Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Kérdezz-felelek


Árvai Nóra

pszichológus, endometriózis specialista

www.endoblog.hu


KÉRDEZZ - FELELEK


Szakértőnknek a kérdéseidet ide kattintva teheted fel:

Küldj egy kérdést szakértőnknek!

Szakértőnk a feltett kérdésekre néhány napon belül válaszol. A válaszadásig szíves türelmedet kérjük.


1. kérdés / 2012.03.22. 11:19, Andrea

Kedves Nóra! Azt szeretném megkérdezni, hogy endometriózisra milyen diétát ajánl, mert már annyi mindent lehet olvasni?Melyik a legjobb erre a betegségre?

Kedves Andrea!

Az endometriózis diéta kapcsán valóban sok, egymásnak ellentmondó információ kering az köztudatban. A holisztikus endometriózis diéta, a makrobiotikus táplálkozás, a paleolit, az élő ételek, a gluténmentes táplálkozás mind önmagát tartja az egyetlen és üdvözítő módszernek, s mind meggyőző kutatási eredményekre hivatkozik. Ennyi ellentétes információ birtokában bizony nehéz kiválasztani azt, ami mellett letesszük a voksunkat. Én a magam részéről azt javaslom, ne hallgasson másra, csak önmagára. Próbálkozzon, kísérletezzen, és figyelje a teste, szervezete reakcióit, ily módon megtalálhatja az a módszert, amelyet be tud illeszteni mindennapjaiba, és ami az ön számára szimpatikus, tartható. Első lépésként  az egyértelműen káros finomított élelmiszereket, cukrot, fehér lisztet igyekezzen kerülni, ( pl. nyírfacukorral, kukoricaliszttel könnyedén helyettesíthetőek) és minél több friss zöldséget, gyümölcs kerüljön az asztalára. Az Endoblogon böngészve számtalan, szinte az összes endometriózis diétába illő receptre bukkanhat. Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!

Szeretettel:
Árvai Nóra


2. kérdés / 2012.03.24. 08:37, Edina

Kedves Nóra!Mi 5 éve küzdünk a babáért 3 stimulált lombikunk és egy fagyasztott embryos beültetésünk volt sikertelenül!Rengeteg kivizsgáláson vagyunk túl, de engem most a lelki gátak foglalkoztatnak!Ikerterhesség második tagja vagyok , koraszülöttek voltunk, születéskor agyvérzést kaptam és élet halál között lebegtem.Okozhat ez lelki gátat??Mivel tudnám ezt feloldani?Pajzsmirigy alulműködésem és inzulin rezisztenciám van , október óta szedem a gyógyszereket, diétázok és tornázok, az eredményeim elég sokat javultak.Vagy egy génproblémám is Leiden és MTHFR mutáció amire Czeizel úr tanácsára szedem a megfelelő vitaminokat!Milyen gyakorlatokkal tudum a tudatalatti félelmeit leküzdeni?Válaszát előre is köszönöm, Üdv, Edina

Kedves Edina!

Nagyon nehéz ilyen összetett kérdésre egyetlen emailben válaszolni.Természetesen okozhat lelki gátakat, ahogyan Ön fogalmaz, hiszen minden trauma, amin életünk során átesünk, lenyomatot hagy bennünk, s kemény munkát igényel a feldolgozásuk. Látom, hogy az egészségéért mindet megtesz, tornázik, diétázik, tájékozódik, nagyon  helyesen. Nagyon jó, hogy vitaminokat is szed, emellett remélem, folyamatosan konzultál haematológus orvosával is a véralvadási zavar kapcsán. Sok mindent megtesz tehát a fizikai állapotáért. Hasonló elszántság és kitartás szükséges ahhoz is, hogy a lelkével törődjön. Úgy érzem, receptre felírható lelki "gyógy-gyakorlatokat" szeretne most kapni, de sajnos ennek nem ez a módja, lehetetlen egyetlen emailben megfelelő támogatást adni ehhez. Szívem szerint vezetett relaxációt, meditációt, haptonómiát javasolnék Önnek, így most azt tudom mondani, keressen fel egy pszichológus szakembert, aki a segítségére lehet ebben a folyamatban.

