Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

A hormonrendszer támadói: az EDC-k

Sokan sérelmezik a mostanában elterjedtté vált „babaprojekt” kifejezést. „Na tessék! Mára a gyermekáldás nem több, mint egy projekt, egy megoldásra váró feladat a nők életében! Mindez azért van, mert a nők nem akarnak anyává válni. Csak a karrier érdekli őket, meg az önmegvalósítás. Aztán mikor beleunnak, akkor jöhet a következő projekt, a gyerek…”. Mérgelődnek a szó bírálói.

Pedig a babaprojekt kifejezés inkább annak köszönheti a létrejöttét, hogy a várandósság manapság egyre több nő számára tűnik elérhetetlen álomnak. A világszerte csökkenő termékenység miatt a nők kénytelenek projektként gondolni a fogantatásra, és próbálnak minél tudatosabban felkészülni rá. Egészségesebb életformára váltanak, felkeresik a nőgyógyászukat egészségügyi ellenőrzés céljából, vitaminokat kezdenek szedni, hőmérőznek, ovulációs tesztelnek.

Sokszor azonban hiába minden erőfeszítés, akár hosszú évekig is várni kell a gólya érkezésére. És ennek nem csak a nők karrier-építési, önmegvalósítási törekvése az oka, mint ahogy a fent idézett bírálók gondolják.2011-ben ugyanis a nők szervezetének számos olyan, rajtuk kívül álló tényezővel kell megküzdenie, amely csökkenti a fogamzóképességüket. Egész hadsereg támadja a hormonrendszert, „akikkel” szinte lehetetlen felvenni a küzdelmet.

A hormonrendszer támadói

A szóban forgó támadók az EDC-k (endocrine disrupting chemicals), magyarul: az endokrin, vagyis a hormonális rendszert károsító vegyi anyagok. Amint az az elnevezésből is látszik, olyan anyagokról van szó, amelyek megzavarják a szervezet kényes hormonális egyensúlyát.

Hogyan kerülhetnek a szervezetünkbe? Sajnos ezer és egyféle módon. A nők a reggeli felkeléstől kezdve az esti lefekvésig ilyen anyagok tömegeivel találkozhatnak, kozmetikai szerek, mosószerek, tisztítószerek, tamponok,WC papír, de akár élelmiszerek és csapvíz formájában is.

A folyamatosan a szervezetünkbe kerülő méreganyagok ténye felett hosszú évekig elsiklott az emberiség, mára azonban a pajzsmirigybetegek, illetve a meddőségi problémákkal küzdő párok növekvő száma miatt nem lehet fölöttük szemet hunyni. Szerencsére egyre több az EDC-anyagok káros hatásaival foglalkozó kutatás. Ez nagyon fontos, hiszen jelenleg közel százezer, a hormonháztartás egyensúlyát felborító szer van forgalomban szerte a világon. Hol találkozhatsz velük?

„Mosó Masa mosodája”

Ezt a táblát kitehetné az ablakára szinte minden nő, főleg akinek már gyermeke is van. Időnként hihetetlen mennyiségű elmosandó ruha- és edényhalmon kell túlesnünk a fárasztó munkanap végére. Sajnos miközben elvileg tisztogatunk, saját magunkat viszont „szennyezzük”. A jó barátként üdvözölt mosó, mosogató és tisztítószereink ugyanis hormonhatású vegyületek tömegeit tartalmazzák, amelyek a bőrünkön keresztül felszívódnak a szervezetünkbe. De az sem mindig segít, ha gumikesztyűt húzol, bizonyos anyagok ugyanis az orrod nyálkahártyáján keresztül is bejuthatnak a szervezetedbe.

„Mert megérdemlem!”

Hááát, ezt biztos nem. Elnézést kérek a neves kozmetikai cégtől, amiért épp az ő szlogenjüket választottam, mert nem néztem utána, hogy az ő termékeik vajon mekkora mennyiségben tartalmazzák a kozmetikai termékek tartósítására használt parabeneket, amelyek a bőr alá jutva akár sejtburjánzást is elindíthatnak. :(

De természetesen a kozmetikai ipar nem ezt az egy káros anyagot használja. Számos olyan hormonhatású vegyülettel bombáznak minket, amely a legkevésbé sem tesz jót a babára vágyó nők hormonrendszerének, bár lehet, hogy a ráncaikat valóban kisimítja.

