Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Jónás-naptár - csoda?

A Jónás-naptár a nevét a megalkotójáról, dr. Jónás Jenőről kapta. A szlovák orvos egy több ezer éves babiloni kőtábla töredéken olvasott mondat alapján kezdte meg kutatásait, mely szerint „a nő termékenységét a Hold egyes fázisai irányítják”.
 
1956-ban felfedezte, hogy a szövegrész a nők születési idejével és helyével kapcsolatos holdfázisokra utal. Elmélete szerint a nők akkor a legtermékenyebbek, amikor a Hold pont ugyanúgy áll, mint a születésük perceiben. Vizsgálatai során arra  megállapításra jutott, hogy ezeken a napokon a nők 85 %-a esik teherbe, míg a menstruációs ciklusból kiindulva számított ovulációs napokon csak a nők 15 %-a. 

Leegyszerűsítve: ha a születésed időpontjában épp újhold volt, akkor Te is újholdkor leszel a legtermékenyebb. Érdekesség a módszerrel kapcsolatban, hogy állítólag akkor is beválik, ha a Jónás-nap éppen a menstruáció idejére esik, amire nincs tudományos magyarázat. Bár Jónás dr. a világ elé tárta felfedezéseit és bizonyítékait, amelyekre mintegy 40 ezer párt vizsgálva tett szert, az orvostársadalom nem ismerte és nem ismeri el a módszert, így ezt a nőgyógyászodnak nem ajánlatos említeni.
 
Mikor van az alkalmas időpont?
 
A Jónás-napkor már elkéstetek, ezért az együttléteket a Jónás-nap előtti 3 napra kell időzíteni.
 
Alkalmazásának korlátai
 
A módszer csak akkor alkalmazható, ha mindketten egészségesek vagytok a pároddal, és mindketten képesek vagytok a megfelelő ivarsejtek termelésére.
 
A szervezetedben nem lehet olyan betegség, elzáródás, gyulladás, amely akadályozná a petesejt és a spermiumok találkozását, illetve a testednek alkalmasnak kell lennie a megtermékenyült petesejt befogadására.
 
Amennyiben nem vagytok teljesen egészségesek, az orvosi vizsgálatot, esetleg kezelést követően érdemes próbálkozni a fenti módszer alkalmazásával.
 
A születendő baba neme
 
Úgy tűnik, hogy jelenleg alkalmazott savas-lúgos kémhatással történő variálást kivéve a Jónás-módszer az egyetlen, amely némi támpontot adhat abban, hogy milyen legyen a születendő babátok neme. A Jónás-módszerrel állítólag pontosan meghatározható, hogy az adott hónapban megfogant gyermek milyen nemű lesz. Persze vannak hónapok, amikor ez nem egyértelműen eldönthető, mert a baba neme a Hold aktuális állatövi jegyével áll kapcsolatban, de ezeket a hónapokat a Jónás-naptár alapján ki lehet számítani, mint ahogy azt is, mikor érdemes próbálkoznotok, ha kisfiút, vagy kislányt szeretnétek.
 
Fejlődési problémák, vetélések elkerülése
 
A Jónás-módszer elméletileg abban is támpontot nyújt, hogy a születendő baba a fogantatás alapján vélhetőleg egészséges lesz-e, számolhatsz-e  esetleg vetéléssel a terhesség folyamán. A naptár használata során előre megállapítható, hogy az adott hónapban történő fogantatás esetén mekkora az esélye egy egészséges baba születésének.
 
Bővebb információk
 
A Jónás-módszerről bővebben dr. Jónás Jenő Fogamzáskontroll című könyvében olvashatsz.  A Jónás-módszer magyarországi képviselője Dr. Pánszky Gyula.
 
Csináld magad: készíts Jónás-naptárt!
 
A saját Jónás-naptárad elkészítéséhez használd az Asztro weblapot, amelyet erre a linkre kattintva érsz el. A naptár elkészítésének a következők a lépései. (Sajnos előfordulhat, hogy nem mindent ott találsz majd ahol írom, lehet, hogy kicsit lejjebb vagy feljebb, mert az Astro.com elég gyakran módosítja az oldala megjelenését...)
 
1.       Kattints az oldal tetején megjelenő „Free horoscopes” menüre.
2.      Az oldal alján megjelenő „Horoscope Chart Drawings” menüpontból kattints az „Extended Chart Selection” menüpontra.
3.      A „Please select a group” választási lehetőségeknél kattints a „Special Charts” feliratra.
4.      A „Please select the type of chart you want” újabb választási lehetőségnél a legördülő menüből válaszd ki a „Lunar phases fertility calendar” sort.
5.    Állítsd be, mi legyen a naptárad kezdő dátuma. Ezt a „Start date of charts marked with” felirat melletti dátum mezőben tudod megtenni. (Az angol dátum sorrend: nap, hónap, év.) A naptárad a beállított kezdő dátumtól pontosan egy évnyi időtartamot fog megjeleníteni.
6.    Kattints a „Click here to show the chart”
7.    Ekkor a következő képernyő jelenik majd meg:
 
„For guest users:
To view this horoscope you need to enter birth data. Please clik here to go to the data entry page. The horoscope will be displayed subsequently.”
 