Mielőbbi gyermekáldást és sok boldogságot kívánok!

Szeretettel: Árvai Nóra


3. kérdés / 2012.03.27. 08:00, Lizi

Kedves Nóra! 2 éve szeretnénk a párommal gyermeket. Minden hónap csalódást okoz számomra,amikor a havi vérzésem újból jelentkezik. Január óta nőgyógyászom utasításai alapján próbálkozunk.Mivel kiderült, hogy nincs peteérésem ezt gyógyszerrel korrigáltuk. Sikerrel. Peteérésem ugyan volt, de időközben a labor vizsgálat során pajzsmirigy problémákra derült fény.Megint csalódás ért, de úgy érzem most még nagyobb, mivel biztos voltam a sikerben (gyógyszer miatt). Nem tudom kezelni az emiatti rosszkedvem, ami a páromat is rossz érzésekkel tölti el.Tudna nekem valami hatásos módot javasolni? Esetleg könyvet, vagy valamilyen hatásos technikát? Válaszát köszönöm. Lizi

Kedves Lizi!

Természetes reakció, ha csalódottak és rosszkedvűek egy-egy sikertelen próbálkozás után minden hónapban, azonban nem szabad, hogy ez határozza meg életüket. Menjenek el és kapcsolódjanak ki a párjával együtt. Ne hagyják megkeseríteni  a mindennapjaikat. Mindemellett nagyon fontos, hogy őszintén, nyíltan megbeszéljenek minden félelmet, kérdést, aggodalmat, ami mindezek kapcsán felmerül Önökben. Tudatosítsák magukban, hogy szerencsések, amiért vannak egymásnak, mert támaszkodhatnak egymásra a nehéz időkben. Az ismertetett egészségügyi problémák mellett valóban nehezített a teherbeesés, de egyáltalán nem lehetetlen! Na hagyják a szexuális életüket gyerekgyártási projekté alacsonyodni, adják meg a módját, gyújtsanak gyertyát, romantikázzanak, töltsenek együtt minőségi időt. Könyvajánlót kért tőlem, szeretettel ajánlom figyelmébe Szeghy Krisztina könyvét, amibe itt a honlapon is belelapozhat, és az én hamarosan megjelenésre kerülő könyvemet. Amennyiben úgy érzi, mégsem tudnak megbirkózni egyedül a felmerült problémákkal, forduljanak hozzám bizalommal a honlapomon található elérhetőségek egyikén.

szeretettel:
Árvai Nóra


4. kérdés / 2012.03.27. 14:58, Szilvia

Kedves Nóra! 5 éve küzdök az endóval :( Sajnos már gnrh-n és 2 laparoszkópián is túl vagyok. Az akkori orvosok azt mondták nekem hogy CSAK lombikkal lehet babánk. Véleményed szeretném ez ügyben kérdezni, hogy ez tényleg így van? Még kis esély sincs rá? A mostani orvosom szedetett velem dienillét, hogy azzal visszább húzódik. Közben figyelek az étrendemre és arwen tornázok is. Ezen felül még én mit tudok tenni? De a legnagyobb gond talán az , hogy sajnos sokat stresszelek, ami ebből a betegségből is adódik és a munkahelyem is rátesz egy lapáttal :( . Tudnál egy kis tanáccsal ellátni e téren?? Köszönöm válaszod.

Kedves Szilvia!