Csapvíz? Ásványvíz? Tisztított víz?!

Magyarország a vizek országa, szokták mondani, és ez lassan az ivóvízként fogyasztható víz-fajták számára is igaz. A csapvíztől kezdve a különböző dúsított, tisztított palackos vizekig széles a skála. Hogy melyik mennyire egészséges, most nem boncolgatnám, inkább azzal foglalkoznék, hogy melyikből kerülhet  szervezetünkbe EDC.

Az ásványvízipar képviselői szerint a csapvíz női nemi hormon maradványokat tartalmaz, amely a női vizeletből kerül a szennyvízbe, majd az elvileg tisztított ivóvízbe. A csapvíz-fanok szerint mindez az ásványvíz gyártók rémhír keltése, mert ugyan valóban nem megoldott a csapvízből a női nemi hormonok kiszűrése, de a benne lévő mennyiség annyira elenyésző,  hogy az nem befolyásolhatja a hormonrendszerünket.

De az ásványvíz-lobby is megkapta a magáét. A csapvíz fanok szerint a műanyag palackok olyan anyagot tartalmaznak, amely belekerülve az emberi szervezetbe felborítja a hormonrendszer egyensúlyát. A gyártók azonban azzal védekeznek, hogy ez csak akkor kerülhet bele magába a vízbe, ha a palackot hőhatás éri. (Csak zárójelben jegyezeném meg: és ki tudja ellenőrizni, hogy hányszor és mennyi hőhatás érte az ásványvizemet, mielőtt az ebédnél kibontom?)

A vita tehát zajlik, vannak érvek és ellenérvek, egy biztos: a szervezetünk több, mint 70 %-a víz, amelyet folyamatosan pótolnunk kell. Lehetőség szerint jó lenne EDC-mentesen tenni mindezt.

Élelmi-szereink?!

…és ha mindez még nem elég ahhoz, hogy csökkentse a termékenységünket, nosza, az esti vacsival még bekapunk egy kis xenoösztrogént a májkrém konzervvel együtt. Az élelmiszereink is tartalmaznak ugyanis olyan anyagokat, amelyek beavatkoznak a hormonháztartásunk működésébe. Különösen igaz ez a konzervekre. A belsejükben található, a fémes íz távoltartására hivatott műanyag borítás a nagy ellenségünk, ugyanis BPA-t tartalmaz, amely egy radikális hatású xenoösztrogén.

Metroszexuális férfiak, korán érő kislányok

Mit „köszönhetünk” tehát az EDC-nek? Azt, hogy a párjainknál egyre gyakoribb az „alacsony spermaszám” diagnózisa. Hogy évekig várunk a kisbabánk érkezésére. Hogy a pasi-ideál a Stallone vagy Schwarzenegger-alkatú férfi helyett a kisfús, szőrtelen, vékonyka metroszexuális férfi lett. Nem csoda, hiszen lassan nem látni mást az utcákon.

Mit tudsz tenni az ECD-k elkerülésére?
1.    Lehetőség szerint hazai, biztonságos forrásból származó élelmiszereket fogyassz.
2.    Étkezés, felhasználás előtt alaposan mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket.
3.    Ne tárolj és ne melegíts ételeket műanyag dobozban.
4.    Ne idd meg azt a vizet, vagy üdítőt, amelyet korábban az autóban,  a strandon már hagytál felmelegedni.
5.    Minél alacsonyabb vegyszertartalmú mosó- és mosogatószereket használj.
6.    Ne használj klórszármazékokat tartalmazó tisztítószereket.
7.    Tudom, horror drága, de az egészséged érdekében érdemes lehet áttérni a nagy kozmetikai márkák csodatermékeiről az egyszerűbb és biztonságosabb bio kozmetikai termékekre.
8.    Fogyassz E-vitamint, ami megköti a szervezetet károsító szabadgyököket.

A cikkem megírásához az ihletet Dr. Balázs Csaba belgyógyász, endokrinológus, immunológus professzor szakértői blogja adta. Köszönet érte, hogy megosztotta velünk értékes gondolatait.

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor
 
Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba


Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is