Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Barátcserje

Szinte minden meddőséggel, babatervezéssel foglalkozó fórumon előbb-utóbb felbukkan a barátcserje neve. Már az ókorban is népszerű gyógynövény volt, de most újra a „fénykorát” éli. Manapság a menstruációt  megelőző tünet együttes, illetve a menstruációs zavarok kezelésére ezt a növényt alkalmazzák a leggyakrabban.

 

A szürkének tűnő, semmitmondó névből nem asszociálnánk elsőre a csuhás szerzetesekre, pedig a „barátcserje” név miattuk ragadt a növényre. Annak idején a kolostorok nőtlenségi fogadalmat tett szerzetesei (a barátok :-) ) barátcserjét fogyasztva próbálták ellenállni a női nem kísértésének. Később a modern orvostudomány is alátámasztotta a szüzességük megóvására irányuló törekvéseik hatásosságát, kimutatták, hogy a barátcserje férfiaknál tényleg csökkenti a szexuális vágyat. Nőknél alkalmazva viszont egészen más a hatása: segít a megbomlott hormonális egyensúly visszaállításában.

Mit csinál a barátcserje pontosan?

Serkenti a női nemi hormonjaink termelődését. Szabályozza a hormonháztartást, javítja a menstruációt megelőző tüneteket: azaz csökkenti a mellfeszülést, az idegességet (amelyet sajnos nagyobb részt a családtagjainkon töltünk ki), a fejfájást, vizesedést, és az ilyenkor megjelenő pattanásaink számát.

Mit tartalmaz?

Többféle alkotóelemet, például flavonoidokat, glükozidokat és terpenoidokat. A közhiedelemmel ellentétben viszont nem tartalmaz hormonokat.

Akkor meg hogyan hat?!

Bár nincs hormontartalma, mégis hatást gyakorol a hormonműködésre, különösen az LH-hormon termelésére. Az agyalapi mirigyet „dolgoztatja meg”, így több LH-hormon termelődik. Hála az LH-hormonnak, a progeszteron (sárgatest-hormon) szint is nő a szervezetben, így menstruációs problémák esetén elsősorban azoknak ajánlott, akik elégtelen progeszteron szinttel küzdenek. Emellett a prolaktin-szintet is csökkenti.

Ettől miért lehet kisbabám?

Mert a progeszteron-szint a várandósság szempontjából nagyon fontos. A progeszteron hormon teszi alkalmassá a méhed nyálkahártyáját a kisbabád befogadására. Ha nem jön létre a terhesség, egy idő után a sárgatest elsorvad, és megérkezik a nem várt „vendég”: a menstruáció. Nagyon leegyszerűsítve tehát a megemelkedett progeszteron szint a beágyazódást, és a kisbaba megtartását segíti elő.

Meddig kell szedni?

A forgalmazói ajánlások szerint első alkalommal 1-2 hónapig, később csak időnként szükséges rövidebb kúrákat csinálni. Fontos! Ha már aktívan benne vagytok a bébi-projektben, akkor ideje kis szünetet tartani. A barátcserjét ugyanis várandós nőknek tilos szedni, és ilyenkor ugye sosem tudhatod, mikor költözik be a babóca.

Mikor érdemes szedned?

Akkor érdemes megpróbálkoznod a barátcserjével, ha rendszertelen, vagy túl rövid (kevesebb, mint 25 nap), vagy túl hosszú (több, mint 28 napos) a ciklusod. „Orvosi nyelvre” fordítva: ha emelkedett prolaktin szintet, vagy sárgatest (progeszteron) elégtelenséget állapítottak meg Nálad. Akkor is érdemes megpróbálkozni vele, ha egyáltalán nincs havi menstruációd, hiszen ennek is lehet az emelkedett prolaktin szint az oka.

Hányszor, hányat, hogyan?

A barátcserjét kapszula formájában érdemes szedni, mert így a leghatékonyabb. A ciklus elején érdemes elkezdeni, 2 hónapon keresztül napi 1 szemmel, majd 2 hónap folyamatos szedés után csökkenteni a szintet heti 2-3 szemre, a negyedik hónapban heti 1 szemre, és végül teljesen el lehet hagyni.

Szedhető egyéb hormonkészítmények mellett?

Néhány forgalmazó ajánlása szerint igen, én viszont orvossal történő konzultáció nélkül semmiképpen sem javasolnám, hiszen a  barátcserje is a hormonrendszeredre hat!

Mit ne csinálj?

Ne kezd el „csak úgy” bekapkodni, hátha ez meghozza a babát. Főleg akkor ne, ha minden rendben a ciklusoddal, mert ez esetben csak feleslegesen megbolygatod, és még messzebbre üldözöd a már feletted keringő gólyákat. Először vizsgáltasd ki magad, kérd ki az orvosod véleményét, és ha ő is rábólint, akkor nosza, jöhet a barátcserje-kúra. Azonnali eredményt viszont ne várj tőle, ezzel csak feleslegesen becsapnád magadat. A barátcserjének legalább három hónapra van szüksége, hogy kifejtse a hatását. De reméljük, a türelem kisbabát terem.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

További információk rólam és az általam végzett Babahívogató Programról: 
 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba
 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

A terméket megvásárolhatod a Babaproject.hu webáruházban. Eléréséhez kattints ide: Babaproject.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is