Szomorúan olvasom a sorait. Sajnos ezt így a távolból a leletek ismerete nélkül nem tudom megmondani, hogy mennyire van igazuk az orvosoknak abban, hogy csak lombikkal lehet gyerekük. Ha az endometriózis elzárta a petevezetőket, tehát fizikai gátat szab a megtermékenyülésnek, akkor valóban lehet, hogy csak lombikkal van esélyük. Erről  választott nőgyógyászával kell konzultálnia,aki a műtéti feltárások alapján megbízható információval tud szolgálni. Ha nincs ilyen konkrét fizikai akadály, akkor érdemes természetes úton is próbálkozniuk attól függetlenül, hogy endometriózissal küzd. Rengeteg nőt ismerek, akiknek sikerült. Nagyon örülök hogy mozog és figyel az étrendjére is. A fő probléma tehát az endometriózis okozta lelki megpróbáltatások és a stressz, ami egyébként károsan befolyásolhatja a teherbeesés valószínűségét, akár természetes úton, akár lombikkal próbálkoznak. Ez egy nehéz időszak az Önök számára, de tekintsen rá úgy, mint átmeneti állapotra, hiszen van kiút. A betegség okozta stressz, aggodalom és lelki megpróbáltatások leküzdéséről  bővebben  tájékozódhat a honlapomon. (www.endoblog.hu )  illetve az Ünnepi könyvhétre megjelenik és a könyvesboltokban elérhető lesz az endometriózissal kapcsolatos könyvem is , az abban foglaltak is nagy hasznára válnak majd.

szeretettel kívánok mielőbbi gyermekáldást!
ÁRvai Nóra


5. kérdés / 2012.04.10. 08:25, Kriszta

Kedves Dr. Nő! 34 éves vagyok, elmentem két nőgyógyászhoz az elmúlt két hétben, az egyik orvos eredménye: az ultrahangvizsgálatkor ezt állapította meg: petefészek follicularis cysta. Elküldött vérvételre: CA125-re az eredménye 74,9 lett, csokoládé cysta: endometriát állapított meg. A másik nőorvos eredménye: UH: uterus 40*36 mm, endometr.: 6 mm; jobb ovarium: 39*31 mm kp echogenitású folyadék tart. képlet. dg.: cysta ov(endometritika). Biztos, hogy csokoládé cystám van az eredményekből? Azt javasolták, hogy próbálkozunk szorgalmasan. Mit tehetek, nagyon szeretnék babát? Van-e rá esélyem még? Milyen lehetőségeim vannak? Gyógyteát iszok(cickafarok, palástfűvet. Infra és bioprton lámpázom szorgalmasan...

Kedves Krisztina!

Annak eldöntése, hogy csokoládé ciszta-e az ultrahangon látható képlet, mindenképpen nőgyógyászati, nem pszichológusi feladat. Kérdéseit nem tudta megbeszélni választott orvosával? Érdemes volna felhívnia és ezeket a kérdéseket neki feltenni, hiszen a leletek alapján ő egyértelmű diagnózist tud felállítani. Remélem, hogy ezt meg tudja tenni, és megnyugtató válasszal fog szolgálni az Ön számára. Nagyon fontosnak tartom az olyan orvos-beteg kapcsolatot, amelyben nem hagyják bizonytalanságok között a kétségbeesett pácienst. Amennyiben nem elégedett az orvosával, vagy annak nincs ideje elmagyarázni, mit is jelentenek az ön eredményei, leletei, nyugodtan váltson doktort. Jó hír, hogy az orvos nem talált olyan eltérést, amely a természetes úton történő fogamzás útjában állna. Semmi oka  tehát  kételkedni, természetesen van rá esélyük, hogyne volna! Egyetértek az orvosával: tegyenek meg mindent a siker érdekében! A gyógyteák mellett könnyű mozgás, egészséges étrend, a mindennapi stressz levezetése kellemes relaxációval mind-mind azt segíti, hogy mielőbb beköszöntsön a várva várt gyermekáldás. Ahogy azt már írtam is itt az oldalon egy másik kedves kérdezőnek, ilyenkor még azt is ki szoktam emelni, hogy fordítson minőségi időt a párkapcsolatára, a romantika ne fajuljon egyszerű gyermekgyártási projekté. Kívánok Önnek mielőbbi teljes gyógyulást, és hogy hamarosan már ne  a cisztát, hanem a kisbabájukat láthassák az ultrahangon! 

Árvai Nóra
 Vissza a címlapra       Vissza a szakértők oldalára

 


Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is