Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Öngyógyítás virágokkal

A Bach-virágterápia az egyik legcsodásabb dolog, amelybe a várandósság felé vezető utamon sikerült belebotlanom. Egyszerűen imádom! Mitől olyan jó? Például attól, hogy a virágesszenciák minden káros mellékhatás nélkül, akár a terhesség alatt is alkalmazhatóak, ugyanis semmi közük a gyógyszerekhez. Én például a terhességem első néhány hetében nem tudtam volna aludni nélkülük… De ezt majd később, most inkább a hasznosabb részletek.
 
Mi is az a Bach-virágterápia?
 
A terápia a kialakítójáról, dr. Edward Bach angol orvosról kapta a nevét, aki felfedezte, hogy bizonyos növényeknek és fáknak gyógyító energiájuk van. Úgy gondolta, hogy ha az Isten mindenben gondoskodott az élőlényekről – étel-ital, stb. – biztosan az egyes betegségek orvosságait is egyértelműen hozzáférhetővé tette a természetben. Ezekre bukkant rá dr. Bach az 1930-as években.
 
Gyakorló orvosként megfigyelte, hogy a doktorok nem foglalkoznak a betegek lelkiállapotával, pusztán a testi tüneteket igyekeznek gyógyítani. Dr. Bach szerint azonban a negatív érzelmek olyan nagy mértékben befolyásolják a testi működést, hogy a betegek kezelése esetén a lelki tényezők figyelembe vételétől nem lehet eltekinteni. 
 
Miután átesett egy súlyos betegségen (amelybe egyébként orvosai szerint 3 hónapon belül bele kellett volna halnia), elkezdett foglalkozni a homeopátiával, majd kialakította saját rendszerét.
 
A terápia lényege, hogy az egészséges embert a test és a lélek harmóniája jellemzi. Azaz: ha a lelket egészséges, ellazult állapotba hozza, akkor a testi problémák is megoldódnak. Mivel a betegségeket az esetek többségében a visszafojtott érzelmek, illetve elavult viselkedésminták okozzák, ezért ezeket a gondokat kell feltárni. Ebben segítenek a virágesszenciák.
 
Miért segíthet a terhességed létrejövetelében?
 
Mert stressz-oldó hatása van, a stressz pedig az egyik legjelentősebb a meddőséget okozó tényezők sorában. Mert a betegségeket – és így a meddőségedet is – előfordulhat,  hogy az elfojtott érzelmek okozzák. Ezeket fel kell oldani. Ebben óriási segítséget nyújthat a Bach-virágterápia.
 
Tudom, hihetetlenül hangzik, hogy egy üvegnyi esszencia megoldhatja egy csomó problémádat, de működik. Nem csak nálam, a családomban is többen használják, és nálunk mindenkinek bevált. Csak azt tudom mondani, hogy a puding próbája az evés. Ha az anyagi helyzeted megengedi, szerezd be a számodra megfelelő esszenciát – akár szakember segítségével, akár önállóan – és próbáld ki. Nagyon fogsz csodálkozni, hogy mennyivel jobban érzed majd magad.
 
Hogyan működik?
 
A virágkivonatokban megőrzött rezgések használatuk során visszaállítják a lelki egyensúlyodat. Fokozatosan, belülről kifelé haladva fellazítják az egymásra rakódott régi beidegződéseket. Feloldják a stresszt, és nyugalmat, erőt adnak. Lehetővé teszik az érzelmek kifejeződését, és pozitív gondolatokká történő átalakítását.  A lényege, hogy megtaláld a hibáidat, és azokat ne nyomd el többé, hanem ellentétes pozitív tulajdonságot fejlessz ki magunkban helyettük.
 
Készítésük
 
A virágesszenciák két módszerrel, napfény-kezeléssel és kifőzéssel készülnek. A napfény-kezelés során a virágokat érintetlen környezetükben leszedik, és általában ott a helyszínen belehelyezik egy tiszta forrásvízzel teli tálba. Ezután napsütésben kb. 4 órán keresztül hagyják állni őket, amíg a virágok életereje „átsugárzik” a vízbe. A víz színe, íze ilyenkor megváltozhat. Ez az „anyaesszencia”, amelyet utána megfelelő mértékben hígítanak, majd a felhasználáshoz még tovább hígítják.
 
Tudományos alapja
 
Egy francia tudós, Jacques Beneviste kutatásai szerint a víz megőrzi a benne oldott anyag emlékét, akkor is, ha maga az anyag már nincs benne, így az hatással – akár jelen esetben a virágok esetén gyógyító hatással - bír a szervezetre.
 