8.    Ez nagyjából annyit jelent, hogy ahhoz, hogy el lehessen készíteni a Jónás-naptáradat, meg kell adnod a születési adataidat is, amire eddig még nem került sor.  Ahhoz, hogy ezt megtedd, kattints a kék „click here to go to the data entry page” feliratra.
 
Itt a következő adatokat kell megadnod:
•    „first name, last name”: vagyis a nevedet kell beírnod. Legalább a „first name” rublikába írj be valamit, ennek hiányában az adatlap kitöltését és továbbítását követően hibaüzenetet fogsz kapni.
•    „gender”: nemed, kattints a „female” felirat melletti üres körbe
•    „birthday”: írd be a születési dátumodat, ismét nap, hónap, év sorrendben
•    „hour”: a születési órádat kellene itt feltüntetned. Ha nem tudod pontosan, akkor legalább egy körülbelüli órát írj be. Ha fogalmad sincs még csak megközelítőleg sem az időpontról, akkor a déli 12 órát érdemes beírni.
•    „country”: a legördülő menüből válaszd ki az országot, ami esetünkben „Hungary”
•    „birth town”: írd be a város nevét, ahol születtél.
9.      A „Continue” feliratra kattintva a program összegzi az adataidat. Csak annyi változást fogsz látni az előző képernyőhöz képest, hogy a születés városának a földrajzi koordinátái is megjelennek. Ha helyesek az adatok, ismét kattints a „continue” feliratra, amelynek hatására megjelenik a saját kis Jónás-naptárad. 
 
A naptárban lévő adatok értelmezése

  • A naptár fejlécében látod a saját adataidat. Alatta havi bontásban a Jónás-napjaidat, egy évre előre. Az egyes hónapok a naptárban fekete vonallal vannak elválasztva egymástól.
  •  Az adott hónapon belül a napok nincsenek számozva, egyedül a vasárnapok.
  • A függőleges piros vonal mutatja a Jónás-napodat. Az előtte lévő vízszintes piros vonal jellemzően három napot ölel át, ezekre a napokra érdemes időzíteni az együttléteket, hogy a Jónás-napra a spermiumok odaérjenek a petesejthez.
  •  A sárga és a fekete pöttyök a várható peteérés, és menstruáció időpontját jelzik, de ezekkel nem érdemes foglalkozni.
  • A Jónás-nap feletti kis jel mutatja a baba várható nemét. Azokban a hónapokban, ahol nem látsz ilyen jelet, bármilyen nemű kisbaba megfoganhat.
  • Előfordulhat, hogy a Jónás-nap egybeesik a menstruáció időpontjával, de Jónás dr. vizsgálatai szerint a fogantatás lehetősége ilyenkor ugyanakkora, mint ha nem menstruálnál.

Jónás-napok kiderítése program használata nélkül

Egy német holdnaptár segítségével kiderítheted a születési hold-fázisodat, csak kattints erre a linkre.
 
A születésed évszámát beállítva megjelenik, hogy a születésed hónapjában és napján éppen milyen holdfázis volt.
 
Ami engem illet, nálam ez éppen így nézett ki anno:

 Ha a naptárat utána átállítom a teherbeesésem évére (2007), akkor a következő adatot kapom:

 
Eszerint tehát a Jónás-napom 2007-ben 12.17-re kellett, hogy essen.
Ez összehasonlítva az astro.com oldalon készített Jónás-naptáram adataival ugyanazt a dátumot kapom:

 
 
Saját tapasztalataim
 
Úgy hallottam, hogy sok nőnek segített a Jónás-naptár, én nem tartozom ezek közé. Ugyanakkor némi támpontot adott, mert a születésem körüli időpontra fókuszálta a gondolataimat. Bővebben: a ciklusomról vezetett adatok szerint egészen pontosan 2007.12.27-én estem teherbe, tehát 10 nappal a Jónás-nap után.
 
Bár a Jónás-naptár kislányt jósolt, én kisfiút várok. Ugyanakkor… abból indultam ki, hogy nagyjából akkor leszek a legtermékenyebb, amikor születtem, ami 12.28-án délelőtt történt, ezért az együttlétünket 12.27-re időzítettük, és ez be is vált, megfogant a kisbabánk.  Én a magam részéről nem tartozom tehát sem az ellenzők, sem pedig a támogatók táborába, ugyanakkor azt vallom, hogy ha babát szeretnétek (főleg, ha már jó régóta próbálkoztok sikertelenül), akkor mindent érdemes kipróbálni a természetes módszerek keretei között, ezt is. Úgyhogy hajrá, néhány próbát mindenképpen megér! Ha viszont jobban szereted a racionálisabb módszereket, akkor érdemes kipróbálnotok a törpemikroszkóp alkalmazását a babatervezés során: Mikroszkópos babatervezés.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával:

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is