennyiben az orvos is javasolja.

Remélem sikerrel járnak!

Üdvözlettel: Zsanett


8. kérdés / 2012.05.29., Baba

Mi az a tudatalatti és azt én honnét tudhatom, ha esetleg ez akadályoz a fogantatásban?

Kedves Baba!

Van egy tudatos és egy tudatlan része az elménknek. A tudatos elme olyan információkat tárol, mely információk létezésének tudatában vagyunk. Minden olyan információ, ami nem tudott megmaradni a fejünkben, szépen megy a tudatlan elménkbe(Tudatalatti), ami eltárolja ugyan az információkat, de nem vagyunk tudatában ezen információknak. A tudatalattinkban tárolódik, a magunkról kialakított képünk és a szokásaink. Így olyan dolgokat teszünk, aminek nem vagyunk tudatában. A tudatalattiban lehet pl. a gyermekvállalással kapcsolatos félelmeink képes vagyok-e a gyermekek gondozására, ápolására, nevelésére, alkalmas vagyok-e szülőnek. Korábbi tapasztalatok, gyermekkorban ért traumák, más családoknál megfigyelt események stb... mind-mind befolyásolják viselkedésünket, reakcióinkat. Pszichológus, pszichoterapeuta tud csak igazán segíteni, ha ez a gond. Ha úgy érzed elképzelhető, hogy korábbi élmény, félelem akadályozhatja a teherbeesést  ( ráadásul szervi okot sem találtak) érdemes lenne szakemberrel beszélni ezzel kapcsolatban. A meddőségi centrumokban általában elérhető pszichológus, keress fel egyet.

Üdvözlettel: Zsanett


9. kérdés / 2013.01.21., Diána

Tisztelt Doktornő!A párommal 6 éve szeretnénk babát de sajnos nem sikerül az orvos szerint policisztás vagyok akkor történt is laporoszkópia de a mostani orvosom szerint a hormon vizsgálat szerint szó se lehet pcorol (LH3,86 folikuláris.f:2,12-10,89 ovulácos.f:19,18-103,03 luteális.f:1,20-12,86 posztmenopeuza:10,87-58,64 FHS:8,17 foli.f:3,85-8,78 ovu.f:4,45-22,51 lut.f:1,79-5,12 posztmenopauza:16,74-113,59 Prolaktin:487,3 Ösztraidol:226,4 foli.f:99,1-447,9 ovu.f:348,7-1589,5 lut.f:179,9-1068,3 poszt.m:73,42-146,8 Tesztoszteron:2,0 Progeszteron:32,0 Inzulin:7,0) ön mit szól ezekhezhez az eredményekhez téleg nem lehetek pcos? Eddig mindenhol azt mondták úgyhogy nem értem.Az orvosom azt mondta nincs hormonilag probléma amit én kétlek mivel 31-33 naposak a ciklusaim menzeszem csak 3-4 napik tart barna foltozással kezdődik rengeteget híztam és csúnyán (férfiasan)szőrösödöm,csúnya a bőröm,szexel is vannak problémáim,ezek nem utalhatnak valami zavarra?

Kedves Erika!
Azt hiszem ezeket az eredményeket, kérdéseket Lázár Erika Doktornőnek kellene feltennie, mert én egészségügyi főiskolai és nem orvosi diplomával rendelkezem. Ő kompetens ezekben a kérdésekben. Sok sikert kívánok!

üdvözlettel: Zsanett


10. kérdés / 2013.02.11., Brigitta

Mikor célszerű a babát csinálni?

Kedves Brigitta!

28 napos ciklus esetén a tüszőrepedés a 14. nap körül megy végbe, vagyis akkor szabadul ki a pete és történhet meg a fogamzás. A hímivar sejtek akár 3-5 napig is életképesek, így akár már a 10 nap körüli együttlét során is teherbe lehet esni.  Gyakori, hogy nem 28 napos a ciklusunk, így a fogamzóképes időszakot ébredés utáni testhőmérséklet méréssel, és a méhnyak-nyák állagának ellenőrzésével is követheted. Ugyanakkor kapható ma már a boltokban teszt, ami nem a terhességet jelzi, hanem a fogamzóképes időszakot.

Üdvözlettel: Zsanett


11. kérdés / 2013.02.18, Edit

Tisztelettel szeretném a segitségét kérni túl vagyok már 2 lombik beültetésen sajnos sikertelen most szerenék inditani a 3 . hogyan készitsem fel a szervezetemet . elöre is köszönet

Kedves Edit!

Mivel már két beültetést végigcsináltál elég nagy tapasztalattal rendelkezel, azzal kapcsolatban, hogy mi vár Rád. Mindenképp tartsd be a kezelőorvosod utasításait. Gondolom az ártó, károsító tényezőkről már rengeteget olvastál kerüld azokat.  Egészséges életmódot próbálj folytatni, fehérjebevitelt növelni, bőségesen folyadékot fogyasztani. Vitaminok szedését biztosan ajánlotta orvosod is.  Továbbá próbálj lelkileg felkészülni.
Számomra az volt a legfontosabb, hogy ne számítsak gyors eredményre, ne érjen csalódás. Próbáltam arra a verzióra felkészülni, hogy mi lesz, ha nem jön össze. Próbálj kikapcsolódni, egy jó könyvet olvasni. Elterelni a gondolataidat, bár tudom ez most nem könnyű.
Biztos vagyok benne, hogy mindent megteszel fizikailag azért, hogy összejöjjön a baba. Ne keresd sem magadban, sem a párodban a hibát!

Sok sikert kívánok! Zsanett


Vissza a címlapra

Vissza a szakértők oldalára
 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is