Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Termékenységnövelő tornák (Aviva, Arwen)

A testmozgás vajon gátolja vagy elősegíti a termékenységet? Biztos benned is felmerült már ez a kérdés. Valójában mindkettő. A túlzásba vitt mozgás gátolja, a testedet átmozgató rendszeres gyakorlatok viszont elősegíthetik a várandósság létrejöttét.
 
Helyes mozgás
 
A rendszeres testmozgás pozitív élettani hatása vitathatatlan. Amellett, hogy jót tesz az egészségednek, a lelkedet is táplálja, mert a mozgás során endorfin (boldogsághormon) szabadul fel, ily módon a mozgás akár a depresszió leküzdésében is segíthet.
 
A mozgás egy speciális formája – az úgynevezett Aviva-torna – a nők alhasi véredényeinek megmozgatásával pedig a meddőségi problémák kezelésében nyújthat hatékony segítséget. A mozgás hatására javul a vérkeringés, és ezzel párhuzamosan a hormonháztartás működése.
 
Milyen esetekben javasolt az Aviva-torna? Az erről szóló web oldalon leírtak szerint a következő problémák esetén nyújthat segítséget: rendszertelen ciklus, ovulációhiány, vetélés után a méh megerősítése, petevezeték elzáródás, változókori problémák, stb. A gyakorlatokról többet  az Aviva Módszer web oldalon lehet megtudni.
 
Szintén elősegítheti a teherbeesést a jóga, amely helyreállítja a lelki egyensúlyt, illetve csökkenti a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatását.
 
Helytelen mozgásformák
 
A túlzásba vitt sportolást - akármilyen mozgásformáról legyen is szó - a szervezet vészhelyzetként értékeli. Ez a terhesség szempontjából azért káros, mert a túlzott igénybevétel azt az üzenetet közvetíti a mi ősi ösztönök alapján működő agyunk felé, hogy jelenleg nem alkalmas az idő a megtermékenyülésre, hiszen „küzdeni” kell. Ez az életösztönnek az a primitív része, amely még az őskorban alakult ki, amikor vadakat dárdával üldöző, sokszor menekülő ősembert és a hozzá tartozó ősasszonyt ezáltal védte meg a természet az akkor és ott éppen nem kívánatos gyermekáldástól.
 
A mérték nélküli mozgás felboríthatja a hormonháztartást,  gátolhatja az ovulációt, menstruáció kimaradást okozhat, akadályozhatja a megtermékenyült petesejt megtapadását, a férfiaknál pedig rontja a spermiumok minőségét és mennyiségét.
 
Amennyiben gyermeket szeretnétek, a párodnak érdemes pihentetnie az olyan mozgásformákat, mint a kerékpározás, vagy a motorozás, illetve a lovaglás. Ezek hosszan tartó nyomást gyakorolnak a herékre, ezért ilyenkor nem ajánlatosak. Kerülni kell továbbá sportolásnál a nagyon zárt, szűk, meleg edző nadrágokat, amelyek szintén nem hasznosak ebben az időszakban, hiszen melegítik, szorítják a heréket.

Számodra pedig nem ajánlatosak azok a mozgásformák, amelyek rázkódással járnak, mert sosem tudhatod, mikor költözik be valaki a pocakodba, és a rázkódás nem előnyös a beágyazódási - megtapadási folyamat szempontjából.

Arwen torna
 
Íme egy még egy magyar találmány, amely egyenlőre még hiányzik a golyóstoll és a C-vitamin melletti felsorolásból, de talán már nem sokáig.
 
A gyakorlatsort Németh Tünde gyógytornász saját magán kísérletezve alakította ki. PCOS-szindrómája miatt úgy tűnt, hogy nem lehet gyermeke, a meddőségi kezeléseket pedig a szervezete nem jól viselte. Miután belenyugodott a megváltoztathatatlanba, a fenti torna rendszeres végzését követően egy év múlva teherbeesett. Gyakorlatait 2005 óta Arwen torna néven tanítja.
 
Miből állnak a gyakorlatok?
 
Lassú mozdulatokból, amelyek ötvözik a jóga, a thai-csi, a csikung, az Alexander – és a Graham-technika elemeit. A gyakorlatok elsősorban a has és a medence szerveire hatnak, de átmozgatják az egész testet is. Ahhoz, hogy eredménye legyen, rendszeresen kell járnod heti  2-3 alkalommal. Állítólag egy hónap múlva már érezhető a változás, másfél éven belül pedig a részt vevő nők fele várandós lesz.
 
Mire használható az Arwen torna?
 
Elsősorban a szervi és nem szervi eredetű meddőség kezelésére alkalmazható – kiegészítő terápiaként. Pl.: endometriózis, petevezeték-elzáródás, PCOS, hormonszint-problémák, stb.

Ha a hormonális problémákkal küzdesz, de megrögzötten gyógyszer-ellenes vagy, az egyéb módszerek pedig nem javítanak az állapotodon, akkor még mindig marad egy segítséged: az akupunktúra. Ráadásul nem is feltétlenül kell sündisznóként, tűkkel teleszurkálva üldögélned órákig. Manapság már olyan módszerek is léteznek, mint a fonálbeültetéses akupunktúra, amely kifejezetten a meddőségi problémák kezelésére alkalmas. Ha bővebben szeretnél olvasni róla, itt megteheted: Akupunktúra.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

További információ rólam és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba


20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is