Az esszencia kiválasztása
 
A használandó virágesszenciát az egyéni szükségletek, illetve a karakter figyelembe vételével kell kiválasztani. Ebben általában Bach-terapeuta, vagy kineziológus segítségét érdemes kérni. A kineziológus azért is hasznos, mert általában a Bach-terápia amúgy is a kezelés részét képezi, így többszörös segítséget kapsz a problémáid feldolgozásában.
 
Néhány gyógyszertár – pl. Budapesten a Gazdagréti Patika – kérésre lehetőséget biztosít szakképzett terapeutával történő egyeztetésre az esszenciák kiválasztásához.
 
Amennyiben magad próbálkoznál a Bach-keverék előállítatásával, a már említett Gazdagréti Patika ebben is a rendelkezésedre áll. Telefonon kell bediktálnod az összetevőket, és akár már másnap érte mehetsz.
 
Az öngyógyításhoz figyelmedbe ajánlom Vivien Williamson Bach-terápia és a virágkivonatok című könyvét, amelyből teljes körűen tájékozódhatsz minden, a Bach-esszenciákkal kapcsolatos kérdésről.
 
Szintén nagy segítséget jelenthet az öngyógyításban Dr. Várhelyi Gábor és Szabó Norbert A Bach virágterápia zsebkönyve című könyve, amelyben mentális, illetve fizikai tünetek szerint is tudsz keresni esszenciákat. Ha jól tudom, ez az egyetlen olyan magyar kiadvány, amely fizikai tünetek szerinti csoportosítást is tartalmaz.
 
Deva virágesszenciák
 
Léteznek olyan összetett, úgynevezett Deva virágesszencia készítmények, amelyekből könnyen válogathatsz, anélkül, hogy különösebben értenél a Bach-terápiához. A Deva esszenciák az életed egy-egy problémás területére koncentrálnak, így minden kritikus élethelyzetben találhatsz olyat, ami segíthet. A Deva esszenciák ráadásul általában minden gyógyszertárban megtalálhatóak, tehát könnyedén beszerezhetőek. Néhány ismert esszencia kedvcsinálóként:

Deva esszencia neve      Mire jó?
Assistance Krízishelyzetekben, megpróbáltatások idején, feszült pillanatokban.
Családi összetartás   
   
Megerősíti a családi egységet. Fejleszti az érzelmi kapcsolatokat.
Érettség    Segít a múlt eseményeit megfelelő távolból szemlélni. Új nézőpontot kölcsönöz az élet értelmére.
Érzelmi élet és nemiség Összehangolja a szexuális és az érzelmi életet. Elősegíti a mély érzelmek kifejlődését.
Fejlődés   
 
Változások időszakában segít, amikor meg kell válnunk a már működésképtelen, és értelmetlenné vált szokásoktól, viselkedéstől.
Feltöltődés    Nehéz körülmények között élő és attól szenvedő, valamint a saját környezetükben önmagukat idegennek érző egyéneknek javasolt esszencia.
Kisgyermekkor   
   
Megkönnyíti a beilleszkedést és támogatja a gyermeket abban, hogy megnyíljon a világ felé.
Leszokás    Segít megszabadulni a testi és lelki káros, makacs szokásoktól. A káros szokások abbahagyásakor jelentkező türelmetlenség, nyugtalanság és hirtelen kedélyváltozások ellen.
Nyugodt éjszakák Ez az esszencia lecsillapítja, megnyugtatja a gyermekeket és a felnőtteket, akik nehezen tudnak ellazulni és elaludni, nyugtalanul alszanak, akik rémálmoktól szenvednek, éjjel felriadnak.
Oltalom   
   
A másokkal és a környezettel szemben önmagukat sérülékenynek érzőknek javasolt esszencia.
Serdülőkor    Azoknak, akik nem érzik jól magukat a bőrükben, csúnyának vagy tisztátalannak érzik magukat.
Tanulás és vizsgaidőszak Optimalizálja a szellemi képességeket és megkönnyíti a verbális kifejezést.
Terhesség   
  
Fizikai és érzelmi téren is segíti a terhes nőt: kiegyensúlyozza az érzelmeket és megszünteti a fizikai feszültségeket.
Enyhíti a hányingert és nyugtatólag hat az emésztésre. Segíti legyőzni a stresszt és a túlérzékenységet.
Testi ellazulás Erő, hajlékonyság, ellazulás és testi könnyedség.  Javasolt sportolóknak, a testedzést végzőknek, valamint az intenzív erőkifejtést végzőknek.

 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

További információk rólam, és az általam vezetett Babahívogató Programról

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is